vineri, 13 decembrie 2019

Personalitate a vieții muzicale timișorene




Diodor Nicoară









Articol publicat în Spectacol, Almanahul Revistei Tribuna. Aprilie 1988.

***Mai multe despre acest dirijor puteți afla și de aici: Wikipedia


Amintiri din comunism




Muzeul Municipal Dej 


12 decembrie 2019 - 29 februarie 2020





Datini și obiceiuri de iarnă - Măști de Anul Nou




Complexul Muzeal Național Moldova 


Iași 


14 decembrie 2019 - 12 ianuarie 2020





Unora le place jazz-ul...de peste Ocean




Earl Hines, Dave Brubeck, Gerry Mulligan 


Sala Palatului, București 










Articol publicat în Spectacol, Almanahul Revistei Tribuna. Aprilie 1988.



  

Muzeul din depozit...




Arta plastică contemporană românească 


Muzeul de Artă Constanța 


14 decembrie 2019 - ianuarie 2020





Ateneul Popular Tătărași - 100 de ani de la inființare




Muzeul Memorial Mihail Kogălniceanu 


Iași 


10 decembrie 2019





Pe simezele sucevene - O pasăre care-și înghite umbra




Arta plastică contemporană românească 


Vasile Gorduz 


Muzeul Bucovinei, Suceava 


12 decembrie 2019 - 30 ianuarie 2020





Proiectul 30




Expoziție de fotografie 


Timișoara 


16 decembrie 2019 - 30 ianuarie 2020





    La 30 de ani de la Revoluția din 1989, Ministerul Culturii - prin Direcția Județeană pentru Cultură Timiș - și Universitatea de Vest din Timișoara, cu sprijinul Goethe Institut București și al Centrului Cultural German Timișoara, comemorează momentele esențiale ale istoriei noastre recente, printr-un demers special. Este vorba despre o expoziție de fotografie, intitulată 30 și menită să surprindă momentele importante, dar și chipurile Revoluției române. Aceasta reunește pe simezele din clădirea fostei Comenduiri a Ganizoanei Timișoara (Piața Libertății, nr. 5) patru proiecte având ca subiect ultimele zile ale Epocii de aur și oamenii care au construit istoria acelor vremuri.
Vernisajul are loc în 16 decembrie, începând cu ora 18:00.
    Un prim demers fotografic prezentat în cadrul proiectului 30 este dedicat în exclusivitate Timișoarei și zilelor în care orașul și oamenii săi au avut curajul să lupte singuri împotriva regimului totalitar. Instantanee fotografice, dar și imagini filmate în acele zile tulburi, ajung (unele dintre ele în premieră) în fața privitorilor, semnate fiind de Constantin Duma, Cătălin Regea, Ioan Radu, Mircea Radu și Valentin Șuta.
    Proiectul 30 mai cuprinde și trei expoziți personale semnate de Dobrivoie Kerpenisan (Rebeli pentru o cauză. Eroii necunoscuți ai Revoluției din România), Andrei Pandele (Re:Vederea Revoluției) și Cornel Brad (Oameni.Putere.România.Revoluție).
    Dobrivoie Kerpenisan aduce pe simeze fotografii surprinse într-o mică localitate din apropierea Timișoarei, în săptămâna dinaintea Crăciunului din 1989. Tânărul fotograf a urmărit  atunci mulțimea din satul său natal, a înregistrat pe peliculă revolta și anarhia, protestele de masă, jafurile și dar și imaginea a zeci de trupuri grav rănite, în Timișoara. Demersul său fotografic este completat de unul multimedia.
    Re-vederea Revoluției, de Andrei Pandele, este un proiect cultural care aduce un elogiu protestatarilor anonimi din timpul Revoluției Române. Fotografiile, realizate în București, în zilele de 21-25 decembrie 1989, de Andrei Pandele, sunt dezvăluite în premieră într-o rezoluție de excepție. Particularitatea imaginilor este oferită nu de numărul acestora sau de diferitele puncte cheie în care au fost fotografiate, cât de bogăția lor în detalii.
     Expoziția de portrete fotografice Oameni.Putere.România.Revoluție a artistului Cornel Brad  reprezintă un demers artistic care, la 30 de ani de la Revoluția română din 1989, își propune a fi o meta-fotografie a acelui moment istoric. Realizată pentru reamintirea evenimentelor premergătoare, ale celor din timpul și celor ulterioare Revoluției române, la 30 de ani distanță, expoziția conține o selecție de mai bine de 40 de portrete ale unor personalități istorice relevante.
    Expoziția poate fi vizitată până în 30 ianuarie 2020, zilnic, de marți până duminică, între orele 14:00 – 19:00, cu excepția intervalurilor 24 – 26 decembrie și 30 decembrie 2019 –
 7 ianuarie 2020, când aceasta este închisă publicului. Intrarea este liberă.

Forțele de elită - armata secolului XXI




Lansare de carte 


Mihai Floca 


Cercul Militar Național, București 


13 decembrie 2019




Evenimentul are loc, începând cu ora 14:00, la Galeria Artelor.