vineri, 23 august 2013

Asa cum a fost




Romania de-altadata


Marie Claire


februarie 1940






Cu totii cunoastem sintagma: "Bucurestiul era considerat, antebelic, Micul Paris". 
Poate, pentru cei mai tineri, acum nu mai inseamna cine stie ce; 
si poate nici n-o prea cred. 
Dovezi pot fi multe in sprijinul a ceea ce a fost. Eu ma voi referi numai la publicatiile pariziene care erau citite si in urbea de pe Dambovita. 
Si mai precis la revista Marie Claire. 
Din 23 februarie 1940...


Publicatiile nu ajungeau in Capitala, intamplator, pe cine stie ce cai oculte. 
Erau aduse si distribuite in mod constant in urma unor operatiuni comerciale obisnuite. 
Drept pentru care erau si taxate ca atare...

In perioada urmatoare vom rasfoi impreuna acest exemplar 
si va asigur ca vom descoperi lucruri cel putin interesante.
Asa ca, vrand nevrand, va trebui sa tineti aproape...
Asta daca sunteti cat de cat curiosi. 
Ne revedem in curand !

Fantezii, romante, lieduri




Muzeul National George Enescu


Recital cameral: Prin campiile verii


Bucuresti


28 august 2013





Un eveniment de calitate care poate fi dublat si de vizitarea unei expozitii aflate in plina desfasurare:

Culori intretesute




Tapiserii din Ungaria


Galeria de Arta a U.A.P.R., Targu-Mures


24 august - 26 deptembrie 2013







Uapr TgMures's photo.

Alerg pentru...copiii cu autism




Initiative de toata lauda


Maratonul Sanatatii


Iasi


editia a II-a, 24 august 2013








  Maratonul Sănătăţii, a doua ediţie, a fost programat sâmbătă, 24 august. Evenimentul este organizat de cluburile Rotaract din Iaşi. Dacă anul trecut, crosul umanitar a fost organizat pentru Dragoş Zupcu, un tânăr de 15 ani din Iaşi ce suferea de hepatită autoimună, ciroză hepatică decompensată, anul acesta ieşenii sunt invitaţi să alerge pentru copiii cu autism.

Condiţii de participare

  Regulile de înscriere impuse de organizatori sunt simple. Participanţii trebuie să aibă minim 16 ani şi să achite o taxă de participare în valoare de 20 de lei. Taxa include şi un tricou de concurs. Înscrierea se face în perioada 10 – 24 august la centrele info de la Palas, în ziua evenimentul în zona de Start şi online la http://rotaractcopou.ro/alergpentru/. Participarea este confirmată numai după achitarea taxei de 20 lei.

În jur de 80 de persoane şi-au anunţat deja participarea, organizatorii aşteptându-se ca până sâmbătă să se ajungă la aproximativ 150 de ieşeni.

  Traseul ce va fi parcurs are o distanţă de 6,2 km şi corespunde oricărui nivel de pregătire. Startul se dă la ora 10:00, pe 24 august, traseul fiind: START: Ciric (parcare zonă agrement) – Moara de Vânt – Podu de Fier – bdul Tudor Vladimirescu – bdul Mangeron – Podu Roş – Palas (Esplanadă): FINISH

  Banii strânşi vor fi direcţionaţi către copii cu autism care au nevoie de sprijin, organizatorii intenţionând să amenajeze un centru de terapie şi informare pentru persoanele care se confruntă cu această problemă.
  Asociaţia Surâsul Albastru, unul dintre organizatorii evenimentului, este însoţitorul copiilor care se confruntă cu o tulburare din spectrul autist. Misiunea Surâsul Albastru este aceea de a implementa cele mai moderne şi eficiente modalităţi de îngrijire, educaţie, orientare şi formare a persoanelor cu autism, pentru valorificarea şi dezvoltarea maximă a potenţialului lor, în vederea integrării acestora în comunitate şi a unei vieţi independente.
  Prima ediţie a Maratonului Sănătăţii a avut loc anul trecut în mai. Crosul umanitar din 2012 a înregistrat un real succes, motiv pentru care organizatorii Rotaract din Iaşi şi fundaţia Surâsul Albastru au decis să dea startul celei de-a doua ediţii. În fiecare an, cauza umanitară se schimbă. Maratonul Sănătăţii este realizat în colaborare cu Primăria Iaşi.

Poezia unei vieti




Lansare de carte


Paulina Popa


Deva Mall


29 august 2013




La o asemenea aniversare "rotunda" un sincer La Multi Ani si din acest colt de pagina !
***via Flowerin Flow

Arta dantelei cu suveica




Muzeul National Peles


Yusai Shokoin - Japonia


Tatting Workshop


Sinaia


10 - 13 septembrie 2013








   Intre 10 si 13 septembrie 2013, Muzeul National Peles va invita sa luati parte la un workshop gratuit de arta dantelei cu suveica (tatting) sustinut de maestrul Yusai Shokoin din Japonia.


  Un proiect organizat alaturi de Ambasada Japoniei, workshop-ul se adresează deopotrivă tinerilor şi vârstnicilor care doresc să descifreze şi să-şi însuşească arta realizării unor elemente de dantelărie manuală folosind suveica cu aţă sau mătase.
  La prima si a doua ediţie a atelierului, organizată în septembrie 2011 si 2012 respectiv, au participat 300 persoane, din Sinaia, Buşteni şi Comarnic, elevi şi adulţi, care au apreciat iniţiativa muzeului şi a Ambasadei Japoniei, de a oferi o alternativă a petrecerii timpului liber practicând o indeletnicire atât de dragă Reginei Elisabeta.

  TATTING este o dantelă lucrată manual numai din inele, picouri şi noduri, cu ajutorul suveicii şi este considerată cea mai reprezentativă expresie a artei textile, datorită delicateţei modelelor redate.
  Îndeletnicire practicată mai demult doar de domniţe şi regine, tehnica realizarii dantelei manuale cu suveica a fost adusă în Romania din Flandra şi este cunoscută ca dantela frivolité fiind considerată un meşteşug pe cât de rafinat, pe atât de migălos.

  SUVEICA este o piesă de formă alungită, folosită pentru dirijarea firului la războiul de ţesut şi la croşetat. Ea are diferite forme şi dimensiuni şi poate fi confecţionată din lemn, fildeş, oţel, sidef, baga, porţelan şi în zilele noastre, din plastic. Aurită şi minuţios decorată, suveica a atras atenţia colecţionarilor pasionaţi de acest domeniu.

  Una dintre pasiunile Reginei Elisabeta a României, în care a excelat la vârsta maturităţii, a fost realizarea dantelei cu suveica şi împreună cu prietena sa, care făcea parte din înalta societate engleză, Katharin Hoare, au contribuit la popularizarea acestei practici publicând cartea The Art of Tatting, care apărea la Londra, în anul 1910, la editura Longmans, Green@Company.
  Coperta cărţii reproduce cea mai importantă lucrare a Reginei Carmen Sylva, care i-a asigurat recunoaşterea internaţională a talentului său în acest domeniu, Scutecul de botez al principelui Carol (viitorul rege Carol al II-lea, născut în 1893), care a obţinut Medalia de aur la Expoziţia Universală de la Paris din anul 1900.

http://peles.ro/tatting-workshop-2013/

Operatiunea Neptun/Tismana




Agentia de Stiri Bune


Muzeul Tezaurului


Manastirea Tismana


22 august 2013







   Mugur Isărescu a vizitat, joi (22 august), peştera în care va fi amenajat de către Banca Naţională a României un muzeu al tezaurului, guvernatorul BNR fiind însoţit de Mitropolitul Olteniei, IPS Irineu.


  Isărescu şi Mitropolitul Olteniei au turnat în mod simbolic o cupă de ciment la temelia viitoarei construcţii care va găzdui muzeul, guvernatorul BNR vorbind cu această ocazie despre Operaţiunea Tismana din timpul celui de-al doilea război mondial, când 242 de tone de aur ar fi fost depozitate în peşteră într-o operaţiune strict secretă.


  "În 1944, tezaurul era sub foc încrucişat. Pe de o parte, Armata Germană, care se afla în România, pe de alta, Armata Roşie, care se apropia de graniţa noastră răsăriteană. În aceste condiţii, Banca Naţională, în acord cu Guvernul, a decis să transporte aurul, în cel mai deplin secret, aici, la Mănăstirea Tismana, unde a fost depus în peşteră. Cunoscută în istorie sub numele de Operaţiunea Neptun sau Operaţiunea Tismana, misiunea s-a desfăşurat cu succes. Ulterior, în februarie 1947, tezaurul BNR şi cele trei tone de aur polonez s-au întors întregi la Bucureşti", a declarat Mugur Isărescu.


  La rândul său, Mitropolitul Olteniei, IPS Irineu, a dezvăluit faptul că înainte de aducerea aurului în peştera de la Tismana întreg versantul care adăposteşte peştera fusese dinamitat şi urma să se prăbuşească peste mănăstire dacă inamicii ar fi aflat de locul în care era ascuns tezaurul României.



  Mugur Isărescu şi Mitropolitul Olteniei, împreună cu reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, au vizitat peştera în care a fost adăpostit tezaurul, guvernatorul BNR declarându-se impresionat de locul săpat de armată în stâncă, pentru a asigura volumul necesar ascunderii celor 242 de tone de aur.



  Isărescu a spus că muzeul pe care BNR îl va amenaja în peştera de lângă Mănăstirea Tismana va fi deschis turiştilor peste un an, când se speră că vor fi finalizate lucrările de construcţie.

  Mugur Isărescu a spus că în acel muzeu vor fi organizate inclusiv simpozioane ale BNR, Banca Naţională dorind să expună acolo documente din arhiva sa, datate în perioada 1944 – 1947, care au legătură cu adăpostirea tezaurului la Tismana.



  "Este important şi faptul că în muzeu vor fi valorificate documentele păstrate în Arhiva BNR, care, completate cu o bogată ilustraţie, ne vor prezenta toate momentele importante din perioada 1944-1947, de la proiectarea Operaţiunii Tismana, de către guvernatorul Alexandru Ottulescu, împreună cu guvernul român, la adăpostirea aurului la Tismana, în timpul guvernatorului Constantin Angelescu şi, în final, la aducerea acestuia înapoi la Bucureşti, în timpul guvernatorului Tiberiu Moşoiu", a adăugat Mugur Isărescu.

***text: mediafax.ro
foto: din colectia personala de carti postale

Slava Sfantei Maria




Arta plastica contemporana


Ioan Lazar


Expozitie de pictura pe panou de lemn: Ave Maria


Galeria de Arta Frezia, Dej


22 august - 7 septembrie 2013








   La vernisajul de pe  22 august au vorbit : prof. IOAN MURESAN si Pr. IOAN BIZAU.

Imortalizând clipa




Expoziție de fotografie: Secvențe


Ploiești


30 august - 1 septembrie 2013




Aflati mai multe de pe www.escamonde.ro/secvente

Un festival al Superstițiilor




Festivalul Medieval Cetăți Transilvane


Piața Mare, Sibiu


ediția a XIII-a, 23 - 25 august 2013




  Cu ocazia Festivalului Medieval Cetăţi Transilvane desfăşurat la Sibiu în perioada 23 – 25 august, Muzeul Naţional Brukenthal (partener al acestei manifestari) găzduieşte, în Sala cu Coloane a Muzeului de Istorie Casa Altemberger, o serie de conferinţe conform programului de mai jos:

23 august 2013

10.00-11.00 Breasla medievală 
sau expunere despre cea mai performantă formă de asociere profesională din istoria acestor locuri, Florinela Anca Vasilescu, Consilier Cultural
12.00-14.00 Conferinţă de medievistică. Ediţia a II-a, prof.univ.dr. Zeno Karl Pinter
15.00-16.00 Turnirul superstiţiilor, Florinela Anca Vasilescu, Consilier Cultural
16.00-17.30 Călătorii interioare – descoperirea. Stările de conţiinţă extinsă. Meditaţie, contemplare şi vindecare, Andreea Ionescu, personal coach

24 august 2013

10.00-11.00 Tarot. Instrumentul maestru în desluşirea văzutului şi a nevăzutului, 
Florinela Anca Vasilescu, Consilier Cultural
12.00-14.00 Conferinţă de medievistică. Ediţia a II-a, prof.univ.dr. Zeno Karl Pinter
15.00-16.00 Magia. Trecut, prezent, viitor sau scurt istoric al faptelor controversate 
din jurul unui subiect tabu, Florinela Anca Vasilescu, Consilier Cultural
16.00-17.30 Călătorii interioare – vindecarea. Concepte holistice. Uleiuri, cristale, 
simboluri – instrumente de vindecare alternative, Andreea Ionescu, personal coach

25 august 2013

10.00-11.00 Puterea Lunii sau Despre o puternică ştiinţă ancestrală care 
a influenţat ritmul, comportamentele şi credinţele oamenilor, 
Florinela Anca Vasilescu, Consilier Cultural
12.00-14.00 Conferinţă de medievistică. Ediţia a II-a, prof.univ.dr. Zeno Karl Pinter
15.00-16.00 Povestea de leac şi personajele arhetipale din imaginarul colectiv, 
Florinela Anca Vasilescu, Consilier Cultural
16.00-17.30 Călătorii interioare – recucerirea. Puterea cuvântului, cuvântul care zideşte. 
Edita secolului XXI, Andreea Ionescu, personal coach

 Coordonator MNBrukenthal: Dr. Raluca Teodorescu

Si tot Muzeul National Brukenthal ne reaminteste ca expozitia 
Cetatile Domnului la marginea lumii 
este deschisa pana la 1 septembrie.

Photo: Expoziţia Cetăţile Domnului la marginea lumii, din Cabinetul de Stampe al Palatului Brukenthal, va rămâne deschisă până în data de 1 septembrie.

Asa ca luati aminte !

"Suntem o lume de posibilitati si emotii




Arta plastica contemporana romaneasca


Maria Dermengiu


Expozitia: Seeds of Wisdom/Semintele Intelepciunii


Libraria Carturesti Verona, Bucuresti


2 - 20 septembrie 2013








  Va asteptam, la inceput de toamna (2 septembrie, ora 19:00), la vernisajul expozitiei Seeds of Wisdom semnata Maria Dermengiu. Natura umana, calatoria interioara, autenticitatea, sunt cateva dintre temele sau mai bine zis semintele sadite de Maria in lucrarile sale. 
  Este ocazia perfecta de a va anunta, in premiera, un proiect curajos de arta aplicata, fruct al colaborarii intre La Blouse Roumaine si Marie Nouvelle Studio. 


Un crampei de istorie




Muzeul Militar National Regele Ferdinand I


Expozitia de uniforme romanesti


Regele Ferdinand I


Bucuresti






   Muzeul Militar Naţional deţine în colecţiile sale numeroase obiecte cu caracter militar care au aparţinut membrilor Familiei regale a României, donate de aceştia în perioada interbelică, cu diferite prilejuri. 


  Printre acestea se numără şi uniforma de ofiţer din Regimentul 1 vănători, în grad de mareşal, care a aparţinut Regelui Ferdinand I, în calitatea sa de comandant onorific al acestei unităţi. Uniforma se compune din pălărie tip “Alpini”, inspirată de modelul coifurilor trupelor de munte italiene, intrată şi în dotarea vănătorilor pedeştri, a vânătorilor de munte şi a grănicerilor români, în anul 1919, la iniţiativa regelui României. Vestonul, model 1919, confecţionat din stofă cangarn de culoare gri-bleu, are guler şi paspoale din postav verde închis iar pe guler este brodat cu fir auriu însemnul vânătorilor, un corn de vânătoare. Pe epoleţi este aplicat însemnul rangului de mareşal – două bastoane argintii, încrucişate – şi cifrul regal, specific Batalionului 1 vănători, reprezentând doi “F” suprapuşi. 


   În calitatea sa de “cap al oştirii”, regele Ferdinand dispunea de mai multe uniforme, ale diferitelor unităţi ale armatei române, dar uniforma aceasta era preferata sa, fiind adesea purtată cu diferite ocazii. După decesul regelui Ferdinand (20 iulie 1927) acesta a fost aşezat pe catafalc în uniforma de vânători. 


   În jurnalul său, regina Maria aminteşte că după ceva vreme, dându-se citire testamentului regelui, s-a văzut că regele ceruse să fie înmormântat în uniformă de general de cavalerie, ţinută pe care o purtase multă vreme pe când era principe moştenitor şi inspector al cavaleriei. Pentru a se conforma ultimei dorinţe a regelui Ferdinand, s-a încercat scoaterea uniformei de vânători, pentru a fi înlocuită cu tunica de cavalerie, cu brandembuguri. Acest lucru a fost însă imposibil de realizat deoarece corpul regelui devenise rigid, aşa că vestonul a trebui tăiat la partea superioară a pieptului, pe partea stângă, până sub guler, pentru a fi scos. 


   Ulterior tăietura a fost reparată, şi, după o vreme, ultima uniformă purtată de regele Ferdinand a fost donată Muzeului Militar Naţional, unde se găseşte şi în prezent, fiind prezentată în Expoziţia de uniforme româneşti a muzeului. Urmele acestei intervenţii dramatice, constând într-o tăietură fină în dreptul umărului, deaspra baretei de decoraţii, se pot vedea şi astăzi pe uniforma expusă.


***Muzeul Militar National Regele Ferdinand I