marți, 28 iulie 2015

...in rama ovala...




Romania de-altadata


Colectii si Colectionari



Nu spui cine, ca nu cunosc.
Nu stiu cand, dar presupun ca prin anii '20 - 30.
Cineva si-a dorit sa inrameze un tablou dupa o fotografie...


Pe spatele cartonului pe care era lipita imaginea am gasit 
urmatoarele consemnari:


Evident ca n-am ratat ocazia si-am dat cautare.
Pe Google...

   "Élisabeth-Louise Vigée-Le Brun (n. 16 aprilie, 1755 - d. 30 martie, 1842) a fost o pictoriță franceză recunoscută ca una dintre cele mai renumite femei pictor din secolul al XVIII-lea.


Autoportret, 1790.

    Născută la Paris la 16 aprilie 1755, Marie Élisabeth Louise Vigée a fost fiica portretistului Louis Vigée, de la care a primit primele instrucțiuni. Mama ei era coafeză. A fost trimisă să locuiască cu rudele din Épernon până la vârsta de șase ani. Apoi a intrat într-o mânâstire unde a rămas cinci ani. Tatăl ei a murit când avea 12 ani în urma unei infecții de la o intervenție chirurgicală pentru a elimina un os de pește din gât. În 1768, mama ei s-a recăsătorit cu un bijutier bogat, Jacques-Francois Le Sèvre și familia s-a mutat în apropierea Palatului Regal. 

Self-portrait in a Straw Hat by Elisabeth-Louise Vigée-Lebrun.jpg

Autoportret cu palarie de paie 1782.

               Mai târziu a fost sprijinită de Louise Marie Adélaïde de Bourbon, soția lui Philippe Egalité. În această perioadă Louise Élisabeth a beneficiat de sfaturile lui Gabriel François Doyen, Jean-Baptiste Greuze, Joseph Vernet și alți maeștri ai perioadei.
                                La 25 octombrie 1783, a fost făcut membru al Academiei". (wikipedia)

 

Portrait of Madame Grand
1783
Oil on canvas, 92 x 72 cm
Metropolitan Museum of Art, New York

Cam asta este ceea ce am reusit sa "scot", pornind de la fotografie...
Nu va spui a cui, ca nu cunosc...


Sus, pe culmile alpine...



De prin lume adunate...


Colectii si Colectionari



Stiu, va este foarte cald si nu mai stiti ce sa faceti ca sa va racoriti.
Cunosc din propria-mi experienta...

Si-am zis sa incercam, impreuna, sa trecem peste zaduf
revigorandu-ne cu o imagine avuta "pe stoc"; de circa doua-trei saptamani. 


Personajele sunt necunoscute. La fel si locul unde este fotografiat ghetarul.
Cunoscand insa sursa achizitionarii m-as incumeta sa fixez imaginea
undeva in Alpi (Elvetia sau Italia). Prin anii '20-'30.

Nu pot rezista tentatiei si va mai prezint doua fotografii;
la fel ca si prima, de marime mare, tip tablou. Mie mi-au placut.



Personajul comun al celor trei fotografii se afla, ati ghicit,
in stanga imaginii.
Orice sugestie cu privire la localizarea si acestui cadru este utila
si primeste din partea mea, drept bonus, jdemii de felicitari si plecaciuni. 





Alberobello – fotografie și grafică




Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti, București


Lucian Muntean  


3 - 30 august 2015





    Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti, în parteneriat cu Institutul Italian de Cultură Vito Grasso din Bucureşti, prezintă expoziția artistului vizual Lucian Muntean intitulată Alberobello – fotografie și grafică.
    Deschisă în perioada 3 – 30 august 2015, în Șura Bancu din incinta Muzeului Naţional al Satului Dimitrie Gusti, expoziția propune o comparaţie a simbolurilor care apar reprezentate pe casele trulli din Alberobello, regiunea Puglia, Italia, cu cele din patrimoniul cultural românesc.
    Fotografiile au fost realizate în timpul unei călătorii în septembrie 2013, în Alberobello, oraş declarat monument protejat UNESCO din anul 1996. Pe parcursul expoziției, autorul Lucian Muntean va organiza un atelier de fotografie cu copii și va realiza o serie de lucrări de grafică inspirate din simbolurile care apar reliefate pe monumentele de arhitectură vernaculară din Muzeului Naţional al Satului Dimitrie Gusti - pe o hârtie manuală, oferită de Ordinul Manufacturierilor – Atelierul de Carte.
Vernisajul expoziției va avea loc joi, 13 august 2015, ora 18.00 la Şura Bancu.
***Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti"

Magazinul de Artă Tradiţională şi Suveniruri




Muzeul Olteniei


Craiova


29 iulie 2015





    Muzeul Olteniei Craiova organizează, miercuri, 29 iulie a.c, ora 10:00, deschiderea oficială a Magazinului de Artă Tradiţională şi Suveniruri, cunoscut craiovenilor sub vechea denumire Carul cu Oale, prilejuită de relocarea sa într-o nouă şi spaţioasă incintă, situată în Craiova, str. Popa Şapcă nr. 8, lângă Secţia de Ştiinţele Naturii.


    Dincolo de patrimoniul de excepţie deţinut, specialiştii Muzeului Olteniei Craiova s-au preocupat permanent să aducă în actualitate mărturiile artei tradiţionale româneşti, realizate de meşteri populari autentici, şi au creat, firesc, drept mărturie, un loc al memoriei identitare ţărăneşti, unde obiectele de altădată revin nostalgic, chiar într-un topos urban.


    Astfel, valorificarea tradiţiilor şi meşteşugurilor artistice se regăseşte în Magazinul de Artă Tradiţională şi Suveniruri, de fapt, o expoziţie de artă populară cu vânzare, unde produsele autentice olteneşti reconstituie crâmpeie identitare din universul satului şi caselor de altădată.       Demersul nostru de constituire a unei astfel de expuneri, într-un spaţiu minunat, din perspective arhitecturale şi decorative, va evidenţia obiectul/meşteşugul popular, printr-o ambientare inedită, pe cât posibil, apropiată unor "realităţi” cotidiene, astfel încât produsele tradiţionale să fie receptate de vizitatori în toată autenticitatea şi valoarea lor.


    În cei peste 23 de ani, de la înfiinţare, Magazinul de Artă Tradiţională Carul cu Oale a funcţionat în incinta Secţiei de Ştiinţele Naturii, şi s-a aflat sub coordonarea permanentă şi susţinută a specialiştilor Secţiei de Etnografie, tocmai din necesitatea intrinsecă de a promova cultura populară şi a autentifica produsele meşterilor populari din întreaga ţară.
    Obiectele populare propuse în cadrul expoziţiei cu vânzare, reflectă, în fapt, eforturile susţinute ale specialiştilor Muzeului Olteniei Craiova, în cunoaşterea, păstrarea, conservarea, revitalizarea şi valorificarea meşteşugurilor şi produselor de artă populară autentică.


    Obiectele, prezentate spre vânzare, cuprind o gamă diversificată a artei şi creaţiei populare, de la costume populare la ceramică, unelte de bucătărie, textile, împletituri, ouă încondeiate, icoane pe lemn şi sticlă, scoarţe ţărăneşti, piese de port. Descoperi în acest spaţiu identitar, ceramica smălţuită şi nesmălţuită, provenind din centre încă active ale olăritului din Oltenia (Horezu - Vâlcea, Oboga – Olt, Şişeşti – Mehedinţi, Vlădeşti – Vâlcea, Româna – Olt etc), din Harghita şi Covasna, din Suceava, obiecte de artă şi utilitare, sculptate în lemn (căuce, furci, scaune din lemn, măsuţe, linguri, blaturi, tocătoare, tacâmuri din lemn, blide şi blidare, cruci, pistornice, etc.), tablouri lucrate în tehnica goblenului, obiecte din metal etc.


    Arta textilelor este relevată printr-o paletă bogată/variată de obiecte, de natură a acoperi diverse preferinţe ale publicului: de la costume populare din toate judeţele Olteniei (ii, cămăşi femeieşti şi bărbăteşti, pantaloni din dimie, aba sau din bumbac, marame din borangic, brâuri sau bete, etc), la ţesături de interior (ştergare, căpătâie, şervete şi batiste, macate şi alte tipuri de ţesături, precum scoarţele şi chilimurile olteneşti).
    Recunoscute în întreaga lume pentru frumuseţea/autenticitatea lor, dar şi prin migăloasa tehnică de realizare, covoarele şi scoarţele olteneşti constituie o categorie de produse populare căutate, cu precădere, de un public avizat, pretenţios. Depăşindu-şi rolul iniţial, de decor, covoarele şi scoarţele olteneşti au ridicat meşteşugul „jocului de fire” la rang de artă şi, sub forma lor autentică de culori pastel, forme geometrice şi simboluri arhaice, sunt oferite spre vânzare vizitatorilor. Textilele se înscriu astfel, într-o categorie aparte în cadrul expoziţiei cu vânzare.


    Datorită rolului pregnant pe care l-au jucat în relevarea şi păstrarea elementelor şi formelor tradiţionale româneşti, se regăsesc în cadrul magazinului muzeului, icoane pe lemn şi sticlă, provenind din diferite centre de iconari din zona Olteniei (Craiova, Vâlcea).
    Magazinul de Artă Populară şi Suveniruri oferă spre vânzare o gamă variată de obiecte (căni, suporţi, magneţi etc), pe care sunt imprimate imaginile celor trei ambiante expoziţionale ale Muzeului Olteniei Craiova, dar şi obiecte aflate în patrimoniul instituţiei, specifice colecţiilor deţinute de Secţiile de Etnografie, Istorie-Arheologie şi Ştiinţele Naturii.
    Astfel, iubitorii de artă tradiţională îşi pot alege reprezentări de scoarţe şi covoare olteneşti, pasionaţii de ştiinţele naturii îşi pot cumpăra imagini cu specii deosebite aflate în colecţiile de paleontologie, minerale şi roci, moluşte, păsări, fluturi exotici, botanică etc. Iubitorii de istorie sunt atraşi cu ilustrate reprezentând veşminte, bijuterii (paftale, cercei, brăţări de aur), de o reală valoare patrimonială, ce provin din tezaurele descoperite în judeţul Dolj (Tezaurul de la Bucovăţ, judeţul Dolj, sec. al XVI-lea).
    Magazinul de Artă Populară şi Suveniruri reprezintă un reper cultural pentru mediul artistic al Craiovei, îmbinându-se armonios cu manifestarea culturală a Târgului Meşterilor Populari, ambele acţiuni susţinând tezaurul cultural creat de meşterii populari.

Cazier de-odinioara




Romania de-altadata


Colectii si Colectionari


Inscrisuri de toate felurile





Certificat emis de catre Ministerul Justitiei, Serviciul Central de Identificare.
Ca urmare a unei cereri depuse pe 10 septembrie 1946.
Beneficiar: Solomon I. Stefania, nascuta in Smirna (azi in cadrul comunei Grivita),
Judetul Ialomita. Cu domiciliu, la acea data, in Capitala, 
pe strada Triumfului, la nr. 26 b.
Dupa cum vedeti, certificatul se constituia intr-un cazier complet  
- atat judiciar cat si fiscal - 
Desi nu se mai intrevede complet motivul pentru care s-a facut respectiva 
solicitare, initialele vizibile "CFR" ma fac sa cred ca acesta era fie
obtinerea unui abonament/permis CFR fie angajarea la aceasta institutie.


Din istoria cartofiliei romanesti



Romania de-altadata


Colectii si Colectionari


Inscrisuri de toate felurile; Cartofilie



V-am mai prezentat si altadata STAS-uri;
se refereau la unele dintre tigaretele romanesti.
Absolut intamplator am intrat, de data aceasta,
in posesia unui STAS potrivit colectiei mele principale.
Ma rog, uneia dintre ele...Dar sa nu mai divagam.





Lucrurile, desi tehnice, sunt clare.
De la 1 octombrie 1970 a intrat in vigoare
STAS 3138-69.
Spre a-l inlocui pe cel cu nr. 3138-65.
Colectionarii (inraiti) de carti postale semi-ilustrate si efecte postale
au acum la dispozitie, spre studiu, un document de baza.
Sper...






Festivalul International de Fanfare




Galati


editia a XI-a, 7 - 9 august 2015




Pe simezele Capitalei




Arta plastica contemporana romaneasca


Cercul Militar National, Bucuresti


27 iulie - 13 august 2015




Program: 11:00 - 19:00. Intrare libera.

Din lumea carnetelor, permiselor si legitimatiilor...




Romania de-altadata


Colectii si Colectionari


Inscrisuri de toate felurile





In 1982, Budescu Victor putea obtine cate doua bilete,


contra cost, in limita locurilor rezervate,


la toate spectacolele cinematografice. Cu anumite exceptii...


Carnetul Donatorului Onorific.


O alta varianta de coperte, usoare modificari de grafica
si de nuanta coloristica. Continut identic.








Indoctrinare bine organizata, in mai toate mediile si sectoarele
de activitate. Iata un alt exemplu:






Un permis care ar putea fi privit cu respect chiar si acum;
e una dintre putinele unitati de productie ramasa "in picioare"...


Carnet de membru al Uniunii Societatilor de Stiinte Medicale.
Datat 22 ianuarie 1963.





"Pile" pentru domn' colonel la balaceala.



Ca si pentru sotia lui.


Un carnet cu...timbre multe si frumos colorate...











Am vaga senzatie ca voi mai reveni asupra acestui subiect.
Nu prea stiu de ce...Poate pentru ca sunt multe de aratat.
Pe masura intrarii in posesie, desigur...