miercuri, 24 septembrie 2014

Cand ne cinstim eroii




Targu - Mures


26 septembrie 2014







   Consiliul Judetean Mures impreuna cu Primaria Tg. Mures si in parteneriat cu Institutia Prefectului si Garnizoana Tg. Mures, organizeaza in data de 26 septembrie un amplu eveniment prilejuit de comemorarea a 70 de ani de la bătălia de la Oarba de Mureş.

***Centrul Creatiei Populare Mures

Muza Fest - Suprapuneri




Arta plastica contemporana romaneasca


Kerezstes Jozsef Robert


Centrul de Cultura si Arta al Judetului Salaj, Zalau


3 octombrie 2014





The Books Party




Biblioteca Judeteana Gh. Asachi, Iasi


Noaptea Bibliotecilor


26/27 septembrie 2014




   Biblioteca Judeţeană Iaşi s-a alăturat ediției din acest an a Nocturnei Bibliotecilor cu un program special. În seara zilei de vineri spre sâmbătă (26/27 septembrie 2014), începând cu ora 19.00, așteptăm publicul dornic de o experiență culturală inedită, la sediul Bibliotecii Județene Gh. Asachi din Galeriile comerciale Ștefan cel Mare, nr. 8-10 pentru a participa la 
The Books Party.

Program complet:

Arhitectură brâncovenească musceleană dedicată arhitectului D. I. Berechet




Muzeul Municipal Campulung Muscel


25 septembrie 2014





   Muzeul Câmpulung Muscel și Asociația D. Ionescu- Berechet vă învită la vernisajul expoziției temporare Arhitectură brâncovenească musceleană dedicată arhitectului D. I. Berechet care va avea loc joi, 25 septembrie 2014, la ora 18.00, la Secția de Istorie a Muzeului Câmpulung Muscel din str. Negru Vodă nr.119. Expoziția este organizată în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului.
    Expoziția dorește să readucă în atenția specialiștilor și a publicului larg activitatea unuia dintre marii creatori din spațiul arhitecturii românești, D. I. Berechet (1896-1969). Expoziția prezintă, în fotografii, o parte din edificiile publice, locuințe particulare, monumente proiectate sau amenajate de arhitectul Berechet în orașul Câmpulung Muscel.
Vă așteptăm cu drag !

Fetita care nu zambea niciodata




Lansare de carte


Lola Lafon


Libraria Carturesti, Bucuresti


25 septembrie 2014





    Cum să explici firea unei fetițe care tratează pericolele ca pe niște poezioare de care se va plictisi curând? Șefa arbitrilor recalculează punctele, neîncrezătoare. Caută imperfecțiuni ca să scadă nota cu câteva sutimi, dar degeaba. Zece curat. În Japonia, în săptămâna următoare, la Chunichi Cup, încă de două ori zece, la paralele și la sărituri.
    Béla îi cercetează cearcănele, mirosul, bea destul lichid între antrenamente? Și trebuie să se ocupe și de cele care acum formează decorul, de figurante: celelalte fete din echipă. Plicticoase, previzibile, care încearcă să-și ascundă frica și oboseala, pe când Nadia e o plantă carnivoră, hămesită de pericolele cu care trebuie s-o îndopi. Ea urmează ce-i dictează corpul, acel corp capabil să înscrie focul în văzduh, o Ioana D’Arc din praf de talc. Ea ronțăie imposibilul, îl pune frumușel de-o parte ca să lase loc pentru ceea ce urmează, întotdeauna ceea ce urmează.

Armonii de toamna




Arta plastica contemporana romaneasca


Muzeul de Istorie, Botosani


25 septembrie 2014




Amintiri din calatorie




Muzeul de Etnografie Universala Franz Binder


Casa Hermes, Sibiu


25 septembrie - 20 noiembrie 2014




***Muzeul Astra

Portrete - O familie in negura vremii




Muzeul Judetean de Istorie si Arta 


Muzeul de Arta Ioan Sima, Zalau


30 septembrie 2014



Călătorie în jurul casei mele




Lansare de carte


Adina Nanu


Libraria Carturesti, Bucuresti


26 septembrie 2014





   Vineri, 26 septembrie, de la ora 18:30, vă invităm într-o călătorie imaginară în jurul unei case bucureștene “de la șosea.” Ghid vă este chiar proprietarul imobilului, profesorul Adina Nanu, care trasează în volumul Călătorie în jurul casei mele parcursul unei vieți legate iremediabil de o clădire.

Degustari vizuale, sonore si literare




Institutul Cultural Roman


Bucuresti


26 - 27 septembrie 2014





***via Revista Accente

Pe simezele bacauane




Arta plastica contemporana romaneasca


Constantin Ciuperca


Galeria de Arta Frunzetti, Bacau


26 septembrie 2014






INVITATIE

    Avem deosebita placere de a va invita la vernisajul Expozitiei Personale de Pictura, a artistului plastic profesionist, membru U.A.P. Filiala Bacau,

CONSTANTIN CIUPERCA

    ce va avea loc vineri, 26 septembrie 2014, ora 17:00, la Galeria de Arta FRUNZETTI Bacau, str.N. Balcescu nr.12, etaj.
Prezinta pictorul VASILE CRAITA-MANDRA.

Om de cultura si diplomat




Elena Vacarescu - 150 de ani de la nastere


Muzeul de Istorie Targoviste


26 septembrie 2014





***Biblioteca Judeteana Ion Heliade Radulescu Dambovita

Un nou lacas de cultura




Muzeul Zonei Pescaresti din Judetul Galati


Muzeul Satului Petru Caraman, comuna Tulucesti


25 septembrie 2014





    Lansarea proiectului Muzeul Zonei Pescărești din județul Galați - joi, 25 septembrie 2014, ora 11.00, la Muzeul Satului Petru Caraman din Pădurea Gârboavele, com. Tuluceşti.

***Centrul Cultural Dunarea de Jos

Institutul Cultural Român - New York




Prezențe românești peste hotare


Claudiu Turcuș


SUA




    ICR New York are plăcerea de a vă invita la un triplu eveniment, menit a promova în SUA literatura și cinematografia din România ultimelor decenii, cu participarea criticului Claudiu Turcuș și în parteneriat cu două prestigioase universități americane.
    Mai întâi, în data de 26 septembrie, ICR New York va susține prezența domnului Turcuș la cea de a 9-a Conferință anuală a Association of Adaptation Studies, organizată, sub titlul Adaptări și multiplicități, la Flagler College din St. Augustine, Florida, unde a fost invitat pentru o conferință ce are ca subiect adaptarea cinematografică a romanului central-european, printr-un studiu de caz: Ecranizarea banalității răului. Adaptarea ca “pact testimonial” în Fără destin de Lajos Koltai.
    ICR New York organizează un al doilea eveniment în data de 1 octombrie, împreună cu Hunter College / CUNY (City University of New York). Aici, prelegerea domnului Turcuș, Cristi Puiu și contextul “noului val” din cinematografia românească, va fi însoțită de proiecția filmului Moartea domnului Lăzărescu. La colocviul ce va urma vor lua cuvântul doamna Ivone Margulies și domnul Gustavo Mercado, profesori la Departamentul de film și studii media din cadrul prestigioasei universități-gazdă și nume de referință în domeniul filmului. Evenimentul se va încheia cu o sesiune de Q & A, cu participarea publicului, format în majoritate din studenți americani.
    Un al treilea eveniment a fost programat în data de 2 octombrie la sediul ICR New York, unde domnul Turcuș va susține workshop-ul După trecut. Imagini ale tranziției în literatura și cinematografia recente din România. În opinia invitatului, acest eveniment se dorește o abordare interdisciplinară, relevantă atât pentru publicul american, cât și pentru publicul românesc din diaspora; “un fel de bilanț imagologic, care trece prin romanele lui Bogdan Suceavă, Florina Ilis șau Petru Cimpoeșu și filmele lui Cristi Puiu, Stere Gulea, Corneliu Porumboiu sau Florin Șerban; o retrospectivă puzzle - cu miză estetică, socială, identitară - din care să poată fi recompusă o imagine globală a reprezentării tranziției românești”.
    Claudiu Turcuș este critic literar și de film, lector la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj, Facultatea de Teatru și Televiziune.

Nocturna Bibliotecilor




Biblioteca Judeteana Panait Istrati


Braila


26/27 septembrie 2014




    Vă invităm la Nocturna Bibliotecilor vineri, 26 septembrie, de la ora 19.00! 

V-am pregătit o seară plină de surprize şi voie bună
 din care nu vor lipsi activităţile creative, muzica şi dansul. 
Vă aşteptăm!    

Detalii aici:




Expozitia Grup 4 + 4




Arta plastica contemporana romaneasca


Muzeul Judetean de Istorie, Ramnicu Valcea


24 septembrie - 24 octombrie 2014




Targul de Toamna




Muzeul National al Taranului Roman


Bucuresti


26 - 28 septembrie 2014





    Piața Tărănească și Meșter(Ești)! organizează din 26 până în 28 septembrie 2014, în curtea interioară a Muzeului Național al Țăranului Român, din sos. Kiseleff nr 3, Târgul de Toamnă.
Programul este între orele 10.00 și 18.00, iar intrarea este liberă.

    Vă așteptăm cu mic cu mare, la târgul de toamnă de vineri până duminică, de dimineța până seara, cu fel de fel de bunătăti pentru toate gusturile: mustărie și grătare, bunătățuri la ceaun, palincă, brânzeturi, cozonaci domnești și Cozonac Bujor, plăcinte, turtă dulce și covrigi, dulcețuri și zacuști, miere, ceaiuri și plante aromate de gradină, turtă dulce și covrigi, poale-n brâu și prăjituri tradiționale, ca într-o piață țărănească autentică.
    Noutățile acestei ediții sunt: legumele bio din Ciofliceni, Ilfov, merele și sucul de mere din Livezile Dobrinoiu jud. Brașov, dulcețurile și siropurile presate la rece din fructe de pădure din Mărtănuș, jud. Covasna și diversele sortimente de pâine: în trei culori, cu slănină și usturoi, cu vin și măsline. Li se alătură afumăturile și preparatele din curcan și multe altele.
    Pentru cunoscători și colecționari, sunt antichități țărănești și mobilier în curtea interioară, porțelanuri, ceasuri, ibrice, sfeșnice, tablouri, aparate foto, patefoane, cărți...
    Meșter(Esc)!, pentru domniile voastre, tineri artiști cu demonstrații la fața locului și meșteri populari cu bijuterii, lemn, icoane, împletituri, ii, ceramică, vestimentație, casete pictate și decorațiuni interioare, metal și sticlărie, lucrușoare croșetate, țesături și împletituri și alte meștesugăreli.

Detalii:
Corina Berariu - Events Manager
Tactic Events
Tel: 0744 860 082
Fax: 031 424 34 88
E-mail: corina@tacticevents.ro
https://www.facebook.com/ptaraneasca

Uvertura




Arta plastica contemporana romaneasca


Elena Orbocea


Casa Avramide, Tulcea


1 octombrie 2014





Orhideele




Muzeul Brailei - Sectia de Stiintele Naturii


Parcul Monument, Braila


septembrie - octombrie 2014





    Familia Orchidaceae cuprinde aproximativ 25-30.000 de specii ”sălbatice”, răspândite mai ales în ținuturile tropicale și aproximativ 200.000 de specii de hibrizi de forme și culori variate. Este cea mai vastă familie din clasa Monocotiledoneae, care, împreună cu mica familie Burmaniaceae(cu specii exclusiv exotice), formează seria Microspermae. 
    Din această mare familie, în Europa cresc doar 27 de genuri cu vreo 250 de specii, iar în flora României aprox. 58 de specii, respectiv 24 de genuri, grupate în 2 subfamilii: Cypripedioideae și Orchidoideae. La noi sunt răspândite aproape în toate regiunile țării: pe păşuni, în păduri şi chiar în zonele mlăștinoase. Este adevărat, comparativ cu speciile exotice sunt mai puțin spectaculoase și, deasemenea, foarte puțin cunoscute.
    Orhidaceele sunt plante erbacee care au, de obicei, o viață lungă și un aspect variabil. Ele pot fi terestre-autotrofe (plante verzi cu clorofilă), fixate în pământ, de unde își extrag apa și substanțele nutritive, și terestre-saprofite (plante fără clorofilă), plante alb-gălbui sau brunii, care își iau nutrimentele din humusul în care trăiesc, rezultat din descompunerea substanțelor organice.
    De asemenea, orhidaceele mai pot fi epifite (plante care își întind rădăcinile aeriene pe scoarța arborilor, unde se fixează și își iau nutrimentul necesar din atmosferă).
    Orhidaceele au în părțile lor subterane, ca și în rădăcinile aeriene ale epifitelor un miceliu al unei ciuperci (cunoscută în general sub denumirea de Mycorrhiza) cu care trăiesc în simbioză. Această simbioză pare indispensabilă pentru dezvoltarea și perpetuarea Orhidaceelor.
    La majoritatea speciilor de orhidee, polenizarea se realizează aproape exclusiv cu ajutorul insectelor, fapt pentru care florile plantelor au o organizare specială, în concordanță cu conformația insectelor. Insectele, atrase de mărimea florilor, de splendoarea culorilor și de mirosul lor particular, dar mai cu seamă de nectarul și celelalte substanțe care le servesc ca nutriente, vizitează des florile Orchidaceelor.
    Multe dintre speciile de Orhidaceae tropicale sunt cultivate astăzi ca plante ornamentale. Prin cultură și hibridare s-au realizat multe și variate forme, însă, nu putem ignora și importanța lor în domeniile farmaceutic, aromatic (Vanilia), culinar sau în industrie.
Orchidaceele sunt răspândite pe aproape toată suprafața globului terestru pe unde pot trăi plantele cu flori, cu deosebire însă în țările cu o climă umedă și caldă unde găsesc condiții propice de dezvoltare.
    Spre poli, speciile de orhidacee sunt tot mai puține, astfel că în regiunile temperate și reci ele sunt din ce în ce mai puțin reprezentate (doar 3 specii), și cresc de preferință pe un sol calcaros.
Prin aspectul florilor lor frumos colorate, bizare uneori, și adesea plăcut mirositoare, orhideele formează splendoarea pădurilor din regiunile tropicale. Ținând cont de faptul că aproape toate speciile care cresc în Europa au populații relativ restrânse și prea puțin reprezentate, preluarea acestora din natură este strict interzisă. Din nefericire, în România numai câteva specii sunt strict protejate prin legislație specifică iar o bună parte a speciilor care cresc și la noi apar și în Listele roșii. Multe specii au dispărut deja, altele sunt pe cale de dispariție și numai o amplă acțiune de conștientizare a publicului asupra frumuseții, importanței dar și a modalităților prin care putem ocroti această mare familie botanică ar mai putea salva ceva din acest prețios genofond.
Vă așteptăm, cu drag, la sediul secției noastre din Parcul Monument!

dr. Nicolae Onea, cercetător - şef Secţia Ştiinţele Naturii a Muzeului Brăilei.