joi, 5 septembrie 2013

Traiasca berea !




Oktoberfest


Arena Sportiva Ion Tiriac, Brasov


6 - 15 septembrie 2013







Nu mai e nimic de adaugat, cam toata lumea stie despre ce e vorba !

Comemorare




Muzeul Militar National Regele Ferdinand I 


Expozitia: Aurel Vlaicu, zbor frant 1913 - 2013


Bucuresti


10 septembrie 2013





   Muzeul Militar Naţional Regele Ferdinand I vernisează pe data de 10 septembrie 2013, ora 12.00, expoziţia Aurel Vlaicu, zbor frânt 1913-2013. 

  Această manifestare marchează comemorarea a 100 de ani de la moartea inginerului aviator Aurel Vlaicu, unul dintre pionierii aviaţiei româneşti; în cadrul expoziţiei vor fi aduse în atenţia publicului larg şi a specialiştilor obiecte şi documente de o deosebită valoare aflate în patrimoniul muzeului, referitoare la personalitatea şi activitatea sa.
  Expoziţia evidenţiază rolul marcant pe care inginerul-aviator Aurel Vlaicu l-a avut în istoria aviaţiei româneşti şi mondiale.

Proband caracterele puternice




Triathlon Challenge


Mamaia


7 septembrie 2013






poster triathlon challenge mamaia

Am mai scris despre aceasta adevarata "provocare" organizata in special pentru pasionatii de inot, ciclism ori alergare, de sport in general. Poate va suna cunoscut, in acest sens, Amintiri din copilarie I si II. Si in special Trotineta rosie...
Oricum, ca sa va improspatez memoria va dau si sursa:  www.trichallenge.ro
Bloggerii admisi in aceasta competitie au fost impartiti in patru echipe, prin tragere la sorti. Si cum nu ii pot sustine pe toti am de ales...Grea misiune mai ales ca nu cunosc, nici personal si nici prin vreo "prieteneala" de pe net, pe niciunul dintre ei...
Mda, asa ca am decis sa merg pe feeling...Si tot umbland eu din link in link am dat peste Dragoste Oarba, Blind Love mai pe romaneste...Si aici am ramas...  
Si ca sa fiu mai clar iata-i si pe preferatii mei:

Echipa 3:

Inotător: Daniel Iancu
Alergător:  Elly Weiss.
Ciclist: Ciomartan Andrei

Sincer vorbind, eu chiar am sperante in acest team; toti imi par ca au caractere puternice dar si ambitia reusitei la incercarile la care vor fi supusi. Si pentru ca sunt alesii mei nu ma voi supara daca nu vor ajunge chiar pe locul intai; merg cu ei pana la capat ! 

Provocarea nu se opreste aici, am una si pentru voi, cititorii mei; provocare care va poate aduce si surprize frumoase, una dintre ele fiind garantata !
Destul cu vorbaria, intrati pe   Tri Treasure Hunt





Traditia, ca inspiratie




Festival dichisit de arte cu inspiratie folclorica


Palatul Stirbei, Imbold Galeria, Parcul Herastrau


20 - 22 septembrie





Hai Romania !




Expozitia: Istorie la firul ierbii


Muzeul Sportului, Bucuresti


5 septembrie 2013







  Istorie la firul ierbii este o expoziție (vernisata pe 5 septembrie 2013) organizată pentru promovarea fair play-ului, a nobilului spirit de sportivitate în întâlnirile dintre cele două naționale de fotbal. "Proiectul de față s-a născut și în amintirea unor jucători al căror stil de joc și caracter au umplut de-a lungul vremii stadioanele: Iuliu Barátky / Barátky Gyula, Francisc Spielmann / Sarvári Ferenc, Iuliu Bodola / Bodola Gyula, Iosif Petschowski / Perényi József sau Mihai Tänzer / Táncos Mihály. Sunt doar câțiva dintre fotbaliștii care au jucat și în selecționata României, și în ce a Ungariei. Publicul român și cel maghiar i-a iubit și i-a respectat în egală măsură. Nu doar pentru jocul lor sclipitor din teren, dar și pentru comportamentul lor din afara gazonului. Sunt legende și modele ale fotbalului din cele două țări", spun organizatorii (printre care si Centrul Cultural Maghiar), într-un comunicat trimis B365.ro.

Expoziția este structurată pe următoarele perioade:

Primele meciuri: 1933-1940

  Primele partide neoficiale dintre cele două țări au fost jucate între prima selecționată a României și selecționatele de amatori ale unei Ungarii în care fotbalul trecuse deja la profesionism. Meciul din 4 octombrie 1931, de la Budapesta, a fost câștigat de selecționata de amatori a Ungariei cu 4:0. A doua partidă a avut loc doi ani mai târziu, la 4 septembrie 1933, la București. În cele 90 de minute regulamentare de joc, românii au marcat de cinci ori, iar maghiarii o singură dată.
  Prima partidă amicală între reprezentativele A ale celor două țări s-a jucat abia pe 10 octombrie 1936. Meciul s-a disputat la București și a fost câștigat de maghiari cu 2:1. Trei ani mai târziu, la 22 octombrie 1939, cele două reprezentative s-au întâlnit și la Budapesta. De data aceasta, nu s-a impus niciuna dintre formații, meciul terminându-se 1:1. Al treilea meci oficial România-Ungaria a avut loc într-un context politic internațional problematic și delicat. Partida s-a desfășurat la București, la 19 mai 1940, și a fost câștigată de jucătorii maghiari cu 2:1.




Meciurile de după cel de Al Doilea Război Mondial: 1945-1948

  Prima partidă România-Ungaria de după cel de Al Doilea Război Mondial a avut loc în 1945, la Budapesta. Cei 35.000 de spectatori prezenți pe stadionul legendarei echipe Ferencváros au putut vedea nu mai puțin de nouă goluri: șapte marcate în poarta României și două în cea a Ungariei. Doi ani mai târziu a urmat un nou meci oficial, de data aceasta la București, în Giulești, pe stadionul nu mai puțin legendarei Rapid. Era 12 octombrie 1947 și cele două echipe se întreceau în finala Cupei Balcanice, Ungaria impunându-se cu 3:0. În anul care a urmat s-au mai jucat două meciuri. În primul dintre ele, disputat la Budapesta, pe 6 iunie, maghiarii au câștigat la o diferență usturătoare: 9:0. În al doilea, un amical organizat patru luni mai târziu, pe 24 octombrie, la București, vecinii noștri s-a impus după o luptă aprigă cu 5:1.

Olimpiada de la Helsinki și anii '50

  Selecționatele celor două țări s-au întâlnit din nou în prima partidă a grupei preliminare din care făceau parte la Olimpiada de Vară de la Helsinki, din 1952. Cei 14 mii de spectatori prezenți pe stadionul din Turku au putut vedea un meci extrem de disputat, cu o echipă a Ungariei mai ofensivă, care a reușit să se impună în fața entuziastei echipe a României cu 2:1. Doi ani mai târziu, cei mai buni fotbaliști români și maghiari s-au întrecut din nou, pentru prima oară pe Népstadion, în cadrul unui alt meci amical. S-a impus echipa Ungariei, antrenată de legendarul Sebes Gusztáv, cu 5:1. Au trebuit să mai treacă alți patru ani pentru organizarea unui nou amical, jucat la 26 octombrie în București. De data aceasta, în meciul de pe „23 August", maghiarii au câștigat la o diferență de un sigur gol: 2:1. Până la următorul meci, însă, au mai trecut 14 ani...

Anii '70 și partida decisivă de la Belgrad

Primul meci din preliminariile Campionatului European din 1972 a avut loc la 29 aprilie 1972, pe Népstadion, și s-a terminat indecis: 1:1. Returul din 14 mai, de la București, nu a tranșat lucrurile: după cele 90 de minute de joc tabela indica tot un scor de egalitate: 2:2. A fost nevoie, așadar, de un meci decisiv, de „care pe care". Partida a avut loc la Belgrad, pe stadionul celor de la Partizan, trei zile mai târziu, la 17 mai. Victoria maghiarilor cu 2:1 a însemnat a doua calificare a Ungariei la un turneu final de campionat european, vecinii noștri ajungând la acea ediție până în semifinale.




Ultima victorie maghiară și prima victorie românească: anii '80 și '90

Ultima victorie a Ungariei în fața României a avut loc la 13 mai 1981, în cadrul preliminariilor pentru Campionatul Mondial din Spania. Echipa antrenată de Mészöly Kálmán a câștigat, la Budapesta, prin golul marcat de Fazekas László în minutul 18. În returul de la București (23 septembrie 1981), echipa României a dominat copios, scorul însă a rămas același ca la începutul partidei: 0-0. După nu mai puțin de 17 ani, la 10 octombrie 1998, într-un meci jucat tot pe Népstadion în cadrul preliminariilor pentru Campionatul European, echipa României a fost egalată printr-o lovitura liberă executată de János Hrutka. A fost ultimul gol înscris românilor de reprezentativa Ungariei. La returul de la București (5 iunie 1999), naționala României câștiga cu 2:0, obținând prima victorie din istoria întâlnirilor dintre cele două țări.

Secolul 21

  Primul meci între cele două reprezentative în acest mileniu s-a desfășurat în 2001, la București, în preliminariile Campionatul Mondial. Echipa României a reeditat victoria din 1999 câștigând cu 2:0. În returul de la Budapesta, România câștigă din nou, la același scor. După a pauză de câțiva ani, are loc un nou meci amical. La 21 februarie 2004, echipa Ungariei, antrenată de Lothar Matthäus, pierde în fața României cu 3:0 într-o partidă desfășurată la Nicosia, în Cipru. Penultimul meci România-Ungaria s-a jucat la 12 august 2009, în amicalul organizat la Budapesta în amintirea dispariției tragice a handbalistului Marian Cozma, fost jucător de la MKB Veszprém KC. Meciul a fost câștigat de reprezentativa României cu 1:0. Ultima întâlnire dintre selecționatele celor două țări s-a jucat în martie anul acesta, la Budapesta, în cadrul preliminariilor pentru Campionatul Mondial și s-a încheiat, după in final dramatic, la egalitate, 2-2. (text si foto: B365.ro)




   Dupa cum se vede, toata lumea este conectata la tensiunea crescanda a meciului de fotbal Romania - Ungaria. Si, nu-i asa, incercam prin mijloace cat mai variate sa ne sporim sansele 
la o victorie, necesara ca aerul in tentativa de a accede la un nou turneu final.
   Uite, de pilda, City Insurence care este sponsor oficial al Echipei Nationale a Romaniei, construieste o galerie de bloggeri ai nationalei, oferind bilete prin intermediul acestei pagini pe Facebook. Mai mult, organizeaza si un concurs, care se desfosoara pe blogdefotografie.ro avand toate informatiile aici.
   
ROMANIA - VICTORIE !



Nedeea/Nigeea la Bani




Zilele Orasului


Baile Herculane


editia a XIII-a, 6 - 8 septembrie 2013





O initiativa inceputa in 2000, la initiativa fostului primar Ion Popovici, acum trecut in nefiinta. Manifestrarile (expozitii de mestesuguri traditionale, spectacole de folclor dar si cu muzica pentru cei mai tineri) vor avea loc in Parcul Central, la Fanfara militara.

Sa ne cunoastem oamenii de valoare




Muzeul Judetean Teleorman


Expozitia: Personalitati teleormanene in documente de arhiva


Alexandria


6 - 27 septembrie 2013




  Muzeul Judeţean Teleorman deschide vineri, 6 septembrie 2013, ora 11.00, expoziţia Personalităţi teleormănene în documente de arhivă.
  Expoziţia este realizată în colaborare cu Biroul Judeţean Teleorman al Arhivelor Naţionale şi Biblioteca Judeţeamă Marin Preda din Alexandria şi cuprinde certificate de naştere, certificate de căsătorie, foi matricole, cataloage cu situaţia şcolară a unor personalităţi teleormănene, fotografii, cărţi semnate de către scriitori teleormăneni, decoraţii pe care oameni de excepţie din aceste locuri le-au primit pentru activitatea desfăşurată în anumite domenii de-a lungul timpului.
  Expoziţia Personalităţi teleormănene în documente de arhivă va rămâne deschisă publicului până pe data de 27 septembrie a.c.

Jocul din batrani




Festival National de Folclor


Targu-Mures


editia a XXXI-a, 1 septembrie 2013







Fanfara din Telciu, Bistrita-Nasaud



Ceata de calusari din Carlogani, Olt.



Formatia de jocuri populare din Topa



Formatia de dansuri populare maghiare Oreg Fenyok, Targu-Mures.



Formatia de jocuri populare Dor de pe Campie, Silivasu de Campie, Bistrita-Nasaud.


Grup de dansatori din localitatile Tusin si Dimbu.



Formatia de dansuri maghiare din Vlahita, Harghita.



Formatia de jocuri populare Mostenitorii Hodacului, Hodac.



Formatia de jocuri populare din Albesti.



Formatia de jocuri populare din Solovastru.



Formatia de dansuri maghiare din Viseu, Cluj.

Maestru coregraf al festivalului: Molnar Iosif
***Centrul Creatiei Populare Mures

"un om al trăirilor calme și al contemplațiilor"




Arta plastică contemporană românească


Constantin Blendea (1929 - 2012)







Articol publicat în Revista Gazeta Literară, Nr. 49, de joi, 7 decembrie 1967.


Expoziție retrospectivă, Muzeul Țării Crișurilor, Oradea, 6 septembrie 2013.

***Mai multe despre acest artist puteți afla și de aici:



Un gest nobil




Muzeul National al Taranului Roman


Finisajul expozitiei


Donatia familiei Tzipoia


Bucuresti


5 septembrie 2013





   Muzeul Naţional al Ţăranului Român vă aşteaptă la finisajul expoziției
Donaţia familiei Victoria, Diana şi George TZIPOIA 
către Primăria Municipiului Bucureşti
care va avea loc joi, 5 septembrie 2013, ora 17,00, în sala Foaier.

Pe simezele Devei




Arta plastica contemporana romaneasca


Expozitie de grup


Galeria de Arta Forma, Deva


5 - 16 septembrie 2013