sâmbătă, 30 septembrie 2017

Reprezentant al realismului socialist
De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Mihail Davidoglu (1910 - 1987)Scenă din Schimbul de onoare. 


Emil Botta și Vasile Lăzărescu în Minerii.


Tanți Cocea și N. Pereanu în Minerii.


Scenă din Schimbul de onoare.


Scenă din Cetatea de foc.


Articol publicat în Revista Teatru și Muzică. Nr. 1, 1955.

Articol publicat în Revista Teatrul, nr. 9. Septembrie 1958.Consemnare publicată în Revista Teatrul, Nr. 6. Iunie 1960. 

***Mai multe despre acest dramaturg aflați de aici: Wikipedia

Mișcarea Paul Goma – 40 de ani
Ateneul Român, București 


3 octombrie 2017
   Muzeul Național al Literaturii Române, împreună cu PEN România și Filarmonica George Enescu, organizează Simpozionul Mișcarea Paul Goma – 40 de ani, eveniment care va avea loc marți, 3 octombrie 2017, în intervalul orar 16:00 – 20:00, în Sala mică de concerte a Filarmonicii George Enescu.
    La Simpozionul Mișcarea Paul Goma – 40 de ani sunt invitați să participe scriitori, exegeți, cercetători apropiați istoriei disidenței din România și ai cazului Paul Goma: Mariana Sipoș, Virgil Tănase, Radu Filipescu, Marius Oprea, Flori Bălănescu, Bogdan Crețu și Liliana Corobca. Întâlnirea va fi deschisă de Andrei Dimitriu, Directorul General al Filarmonicii George Enescu, gazda evenimentului, Magda Cârneci, Președinte PEN Club România și de Ioan Cristescu, Directorul Muzeului Național al Literaturii Române. Vor coordona și modera simpozionul Magda Cârneci și Caius Dobrescu, reprezentanți ai PEN Club România.
    În cadrul simpozionului, vor fi proiectate fotografii și fragmente din filmul documentar Strict secret: Paul Goma, realizat de Mariana Sipoș în 2005.
    În deschiderea simpozionului, în Foaierul Ateneului Român va fi vernisată expoziția documentară Paul Goma - o viață, un destin, îngrijită și comentată de Mariana Sipoș, ocazie cu care publicul va avea acces la o serie de documente și fotografii inedite, altele cunoscute sau mai puțin cunoscute, din Arhiva Paul Goma. Expoziția va putea fi vizitată până pe data de 
8 octombrie și va putea fi vizitată în timpul concertelor din 5 și 6 octombrie.
   Cu o zi înainte de desfășurarea simpozionului, pe 2 octombrie, Paul Goma, considerat cel mai important scriitor-disident anticomunist român, împlinește 82 de ani.

Sfânta Ioana - Ciocârlia
De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Municipal, Teatrul de Stat Oradea
L. Vrabie (Carol al VII-lea) și Clody Bertola (Ioana) în Sfînta Ioana.
Premieră: 23 mai 1958.

Scenă din Ciocîrlia.
Premieră: 2 iunie 1958.
Cronici publicate îm Revista Teatrul, nr. 9. Septembrie 1958.

Târgul de Toamnă
Diaspora română 


Roma, Italia 


7 - 8 octombrie 2017

Plutăritul în Bucovina
Muzeul de Istorie Suceava 


10 - 31 octombrie 2017

   Muzeul Bucovinei Suceava vă invită marți, 10 octombrie 2017, ora 12:30, la Muzeul de Istorie, la vernisajul expoziției temporare Plutăritul în Bucovina realizată de Aurel Prepeliuc, muzeograf în cadrul Serviciul Etnografie.
   În spațiul Cafeteria, pe durata a trei săptămâni, nostalgicii acestei îndeletniciri dar și cei mai puțin inițiați în spectacolul plutăritului vor putea descifra frânturi din tainele unei meserii dispărute dar nu uitate.
   Cu sprijinul Direcției Județene Suceava a Arhivelor Naționale și al Muzeului de Etnografie Vatra Dornei, transpunerea muzeografică face apel la obiecte de factură etnografică specifice plutăritului, machete, documente de arhivă inedite și o colecție de cărți poștale ilustrate.

De la începutul secolului trecut (1)
România de-altădată
Vila Segîrceanu din Lacul-Sărat.

Spicuiri din suplimentul Viața Militară.

Evenimente, fapte, întâmplări, publicate în Ziarul Adeverul,
de marți, 11 martie 1903.