marți, 15 decembrie 2015

Jucarii din epoca romana descoperite la Tomis




Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie


Constanta


1 - 31 decembrie 2015





    Exponatul lunii decembrie la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța este reprezentat de o serie de jucării de epocă romană descoperite la Tomis.
    Imaginația copiilor era stimulată în antichitate prin practicarea unor jocuri sau prin utilizarea unor jucării similare cu cele mai îndrăgite de copiii zilelor noastre. Precursoarele jucăriilor moderne erau confecționate manual din lut, piele, lemn, paie sau diferite alte materii organice. Surse antice scrise amintesc inclusiv broscuțe sculptate în coaja tare a rodiilor. Astfel descrie Aristophanes posibilitățile de divertisment ale copiilor, prin vocea unuia dintre personajele sale din piesa Norii: „când era un mic copil, atât de înalt, obișnuia să construiască mici căsuțe, bărcuțe și care de cursă din piele, mici broscuțe drăgălașe sculptate în rodii, nici nu îți imaginezi cât de drăguț”. Pentru perioada romană, informațiile lui Martial (Marcus Valerius Martialis) despre jucării sunt cele mai detaliate și se referă în special la tipurile și modul de confecționare a mingiilor.
   Alte surse din care putem afla despre jucăriile antice sunt cele iconografice. Cele mai interesante sunt scenele pictate pe vasele grecești, pe care întâlnim o gamă variată de reprezentări: de la bebeluși care se folosesc de antemergătoare (cadru puțin înalt, prevăzut cu două sau patru roți), zornăitoare sau biberoane, până la adolescenți care joacă diverse tipuri de jocuri la modă.
    Descoperirile arheologice rămân însă sursele cele mai importante, în măsura în care obiectele s-au conservat suficient de bine pentru a putea beneficia de o interpretare cât mai veridică. Piesele selectate se încadrează în următoarele categorii:

1. Zornăitoare
   Prima jucărie avută de un copil era zornăitoarea, pe care o putea manipula singur, de la o anumită vârstă. Dimensiunile mari ale unor astfel de piese sugerează însă că ele erau acționate și de părinți, pentru a-și distra pruncii. Puteau fi confecționate din diferite materiale, însă numai cele din ceramică sau metal s-au păstrat până astăzi. Aveau forme diferite, cele de animale fiind cel mai des întâlnite. Piesele din colecția MINAC provin din mediul funerar, fiind găsite în morminte de copii din necopola romană a orașului Tomis.
2. Zornăitoare mobile
   Copiii care ajunseseră la vârsta la care se puteau deplasa singuri se jucau cu un tip de zornăitoare mai avansat: zgomotul era produs de bilele sau boabele din interior prin tractarea jucăriei, prevăzută de obicei cu două sau chiar patru roți. Exemplarul din inventarul MINAC, singurul întreg, reprezintă un căluț, pe două roți ceramice, cu un orificiu în partea anterioară, prin care era introdus șnurul de care era tras de copil.
3. Păpuși
  Păpușile puteau fi confecționate din cârpe, paie, lemn etc, chiar acasă. Cele considerate de lux erau produse de meșteri specializați, din ceramică, uneori chiar pictate în culori vii. Unele aveau chiar membre mobile, putând fi așezate în poziții ce imitau posturile umane. De obicei acestea erau jucăriile preferate de fetițe. Piesa din inventarul MINAC însă se numără printre jucăriile băieților, deoarece reprezintă un soldat. Sunt încă vizibile detaliile de uniformă și scut ale soldatului roman. Picioarele mobile îl făceau cu siguranță o jucărie atractivă, de care însă beneficiau numai copiii familiilor înstărite. Uneori acest tip de păpuși avea sulița din mâna dreaptă detașabilă. Piesa provine dintr-un mormânt de copil din necopola Tomisului roman.
Jucăriile expuse pot fi datate în perioada romană a secolelor II – III p. Chr.
***

Salonul anual de artă




Arta plastica contemporana romaneasca


Muzeul de Arta Cluj - Napoca


17 decembrie 2015 - 10 ianuarie 2016






     Filiala Cluj a Uniunii Artiştilor Plastici din România (UAPR) şi Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), instituţie publică de interes judeţean, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, vă invită joi, 17 decembrie 2015, ora 18:00, la vernisajul Salonului anual de artă care va avea loc la sediul Muzeului de Artă Cluj-Napoca (Palatul Bánffy, Piaţa Unirii nr. 30).
    Filiala Cluj a UAPR este filiala cu cel mai mare număr de membri din ţară, după filiala Bucureşti, şi are o activitate remarcabilă, susţinută. În pofida faptului că toate galeriile de artă ale filialei au fost retrocedate până în anul 2006 şi în prezent aceasta nu mai deţine nici un spaţiu expoziţional propriu, membrii Filialei Cluj a UAPR sunt deosebit de activi, participând constant la expoziţii naţionale şi internaţionale, deschizând în ţară şi peste hotare valoroase expoziţii personale, realizând monumente şi opere de artă în spaţiul public, fiind implicaţi în activităţi didactice în învăţămîntul vocaţional, mediu şi universitar, în activităţi de publicistică şi editoriale.
     Se poate aprecia în plus că Filiala Cluj a UAPR este un exemplu de interculturalitate armonioasă, componenţa sa multietnică fiind un factor de diversitate artistică şi un mediu inspiraţional aparte, activitatea artiştilor clujeni membri ai UAPR fiind frecvent încununată de premii prestigioase, distincţii şi ordine de stat. De asemenea, implicarea membrilor Filialei Cluj a UAPR în activităţile de pregătire a candidaturii municipiului Cluj-Napoca la titlul de Capitală culturală europeană a fost decisivă în conturarea strategiei specifice pentru domeniul artelor plastice.
     Din anul 2007, după evacuarea forţată a Galeriei Mari din strada Iuliu Maniu, Salonul anual de artă are loc la Muzeul de Artă Cluj-Napoca şi cuprinde lucrări de pictură, sculptură, grafică, arte textile, ceramică şi fotografie ale artiştilor din judeţul Cluj. Este aici, evenimentul cu cel mai mare număr de artişti participanţi şi cel mai mare număr de lucrări incluse într-o singură expoziţie.
     Expoziţia va putea fi vizitată până în data de 10 ianuarie 2016, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00-17:00.
***

MiniTehnicus




Muzeul Poni-Cernatescu


Iasi


17 decembrie 2015 - 17 ianuarie 2016





   Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii Ştefan Procopiu din cadrul Complexului Muzeal Național Moldova Iași organizează, în perioada 17 decembrie 2015 – 17 ianuarie 2016, în holul de primire al Muzeului Poni-Cernătescu, din strada Mihail Kogălniceanu nr. 7 B, expoziția temporară MiniTehnicus.
   Sunt etalate peste 30 de piese de mici dimensiuni care, din punct de vedere tematic, aparţin domeniilor: înregistrarea şi redarea sunetului (mini simfonioane, mini patefoane şi albume cu mecanism muzical); orologerie ( ceasuri de buzunar, de voiaj); tehnică fotografică (mini aparate de fotografiat, exponometre); telecomunicaţii (calculatoare mecanice portabile, radiouri cu tranzistori), obiecte de uz personal şi aparatură casnică (binocluri, cântar pentru bijuterii, mini maşină de cusut, fiare de călcat, trusă de călătorie ş.a.).
    Vă așteptăm la vernisajul expoziţiei ce va avea loc joi, 17 decembrie 2015, ora 12:00. 
Curatorul expoziției este muzeograf Carmen Păduraru.

Târg de Antichităţi




Colectii si Colectionari


Iulius Mall, Timisoara


editia a 104-a, 18 - 20 decembrie 2015





    EXPOTIMIŞOARA INTERNAŢIONAL anunţă publicul pasionat de lucruri antice, că încheierea anului 2015 este sărbătorită printr-un Târg de Antichităţi de excepţie, ediţia 104 care va avea loc în perioada 18-20 decembrie.
    Zeci de colecţionari de frumos vin la parterul IULIUS MALL- la o nouă întâlnire cu pasionaţii obiectelor cu istorie.
    De vineri până duminică inclusiv, vizitatorii vor putea admira şi achiziţiona: bijuterii, argintărie, ceasuri, numismatică, filatelie, porţelanuri, tablouri, statuete şi multe altele.
    Rămas ca evenimentul numărul 1, în acest domeniu, din această zonă a ţării, vor participa în jur de 40 de standuri, fiind prezenţi unii dintre cei mai prestigioşi anticari din zona de vest, nord-vest şi sud-vest.

Vă rugăm să consultaţi site-ul nostru:
www.expotimisoara.ro
la rubrica de calendar expoziţional 2015 şi ne puteţi scrie pe expotimisoara@gmail.com.
Vă mulţumim pentru interesul acordat.
Organizatorii,
***