sâmbătă, 8 decembrie 2012

Targ Handmade & Vintage



Alba Mall, Alba Iulia


editia a IX-a, 8 - 9 decembrie 2012





***Sursa: Ioana Morar

Salonul Anual al Artelor Vizuale



Arta plastică contemporană românească


Muzeul de Artă, Palatul Baroc, Timișoara


7 decembrie 2012 - 17 ianuarie 2013





   Primul Salon al artelor bănăţene a avut loc în anul 1930. La ediţia a 83-ea s-au prezentat cu lucrări de pictură, grafică, sculptură, artă decoratică, instalaţie, etc. 157 de artişti plastici din Timişoara, Arad, Reşiţa, Turnu Severin şi Deva.
   Juriul de specialitate prezidat de către graficianul Constantin Catargiu, prof. univ. dr. la Facultatea de arte plastice şi design a Universităţii de Vest şi compus din Dana Constantin – pictură (câştigătoarea premiului Primus inter pares 2011), Linda L Saskia Menczel – sculptură, Alexandru Bunii – design şi Victor Gingiu – arte textile a făcut o selecţie riguroasă, exigentă ţi circumspectă bazată pe criterii pur estetice şi profesionale a acceptat să fie expuse pe simeze şi stative lucrările a 134 de artişti.
   Expoziţia oferă un bilanţ, o panoramă cuprinzătoare a activităţii creatoare depuse de artiştii plastici profesionişti din Banat. Printre expozanţi se regăsesc deopotrivă maeştrii reputaţi, recunoscuţi pe plan naţional şi internaţional, creatorii de mare valoare, exponenţi ai generaţiilor de mijloc care şi-au confirmat talentul şi calităţile creatoare prin participările cu succes la expoziţiile organizate în Timişoara, în ţară şi peste hotare, şi un număr însemnat de tineri înzestraţi, ambiţioşi şi dinamici, care bat cu şanse reale la porţile afirmării şi consacrării. Ediţia din 2012 al Salonului anual se distinge prin prestanţă, valoare şi înaltă ţinută artistică.
   Sunt adunat şi expuse la un loc relativ restrâns cele mai reuşite şi proaspete imagini, obiecte plastice şi decorative, instalaţii şi asamblaje multimedia realizate şi finalizate in anul 2012, pentru a reflecta veridic şi cuprinzător potenţialul creator de care dispune la ora actuală valoroasa breaslă a artiştilor plastici din vestul României.
   Curatorul Salonului artelor vizuale – 2012 este graficianul Ciprian Chirileanu.
   Cuvântul de deschidere a fost rostit de catre sculptorul şi comentatorul de artă Gabriel Kelemen.

   Cu ocazia şi în cadrul vernisajului au fost decernate şi premiile acordate de câtre juriul de specialitate, respectiv de către colecţionari particulari.

   Marele premiu al Salonului artelor vizuale – 2012 Primus inter pares a fost înmânat graficianului Alexandru Jakabházi pentru lucrarea realizată în technică mixtă intitulată Repere dinamice.


Photo: REPERE DINAMICE - tehnica mixta /panza , 70x100 - lucrare premiata cu Marele Premiu al Salonului Anual al Artelor Vizuale (UAPT) 2012  de la Muzeul de Arta Timisoara.


  Lucrările Metalic fluid I şi Metalic fluid II al sculptorului Bogdan Nueleanu au fost evidenţiate şi recunoscute de către membrii juriului prim acordarea Premiului tineretului UAPT.
  Premiul pentru tineret Gabriel Popa acordat din partea familiei Dorina şi Gerhardt Modjesch încununează lucrarea de pictură expusă de Liliana Mercioiu Popa.


  De Premiul Cale Gallery s-a bucurat sculptorul Remus Irimescu distins pentru lucrarea Prag.
  Premiul Agenţiei de turism Ultramarin a fost înmânat graficianului Ciprian Chirileanu.

Expozitia: Tara promisa



Arta plastica contemporana romaneasca


Ruxandra Grigorescu, Ion Grigorescu


Galeria Jecza, Timisoara


8 decembrie 2012 - 31 ianuarie 2013




   Expozitia propune revenirea in tandem la Timisoara a lui Ion si a Ruxandrei Grigorescu.
   Ion Grigorescu revine intr-o expozitie personala la Timisoara, dupa o absenta de 20 de ani. Istoria recenta a artei contemporane internationale este marcata de prezenta lui Ion Grigorescu intr-un mod exceptional. Traseul expozitional al artistului fiind intregit de participarea in Pavilionul Romaniei la Bienala de la Venetia in 2011.
   Conceptul expozitional apartine curatorului Ileana Pintilie.
   Expoziţia poate fi vizitată între orele 10-20, prin programare telefonică, la numărul 0744 774724.

Simtire si credinta romaneasca



Mandria de a fi roman


Parohia Ortodoxa, Mariselu, Judetul Bistrita-Nasaud


6 decembrie 2012




dscn3806.jpg

    Bucurie mare în mijlocul credincioşilor din Mărişelu. Moş Nicolae a venit cu cadouri deosebite. Parohia Ortodoxă Mărişelu a fost gazda unor evenimente de neuitat.
    Cu mic, cu mare, elevii din şcoli, alături de părinţi şi alţi enoriaşi, au participat la inaugurarea muzeului din incinta parohiei, un crâmpei de nestemate româneşti. Icoane vechi, la care se închinau strămoşii noştri, cărţi de rugăciune, haine preoţeşti în care au slujit păstorii de aici, podoabe ţărăneşti, toate sunt prezente în cuibul muzeistic. Panglica a fost tăiată de vrednicul preot Aurelian Poptean, cel care a dat un alt sens vieţii culturale din Mărişelu, alături de primarul Toma Someşan şi artista Cornelia Ardelean.


5323684330483815131863337605n.jpg

    Peste 10 cete de colindători, dar şi colindători individuali, în număr de 40, din Mărişelu, Sântioana, Domneşti au adus frumoasele noastre colinde în biserică. Festivalul de colinde (aflat la a II-a editie) a fost prezentat cu căldură şi profesionalism de col. rez. Florentin Archiudean, la rândul lui păstrător şi promotor al culturii tradiţionale. 


picture281.jpg

   Juriul format din artista Cornelia Ardelean Archiudean-preşedinte, primarul Toma Someşan, viceprimarul Iuliu Ognean, directorul George Ignat, preoţii Aurelian Poptean şi Lucian Blaga, artistul Daniel Raţiu, jurnalistul Menuţ Maximinian a hotărât ca marele premiu să ajungă la Cosmina Ioana Barteş, din cls. a VIII-a de la Mărişelu. La categoria individual Premiul I a fost câştigat de Ovidiu Varvari din Domneşti, Premiul II de Andrei Poptean din Mărişelu, Premiul III de Radu Burcutean din Sântioana. La grupuri pe primul loc s-au situat elevii din clasele a II-a şi a IV-a din Sântioana, coordonaţi de învăţătoarea Lucica Cuzmodia, Premiul II, clasa a II-a din Domneşti, învăţător Vasile Grigore Turşan, Premiul III, clasa a III-a din Mărişelu, învăţătoare Cornelia Omelia. Merită felicitate pentru strădania lor doamnele Virginia Roiban şi Liliana Mureşan, precum şi toate cadrele didactice care şi-au făcut timp să-i însoţească pe elevi pe drumul spre Moş Nicolae. Festivalul de colinde a fost coordonat de părintele Aurelian Poptean, alături de tânărul învăţător Vasile Grigore Turşan, diacul bisericii. 


picture288.jpg

   Concertul oferit de Grupul Doiniţa al Cercului Militar Bistriţa a întregit atmosfera de sărbătoare de la Mărişelu, copiii fiind îndrumaţi de artiştii Cornelia şi Florentin Ardelean Archiudean. O zi însemnată pentru creştinii păstoriţi de părintele Aurelian Poptean.


picture290.jpg

picture292.jpg

picture297.jpg

picture300.jpg

picture310.jpg
***Rasunetul - Cotidianul bistritenilor de oriunde - Menut Maximinian

Hispanici și portughezi în istorie



Muzeul Național Brukenthal


 Sibiu


26 octombrie - 31 decembrie 2012





   Expoziţia Hispanici şi portughezi în istorie este a treia şi ultima etapă a unui proiect internaţional desfăşurat pe durata a trei ani, rod al colaborării dintre Muzeul Naţional Brukenthal, Institutul de Ştiinţe Socio-Umane din Craiova şi Universitatea din Navarra, Spania.
   Titlul general fiind La voz de Clio: instrumentos y representaciones del poter‚ [Vocea lui Clio:
instrumente şi reprezentări ale puterii], manifestările ştiinţifice au cuprins simpozioane, congrese internaţionale – cum a fost Congresul Internaţional desfăşurat la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu între 13 şi 15 octombrie 2011 – pe acestă temă, precum şi expoziţia de faţă, care îşi propune o incursiune nu doar în istoria Spaniei şi a Portugaliei continentale, ci şi în lumea hispano-lusitană de pe alte continente.
Curator: Dr. Constantin Ittu

Mesaj, Magie, Mit



Muzeul Național Brukenthal


Casa Albastră, Sibiu


1 - 30 decembrie 2012






  Muzeul Naţional Brukenthal vine în întâmpinarea interesului ridicat manifestat de mass-media şi publicul larg faţă de descoperirile arheologice de pe tronsonul viitoarei autostrăzi Sibiu-Orăştie, prin organizarea unei expoziţii cu o structură modulară inedită, care oferă vizitatorilor ocazia dezvăluirii treptate – similară metodei arheologice de cercetare – a vestigiilor trecutului, purtătoare de mesaj, magie şi mit.

 În expoziţie sunt prezentate, pentru prima dată, trei dintre cele mai importante artefacte descoperite în siturile arheologice de la Miercurea Sibiului, punctele II şi IV şi Cristian, punctul I (Judeţul Sibiu), de catre echipele Muzeului Naţional Brukenthal. 
 Pe întreg parcursul lunii decembrie, exponatele vor putea fi descoperite după cum urmează: 
          în prima decadă (1-10 decembrie) vizitatorii sunt aşteptaţi să descifreze mesajul ascuns al  fragmentului ceramic de la Miercurea Sibiului II, urmând ca în a doua decadă (11-20 decembrie) să descopere magia care învăluie masca cu trăsături umane de la Cristian I, pentru ca în ultima decadă (21-30 decembrie) expoziţia să fie completată de prezenţa carului mortuar 
             de la Miercurea Sibiului IV, simbol al miturilor de trecere.
                                              curator: Sabin Adrian Luca

Arată că-și pasă!



Inițiative de toată lauda


Asociația Studenților Francofoni din Iași


Proiect umanitar


Iasi


ediția a VII-a, 4 - 8 decembrie 2012




  În 2012, ASFI îşi propune să ajute financiar două familii lipsite de mijloace materiale, 30 de copii nevoiaşi și, nu în ultimul rând, să ofere o bursă unui elev Cum Laude care nu dispune de posibilități financiare.
   Pentru a-şi atinge aceste obiective, Asociația Studenților Francofoni din Iași a desfăşurat o serie de concerte de colinde la începutul lunii decembrie:
  • 4 decembrie la PalasMall -teaser , ora 17:00;
  • 5 decembrie la Mitropolia Moldovei şi a Bucovinei, sala Iustin Moisescu ora 19:00;
  • 6 decembrie la la Biblioteca Central Universitară, sala Mihai Eminescu, ora 19:00.

   De asemenea, în cadrul proiectului este organizată o tombolă cu un preț al biletului de 3 lei, în urma căreia se vor oferi premii în valoare de 1000 de  lei. Membrii ASFI se ocupă de vânzarea acestor bilete în căminele studenţeşti şi în facultăţi, în perioada 21 noiembrie- 6 decembrie.

"Anul acesta, la a VII-a ediţie, Arată că-ţi pasă ! îşi continuă menirea de a marca luna decembrie şi spiritual sărbătorile prin valorile în care noi, ASFI, credem: tradiţie şi ajutor. [...]Cred, cu tărie, în calitate de coordonator al acestui proiect, că vom reuşi să ne îndeplinim misiunea, eu fiind un adept al ideii că dacă reuşim noi, studenţi voluntari, să rezolvăm un colţ de problemă a unor oameni, vom putea să-i inspirăm şi pe alţii să se implice, să le trezim simţul empatiei şi al dorinţei de a-şi ajuta aproapele.” (Mihai Diaconescu, coordonator Arată că-ţi pasă !)
 "De șapte ani, pentru membrii Asociației Studenților Francofoni din Iași, decembrie debutează cu cântec, cu emoții și solidaritate. După 11 ani de activitate neîntreruptă,  ASFI menține tradiția proiectului Arată că-ți pasă !, lărgind și mai mult aria beneficiarilor activităților caritabile. În 2012, noi arătăm că în luna cadourilor, luna Sfintelor Sărbători, nu trebuie permis ca deznădejdea, lipsurile, frigul ori foamea să fie un numitor comun pentru copiii orfani, familiile nevoiașe și pentru elevii atât de talentați și muncitori, dar  limitați în cunoaștere din cauza situației lor  materiale destul de precară. Prin proiectul nostru, ne invităm partenerii, profesorii, colegii, rudele și prietenii la un gest comun de solidaritate și ajutorare, prin  Arată că-ți pasă !.” (Luciana Murarașu, președinte al Asociației Studenților Francofoni din Iași)
   Proiectul Arată că-ţi pasă face  parte din cele patru mari proiecte de tradiţie ale Asociaţiei Studenţilor Francofoni din Iaşi, alături de  Bal Mascat, Echos Francophones şi Festivalul –Zilele Studentului Francofon. Totodată, acest proiect confirmă predilecţia studenților francofoni către o implicare profundă şi către dorinţa de a realiza o schimbare benefică în societate prin voluntariat, orientare întărită şi de motto-ul ASFI:

Fii diferit! Implică-te !


   Asociaţia Studenţilor Francofoni din Iaşi –înfiinţată pe 6 noiembrie 2001, la iniţiativa lectorului de limba franceză de la Facultatea de Litere din Iaşi, Nathalie Duplaissy, și a mai multor studenți,  este o organizaţie non-guvernamentală, apolitică şi non-profit, cea mai veche asociaţie de profil francofon din ţară şi una dintre cele mai active ONG-uri din Iaşi.
   Onorată cu titlul de Cea mai bună asociație a anului, primit în 2010, Asociația Studenților Francofoni promovează francofonia în rândul studenților și organizează proiecte de amploare, înscrise în tradiție.

Asociaţia Studenţilor Francofonidin Iaşi 
www.asfi.ro
www.blogulfrancofonilor.blogspot.com

Rezonante Interindividuale



Arta plastica contemporana romaneasca


Petronela Iacob


Galeriile de Arta N. Tonitza, Iasi


1 - 10 decembrie 2012



afis mic Expozitia „Rezonante Interindividuale”   Petronela Iacob/ 1   10 decembrie

pliant interior1 Expozitia „Rezonante Interindividuale”   Petronela Iacob/ 1   10 decembrie

Design de Premiu



Expozitie de design


Palas Mall, Iasi


7 - 16 decembrie 2012


121207 design Expozitia „Design de Premiu”/ 7   16 decembrie