marți, 26 iulie 2016

Maica Domnului în iconografia din Transilvania




Muzeul Etnografic al Transilvaniei


Cluj - Napoca


28 iulie - 31 august 2016





     Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită să luați parte joi, 28 iulie 2016, de la ora 13:00, la vernisajul expoziției Maica Domnului în iconografia din Transilvania. Icoane din patrimoniul Muzeului Etnografic al Transilvaniei.
     Muzeul Etnografic al Transilvaniei deține în patrimoniul său o colecție de 680 de icoane (dintre care 570 pe sticlă), o mare parte a acestora fiind achiziționate în timpul cercetărilor de teren realizate de specialiștii muzeului.
    Reprezentările Maicii Domnului sunt printre cele mai frecvente în iconografia pe sticlă din Transilvania. Multitudinea de teme în care aceasta este prezentată – Maica îndurerată, Maica cu Pruncul, Nașterea Maicii Domnului, Încununarea Maicii Domnului, Nașterea Domnului Isus, Prohodul, Masa Raiului, Judecata de Apoi, Bunavestire etc – ne arată cât de apropiată era Maica Domnului de sufletul țăranilor transilvăneni.
     Expoziția Maica Domnului în iconografia din Transilvania prezintă o selecție de peste 50 de icoane pe sticlă din colecțiile Muzeului Etnografic al Transilvaniei, realizate în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea. Icoanele, de o remarcabilă expresivitate și de un pitoresc deosebit, provin din toate centrele de iconari din Transilvania: Nicula, Valea Sebeșului, Șcheii Brașovului, Mărginimea Sibiului, Țara Oltului, Mărgău.
    Expoziția va fi deschisă până în 31 august 2016, de miercuri până duminică, între orele 10:00-18:00, la sediul central al Muzeului Etnografic al Transilvaniei (str. Memorandumului nr. 21).

Festivalul de Arta Tomisul Etern




Faleza Cazinoului


Constanta


prima editie, 30 iulie - 3 august 2016





    Exista o tendinta la nivel local si national de scadere a interesului comunitatii pentru activitatile culturale, una dintre cauze fiind poate invazia tehnologie media si centrelor comerciale moderne de mari dimensiuni unde tot mai multi oameni petrec timpul liber. Multi artisti si organizatori de spectacole si expozitii observa numarul in scadere al participantilor.     
    Asa a pornit poate ideea acestui festival, aceea ca artistii pot merge cu spectacolele in mijlocul comunitatii pentru a reface puntea de legatura cu locuitorii orasului. Promenada Cazinoului este probabil cel mai aglomerat pietonal al orasului. Festivalul de Arta Tomisul Etern este la prima editie dar se doreste a deveni o traditie pentru orasul Constanta. Initiativa apartine unui grup de profesori ai Colegiului de Arte Regina Maria sprijiniti de voluntarii asociatiei Simplu.
   In perioada 30 iulie - 3 aug 2016, in intervalul orar 18:00-22:00, vor avea loc concerte de pian, vioara, viola si expozitii de pictura, design si sculptura ale elevilor si profesorilor colegiului, invitat special fiind pianistul si profesorul Octavian Renea din Muechen, Germania, care va sustine si un masterclass in incinta colegiului in perioada 1-7 august atat pentru tinerii constanteni cat si pentru alti elevi ale altor institutii de profil din tara si strainatate.
    Accesul la evenimente este gratuit, va exista o cutie pentru donatii in zona expozitiei iar fondurile vor fi utilizate pentru lucrari de amenajare peisagera ale curtii colegiului. Incercam astfel sa creem spatii mai atractive tinerilor pentru socializare si studiu.

Va asteptam cu drag!

info: 0729 469 848 - andrei chivu

Târg de Antichităţi




Colectii si Colectionari


Iulius Mall, Timisoara


editia a 113-a, 29-31 iulie 2016





   EXPOTIMIŞOARA INTERNAŢIONAL anunţă publicul pasionat de lucruri antice că suita evenimentelor de vară, de acest gen, la Iulius Mall continuă cu Târgul de Antichităţi, ediţia 113 care va avea loc în perioada 29-31 iulie.
   O mulțime de colecţionari de frumos vin în zona parter, din Iulis Mall, la o nouă întâlnire cu pasionaţii obiectelor cu istorie.
   De vineri până duminică inclusiv, vizitatorii vor putea admira şi achiziţiona: bijuterii, argintărie, ceasuri, numismatică, filatelie, porţelanuri, tablouri, statuete, mobilier, oglinzi şi multe altele.
   Continuând să fie evenimentul numarul 1, în acest domeniu, din această zonă a ţării, vor participa în jur de 40 de standuri, fiind prezenţi unii dintre cei mai prestigioşi anticari din zona de vest, nord-vest şi sud-vest.
Vă rugăm să consultaţi site-ul nostru:
www.expotimisoara.ro
la rubrica de calendar expoziţional 2016 şi ne puteţi scrie pe adresa:
expotimisoara@gmail.com.
Vă mulţumim pentru interesul acordat.
Organizatorii

N. Steinhardt: Cultură și credință. Caietele de la Rohia (I-III)




Lansare de carte


Florian Roatis


Catedrala Episcopala Sfanta Treime, Baia Mare


29 iulie 2016 




    Mănăstirea Sf. Ana Rohia, Fundația N. Steinhardt și Editura Școala Ardeleană organizează lansarea volumului N. Steinhardt: Cultură și credință. Caietele de la Rohia (I-III), ediţia a doua, revizuită şi adăugită, alcătuită de Florian Roatiş.
    Vor lua cuvântul: P.S. Justin Sigheteanul, Alexandru Surdu, Ștefan Vișovan, Florian Roatiș și Vasile George Dâncu.
    Evenimentul va avea loc vineri, 29 iulie 2016, începând cu ora 11:30, în Sala Sf. Iosif Mărturisitorul a Catedralei Episcopale Sfânta Treime din Baia Mare (Bulevardul Unirii nr. 17).

Tezaur – Episcopia Tulcii




Muzeul National Brukenthal


Sibiu


28 iulie - 1 octombrie 2016





Locul de desfășurare: Casa Albastră, Sala Multimedia
Vernisaj: Joi, 28 iulie, ora: 18:00
Partener: Episcopia Tulcii
Curatori: Alexandru Constantin Chituţă și dr. Raluca Frîncu

   Expoziţia aduce în faţa publicului vizitator un remarcabil fond de obiecte bisericeşti reprezentative pentru secolele XVIII-XX, dar şi pentru aria culturală şi confesională a Dobrogei de Nord. În acest spaţiu milenar se regăsesc cetăţi getice, romane şi bizantine, un amestec de civilizaţii într-o sinteză unică, în care trăsături culturale occidentale convieţuiesc cu cele balcanice şi orientale.


   Obiectele de cult din Episcopia Tulcii demonstrează efortul de elaborare a unui limbaj plastic local, prin asimilarea mijloacelor de expresie specifice stilurilor bizantin şi slavon.
Realizată în parteneriat cu Episcopia Tulcii, expoziția urmăreşte să repună în circuitul cultural-naţional valorile de artă religioasă care se regăsesc în bisericile şi mănăstirile tulcene. Altfel spus, expoziţia este un moment de reflecţie serioasă asupra moştenirii spirituale lăsate de înaintaşii noştri şi o responsabilizare pentru conservarea valorilor patrimoniale.