duminică, 10 martie 2013

Arhitectii romani si detentia politica




Muzeul Municipiului Bucuresti (Palatul Sutu), Bucuresti


15 martie 2013




   Vineri, 15 martie, ora 17:00, la Muzeul Municipiului București (Palatul Suțu) va avea loc conferința Arhitecții români și detenția politică (1944-1989).
   La eveniment participă Prof. dr. Radu Ciuceanu (Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului), Prof. univ. dr. Sorin Vasilescu (Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu), Drd. Arh. Vlad Mitric-Ciupe (Universitatea Spiru Haret).
   Evenimentul se desfășoară sub egida Ordinului Arhitecților din România, Uniunii Arhitecților din România, Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului.
***cosmin-budeanca.blogspot.com

Arta plastica contemporana romaneasca


Dana Ortelecan


Expozitia: Inceputuri


Galeriile de Arta Alba Iulia


14 martie 2013




ARTHUB Lectures Preview


Imagini ale Lunii in arta moderna, 

de la Van Gogh la Yayoi Kusama


Art Hub, Bucuresti


13 martie 2013





   Miercurea aceasta, pe 13 martie 2013, vă așteptăm la o seară dedicată Lunii și tuturor lunaticilor din acest oraș. 
  Vom începe cu un nou lecture din seria de prezentare a viitorului curs de cultură vizuală ART HUB Lectures. Miercurea aceasta George Păunescu vă propune o călătorie până la lună și înapoi, având ca puncte de itinerariu tablouri celebre semnate de pictori precum Caspar David Fridrich sau Van Gogh, gravuri datorate controversatului artist englez William Blake sau instalațiile fascinante create de cunoscuta artistă contemporană Yayoi Kusama. 
   După ora petrecută în compania lunii și a tânărului istoric de artă, vă invităm să petreceți restul serii alături de noi, acorduri muzicale lunatice într-o selecție Art Hub - de la Sonata Lunii a lui Beethoven la mult mai contemporana Eclipse de la Pink Floyd. 

Vă așteptăm deci miercuri seară, să ne holbăm împreună privirile spre Lună ! 

Intrarea este liberă. 

Arta plastica contemporana romaneasca


Expozitia: Momentum


Spatiul de Arta Contemporana AIUART, Bucuresti


14 - 30 martie 2013







   Organizatori: 

Asociația Experimental Project și Centrul de Dezvoltare Curriculară şi Studii de Gen: FILIA 
în parteneriat cu Spațiul de artă contemporană Aiurart

Coordonatoare de proiect: Oana Băluță și Olivia Nițiș
Curatoare: Olivia Nițiș

Artiști: 

Carmen Acsinte, Matei Bejenaru, Simona Dobrescu, Mario Ionescu, 
Dan Pierșinaru, Renée Renard, Marilena Preda Sânc, 
Valeriu Șchiau, Patricia Teodorescu.

   Completa depolitizare și accentuarea reductivă a celebrării femeilor ca prezențe delicate, decorative și materne reprezintă o confortabilă mistificare a semnificațiilor istorice și socio-politice pe care le are sau ar trebui să le aibă ziua de 8 martie în conștiința colectivă. 
   Momentum este un proiect despre recuperarea istorică și, în egală măsură, despre schimbarea de sens pe care tradiția și dinamica socio-politică și culturală au determinat-o în timp la nivelul mentalităților colective. 
   Momentum invită la reflexie, la deconstrucție și resemnificare. 
   Momentum înseamnă recuperarea unui time frame și implicațiile simptomatice ale acestui proces. 
  Momentum face trimitere la un sistem închis, dar și la impulsul care îl poate reconfigura.

Adresa: str. Lirei, nr. 21

Dezbatere comemorativa


Stephane Hessel


Dianei 4, Bucuresti


12 martie 2013







   Stéphane Hessel a fost diplomat, militant politic și scriitor francez, luptator in Rezistența franceza din Al Doilea Război Mondial si secretar al comisiei care a elaborat Declarația Universală a Drepturilor Omului. 
   In 2010 a redactat manifestul Indignati-va ! care a devenit rapid un fenomen global, inspirand miscarile sociale din Europa si America de Nord. Stephane Hessel a decedat la varsta de 95 de ani lasand in urma o mostenire a sperantei si creativitatii angajate. Va invitam la acesta dezbatere comemorativa in care vom discuta despre inertiile si lectiile secolului 20, despre criza democratiilor occidentale si viitorul miscarilor sociale.

Invitati:

Cristian Pirvulescu, Decan al Facultatii de Stiinte Politice-SNSPA
Luca Niculescu, Redactor Sef Radio France International, Romania
Laurent Couderc, Redactor Sef Regard.
Moderator: Claudiu Craciun.

Dezbatere organizata de Dianei 4 in colaborare cu 
Regard - Magazine Fracophone de Roumanie (www.regard.ro)

Manifestul 'Indignati-va' in limbile franceza si engleza:

Un articol biografic despre Stephane Hessel puteti gasi aici:
Liberation, 27 februarie, Jean-Michel Helvig.

Still for Style Photography


Expozitie de fotografie de moda: Fashion Mosaic


Galeria de Arte Vizuale, Oradea


12 - 19 martie 2013








   Galeria de Arte Vizuale din Oradea, str. Republicii, nr. 15,va invita, marţi, 12 martie, 2013, ora 17:00 la vernisajul expoziţiei de fotografie de modă Fashion Mosaic a tinerilor artişti Molnar Norbert - fotograf - şi Molnar Circiu Csilla - stylist, cei doi semnând aceste lucrări sub logo-ul Still for Style Photography.
  In cadrul expozitiei Fashion Mosaic veti putea viziona o serie de fotografii de moda din diverse locatii si teme diferite, care au fost create toate cu acelasi scop. Adică, de a scoate in evideta diversele fete ale feminitatii, si de a promova prin fotografii bunul gust si arta. 
  Acest proiect a fost initiat de noi, Still for Style Photography (fotograf: Molnar Norbert, stylist Molnar Circiu Csilla) dar nu ar fi putut fi dus la bun sfarsit fara echipa formata din partenerii nostrii constanti care ne-au fost alaturi pe intreaga durata a proiectului: Graziela Model Agency, make-up artist Beatrix Madi si hair stylist Moni Mohacsi.
  In afara de acesti parteneri la proiect au mai contribuit si alte persoane care ne-au ajutat cu accesorii, locatii sau la buna desfasurare a sedintelor foto.
  Expoziţia va fi cu vânzare şi va putea fi vizitată în perioada 12-19 martie a.c. zilnic de luni până vineri (inclusiv), între orele 10-18, intrarea liberă.

Va asteptam cu drag

Eseuri de duminica



De la izolare la singurătate


Constantin Noica

Librăria Humanitas, Cișmigiu, București


10 martie 2013




   Duminică, 10 martie, de la ora 17.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, continuăm seria întâlnirilor duminicale în jurul Eseurilor de Duminică ale lui Constantin Noica.


   Împreună cu scriitorul Sorin Lavric, vom discuta textul De la izolare la singurătate:


   "Ceva caracteristic pentru omul de azi: el numește interioare tot exterioarele existenței sale. Interioare sunt pentru el odăile, aranjamentul lor, stilul mobilelor, cadrul vieții sale- și niciodată fragmente din viața sa însăși. Interioarele sunt cele ce ne cuprind și ne îmbracă(...) Cine mai poate vorbi azi de aproapele nostru ? Ziarul, radioul, telefonul ne-au depărtat, la propriu, pe unii de alții. Dar a fost ceva care să ne apropie ?”


   Proiectul ARCEN, realizat în colaborare cu Editura Humanitas și cu Librăria Humanitas de la Cișmigiu continuă până pe 17 martie.

ARCEN va încheia proiectul printr-un eveniment la care va fi invitat eseistul și publicistul Andrei Cornea care va vorbi despre Constantin Noica și eseurile sale, proiectul ARCEN fiind completat cu o prezentare generală a volumului de tinerețe al lui Constantin Noica, realizat în anii 1938-1940.

Intrarea la evenimente este gratuită.

Arta plastica contemporana romaneasca


Expozitia: Toti oamenii presedintelui


Galeria de Arta Simeza, Bucuresti


10 - 22 martie 2013







   Marţi, 12 martie 2013, de la ora 18:00, va avea loc la Galeria Simeza (Bucureşti), vernisajul expoziţiei de pictură, grafică, sculptură & obiect: Toţi oamenii preşedintelui. 

Expun: 

Simona Antoniu, Andrei Berindan, Simion Buia, Matei Crişan, Győri Kinga, 
Mirela Iordache, Alina Manole, Elisabeth Ochsenfeld, Cosmin Petru Paulescu, 
Corina Sârbu, Florin Şuţu, Mihai Ungureanu, Florentina Voichi. 

Expoziţia poate fi vizitată în perioada 10 - 22 martie.

   Proiectul Toţi oamenii preşedintelui nu are legătură cu politica şi implicit, cu nici un conducător de stat din România ori din altă ţară, nici cu vreo perioadă istorică anume. Rolul principal este jucat pe "scena simezei" de oameni(i pe care curatorul i-a numit doar în contextul de faţă, ai preşedintelui), ridicaţi la rang de subiect în cadrul unei expoziţii internaţionale.     
   Portretul este departe de a-şi fi epuizat ipostazele de rostire artistică în secolul XXI. Subordonat aproape în întregime noului val figurativ, acesta a fost abordat în pictura ultimelor decenii ca temă şcolară, pretext de introspecţie, sau, în cazul autoportretului, ca manifestare a vanităţii artistului.   
  Ceea ce se întâmplă din punct de vedere vizual în expoziţia "cu oameni" de la Simeza şi în ce măsură aparţin aceştia preşedintelui, nu poate fi povestit în cuvinte; trebuie văzut.

curator, coordonator de proiect, Mihai Plămădeală