marți, 11 decembrie 2018

Pe simezele germane




Prezențe românești peste hotare 


Asociația ARTTRAD - Sebeș 


Galeria Ianza-Art, Marktrodach, Germania 


17 decembrie 2018





In memoriam Magda Petrovanu




Muzeul Poni-Cernătescu 


Iași 


14 decembrie 2018





    Organizat în parteneriat cu Universitatea Alexandru Ioan Cuza – Facultatea de Chimie, evenimentul cultural se înscrie în suita de manifestări omagiale dedicate marilor personalități care și-au înscris cu cinste numele în istoria științei din România.
   Momente importante, care au conturat viața și opera acestei remarcabile personalități ieșene, vor fi evocate de prof. univ. dr. Ionel Mangalagiu, prorector al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași.
   Cercetător remarcabil și cadru didactic extrem de apreciat, prof. univ. dr. Magda Petrovanu a contribuit la formarea multor generații de specialişti în domeniul chimiei. Autoare a peste 50 de brevete şi invenţii, a fost membru al Societăţii de fizică şi chimie din România, al Sociéte chimique de France, al Uniunii medicale balcanice, al Uniunii franceze Press scientifique. A fost profesor invitat la diverse universităţi din Europa: Gand, Bruxelles, Paris, Nantes, Marsilia, München, Heidelberg şi Bonn. În anul 1977, Guvernul Franţei i-a conferit distincţia Chevalier dans l’ordre des palmes academique. În memoria sa, Facultatea de Chimie a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași organizează Concursul Național de Chimie Magda Petrovanu, adresat elevilor din ciclurile gimnazial și liceal.
   Vă așteptăm să ne fiți alături la evenimentul In memoriam Magda Petrovanu care se va desfășura la Muzeul Poni-Cernătescu (Iași, strada Mihail Kogălniceanu, nr. 7B).

Muzeul Deschis




Inițiative de toată lauda 


Muzeul Județean Buzău 


11 decembrie 2018




   Muzeul Județean Buzău, instituție de cultură și cercetare ce funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Buzău, cu sediul în mun. Buzău, bld. Nicolae Bălcescu, nr. 50, jud. Buzău, reprezentată legal de către dr. Daniel Costache în calitate de Manager, anunță implementare programului Muzeul Deschis.
    Programul se adresează persoanelor cu dizabilități locomotorii și cu deficiențe de vedere și este lansat în premieră de către instituția noastră, fiind unul dintre primele de acest gen din țară. Cu acest prilej vor fi lansate două expoziții speciale, prin intermediul cărora ne propunem să accesibilizăm colecțiile muzeului nostru și către categoriile de public defavorizat.
   Expoziția tactilă, Muzeul din cutie este compusă din 50 de obiecte, provenite din achiziții, donații și replici la scară realizate de către elevi ai Liceului de Arte Margareta Sterian Buzău. Expoziția este organizată cu respectarea tematicii colecțiilor deschise spre vizitare publicului larg.
    Expoziția VR (virtual reality) Muzeul Hightech, realizată în parteneriat cu Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău oferă posibilitatea de a experimenta într-o nouă manieră mesajul cultural-educativ al muzeului. Această expoziție vine în întâmpinarea atât a persoanelor cu dizabilități locomotorii, dar și a tuturor celor care doresc să experimenteze tehnologia de ultimă oră aflată în slujba instituției muzeale.

Comunitatea de avere din Caransebeș și evidența jertfelor bănățene din Marele Război




Lansare de carte 


Laurențiu Ovidiu Roșu 


Primăria Caransebeș 


12 decembrie 2018





Covoare românești de la Dunărea de Jos




Casa Rurală Ion Avram Dunăreanu 


Suhurlui 


12 decembrie 2018




    "Arta populară românească este un domeniu complex şi variat, la fel de original şi bogat, ca modalităţi de exprimare, precum cea cultă, creionând viaţa materială şi spirituală a societăţii româneşti, măiestria şi concepţia artistică transmisă din generaţie în generaţie.
    La Dunărea de Jos, ţesutul a ocupat un loc aparte în cadrul preocupărilor casnice ale femeilor de odinioară, covoarele ţesute la războiul din lemn orizontal, constituind o categorie de piese valoroase, remarcabile prin varietatea şi rafinamentul cu care au fost decorate.
Expunerea cu tema menţionată mai sus, intenţionează conştientizarea elevilor cu privire la păstrarea, în forme cât mai puţin alterate, a acestui meşteşug tradiţional." 
(muzeograf Ionela Daniela Antohe)
    Activitatea se va desfăşura la Casa Rurală Ion Avram Dunăreanu Suhurlui, secţie a Muzeului de Istorie Paul Păltănea Galaţi.

Salonul de iarnă




Arta plastică contemporană românească 


Biblioteca Orășenească Bocșa Vasiova 


17 decembrie 2018





Cuvântul crucii




Lansare de carte 


Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, București


13 decembrie 2018





Vin colindătorii




Festival Internațional de Datini și Obiceiuri de Iarnă 


Reghin 


ediția a XIX-a, 19 decembrie 2018