joi, 11 decembrie 2014

Ocolul zilei în optzeci de lumi




Lansare de carte


Julio Cortazar


Librăria Bastilia, București


22 decembrie 2014





   Librăria Bastilia si Editura ART au plăcerea de a lansa luni, 22 decembrie, ora 18.30, fantasticul volum Ocolul zilei în optzeci de lumi, de Julio Cortázar.

Invitaţi: 

Marin Mălaicu-Hondrari, Mircea Cărtărescu, Dan Coman şi Laura Albulescu.

   Ocolul zilei în optzeci de lumi este o colecţie de povestiri, recenzii de carte, articole despre cronopi faimoşi, ca Thelonious Monk sau Louis Armstrong. Textele sunt însoţite de fotografii şi ilustraţii atent alese de autor, venind în completarea imaginarului construit de Cortázar. De la povestea lui Jack Spintecătorul, la poezii şi întâmplări autobiografice, volumul de faţă îl duce pe cititor într-o călătorie fascinantă prin optzeci de lumi, desfăşurată sub privirea atentă și îngăduitoare a motanului Theodor W. Adorno.
  "Cine nu citeşte Cortázar este condamnat. A nu-l citi este o boală gravă, invizibilă, care în timp poate avea consecinţe groaznice. Cine nu citeşte Cortázar devine pe nesimţite mai trist, mai palid, şi, probabil, încet-încet rămâne fără păr. Ceva asemănător cu cineva care nu a mâncat niciodată piersici. Nu vreau să mi se întâmple lucrurile astea, aşa că devorez toate născocirile, miturile, contradicţiile şi jocurile mortale ale marelui Julio Cortázar. (Pablo Neruda)

Sloboza-ne gazda-n casa




Casa de Cultura Ion Sangerean


Ocna-Mures


20 decembrie 2014





***ocnamuresonline.ro

Sindromul "CESAFAC"




Lansare de carte


Ieromonah Savatie Bastovoi


Libraria Sophia, Bucuresti


19 decembrie 2014





   ”Societatea de consum a educat generaţia în care persoana se poate eschiva de la responsabilitate şi poate comite orice faptă dacă are pentru aceasta o hîrtie: un contract, un regulament al firmei sau al companiei, un vinovat pe care să dea vina. Totuşi viaţa nu este făcută doar din muncă şi contracte. Viaţa e un tumult de sentimente, de legături şi sfîşieri cărora trebuie să le faci faţă. Uneori o hîrtie de divorţ nu te eliberează de omul pe care l-ai iubit, după cum nici un certificat de căsătorie nu te face să iubeşti şi să fii iubit.
   Ce să faci cu tine în viaţa de dincolo de hîrtii, acolo unde nici un argument nu-ţi poate împăca îndoiala, unde regretele te pot distruge şi unde o alegere care, formal, este un succes, îţi poate aduce prăbuşirea?” (Savatie Baştovoi).



Colinde si recital de poezie




Diaspora romana


Elena Buldum, Florin Sasarman


Manlleu, Spania


14 decembrie 2014




***Elena Buldum

Povestiri de iarna




Libraria Humanitas, Cismigiu, Bucuresti


Karen Blixen


16 decembrie 2014





    Dragii nostri, va asteptam marti, 16 decembrie, ora 19.00 la ultimul eveniment Humanitas Fiction din acest an! Incheiem intr-o nota tematica cu o seara dedicata minunatelor povestiri semnate de autoarea daneza Karen Blixen.
Va asteptam cu drag!

Poftiti la targ - Craciun taranesc




Muzeul Taranului Roman


Bucuresti


19 - 21 decembrie 2014




Mamifer




Lansare de carte


Ana Barton


Libraria Bizantina, Bucuresti


12 decembrie 2014




Asta seara am stabilit o intalnire de gradul IV. De la ora 19:00.
 Compania vorbeste de la sine:

Ana Barton, Cristina Nemerovschi, Lorena Lupu si Alex Ștefănescu.
Prilejul, lansarea cartii Mamifer, semnata Ana Barton.

Music for Autism




Initiative de toata lauda


Mihai Margineanu, Florin Chilian


Club Fratelli, Constanta


14 decembrie 2014




10429291_752916424785034_7915098426966470018_n

    Music for Autism, un proiect început în 2012 cu scopul de a ajuta copii cu autism, s-a bucurat încă de la început de succes devenind astfel proiectul umanitar pe poziție fruntașă cu reușite nenumărate.
    Concertul susținut de către cei doi virtuoși, Mihai Mărgineanu și Florin Chilian, are o amprentă unică în Constanța, fiind o premieră o colaborare în fața publicului.
La nivel național, acest concert este a doua reprezentație în această formulă.
    Acest concert are ca scop strângerea de fonduri pentru dezvoltarea centrului Albatros – centru destinat copiilor cu autism dar și alte tulburări asociate.
    Asadar, daca sunteti fani sau daca vreti sa ajutati o cauza nobila, veniti duminica, 14 decembrie, ora 21.30 in club Fratelli.

REZERVARI: 0725510000

***Evenimente Constanta

1989




Lansare de carte


Adrian Buz


Libraria Cartea de Nisip, Timisoara


16 decembrie 2014





  "La un sfert de veac de la prăbuşirea comunismului în România, cartea lui Adrian Buz, un roman de o incandescentă onestitate, este o pledoarie întru totul convingătoare pentru dreptul la memorie.” (Vladimir Tismăneanu).
    Marţi, 16 decembrie, de la ora 19.00, la Librăria Cartea de Nisip din Timişoara (Str. V.V. Delamarina, nr. 1) va avea loc o dezbatere pe tema romanului 1989 semnat de Adrian Buz şi apărut în colecţia Ego. Proză a Editurii Polirom, disponibil şi în ediţie digitală.

   Invitaţi, alături de autor: 
Brânduşa Armanca, Adriana Babeţi, Cristina Chevereşan, Mircea Mihăieş şi Daniel Vighi.
Moderator: Radu Pavel Gheo

    În România anului 1989, viaţa de zi cu zi înseamnă mai ales frică, lipsuri, uniformizare, compromisuri, umilinţe. Răul şi urîtul sînt dominantele epocii „de aur”, dar nu totul este rău şi urît. Chiar şi în armata regimului, loc al absurdului şi abrutizării, pentru că există tineri, există şi visuri, dorinţa de a trăi altfel. Revoluţia va însemna o revărsare a acestui şuvoi al vieţii ascunse, cu toate bunele şi relele pe care le antrenează. Pe fundalul acestei perioade de frămîntări, protagonistul romanului se întoarce cu gîndul la anii tinereţii răzvrătite, rememorînd pentru a înţelege...
   "Chiar şi după 25 de ani, e greu să bagi mîna în foc, fără mănuşa literaturii, ca să scormoneşti în miezul unei vîrste biologice şi al uneia istorice – ambele mocnindu-şi încă umbrele şi strălucirile în memorie. 1989 –18 ani, acestea sînt coordonatele care-i garantează protagonistului acestui «roman autobiografic» o maturizare aventuroasă, nu lipsită de pericole, unele venind din frivolitate şi nesăbuinţă, altele, din jocuri ale hazardului sau din mişcarea profundă a timpului.
    Poate că, pînă la urmă, literatura cu minciunile ei adevărate şi măcar un pic necesare ne ajută să ne despărţim zîmbind de trecut. Eu, autorul, am convingerea că asta ar trebui să facă.” (Adrian Buz)

Astazi s-a nascut Hristos !




Diaspora romana


Asociatia Femeilor Romance din Grecia


Clubul Ro-Mania, Atena, Grecia


21 decembrie 2014



Peisaje




Arta plastica contemporana romaneasca


World Trade Center, Bucuresti


19 decembrie 2014 - 15 ianuarie 2015







COMUNICAT DE PRESA

    "Pictura și, în general arta, este întruchiparea unor gânduri. Pictura nu înseamnă numai o aglomerare de culori, lumini și umbre, desene mai conturate sau mai estompate, ci o frământare lăuntrică ce încearcă să evadeze din sufletul artistului, sub forme și culori mai mult sau mai puțin plăcute. Gustul nu se pune în discție, dar o educație estetică se poate face pe îndelete și cu înțelegere, fără a se aduce jigniri din nicio parte.
    Expoziția Peisaje ne prezintă lucrări interesante. Natura este pusă în acord cu sensibilitatea personală a fiecărui artist și ia forma structurii sufletești. În unele lucrări cu peisaje care reprezintă cele patru anotimpuri, natura, în mijlocul căreia trăim, crește, se înalță, freamătă, se frământă, se sbuciumă...cu timpul, peisajele își pierd importanța de a deveni identificabile și în final devin anonime, dar cu o mare putere de a crea emoții."
(Vergil Cojocaru – CoVer, Artist Vizual, Membru U.A.P.)

   "Galeria de artă Elite Prof Art creează, cu fiecare expoziție, un dialog între generații. Dacă până acum tinerii nu puteau ieși pe simeze, când erau încă studenți, managerii galeriei privesc acest dialog între mentori și tânăra generație ca pe o oportunitate.
    Pe lângă o reală cunoaștere a valorilor artei românești contemporane, atât tinerii, cât și cei ce au îmbrățișat arta ca pe un hobby, pot participa la întâlniri culturale cu plasticienții experimentați. Această viziune îi poate ajuta și pe unii și pe ceilalți prin schimbul de impresii și idei asupra plasticii contemporane.
    Și de această dată, prin expoziția Peisaje, Galeria Elite Prof Art oferă posibilitatea unei întâlniri a artiștilor și, de ce nu?, a unui strigăt – fie el și unul vizal – ce este menit să spună lumii că arta românească este vie și fructoasă, chiar și în vremuri de criză."
(Petre-Emanuel Ghergu, Artist Vizual, Doctorand in Istorie)

***Galeria Elite Prof Art
Mihaela Pandelescu

50 de vinuri românești întâlnesc 50 de preparate culinare italiene




Lansare de carte


Marinela Vasilica Ardelean


Libraria Scienta, Arad


17 decembrie 2014




"50 de vinuri românești întâlnesc 50 de preparate culinare italiene"

Foto: Vestik.ro

    Miercuri, 17 decembrie 2014, de la ora 17,30, librăria Scienta va găzdui un eveniment editorial de marcă: lansarea cărții somelierului anului 2014 în România, Marinela Vasilica Ardelean.       
   Cartea, apărută în condiții grafice deosebite la editura italiană Terra Ferma, se numește 50 de vinuri românești întâlnesc 50 de preparate culinare italiene și este un inedit volum bilingv, româno-italian. Întâlnirea autoarei cu cititorii arădeni va fi moderată de profesor doctor Anca Giura.
    Absolventă a Facultății de Științe Juridice din cadrul Universităţii de Vest Vasile Goldiş, Marinela Vasilica Ardelean s-a stabilit în Italia în urmă cu 16 ani, iar acum este Brand Manager global pentru compania italiană Foss Marai Spumanti, membră în jurii ale unor concursuri naţionale şi internaţionale de vinuri, precum și profesoară la Italian Chef Academy din Roma.
    Autoarea cărții este deținătoare a unei diplome de Master in Business Administration, fiind și specialistă în şampanii. Are licenţe în Economie și Drept. Recent i s-a acordat și titlul Dame Chevalier des Coteaux de Champagne.
   Marinela Vasilica Ardelean se va afla la Arad la invitația Clubului Degustătorilor de Vin Neautorizați. De notat că aceasta este prima lansare a cărții care va avea loc într-o librărie. Precedentele lansări au avut loc într-un teatru (la Merano, în Italia) și la Romexpo (în București). După lansarea de la Arad, autoarea a fost invitată să-și prezinte prima sa carte în mai multe țări din Europa și Asia.
***Dan Gurau via Univers Literar

Un dar de sarbatori




Muzeul Memorial Mihail Kogalniceanu


Iasi


13 decembrie 2014




Photo

Moscheile Istorice din Dobrogea




Arta plastica contemporana romaneasca


Celine Ali


Muzeul de Arta, Cluj - Napoca


10 decembrie 2014





Nopți de Vamă




Lansare de carte


Dan Nita


Club A, Bucuresti


12 decembrie 2014




   Nopți de vamă a ajuns la volumul 3! Lansarea are loc în Club A mâine, 12 decembrie, iar Dan Niță, autorul cărții, vă așteaptă alături de 2 Fire 2 Paie, Corbu & Făt Frumos, adică Ad Hoc și Elena Stoica dar și alți invitați surpriză.

Inspiratia Naturii




Expozitie de fotografie


Zoltan Nagy


Libraria Okian, Brasov


19 decembrie 2014






  A sasea intilnire din cadrul proiectului este dedicata fotografiei de natura, iar invitatul nostru va fi Zoltan Nagy, un tanar fotograf cu premii importante obtinute in acest domeniu. El ne va povesti cum incearca sa isi caute inspiratia in natura si cum de fiecare data se regaseste in cele mai salbatice colturi ale tarii noastre. Ne va povesti despre cum s-a format ca fotograf, dar si despre cel mai recent proiect al sau, Retezatul Salbatic, pentru care a stat foarte mult timp pe teren.    Natura este uneori un subiect extrem de vast, insa in aceasta uriasa complexitate, Zoltan reuseste sa se regaseasca si sa fie inspirat, asa ca ne va povesti si noua care sint metodele lui de abordare si cum isi gaseste creativitatea.
   Inscrierile la aceste intilniri se fac in baza unei confirmari, locurile in sala fiind limitate. 
Pentru inscriere si alte informatii puteti folosi 
florin.ifrim@okian.ro sau numarul de telefon 0728 728 315. 
Intrarea este libera.

Cum cucerești un înger - poeme erotice




Lansare de carte


Bertolt Brecht


Libraria Bastilia, Bucuresti


16 decembrie 2014





   Aşa cum ne-a obişnuit şi-n teatrul său, Brecht nu e afectat, nu caută rime rare şi scrie fără subterfugii. Marți, 16 decembrie, ora 18.30, Editura ART vă invită la lansarea volumului Cum cucerești un înger - poeme erotice scrise de unul dintre cei mai mari dramaturgi ai secolului XX.
    Evenimentul include o lectură-spectacol cu Gabriel H. Decuble (traducătorul volumului - voce) şi Angel Militaru (chitară) iar invitat special este Matei Martin.

Seara de colinde romanesti peste Ocean




Diaspora romana


Institutul Cultural Roman, New York, S.U.A.


13 decembrie 2014






  Institutul Cultural Român din New York organizează, la sediul său - împreună cu Romanian Business Professional Association (RBPA) -, sâmbătă, 13 decembrie 2014, de la 6pm, în întâmpinarea marii sărbători tradiționale a Crăciunului, o seară de colinde românești interpretate de tineri reprezentanți ai comunității românești din zona New York, ei înșiși membri ai RBPA.
    În cadrul evenimentului, Grigore Culian, Cezar Giosan, Maria Moldovan, Dan Purcea și Ionuț Vacar vor oferi asistenței un recital de colinde tradiționale românești, dedicate Crăciunului.
    RBPA grupează tineri de diverse profesii, de origine română, care locuiesc sau își desfășoară activitatea în zona marii metropole nord-americane și care, prin orgine și prin preocupări, sunt foarte interesați în promovarea și strângerea legăturilor cu România.
    Evenimentul este dedicat tinerilor din comunitatea românească din New York și din împrejurimi, așa după cum evenimentul din 18 decembrie 2014, organizat de ICR NY, va fi destinat celor mai fragede generații ale româno-americanilor din zonă.

Serile italiene




Geografia intima a poeziei


Libraria Humanitas Kretzulescu, Bucuresti


editia a XXX-a, 17 decembrie 2014




Simfonia colindelor




Muzica lumii intre sunet si suflet


Muzeul Brailei


16 decembrie 2014




    Marţi, 16 decembrie 2014, ora 12.30, Muzeul Brăilei este gazda unui concert de colinde şi obiceiuri de iarnă, organizat de Colegiul Economic Ion Ghica Brăila, în colaborare cu Liceul de Arte Hariclea Darclée Brăila şi Şcoala Populară de Arte Vespasian Lungu Brăila
   Activitatea face parte din proiectul educaţional Muzica lumii între sunet şi suflet, tema lunii decembrie fiind Simfonia colindelor.

Program:

Steaua – interpretează elevii clasei a XII-a C, Colegiul Economic Ion Ghica Brăila: Mădălin Anton, Florin Kirilov, Laurenţiu Kirilov, Alexandru Mohonea;
Colinde – interpretează elevii clasei a IX-a A, Colegiul Economic Ion Ghica Brăila, prof. diriginte Cătălin Istrate;
Colinde - interpretează elevii clasei a XII-a G, Colegiul Economic Ion Ghica Brăila, prof. diriginte Mara Pascu;
Colinde - interpretează elevii Liceului de Arte Hariclea Darclée Brăila;
Colinde - interpretează elevii Şcolii Populare de Arte Vespasian Lungu Brăila: Alina Leu, Lorina Giurgea, Cristian Piron, Andrei Trandafir. Profesor îndrumător: Florin Lazăr;
Capra - interpretează elevii clasei a XII-a G, Colegiul Economic Ion Ghica Brăila, prof. diriginte Mara Pascu;
Pluguşorul - interpretează elevii clasei a IX-a A, Colegiul Economic Ion Ghica Brăila, prof. diriginte Cătălin Istrate;
Sorcova - interpretează elevii clasei a IX-a A, Colegiul Economic Ion Ghica Brăila, prof. diriginte Cătălin Istrate.

Profesori colaboratori: Argentina Chiru, Anca Lilof.
Coordonatorul activităţii: Nicolae Băcanu, 
profesor al Colegiului Economic Ion Ghica Brăila.

De la moarte la viaţă şi de pe pământ la cer




Conferință și lansare de carte


Cornel Constantin Ciomâzgă


Teatrul Dramatic I. D. Sârbu, Petroșani


12 decembrie 2014




  Mâine, 12 decembrie, orA 18.00, scriitorul Cornel Constantin Ciomâzgă va poposi în Petroşani, la Teatrul Dramatic I. D. Sârbu, unde va susţine o prelegere de exceptie cu titlul De la moarte la viaţă şi de pe pământ la cer. În cadrul prelegerii va fi prezentat şi noul său volum Se întorc morţiii acasă.
S-ar cuveni sa nu ratati un astfel de eveniment!

Colinde strabune si cantece populare




Caminul Cultural, Comuna Cuzdroaia


editia a II-a, 14 decembrie 2014



Photo

***DejBiz

Festivalul Poveşti pentru copii şi oameni mari




Biblioteca Nationala a Romaniei


Bucuresti


editia a II-a, 15 - 17 decembrie 2014





    Biblioteca Naţională a României şi Teatrul Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian vă învită, în perioada 15-17 decembrie, la cea de a II-a ediţie a Festivalului Poveşti pentru copii şi oameni mari. 
Vedeţi aici programul!

Serbare de Craciun !




Casa de Cultura Friedrich Schiller


Bucuresti


13 decembrie 2014





  Va invitam sambata, 13 decembrie, de la ora 11:00, la serbarea noastra de Craciun dedicata copiilor, cu participarea cursantilor din grupele de copii de la Casa Schiller.