joi, 9 ianuarie 2020

Expoziție de caricatură - 50
Din istoria caricaturii românești


Ovidiu Ambrozie Bortă - BOA


Muzeul de Istorie Suceava


15 ianuarie - 27 februarie 2020
    Miercuri, 15 ianuarie 2020, ora 12:00, va fi vernisată, la Muzeul de Istorie, Expoziția de caricatură 50, deschisă în Foaierul Muzeului de Istorie, până pe data de 27 februarie 2020.
    Aceasta cuprinde 50 de lucrări de grafică satirică realizate în acuarelă pe carton, cu dimensiuni 30 x 21 cm.
    Lucrările ce coagulează această expoziție au teme diverse: ecologică, război, socială etc. Sunt caricaturi realizate în ultimii doi ani, unele nominalizate și premiate la concursurile de gen sau altele expuse în cadrul expozițiilor – concurs internaționale de caricatură din lume.
    Caricaturistul Ovidiu Ambrozie Bortă BOA va vernisa aceasta expoziție în preajma împlinirii vârstei de 50 de ani și cu prilejul împlinirii celor 23 de ani de activitate artistică de la debut. Primele creații umoristice au văzut lumina tiparului în 1997 în cotidianul Bucovina condus de Ion Drăgușanul.

Să ne cunoaștem artiștii ilustratori
Petru Hagiu, (1927 - 2017)
Editura Ion Creangă. Tiraj: 42.250 exemplare. 1976. 


Editura Ion Creangp. 1985. "Absolvent al Institutului de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din București 
și al Institutului Poligrafic din Moscova.
Conferențiar al Institutului de Arte Plastice Nicolae Grigorescu, 
director al Editurii Tineretului și grafician al Editurii Mihai Eminescu.
Participări la expoziții naționale și internaționale pentru grafică de carte.
A contribuit la dezvoltarea graficii de carte. 
   A editat cărți scrise de autori importanți în tiraje mari și ilustrate de tineri graficieni din România, studenți ai Institutului de Arte, care acum sunt graficieni de carte cunoscuți, buni profesori sau artiști consacrați.
Premiat pentru ilustrații și grafică de carte.
Cărțile prezentate grafic de Petru Hagiu se pot găsi aproape în fiecare casa din România."

Ulița lite(rară)
Mihai Eminescu - 170 


Muzeul Mihai Codreanu, Iași


11 ianuarie 2020

Lupta de la Vaslui
Ansamblul Monumental Podul Înalt,


Băcăoani, 


10 ianuarie 2020
Programul manifestării îl găsiți în link-ul de mai jos:

Pe simezele vasluiene - Timpul din adâncuri
Arta plastică contemporană românească


Mihai Coțovanu


Muzeul Județean Ștefan cel Mare, Vaslui 


15 ianuarie 2020

Maeștri ai benzii desenate românești
Banda Desenată Românească


Șerban Andreescu 
Lansare de carte, Târgul de carte Gaudeaumus, Romexpo, 19 noiembrie 2014.


Lansare de carte, librăria engleză Anthony Frost, București, 30 ianuarie 2015.


Craiova, 19 - 21 mai 2017.


Lansare de carte, Craiova, 20 mai 2017. 


Craiova, 27 - 28 aprilie 2018.    Muzeul Municipiului București vă invită la vernisajul expoziției Benzi Desenate de Șerban Andreescu, prima expoziție personală de bandă desenată a autorului vineri, 17 ianuarie 2020, ora 19:00 la Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei nr. 151). Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
    Șerban Andreescu este un prolific autor de bandă desenată și un ilustrator de cărți pentru copii. A realizat storyboard-uri și animație 2D pentru cinci studiouri de desene animate și filme difuzate în Spania, Franța și Germania. Având o activitate de peste 28 ani, a realizat ilustrații la peste 800 de cărți de copii și beletristică. Este câștigător la concursurile pentru manuale școlare la grafică, lucrările sale au fost publicate în 14 albume de benzi desenate la patru edituri și au fost selecționate pentru Bologna Fiera 2015. A participat la expoziții internaționale de benzi desenate la București, Constanța, Craiova, Timișoara, Sibiu, Bruxelles, Madrid, New-York. În 2018 publică o carte pentru copii în colaborare cu o scriitoare din Anglia. A primit premiul Sandu Florea (SUA), acordat pentru întreaga operă de bandă desenată.
    Seria de expoziții Maeștri ai Benzii Desenate Românești este un proiect inițiat de autorul de bandă desenată Mihai I. Grăjdeanu în anul 2019.
    Expoziția lui Șerban Andreescu, de altfel aceasta fiind și prima sa expozitie personală de bandă desenată, poate fi vizitată până pe data de 29 februarie 2020, de miercuri până duminică, între orele 10:00 - 18:00 (17:30 ultima intrare).

***Mai multe despre Șerban puteți afla și de aici:

Ziua Culturii Naționale
Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti


București


15 ianuarie 2019
    Vă invităm pe 15 ianuarie 2020, de Ziua Culturii Naționale, să marcăm împreună, printr-un eveniment cultural, cei 170 de ani de la nașterea lui   
     La eveniment vor participa: Orchestra Colegiului Național de Arte Dinu Lipatti din București - dirijor prof. Alin Rusu, naista Narcisa Băleanu, soprana de origine albaneză Arlinda Morava și Bucharest Ladies Orchestra, care vor interpreta cele mai frumoase lied-uri eminesciene. Actorii Simona Mihăescu, Manuela Golescu, Nae Alexandru și Cristian Simion vor recita din poezia eminesciană, iar părintele Georgian Tudor de la Parohia Buna Vestire din Giurgiu va recita poezia Rugăciune.
Evenimentul va avea loc în sala Victor Ion Popa din Șos. Kiseleff nr. 30, 
începând cu ora 17:00.