miercuri, 20 aprilie 2016

Reprezentări, semne şi simboluri




Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane


Deva


editia a III-a, 21 - 23 aprilie 2016





COMUNICAT

   Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, în colaborare cu Consiliul Judeţean Hunedoara, organizează, în perioada 21-23 aprilie 2016, cea de-a treia ediţie a simpozionului internaţional Reprezentări, semne şi simboluri. 
   Festivitatea de deschidere va avea loc joi, 21 aprilie 2016, de la ora 10:00, în Sala Șemineului din Palatul Magna Curia, urmând ca apoi cei 30 de participanți să se deplaseze, în vederea susținerii comunicărilor, în zona cetăților dacice din Munții Orăștiei.
    Colectivul de organizare al simpozionului, format din dr. Nicolae Cătălin Rişcuţa, dr. Iosif Vasile Ferencz și dr. Oana Tutilă Bărbat, a stabilit ca lucrările științifice prezentate în acest an să aibă ca numitor comun reprezentările, semnele și simbolurile care s-au regăsit de-a lungul diferitelor perioade istorice în viața de zi de cu zi, dorindu-se ca ulterior comunicările să fie publicate, în limba engleză, într-un volum care să se alăture celor editate în anii trecuți.
Biroul Relaţii cu Publicul

Comemorarea genocidului armean




Muzeul Etnografic al Transilvaniei


Cluj - Napoca


23 aprilie 2016




Anul Regal




Lansare de carte


Daniel Sandru, Alexandru Muraru


Sala Radio, Bucuresti


6 mai 2016





   Sub îngrijirea profesorilor ieșeni Daniel Șandru și Alexandru Muraru, Editura Adenium va aduce în scurt timp în fața cititorilor volumul Anul Regal, un jurnal al Jubileului de 150 de ani de la fondarea Casei Regale a României și promulgarea Constituției din 1866.
    Volumul va fi lansat în foaierul Sălii Radio, din strada General Berthelot, în seara de 6 mai 2016, la ora 18:00. Evenimentul se va bucura de prezența Altețelor Lor Regale Principele Radu, Principesa Elena și Principesa Maria, precum și a ES dlui Alexander Philips Nixon, soțul Principesei Elena.
***

Cu ochii larg deschiși




Lansare de carte


Julian Barnes


Galeria H'Art Apendix, Bucuresti


21 aprilie 2016


 


    Joi vorbim despre artă pornind de la eseurile lui Julian Barnes in cartea Cu ochii larg deschiși, în Galeria H'Art Appendix, alături de Dan Popescu, Cezar Paul-Bădescu și Dana Ionescu.
    Cu ochii larg deschiși, în traducerea lui Radu Paraschivescu, este un volum de eseuri despre arta modernă scrise cu sensibilitatea și finețea pe care le știm din literatura câștigătorului Man Booker Prize.
   Cunoscut pentru o artă narativă ce îmbină ficțiunea și nonficțiunea, povestea și reflecția, Barnes este atât un cititor rafinat, așa cum arată eseurile lui despre literatură din volumul Pe fereastră (Nemira, 2015), dar și un privitor atent și empatic, așa cum o arată eseurile din acest volum.
   Magritte, Géricault, Delacroix, Courbet, Manet, Degas, Bonnard și Lucian Freud sunt câțiva dintre artiștii în opera cărora cunoscutul scriitor britanic pătrunde acum cu renumita lui finețe. Descoperind istorii și povești, nuanțe și contururi, Julian Barnes trece dincolo de suprafețe, forme și culori. Percepția și evaluarea lui se transformă în adevărate povești și experiențe.
   Le mulțumim partenerilor de la Avincis Winery care ne sprijină evenimentul cu o selecție rafinată de vinuri.

Pe simezele Capitalei




Arta plastica contemporana


Centrul Artelor Vizuale, Bucuresti


25 aprilie 2016




UAP din Romania, Filiala Pictura Bucuresti
5 din 5 artisti contemporani din Italia @ CAV - parter
Renato Galbusera, Antonio Miano, Maria Jannelli, Pino Di Gennaro, Claudio Zanini
6 din 6 artisti contemporani din Romania @ CAV - etaj
Lisandru Neamțu, Florin Mocanu, Beti Vervega, Iulian Dalin Toma, 
Costin Neamțu, Ionuț Barbu
vernisaj: luni, 25 aprilie 2016, ora 18:00
curatori: Maria Jannelli, Lisandru Neamțu
***Uniunea Artiștilor Plastici din România

Holocaustul si Victoria asupra fascismului




Centrul Rus de Stiinta si Cultura


Palatul Parlamentului, Bucuresti


5 mai 2016





    Joi, 5 mai, de la ora 17:00, Centrul Rus de Știință și Cultură vă invită la Palatul Parlamentului, în sala C.A. Rosetti, unde va avea loc o serie de manifestări culturale dedicate Holocaustului și victoriei asupra fascismului.
   În cadrul programului va avea loc vernisajul expoziției de fotografie și documente selectate din arhivele de stat din Rusia, materiale care au fost puse la dispoziție de Ministerul Apărării al Federației Ruse, de Comitetul pentru Relații Internaționale Sankt-Petersburg. În holul central de la Palatul Parlamentului vor fi expuse 60 de documente foto. De asemenea, elevi de la Școala de pe lângă Ambasada Rusiei în România, liceul Hristo Botev și liceul Lauder-Reut vor recita poezia Jdi minia (Așteaptă-mă) de K. Simonov, în trei limbi (rusă, română și ivrit).
    Programul artistic va vi susținut de invitatul special, Ansamblul Folcloric de Stat Rossia, înființat de Liudmila Zîkina, de Ansamblul de Dans Ciubcik, Bucharest Klezmer Band și interpreta Georgiana Maria Chiriță. Artiștii vor interpreta cântece din anii de război, romanțe și cântece populare rusești extrem de răspândite.
    Evenimentul este organizat de Ministerul Culturii Federației Ruse, Centrul Rus de Știință și Cultură, Comunitatea Rușilor-Lipoveni din România și Uniunea Comunităților Evreiești din România. Partenerii evenimentului sunt: Ambasada Rusiei în România, Ambasada Israelului în România, Camera Deputaților a Parlamentului României. La eveniment vor participa veterani membri ai Uniunii Veteranilor Moscova și ai Asociației Veteranilor din România.
Participarea se face pe bază de rezervare:
***

Ziua Comunitatii Romanesti din Aragon




Diaspora romana


Asociatia Acasa


Zaragoza, Spania


23 aprilie 2016





   Asociatia Acasa, in parteneriat cu Institutul Cultural Roman, va invita la cea de-a treia editie a Zilei Comunitatii Romanesti din Aragon.
   Muzica populara si usoara, dans, mici, bere, produse traditionale romanesti, artizanat, costume populare, expozitii de fotografie si carte, tombola si alte surprize va asteapta in Sambata Floriilor.
   Cunoscuti si indragiti artisti din tara vin sa va cante si sa va incante.
Biletele le gasiti la magazinele romanesti din localitatile cu un mare numar de romani din Aragon. Pretul unei intrari in parc si la spectacol, cu bilet de tombola si unele reduceri la Pulsera multidiversion este de doar 2€.
Nu va lasati inselati de cei care se ocupa cu revanzarea! Procurati intrarile din timp!
Pentru mai multe informatii va rugam sa ne scrieti la adresa de mail asoc_acasa@yahoo.es sau pe facebook

Masa de Raiu - Icoane pe sticla




Cristina Ionescu-Berechet


Libraria Sophia, Bucuresti


21 aprilie 2016




***Uniunea Artiștilor Plastici din România

Serbarile Vama Literara




Club Art Boema 33, Bucuresti


21 aprilie 2016

 



   Joi, 21 Aprilie 2016, ora 20:00, în Salonul Artelor Club Art Boema 33 din Bucureşti, B-dul Dacia nr. 18, sect. 1, va avea loc o nouă ediţie a Serbarilor Vama Literara moderată de poetul Daniel Vorona. Intrare libera!

Nunta Zamfirei




Diaspora romana


Asociatia Romania


Ateneu, Madrid, Spania


7 mai 2016





   Vă invităm cu mare drag sâmbătă, 7 mai, ora 18:30, în Ateneul din Madrid, la un spectacol de folclor organizat de Asociația România, coorganizatori: Federația Asociatiațiilor de Români din Spania-FEDROM, Ateneul din Madrid și Asociația Salva, coordonare și regie: Ica Tomi, scenariul: Vasile Tomi si producător: Miguel Fonda Ștefănescu, sponsor principal: Directia generala pentru servicii sociale si integrare sociala din Comunitatea Madridului.
   La acest eveniment, Ateneul din Madrid este în calitate de coorganizator fiind o onoare pentru oricare organizatie, avand în vedere faima și renumele acestei institutii.
   Un spectacol muzical coregrafic, dedicat marelui poet George Cosbuc cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la nașterea acestuia. În 1890, in 28 de strofe și în nuanțe de basm a publicat poemul Nunta Zamfirei, o descriere în versuri a unei nunți tradiționale românești din Transilvania.
   Acest spectacol este o punere în scena a câtorva dintre obiceiurile de nuntă, prezentate atât de frumos de Coșbuc, obiceiuri care și astăzi se mai păstrează  în zona unde s-a născut marele poet, dar care încet și odată cu trecerea timpului se vor pierde sau li se va uita semnificația.
   O să-i vedem pe mireasa Zamfira și mirele Viorel, nănași și nănașe, fete și feciori de împărat cu steagul de nuntă, soacra mare care va striga în prag, druște și socăcite cu găini grase și frumos împodobite, oiegi de băutura, dansatori de renume, cântăreți cunoscuți în toată Spania dar și un staroste (prezentator) fără de care nici o nuntă nu se poate face.
    O nuntă din povești și…. de poveste așa cum nu s-a mai pomenit în Madrid.

Biblia Sacra - Litografii




Muzeul de Arta Constanta


Salvador Dali


27 aprilie - 14 iunie 2016






   Miercuri, 27 aprilie 2016, la Muzeul de Artă Constanţa, va fi prezentată publicului larg expoziţia Biblia Sacra a lui Salvador Dali!
   Expoziţia va cuprinde lucrări de litografie şi grafică ale celebrului artist spaniol, inspirate din Sfânta Scriptură şi va ajunge la Constanţa chiar în Săptămâna patimilor. Muzeul de Artă va găzdui această preţioasă colecţie ce aparţine germanului Thomas Emmlerling, manager de artă specializat pe grafica modernă.
   Litografiile lui Salvador Dali din seria Biblia Sacra au fost create între 1963-1964 iar în România au poposit deja în mai multe muzee şi biserici din Transilvania.
Expoziţia va putea fi vizitată pe perioada 27 aprilie – 14 iunie.

Expozitie de grafica: Puzzle




Arta plastica contemporana romaneasca


Gabriela Mester


Libraria Diverta-Hubertus, Cluj - Napoca


21 aprilie 2016





    Sub egida Primariei si a Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca, Asociatia Artistilor Plastici din Judetul Cluj, in colaborare cu Libraria Diverta-Hubertus Cluj-Napoca, B-dul 21 Decembrie 1989, nr. 22, va invita la expozitia personala de arta grafica Puzzle semnata Gabriela Mester, in data de 21 aprilie, ora 18:00, la galeria de arta Diverta-Hubertus.
Moderatorul evenimentului: Mariana Enache
Prezinta: Sabin Mircea Rus
   D-na Gabriela Mester este nascuta in Dej, la data de 28 decembrie 1957. Lucreaza la Trezoreria municipiului Dej in calitate de consilier. Picteaza de mica, in scoala generala a activat in Cercul de Pictura al Casei Pionierilor din orasul natal. Autodidacta pana la absolvirea Scolii Populare de Arte din Iasi (Titel Popovici), unde a participat cu lucrari de grafica si caricaturi la mai multe expozitii de grup. A participat in Dej, de asemenea, la mai multe expozitii de grup. Din anul 2016 este membra a A.A.P. Cluj si expune in martie la C.C.U. Casino in cadrul expozitiei colective de pictura Poem de primavara. Este la prima expozitie personala. Succes!

Lumină din Lumina Învierii




Muzeul Civilizatiei Gumelnita


Oltenita


editia a XII-a, 27 aprilie 2016





  În spiritul Sfintelor Sărbători de Paşte, Muzeul Civilizaţiei Gumelniţa, în parteneriat cu Protoieria Olteniţa, organizează a XII-a ediţie a expoziţiei de pictură şi ouă încondeiate Lumină din Lumina Învierii.
   Vernisajul va avea loc în data de 27 aprilie, ora 11:00, în Sala Mare a Muzeului.
   La acest eveniment participă şcolile şi liceele din oraş şi din împrejurimi, continuînd tradiţia expoziţiilor organizate de-a lungul timpului şi dând publicului nostru posibilitatea de a admira creaţiile tinerilor artişti.
Vă invităm pe această cale să împărtăşiţi cu noi bucuria sărbătorilor şi credinţei.

Pe simezele nemtene




Arta plastica contemporana romaneasca


Petru Diaconu


Sestri Art Gallery, Piatra Neamt


21 aprilie 2016





5 poeti si un violoncel




Libraria Okian


Brasov


21 aprilie 2016





Povestea Zidurilor Clujului




Biblioteca Judeteana Octavian Goga


Cluj - Napoca


20 aprilie 2016





   Vă invităm la Povestea Zidurilor Clujului, activitate în cadrul proiectului Personalităţi clujene la Biblioteca Judeţeană.
   Invitat: prof. dr. Ovidiu Ghitta, decan, Facultatea de Istorie şi Filosofie, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca
   Miercuri, 20 aprilie 2016, ora 10:00, Sediul Central, Calea Dorobanţilor nr. 104, Sala Colecţii Speciale, etaj 4 vest.