miercuri, 20 februarie 2013

Targul de Primavara - Martisor intre traditie si simbol


Casa de Cultura, Sebes


26 februarie - 8 martie 2013






   Biblioteca Municipală Lucian Blaga Sebeş organizează Targul de Primavara Martisor intre traditie si simbol  în cadrul proiectului Serbarile Primaverii (ediția a II-a) în perioada 26 februarie – 8 martie 2013.
   Expoziția se adresează elevilor creativi din învăţământul preprimar, primar şi gimnazial cu aptitudini, înclinaţii şi interes pentru crearea unor lucrări plastice şi practice (mărțișoare, felicitări, obiecte decorative sau ornamente) care valorifică tradiţii şi obiceiuri româneşti. Lucrările vor fi expuse publicului în foaierul Casei de Cultură Sebeș.
Vă aşteptăm cu drag la aceste manifestări aşezate sub semnul Mărţişorului !



Ziua Internationala a Limbii Materne


Spectacol de dansuri traditionale germane, cantece si poezii


Casa de Cultura, Sebes


21 februarie 2013






http://sphotos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/307413_487749014594958_1938159263_n.jpg

   Ziua Internaţională a Limbii Materne, promovează recunoaşterea şi utilizarea limbilor materne din lume, în mod special pe cele ale grupurilor minoritare. Limba maternă face parte din identitatea oamenilor şi popoarelor şi constituie un element cheie al educaţiei pentru toţi.   
  Respectul pentru alte limbi, culturi şi identităţi este o condiţie prealabilă pentru crearea unui spaţiu european şi cooperare în Europa.
  În acest sens Biblioteca Municipală Lucian Blaga Sebeş din cadrul Centrului Cultural Lucian Blaga Sebeş are deosebita onoare de a vă invita joi, 21 februarie 2013, ora 17:00, la Spectacolul de dansuri tradiţionale germane, cântece şi poezie DEUTSCH IN TANZ, GEDICHT UND LIED – GERMANA ÎN DANS, POEZIE ŞI CÂNTEC, susţinut de etnia germană din Sebeş şi Petreşti.
  Invitaţii speciali ai evenimentului sunt: Școala de Dans Chirila Alba Iulia, Ansamblul folcloric Marginenii de pe Valea Frumoasei Capalna, Ansamblul de dansuri populare maghiare al Scolii Gimnaziale Toma Cocisiu Blaj.
   Spectacolul va avea loc în Sala Radu Stanca, iar în foaierul Casei de Cultură Sebeș se va putea vizita o expoziţie de costume populare reprezentând diferite zone ale țării.
Intrarea este liberă.
Organizatorii vă aşteaptă cu drag !


Muse Descompuse



Expozitie de fotografie


Dan St. Andrei


Sarroglia Art Lounge Gallery, Bucuresti


1 - 31 martie 2013





  Pe data de 1 martie 2013 va avea loc vernisajul expoziţiei de Fotografie de Artă Muse Descompuse a lui Dan St. Andrei. Evenimentul, organizat în parteriat cu Spaţiul de artă contemporană Aiurart, va avea loc la Sarroglia Lounge Art Gallery din strada Vasile Lascar, nr. 59 (colţ cu strada Maria Rosseti), începând cu ora 19:00. 
  Expoziţia va fi deschisă în perioada 1 – 31 martie. 
  Sponsorul principal al acestui eveniment este Canon România.



  “De ceva vreme mă tot gândesc la muzele de demult... şi zic de demult întrucât în ziua de azi relaţia dintre muză şi artistul său este aproape inexistentă în cultura noastră mândră şi individualistă...
   Ce sunt muzele ? 
   Zeiţe graţioase, fiice ale memoriei, idealuri platonice, modele pentru portretele Sfintei Mame, femei virtuoase sau desfrânate... luceferi feminini... iubite învăluite în mister pe care le nu le poţi atinge ? Valeţi feminini ai imaginaţiei cuiva ? Concepte complementare, invenţii poetice, fantome atât de dorite care vin pe neaşteptate, regine ale superficialului, auto-muze, muze interioare?
În miturile greceşti, relaţia dintre muză şi artist era una de reciprocitate, femeia având calitatea de mijlocitor, căci Zeii ofereau acces omului către memoria şi învăţătura care îi lipseau. Artistul producea ulterior un text care nu era despre muza-femeie, dar care celebra implicarea ei în actul creaţiei. Un astfel de schimb însemna că un gol al artistului nu poate fi umplut decât printr-o pierdere de sine temporară în clipele în care era locuit de puterea pătrunzătoare a muzei. 
Aceste teme romantice ale idealizării şi ale iubirii interzise (sau ne-consumate) au atins apogeul în Italia renascentistă. 
   Poeţi ca Dante si Petrarca şi-au plasat muzele pe socluri înalte, astfel încât Beatrice (în cazul lui Dante) şi Laura (Petrarca) sunt descrise ca modele ale perfecţiunii şi purităţii, în timp ce interesul lui Boccaccio către muza sa Maria este un amestec perfect de dragoste a minţii, trupului şi sufletului. Idealizarea Beatricei şi a Laurei sunt parţial atribuite Marianismului, pentru că în secolul al XIII-lea Sf. Maria a devenit din ce în ce mai importantă ca mediator între oameni şi Dumnezeu. Către Maria se rugau majoritatea oamenilor pentru mijlocire divină.
În perioada romantică, muza ajuta creatorul să exprime sentimente şi emoţii, mai degrabă decât idei religioase şi politice, iar artistul începe să-şi definească imaginea independentă de opţiunea politică, ceea ce semnifică o schimbare majoră în conceptul artei, în esenţa artei şi în ceea ce constituia arta (l'art pour l'art).
   În acest context nu este o exagerare să spunem că Beatrice ca muză a lui Dante este o creaţie a secolului al XIX-lea, căci în secolele anterioare ea a fost trecută cu vederea în favoarea unor personaje mai întunecate, mai dramatice ale Divinei Comedii, dar perioada victoriană a preluat-o şi adoptat-o.
   Muza, în aspectul ei cel mai pur, este partea feminină a bărbatului creator, cu care trebuie sau nu să aibă relaţii de natură carnală, ca să nască o nouă operă. Ea este anima animusului lui, în roluri inversate, ea îl penetrează şi inspiră, iar el gestează şi expulzează. 
   Dar astăzi nu mai avem exerciţiul încrucişării rimelor sau al alăturării lor, am uitat metrul antic sau hexametrul. Ne-am pierdut picătura de romantism şi nota lirica. Am uitat să fim visători şi să ne pierdem în reverie... Nu îmi rămâne decât să vă invit la un moment de plutire în compania muzelor, aşa cum le văd eu.” (Dan St. Andrei)

   Parteneri: Spaţiul de artă contemporană Aiurart, Sarroglia Art Lounge Gallery
   Sponsori Servicii: Photosetup, Lacerta Winery
   Parteneri: Zeppelin, Tataia, All Hallow, CityTV, Sapte Seri, Modernism, Metropotam, ArtClue, ArtAct Magazine, Liternet, foto4all.ro, Catchy.ro, PrintMagazin, The Institute Magazine

Centrul Cultural Tramvaiul 26


Poetry Performance Series


Bucuresti


prima editie, 23 februarie 2013





poetry performance series -         featuring luulur &  peter sragher

   Centrul cultural Tramvaiul 26, str. Cercului nr. 6, vă invită sâmbătă, 23 februarie, începând cu ora 20.00, la un spectacol de performance poetic, susţinut de către artistul Jaan Malin aka Luulur, poet estonian, câştigător al locului trei la primul mare eveniment european de slam, EUROPE SLAM DAYS, Berlin, octombrie 2009. El va fi însoțit la o parte din creațiile sale artistice de Peter Sragher, poet român. 
   Jaan Malin a absolvit filologia la Universitatea din Tartu, Estonia (1990). Este poet, etnolog, curator şi editor de carte. A publicat 8 volume de poezie, dintre care amintim: Mituühte (Mai mulţi, 1990), Paraluulud (Parapoeme, 2001), Sulle. Juhtumatajuhuluulet (Ţie. Poemeocazionale care nu s-aupetrecutniciodată, 2003), etc. Și-a ales numele de scenă Luluur, care provine din cuvântul estonian, ce înseamnă "poezie".
   Luluur scrie poezie sonoră, face performance și slam poetry. A publicat de asemenea articole şi eseuri despre literatură şi artă în diferite reviste literare şi cotidiane şi a fost editorul unui lunar câţiva ani. A fost curatorul expoziţiei de artă a estonianului Ilmar Malin, 1999. A analizat opera lui Ilmar Laaban, poet estonian de factură suprarealistă. Este membru a Uniunii Scriitorilor din Estonia şi a Societăţii Estoniene de Literatură. Operele sale au fost traduse în enlgeză, olandeză, lituaniană, slovenă, rusă, finlandeză şi suedeză. În România, a participat la mai multe ediții ale Festivalului Internațional de Poezie Serile de literatură ale Revistei Antares, organizate la Galați și Brăila (2009, 2010). Poeziile sale au fost difuzate la Radio Iași și tipărite în« Luceafărul de dimineață », etc.
   Premii : Premiul Concursului de Poezie Slam la Viljandi, Estonia (2009) şi locul 3 la Zilele Europene de Poezie Slam de la Berlin (2009).
  Evenimentul, organizat de poetul Peter Sragher, va inaugura ciclul de spectacole de acest tip, care vor purta denumirea: Poetry Performance Series, aducând în faţa publicului român artişti de peste hotare intersați de performance, dar şi poeţi români cunoscuți, pasionați de prezentarea ca spectacol a propriilor poezii, de poezia sonoră, de slam poetry.
   Deplasarea artistului estonian a fost sprijinită de The Cultural Endowment of Estonia.
   Intrarea: 5 lei
   Organizator: Peter Sragher
   Gazde: Cătălina Matei şi Iulia Militaru

Asociatia Mesterilor Populari din Moldova


Festivalul Martisorului


Iasi


editia a IX-a, 27 februarie - 1 martie 2013





AFIS Martisor 2013

   Asociaţia Meşterilor Populari din Moldova, Asociaţia Alexandru Lăpuşneanu şi Primăria Municipiului Iaşi, în parteneriat cu Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 13 Iaşi, organizează în perioada 27 februarie-1 martie 2013 pe Strada Lăpuşneanu din Iaşi cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Mărţişorului. 
   La ediţia din acest an vor participa circa 40 de meşteri şi creatori populari din 8 judeţe ale României şi din Republica Moldova, care vor aduce la Iaşi mărţişoare tradiţionale sau în spirit tradiţional. 
   Noutatea acestei ediţii este derularea unui original proiect educaţional, intitulat De la moşii noştri noi am învăţat, al cărui iniţiator este Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 13 din Iaşi, în cadrul acestuia fiind implicate 15 grădiniţe din Municipiul Iaşi şi 5 din judeţul Iaşi. Concret, copiii, îndrumaţi de cadre didactice inimoase, precum şi de părinţi şi bunici iubitori ai tradiţiilor, au confecţionat mărţişoare, cele mai reuşite urmând a fi expuse pe Strada Lăpuşneanu, în timp ce altele vor fi vândute la un stand special destinat derulării fazei finale a proiectului.
   Mai precizăm că şi la această ediţie, ca şi la precedentele, se vor edita broşuri şi pliante, în care se vor regăsi informaţii privitoare la practici, credinţe şi cutume specifice sărbătorii Mărţişorului, precum şi la timpul purtării, cromatica sau modul în care se confecţionau mărţişoarele pe vremuri.    
   Mai amintim şi faptul că pe lângă Expoziţiile de mărţişoare ale meşterilor populari, Expoziţia de mărţişoare a preşcolarilor şi Atelierele de pedagogie muzeală aplicată, care se vor derula zilnic între orele 9.30 şi 18.00, în programul Festivalului este inclus şi colocviul cu tema Mărţişorul predat copiilor noştri (Muzeul Unirii, joi, 28 februarie, ora 11.00), la care sunt invitaţi etnologi, cadre didactice, părinţi şi bunici, ziarişti, meşteri populari ş.a.
***mesteri-populari.ro

Stergarul din zona Brailei



Centrul Memorial Nae Ionescu, Vasile Bancila, Anton Dumitriu, Ana Aslan, Edmond Nicolau


Braila


februarie - iunie 2013





   Secția Etnografie și Artă Populară a Muzeului Brăilei organizează expoziția Ștergarul din zona Brăilei - la Centrul Memorial Nae Ionescu, Vasile Băncilă, Anton Dumitriu, Ana Aslan, Edmond Nicolau Brăila (Piața Traian 3, cu intrare din strada Galați). 

   Piesele expuse - ștergare de nuntă, ștergare de icoană, ștergare de botez - fac parte din patrimoniul Secției Etnografie și Artă Populară și ilustrează străvechile meșteșuguri casnice, îndeletniciri ale femeilor în zilele și nopțile lungi de iarnă (țesut, cusut, brodat). 
   Expoziția poate fi vizitată în perioada februarie – iunie 2013.
Coordonator expoziție: Gabriela Cloșcă, șefa Secției Etnografie și Artă Populară.

Iubiri Callatiene



Arta plastica contemporana romaneasca


Muzeul de Arheologie Callatis, Mangalia


21 februarie 2013



Sectia Etnografie si Arta Populara



Muzeul Brailei 


Dragobetele saruta fetele !


Scoala Mihai Eminescu, Braila


22 februarie 2013




La ceas aniversar



Muzeul National de Arta al Moldovei


Constantin Lodzeiski


100 ani de la nastere


Chisinau, Republica Moldova


19 februarie - 10 martie 2013






Iarmaroc de primavara


La ceai et caetera, Vanilla Lounge & Games, Brasov


23 - 24 februarie 2013





De Dragobete



Muzeul National George Enescu


Bucuresti


24 februarie 2013





Mai adaug doua imagini foarte frumoase cu Regina Romaniei, Elisabeta - Carmen Sylva (de la a carei moarte s-au implinit 97 de ani) si George Enescu.


De Dragobete iubește românește



Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti


București


24 februarie 2013





   Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti vă invită pe 24 februarie 2013 să iubiţi româneşte de Dragobete, program inclus în seria de evenimente dedicate Sărbătorilor tinereţii si a inceputului de primăvară.Copiii vor fi întâmpinaţi de Teatrul Zurli şi Ursul păcălit de vulpe, dar şi de Păcală, Tândală şi Ileana Cosânzeana, la plimbare …În sat, invitaţi de Clasa 1e. 

   La sala de expozitii Gheorghe Focsa, vernisăm cea de a doua ediţie a expoziţiei de fotografie Dragobetele saruta fetele, organizată împreună cu Asociaţia Bucureştiul Meu Drag. 

   Actriţa Alexandra Velniciuc ne învaţă un Descântec de Dragobete iar Grupul de datini şi obiceiuri Cucii, din comuna Brăneşti, judeţul Ilfov, ne anunţă cu surle şi trâmbiţe că ei sunt Vestitorii primăverii asigurându-ne că, atinşi de toiegele lor aducătoare de noroc, vom fi feriţi de ghinion tot anul.
   Cui nu-i place dragostea ?… ne întreabă Maria Butaciu, Maria Băndoiu, Constantin Bahrin, Alexandru Pătraşcu, Gabriel Dumitru şi Rodica Anghelescu interpreţi de muzică populară ce vor aduce voia bună şi dorinţa de a juca o horă românească. 
   Pentru cei romantici, Tudor Niculescu Mizil ne va învăţa cum este Dragostea… pe strune de chitară interpretând melodii pe ritmuri instrumentale clasice, iar actorul şi cântăreţul Daniel Făt ne invită să ascultăm în avanpremieră Balade de dragoste, balade de suflet, apoi învăţăm să Iubim …greceşte, ajutaţi de Ansamblul Orfeas al Uniunii Elene din România – Filiala Ploieşti.
   Actorii Teatrului Masca condus de actorul Mihai Mălaimare vor sustine spectacolul La români…de Dragobete. Iar după ce participaţi la concursul Cea mai frumoasă poezie de dragoste, la invitaţia actorului Alexandru Nicolae Mihai, vă poftim să târguiţi cele mai frumoase şi originale mărţişoare de dăruit şi păstrat, dar şi “mărţişoare” dulci, din bucătăria tradiţională şi produse bio.
   Nu uitaţi: avem concursuri cu premii şi extrageri la fiecare oră, iar vizitatorii care îşi sărbătoresc onomastica în această zi – Draga, Drăguţa, Dragoş, Drăgan - au acces gratuit în muzeu (pe baza cărţii de identitate).

Lumea ca teatru



Arta plastică contemporană româneascâ


Ștefan Câlția


Galeria Posibilă, București


22 februarie - 16 martie 2013




   Galeria Posibilǎ este gazda unei expoziţii atipice – serie de șapte “capitole” care, pe parcursul unui an (martie 2012 – martie 2013) a prezentat lucrări de mari dimensiuni ale artistului Ştefan Câlţia.
   Pentru ca opera artistului sǎ devinǎ obiectul unei priviri proaspete, Matei Câlţia, directorul galeriei şi iniţiatorul proiectului, a conceput fiecare dintre cele şapte capitole ale expoziţiei ca pe o recontextualizare şi o rediscutare a lucrǎrilor alese, conform viziunilor a şapte tineri curatori, absolvenţi ai Facultǎţii de Istoria şi Teoria Artei.
   Pentru a întregi problematica generatǎ de fiecare eveniment în parte, fiecare dintre capitolele de expoziţie ale proiectului Șapte povești cu Ștefan Câlția a fost dublat de câte o conferinţǎ în care o personalitate a vieţii culturale româneşti şi-a expus propria viziune asupra temei în discuţie. Astfel, perspectiva artistului, cea curatorialǎ şi unghiul de vedere teoretic s-au contrapunctat în mod fertil, cu scopul de a oferi o înţelegere pe cât posibil integralǎ, dar nedogmaticǎ, a fiecǎreia dintre cele şapte teme puse în discuţie.
  Lumea ca teatru, 1987-1989, ulei pe pânză, 160 x 585 cm – una dintre lucrările reprezentative ale pictorului Ștefan Câlția și readusă special în țară pentru această expoziție dintr-o colecție privată din Olanda face obiectul capitolului ce încheie întreg proiectul.

  Conferința organizată în cadrul acestui capitol al expoziției îl are ca invitat pe
Horia-Roman Patapievici, cu prelegerea Teatrul, carnavalul, teroarea, pustiul. Și paradisul.

   Evenimentul va avea loc la Galeria Posibilă, vineri 22 februarie, de la ora 18:00.
***modernism.ro


Arta plastica contemporana romaneasca


Hermina Csata


Expozitia: Geneza - De la proiect la transpunere


Liceul de Arte Vizuale Romulus Ladea, Cluj-Napoca


21 februarie 2013






   Avem plăcerea să vă invităm la vernisarea expoziţiei Herminei Csata intitulată Geneză- De la proiect la transpunere.
   Evenimentul va avea loc joi, 21 februarie 2013, la ora 11.00 în sala de expoziţii a Liceului de Arte Vizuale Romulus Ladea, str. Dorobanţilor nr. 56, Cluj Napoca.
  Această expoziţie deschide un şir de evenimente cu scop educativ organizate de către profesorii liceului Romulus Ladea pentru elevi şi parinţii acestora.


Arta plastica contemporana romaneasca


Salonul de Plastica Mica


Galeriile de Arta, Braila


februarie - martie 2013






Vernisaj: 21 februarie 2013, ora: 17:00.

Memorie, Martor, Metafora si Magie



Biblioteca Judeteana Gheorghe Sincai Bihor


Monica Hrinca


Expozitie fotografica


Oradea


21 februarie 2013







Expoziţia cuprinde lucrări de fotografie tradiţională, fotogravură şi portrete realizate pe bucăţi de lemn, toate cu tema trecerii necontenite a timpului, artista urmărind să realizeze o incursiune a trecutului prin prezent.
Personajele sunt oameni simpli de la ţară, care îşi arată povestea vieţii prin două imagini – cea a trecutului, printr-o fotografie veche, şi cea a prezentului, prin personaj; între cele două imagini există o distanţă în timp, contopită aici prin fotografie.
„Într-o societate plină de informaţie, fotografia este pentru mine o metodă de a capta şi a privi lumea într-o manieră nouă. De la bun început m-a pasionat chipul omenesc, trăsăturile şi diversitatea acestuia. Verile petrecute la bunici m-au legat de această temă.
Acolo am realizat primele mele fotografii artistice. De mic copil m-a fascinat acea nevinovăţie a locului. Poveştile celor bătrâni mă surprind de fiecare dată. Mâinile lor arată cât de mult au muncit de-a lungul vieţii.
Mai toţi erau reţinuţi în a se arăta în faţa aparatului de fotografiat, cu teama de a nu surprinde prea mult şi prea clar trecerea anilor.” susţine Monica Hrincă, încercând să explice de ce a ales această temă.
Expoziţia va putea fi vizionată de luni până vineri, între orele 8:00-19:00, în holul de la et. I al Sediului Bibliotecii Judeţene Gheorghe Şincai Bihor, pe strada Armatei Române, nr. 1/A, Oradea.



Initiative de toata lauda


Asociatia M.A.M.E.


Martisoare Caritabile


Bucuresti







  După cum bine știți mai este puțin și primăvara ne va bate în geam și în suflete: cu ghiocei, aer proaspăt, mărțișoare și renaștere. Prin urmare, Asociația M.A.M.E. s-a hotărât să respecte tradiția Mărțișoarelor Caritabile, ajunsă la cea de-a IV-a ediție, cu scopul de a le oferi micilor pacienți tratați în spitalele din București șansa de a renaște, putând aștepta cu nerăbdare, alături de ceilalți copiii de vârsta lor, frumoasa primăvară și nu dureroasele intervenții și tratamente la care sunt supuși.
   Mărțișoarele Caritabile devin, astfel, nu doar un simbol al primăverii, ci și un simbol al generozității și solidarității dintre oameni. Este un gest mic, dar cu putere mare. Echipa Asociației, împreună cu voluntarii harnici vă invită să ne fiți alături și în acest an, la luna Mărțișoarelor Caritabile.
   Achiziționând un mărțișor caritabil contribuiți la strângerea fondurilor necesare înființării unui Centru de Resurse pentru Copiii Diagnosticați Cu Afecțiuni Grave, în cadrul căruia Asociația M.A.M.E. le va putea oferi copiilor bolnavi de cancer și alte boli grave și familiilor lor, programe gratuite de servicii medicale, sociale, psihologice și educaționale menite să contribuie la îmbunătățirea condițiilor lor de viață.
    Voluntarii Asociației au dedicat multe ore realizării unor mărțișoare minunate, pe care vă invităm să le vizualizați și achiziționați, online, prin intermediul Charity Shop-ului Asociatiei M.A.M.E. (http://asociatiamame.com/index.php option=com_virtuemart&page=shop.browse&category_id=42&Itemid=205&lang=ro) sau prin telefon la 0724.064.304.
    De asemenea mărțișoarele pot fi achiziționate la sediul Asociaţiei M.A.M.E. din Casa Presei Libere, Corp C2, Etaj 3, Cam. 4 și în cadrul Târgului de Mărțișor de la Muzeul Țăranului Român în perioada 27 februarie - 3 martie 2013.
    Pentru informatii suplimentare ne puteţi contacta la: tel.:  0724.064.304, e-mail: office@asociatiamame.com sau ne puteti urmari pe pagina oficiala de Facebook a Asociatiei M.A.M.E. http://www.facebook.com/AsocMAME

Expoziție de arhitectură - Crezul simplității




Horia Creangă


Muzeul de Artă Cluj-Napoca


22 februarie - 10 martie 2013





Bulev sistematizat 1961


   Muzeul de Artă din Cluj găzduieşte în perioada 22 februarie – 10 martie 2013 expoziţia de arhitectură Horia Creanga – Crezul simplităţii. Expoziţia, organizată de Ordinul Arhitecţilor din România – Filiala Transilvania, avînd ca partener compania Tassullo, reprezintă o călătorie în timp, în viaţa unuia dintre cei mai importanţi arhitecţi români moderni. 
   Curatorul expoziţiei, arh. Miliţa Sion, înfăţişează sugestiv opera lui Creangă, o prezenţă unică în arhitectura anilor 1930-1940 în România. Stilul său – caracterizat prin concizie, puritate, economie de mijloace, frumuseţe – ca expresie a măsurii şi echilibrului este evidenţiat prin intermediul panourilor, proiectelor de arhitectură, desenelor originale sau fotografiilor de epocă şi actuale. 
   “În ce constă arhitectura nouă ? În primul rînd în simplitate, volume proporţionate şi tranşante în spaţiu, linii drepte, suprafeţe fără podoabe inutile. Această arhitectură permite să se dezvolte strada şi oraşul în acealşi cadru de simplitate.” (H. Creangă, “Anarhia stilurilor şi arta viitorului” – 1935).
   Nepot al scriitorului Ion Creangă, acesta reuşit ca într-o carieră scurtă, de aproximativ 16 ani, să definească arhitectura modernă românească, alături de nume importante precum G.M. Cantacuzino, Octav Doicescu sau Henrieta Delavrancea-Gibory. Horia Creangă a realizat o operă remarcabilă, abordînd cu profesionalism exemplar programe variate: peste 70 de edificii administrive, social-culturale, industriale (Teatrul Giuleşti, Uzinele Malaxa, Grupul Şcolar Mihai Bravu, Blocul Burileanu-Malaxa), dar şi clădiri de locuinţe sau vile rezidenţiale (blocul ARO Braşov). Expoziţia face parte din demersul cultural al companiei Tassullo care, în colaborare cu Ordinul Arhitecţilor din România – OAR, doreşte să popularizeze arhitectura românească modernă. 


MALAXA foto intrarea salariatilor  1933

   “În 2013, prin truda OAR, filiala Transilvania, respectiv prin ajutorul partenerului Tassullo, această expoziţie ajunge şi la Cluj-Napoca. Vernisajul clujean va fi o ocazie de a comemora cei 70 de ani de cînd am pierdut din rîndul arhitecţilor pe acest creator renumit. Compania Tassullo este prezentă în piaţa construcţiilor europene cu cele mai bune materiale de restaurare. Nu putem decît să le să mulţumim pentru înţelegerea şi susţinerea acestui demers de comemorare, ce poate avea totodată conotaţii subtile privind reabilitarea mentală a beneficiarilor şi a specialiştilor de astăzi” – precizează arh. Guttmann Szabolcs, preşedintele OAR Tranilvania.
   Vernisajul expoziţiei va avea loc vineri, 22 februarie a.c., la ora 18:00, la Muzeul de Artă Cluj-Napoca, ocazie cu care compania Tassullo va prezenta un studiu de caz din domeniul restaurării.
***ziarulfaclia.ro

Folclor fara frontiere



Muzeul Olteniei


 Cantece de dragoste si de dor


Casa Baniei, Craiova


21 februarie 2013




   Muzeul Olteniei Craiova, Secţia de Etnografie, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj prin Liceul Tehnologic Transporturi C.F. Craiova, Colegiul Naţional Stefan Velovan, precum si Primăria Calafat – Centrul Cultural, dar şi Radio Oltenia Craiova organizează joi (21 februarie), ora 12:30, la Casa Băniei celebrarea Expresiilor şi Ritualurilor de Dragobete.

   Programul cuprinde prezentări etnologice ale Dragobetelui, recitaluri de versuri de dragoste susţinut de elevii de la cele două licee craiovene, atât în limba română cât şi în limba franceză.
   Totodată, Centru Cultural Calafat va susţine un recital folcloric al Ansamblului Rozele Calafatului.
   Doi invitaţi de marcă vor încheia această manifestare dedicată dragostei şi venirii primăverii: violoncelistul Mircea Suchici şi rapsodul Ion Creţean.