joi, 2 octombrie 2014

Pe simezele Brasovului




Muzeul de Arta Brasov


Kathe Kollwitz


2 octombrie - 30 noiembrie 2014





   Muzeul de Artă Brașov, împreună cu Centrul Cultural German Braşov, organizează în perioada 2 octombrie - 30 noiembrie 2014 expoziția Käthe Kollwitz (1867-1945). Grafică și sculptură (o expoziție a Institutului pentru Relații Externe Stuttgart). 
   În cadrul expoziției figurează 70 de lucrări grafică (litografie, acvaforte, xilogravură etc.) și 5 lucrări de sculptură ce oferă o imagine de ansamblu asupra creației lui Käthe Kollwitz, unul dintre cei mai importanți artiști germani din secolul XX.

111 cele mai frumoase poezii




Lansare de carte


Emil Brumaru


Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iași


4 octombrie 2014






O veste mult-aşteptată de fanii lui Emil Brumaru!

Sâmbătă lansăm la Iaşi antologia 111 cele mai frumoase poezii, în cadrul Bookfest. 
La eveniment participă criticii Bogdan Creţu şi Doris Mironescu.

Fireşte că autorul nu va lipsi, 
aşa încât după lansare nu rataţi ocazia să primiţi autografe 
de la unul dintre cei mai iubiţi poeţi români în viaţă!

Pe simezele Brailei




Arta plastica contemporana romaneasca


Ion Radu


Galeriile de Arta, Braila


4 octombrie 2014




Obiectul Lunii




Muzeul National Peles


Sinaia


octombrie 2014




GARNITURĂ DE SALON,  ATELIER BERNHARDT LUDWIG-FIUL, VIENA SFÂRŞIT SECOL XIX  LEMN DE NUC, BRONZ AURIT, MĂTASE

GARNITURĂ DE SALON,
ATELIER BERNHARDT LUDWIG-FIUL, VIENA
SFÂRŞIT SECOL XIX
LEMN DE NUC, BRONZ AURIT, MĂTASE

  Regele Carol I este considerat întemeietorul colecţionismului artistic de tip aristocratic din România, reuşind să achiziţioneze pentru Castelul Peleş valoroase opere de artă. Printre colecţiile de pictură, arme şi cărţi se află şi o impresionantă colecţie de mobilier renumită pentru diversitatea stilurilor, tehnicilor şi materialelor.
   Alături de arhitecţii reşedinţei de vară au lucrat numeroşi decoratori din Germania şi Imperiul Austro-Ungar: J. D. Heymann, August Bembé, J. Dollitschek, Martin Stöhr, Anton Pössenbacher şi Bernhard Ludwig. Principalul decorator al Castelului Peleş în etapa finală a construcţiei a fost ebenistul-arhitect austriac, Bernhard Ludwig-fiul (1866-1939). Lui i se datorează majoritatea ansamblurilor interioare, ca Holul de onoare (Renaştere germană), Apartamentul imperial (baroc), Apartamentele principeselor de Hohenzollern şi de Wied (Empire şi Adam), Atelierul de pictură al Reginei (Arts&Crafts) şi camere de oaspeţi (variante ale Artei 1900).
    Firma Ludwig a fost înfiinţată în anul 1867 de către Bernhard Ludwig-tatăl, furnizor al Casei Domnitoare a României încă din anul 1878. Prestigioase edificii publice de la Viena, precum Parlamentul, Palatul de Justiţie, Muzeul de Istorie Naturală şi Muzeul de Artă sunt opera ebenistului B. Ludwig. Din anul 1897, firma a fost condusă de Bernhard Ludwig-fiul, absolvent al Facultăţii de Arhitectură din Viena. Carol I îl remarcă datorită versatilităţii sale stilistice şi îi oferă statutul de decorator principal al Castelului Peleş şi furnizor de mobilier al Casei Regale a României. A realizat de asemenea decoraţii pentru reşedinţele familiilor regale ale Iugoslaviei şi Albaniei, sediul Naţiunilor Unite din Geneva etc.
    Între anii 1895-1897, pe aripa de nord a etajului nobil al Castelului Peleş au fost amenajate pe locul fostului Atelier de pictură al Reginei Elisabetei, apartamente destinate principeselor Josephina de Baden, mama Regelui Carol I şi Maria de Wied, mama Reginei Elisabeta. Apartamentul Josephinei se compune din salon şi dormitor şi adăposteşte două garnituri de mobilier realizate în stil Empire la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului următor.
    Prinţesa Josephina de Baden (21 ctombrie 1813-19 iunie 1900), descendentă a familiei de Beauharnais, s-a născut la Mannheim, ca fiică al lui Karl, Mare Duce de Baden şi a Stéphanie-ei de Beauharnais, fiica adoptivă a lui Napoleon I. La 21 octombrie 1834, s-a căsătorit cu Prinţul Karl-Anton, fiul lui Carol, Prinţ de Hohenzollern-Sigmaringen (1785-1853) şi al Marie-ei Antoinette Murat (1793-1847). Aşadar, prin Josephina de Baden, Regele Carol I al României descindea din familia imperială franceză, fapt ce explică alegerea stilului Empire pentru camerele private ale mamei sale de la Castelul Peleş.
    Una dintre cele mai impresionante creaţii de ebenisterie de la Sinaia este garnitura de salon din Apartamenul Josephinei de Baden, realizată în stil Empire rusesc.
    Stilul oficial al Primului Imperiu francez, Empire-ul reprezintă o etapă distinctă a neoclasicismului şi cunoaşte o proliferare extraordinară în întreaga Europă şi chiar în America, în primul sfert al secolului al XIX-lea. Trăsăturile sale specifice sunt austeritatea, sobrietatea şi simetria, predominarea liniei drepte, utilizarea lemnului de acaju şi în general, a esenţelor exotice, prezenţa bronzurilor aurite, precum şi a motivelor decorative de inspiraţie clasică, greco-romană, dar şi egipteană. În mobilier, accentul trece de pe ideea de comoditate pe aspectele de natură estetică. Formele sunt rectangulare, scaunele au spătare drepte şi picioare masive. Cele mai frecvente simboluri sunt sfinxul, caduceul, tridentul, albina, cununa de laur, capul de lebădă sau cariatidele.
    Împrumutat din Franţa napoleoniană, Empire-ul a fost intens promovat începând cu anul 1810 cu precădere în Rusia ţaristă. Pornind de la linia sobră şi masivă tipică Empire-ului francez, arhitecţii şi decoratorii ruşi dezvoltă propria lor variantă cu precădere în oraşele mari, Moscova şi Sankt-Petersburg, introducând elemente tipice artei ruseşti.
   Garnitura de salon compusă din masă, canapea, fotolii şi scaune este realizată din lemn de nuc furniruit şi marchetat, cu aplicaţii din bronz aurit, iar tapiseria este din mătase roşie decorată cu palmete. Masa are blatul circular, iar cu bordura şi picioarele terminate cu sabot şi capete de lebădă sunt turnate bronz şi acoperite cu aur.
   În dormitorul Prinţesei Josephina de Baden, garnitura din lemn de paltin se compune din pat, dulap, noptieră, măsuţă, comodă, masă de toaletă cu scaune şi sofa Recamier. Realizată în stil Empire francez, prezintă motive decorative specifice artei lui Napoleon I: aplicaţii din bronz cu capete de sfinx, protome de leu, palmete etc. Cea mai interesantă piesă a garniturii rămâne sofaua Recamier.
   Numele de ,,récamier” provine de la doamna Juliette Récamier (1777-1849), o tânără renumită în epoca napoleoniană pentru frumuseţea sa, căreia pictorul francez Jacques-Louis David i-a dedicate un portret nemuritor, în anul 1800. Juliette Récamier îşi odihneşte trupul tânăr şi graţios, îmbrăcat într-o rochie tipică epocii napoleoniene pe o sofa inspirată din arhitectura pompeeană, pe care reuşeşte să o facă faimoasă, împrumutându-i numele.
Piesa de mobilier din dormitorul Josephinei de Baden este o sofa de la sfârşitul secolului al XIX-lea, în stil Recamier, cu centură din bronz reprezentând cu aplicaţii – rozete, palmete şi cap de Minervă, cu spătare inegale, denumite gen Recamier, cu tapiţerie din satin de mătase verde presărată cu rozete galben-aurii, bordată cu galon în ton, pe picioare terminate cu saboţi. În rarele sale vizite la Sinaia, Josephina de Baden se arată încântată atât de piesajul muntos, cât şi de frumosul Apartament Empire, în care petrece clipe de neuitat.
    Datorită măiestriei sale, firma de ebenişti din capitala Imperiului austro-ungar reuşeşte să transmită iubitorilor de frumos spiritul sobru şi eleganţa tipice epocii Napoleon I.
Laura Avram, muzeograf

Trofee de vanatoare




Complexul Muzeal de Stiintele Naturii Ion Borcea


Centrul de Afaceri si de Expozitii Mircea Cancicov, Bacau


3 - 5 octombrie 2014





   În perioada 3 - 5 octombrie 2014, Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Ion Borcea organizează expoziţia Trofee de vânătoare cu ocazia celei de-a patra ediţii a Târgului de Pescuit şi Vânătoare găzduit la Centrul de Afaceri şi Expoziţii Mircea Cancicov, Bacău. 


   În cadrul expoziţiei sunt expuse trofee de vânătoare (muflon, capra neagră, cerb lopătar, cerb carpatin, mistreţ, urs), cea mai mare parte a exponatelor provenind de la Muzeul Cinegetic Posada şi aflate în custodia Muzeului de Ştiinţele Naturii Ion Borcea Bacău.
    Iubitorii de cinegetică vor putea admira trofee ale unor animale vânate de Nicolae Ceauşescu, medaliate cu aur, argint sau bronz la concursuri internaţionale de profil.
Va asteptam!

Proiect de activare urbana




Inaugurare Gradina Darvas La Roche


Oradea


3 - 11 octombrie 2014





   Publicul este invitat să participe în Grădina Darvas La Roche la următoarele acţiuni: prezentare de concept, arhitectură cu "bun - gust" PAC PAC reprezentat de fosta concurentă Master Chef, Sorana Buştea, şuetă de duminică, seri arhitecturale, conferinţe, lecturi şi dezbateri despre arhitectură şi urbanism, tur de arhitectură cu bicicleta prin Oradea,
boardgames, jocuri de socializare prin ateliere Incubator 107, Oradea în ghiozdan pentru elevi şi liceeni, concert de jazz susţinut de trupa timişoreană Good Vibes, proiecţii de filme cu tematică de arhitectură, urbanism şi arte, concept muzică Marius Ghenț.

Toate aceste acţiuni sunt structurate pe trei categorii: 

Arhitectura şi oraşul în perioada de glorie a anilor 1900
Tradiţie şi modernitate în arhitectura orădeană 
Arhitectura contemporană

Detalii evenimente:


***Oradea in Imagini

   

Pe simezele Sibiului



Arta plastica contemporana romaneasca


Tudor Zbarnea


Muzeul National Brukenthal, Sibiu


3 - 29 octombrie 2014





Vernisaj: 3 octombrie 2014, Sala de Expozitii Temporare, ora 14:00.

   TUDOR ZBÂRNEA (născut la 29 decembrie 1955 în Nisporeni, Moldova) este absolvent al Colegiului Republican de Arte Plastice A. Plămădeală din Chişinău şi al Universităţii de Arte G. Enescu din Iaşi, Secţia pictură (clasa profesorului Corneliu Ionescu). Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova şi România și al Asociaţiei Internaţionale a Artiştilor Plastici Profesionişti în cadrul UNESCO, Paris. Din 2001 este rezident al Cité Internationale des Arts din Paris. Debutează în anul 1984 în cadrul unei expoziţii republicane de artă contemporană organizată la Chişinău.


    Format în preajma unor reputaţi artişti ca Mihai Grecu, Dimitrie Peicev şi Andrei Sârbu, Tudor Zbârnea şi-a construit de timpuriu un profil artistic propriu, puternic. În creația sa se disting mai multe etape de ordin estetic şi imagistic, care păstrează în permanenţă funcţia expresivă a culorii. Pictura pentru el rămâne o formă de cercetare artistică, problematica ei fiind concentrată asupra unei dimensiuni existenţiale care tinde să lase urme în memoria colectivă. Discursul său pictural, de cea mai autentică sensibilitate cromatică, se configurează din mai multe cicluri, printre acestea evidenţiindu-se Schimb de tăceri, Părinţi, Ritmuri ancestrale, Axe totemice, Între Tată şi Fiu, Urme, Între Cer şi Pământ şi Recurs arhetipal, ultimul incluzând şi o serie de lucrări de referinţă de mari dimensiuni, realizate într-o stilistică inovatoare – Inserţii arhetipale, Adâncuri, Defolierea memoriei, Detaşare, Stratificarea memoriei, Ritual, Dans arhaic, Redescoperire, Idoli etc.—lucrări care pot fi considerate un act de recuperare a unor valori pierdute sau uitate, un act de redobândire a echilibrului interior, care rezonează cu memoria colectivă, revendicând concomitent şi un obiectiv suprem, cel al unităţii spirituale a întregii umanităţi.


   Tudor Zbârnea a participat la peste 250 de expoziţii reprezentative de artă contemporană, naţionale şi internaţionale, organizând şi 27 de expoziţii personale în diverse muzee şi galerii de artă din Moldova, România şi alte țări (Belgia, Belarus, Cehia, Cipru, Finlanda, Franța, Georgia, Germania, Italia, Lituania, Olanda, Rusia, Slovacia, Turcia, Ucraina). Creația artistului este apreciată în presă şi literatura de specialitate de prestigioși critici și istorici de artă din Moldova, România, Belarus, Italia etc.

***Text oferit de curatorul expoziţiei: dr. Alexandru Sonoc

Pictura în timp devine cine eşti tu...




Arta plastica contemporana romaneasca


Sofia Drugan


Libraria Okian, Brasov


1 octombrie - 1 noiembrie 2014





Şi...mai mult de atât...e o variantă de a rămâne acelaşi om frumos 
atunci când viaţa impune să execuţi echilibristică la cote foarte înalte...

Semnatura tuturor lucrurilor




Libraria Humanitas


Seara Elizabeth Gilbert


Cismigiu, Bucuresti


7 octombrie 2014




Săptămâna Mondială a Spațiului Cosmic




Complexul Muzeal de Științele Naturii Ion Borcea


Observatorul Astronomic Victor Anestin, Bacău


4 - 10 octombrie 2014





    Complexul Muzeal Ion Borcea, prin subunitatea Observatorul Astronomic Victor Anestin, organizează în perioada 4 – 10 octombrie o gală de prezentări multimedia pe teme de astronautică în cadrul Săptămânii Mondiale a Spaţiului Cosmic.

Grupurile de vizitatori vor putea viziona după spectacolul de planetariu 
şi una dintre următoarele prezentări multimedia:

Sondele spaţiale ce studiază planeta Marte
Explorarea spaţială a asteroizilor şi cometelor
Staţia Spaţială Internaţională
Saturn – misiunea spaţială Cassini-Huygens

Va asteptam!

Persoana de contact : muzeograf Maria Velea
Telefon: 0234/513724

Expozitie de pictura: Altfel




Arta plastica contemporana romaneasca


Ion Pintilie


Biblioteca Nationala a Romaniei, Bucuresti


6 - 17 octombrie 2014





Vernisaj: 7 octombrie 2014, Sala Symposion, ora 18:00.