sâmbătă, 22 decembrie 2012

Festivalul de datini si obicieiuri populare de sarbatori



Muzeul de Istorie Galati


Casa Rurara Ion Avram Dunareanu, Suhurlui, Judetul Galati


editia a III-a, 22 decembrie 2012






   La acest eveniment au participă ansambluri şi formaţii artistice din comunele Cuza-Vodă, Rediu şi Suhurlui, jud. Galaţi, care au prezentat:
- un program de colinde din zona judeţului 
- scenete specifice Sărbătorilor de Crăciun
- momente artistice cu cântece si dansuri populare.

Vizual Art Expo - Salonul de Iarna



Arta plastica contemporana romaneasca


Galeria de Arta Contemporana, Turnul Fierarilor, Sighisoara


26 decembrie 2012 - 27 ianuarie 2013





Targ de Arta



Arta plastica contemporana romaneasca


Romulus Art Gallery, Bucuresti 


18 decembrie 2012 - 11 ianuarie 2013



Targ de Craciun



Muzeul National al Taranului Roman


Bucuresti


21 - 23 decembrie 2012





Organizator: Clubul Taranului

Arta trecerii



Muzeul National al Taranului Roman


Sala Foaier, Bucuresti


20 decembrie 2012 - 3 februarie 2013






   Expoziţia Arta trecerii se încadrează în categoria experimentelor vizuale, încercând să recompună fragmentar o parte din instrumentarul temei atât de exhaustive a riturilor de trecere – situaţii limită, de interval, individuale sau colective, din lumea ţărănească şi cea urbană, reprezentări care transgresează, printr-o selecţie subiectivă, timpi şi fragmente de lumi revizitate.    
   Dincolo de trecerile fundamentale explorate deja de etnologia clasică (naşterea, nunta, înmormântarea) operăm selectiv intersectând teritorii, de la istorie orală, la text literar, imagine iconografică, fotografii martor, obiecte autobiografice, obiecte ritualice şi nu în ultimul rând materii organice, vehicule ale trecerii.
    Deplasarea, schimbarea, dispariția sunt sensurile centrale ale trecerii. Riturile proclamă o schimbare dramatică, publică. Trecătorul este expus privirilor impudice ale mulțimii, nu-și aparține, e pacientul fără voce personală al producătorilor trecerii. Riturile sunt democratice prin excelență, dacă lăsăm deoparte fapte excepționale cum ar fi înmormântarea faraonilor. Aceleași discursuri, aceleași lucruri și gesturi îi așteaptă pe toți în trecerile exterioare. Există însă și treceri interioare cu un sfârșit orbitor. Conversiunea religioasă luminează pe dinăuntru. Descoperirea științifică poate fi și ea trăită ca iluminare. În sfârșit există trecerile discrete, imperceptibile, declinul lent al cărnii pe care nu-l celebrează nici un rit. Trecerea are un adversar suprem: memoria dureroasă, pe românește dor. Se spune că mortul întâmpină în călătorie drumul somnului, al uitării și drumul dorului, al neuitării, al întoarcerii acasă. Suntem prizonierii depărtării care crește, ai tăieturilor și ai disparițiilor. Prin dor ne întoarcem la cele trecute, la cele pierdute. (Șerban Anghelescu).
Coordonator proiect: Serban Anghelescu
 Curatori: Lila Passima, Cosmin Manolache
Odata cu vernisajul expozitiei a avut loc si lansarea revistei Arta Trecerii

Colindători la Bojdeucă



Muzeul Literaturii Române


Bojdeuca Ion Creangă, Iași


27 decembrie 2012




COLINDĂTORI LA BOJDEUCĂ/ 27 decembrie 2012 afis iasi

***cronicadeiasi.ro

Umbre suspendate



Arta plastica contemporana romaneasca


Nectaria Radu


Antipa Cafe & Terrace, Bucuresti


22 decembrie 2012



Vernisajul expoziției de pictură „Umbre suspendate”

    Fundația Culturală Artex organizează, începând cu 22 decembrie 2012, ora 20:00, la Cafeneaua Antipa din incinta Muzeului Național de Științe ale Naturii Grigore Antipa, expoziția de pictură Umbre suspendate, semnată de Nectaria Radu.
    Proiectul Umbre suspendate propune publicului o perspectivă proaspătă și vibrantă asupra lumii care ne înconjoară. Note fine de umor, ironie și adesea de melancolie alcătuiesc o descriere plină de culoare a realității, așa cum o vede Nectaria Radu.
    Lucrările artistei au trecut cu brio testul ochiului exigent al specialiștilor, care au văzut în pânzele ei armonii asemănătoare unei grădini pline de fantezie și muzică, câmpuri vizuale care reflectă lumina, umbra, mișcarea, tăcerea, sunetul și vocea.
    Nectaria Radu (n. Bucuresti, 1984) este doctorand la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, absolventă a Departamentului de Studii Masterale ale aceleași instituții, specializarea Pictură și absolventă a Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti, Facultatea de Arte Plastice.
   În perioada 2010 – 2011, a făcut parte din echipa Artex Services Internațional, care a realizat creația grafică a proiectului de reamenajarea și remodelare funcțională a Muzeului Național de Științe Naturale Grigore Antipa din București.

Asta-i datina strabuna !



Muzeul Brailei


Sectia Etnografie si Arta Populara


Centrul Memorial 

Nae Ionescu, Vasile Bacila, Anton Dumitriu, Ana Aslan, Edmond Nicolau


Braila


decembrie 2012 - februarie 2013