sâmbătă, 15 februarie 2014

Profesorul Nicolae Bot - Cercetator si colectionar




Muzeul Etnografic al Transilvaniei


Cluj-Napoca


18 - 28 februarie 2014





  Pe 18 februarie 2014, la ora 12:00, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, în parteneriat cu Biblioteca Județeană Octavian Goga Cluj, vernisează expoziția intitulată Profesorul Nicolae Bot (1929-2008) – cercetător și colecționar, la sediul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului nr. 21.
  Expoziția va fi prezentată de conf. dr. Eleonora Sava, Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Litere.
   Profesorul Nicolae Bot s-a născut în 6 decembrie 1929, la Luminiș, jud. Sălaj. După absolvirea Liceului pedagogic de Băieţi din Cluj în 1950 a studiat filologia la Cluj pe care o absolvă în 1954. Între anii 1954-1961 a fost asistent la catedra de literatură română a Facultății de filologie din Cluj, iar în perioada 1961-1992 lector la catedra de literatură română a Facultății de filologie din Cluj. S-a pensionat în anul 1992, iar din 1993 a fost lector asociat la Universitatea Avram Iancu (Cluj-Napoca). Scurtă vreme a fost şi lector la Universitatea din Belgrad (1964-1965). A ocupat un loc aparte între universitarii clujeni dedicați cercetării creației populare prin observațiile personale făcute în legătură cu segmente ale tradițiilor de care s-a ocupat și prin profilul său uman.
   Studiile și articolele sale au avut o contribuție importantă la cunoașterea obiceiurilor tradiționale. Dintre acestea, amintim câteva foarte importante: Contribuții la `Cântecul zorilor` (Anuarul Muzeului Etnografic al Transilvaniei pe anii 1961-1964); Șezătoarea în zona Năsăudului (Anuarul Muzeului Etnografic al Transilvaniei pe anii 1965-1967); Cânepa în credințele și practicile românești magice (Anuarul Muzeului Etnografic al Transilvaniei pe anii 1968-1970); Contribuții la cunoașterea funcției colindelor (Anuarul Muzeului Etnografic al Transilvaniei pe anii 1971-1973); Dreptul cutumiar și folclorul obiceiurilor (Anuarul Arhivei de Folclor, I, 1980); Rituri funerare: vechime și semnificație (Anuarul Arhivei de Folclor, 1983); Doina – poezie a destinului (Anuarul Arhivei de Folclor, 1987); Colecția de folclor a profesorului Teodor Murășanu (Anuarul Arhivei de Folclor, 1991-1993); Cântecele cununii. Antologie, prefață, note, indice de culegători, glosar și bibliografie de Nicolae Bot (București, EM, 1989).
    Expoziția va fi deschisă în perioada 18-28 februarie 2014, între orele 9:00-17:00. 
Vă așteptăm! 

Pe simezele Capitalei




Arta plastica contemporana romaneasca


Expozitie de acuarela


Elite Art Gallery, Bucuresti


20 februarie - 17 martie 2014





Carnavalul de la Venetia




Prezente romanesti peste hotare


Maia Morgenstern, Valentin Rosca


Teatrul Fondamenta Nuove, Venetia, Italia


3 martie 2014




„Mic şi-al dracu”, cu Maia Morgenstern și Valentin Roșca, la Carnavalul de la Veneția

   Spectacolul Mic şi-al dracu | Piccolo e birichino, cu actrița Maia Morgenstern şi balerinul Valentin Roșca, va fi prezentat pe scena Teatrului Fondamenta Nuove din Veneţia, cu sprijinul Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția.
   Evenimentul va avea loc luni, 3 martie 2014, și a fost inclus în programul oficial al Carnavalului de la Veneția.
   Mic şi-al dracu este un dublu-recital construit în jurul poeziilor scrise de scriitorul român de origine evreiască Isaac Lazarovici, cunoscut publicului român sub pseudonimul Ion Pribeagu.
   Organizatori: Institutul Cultural Român şi Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia
   În parteneriat cu: Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti, VELA - Gruppo AMA, Teatro Fondamenta Nuove şi Primăria Veneţiei
   În colaborare cu: Tragicomica, La Bottega dei Mascareri, Pontecavallo e Alberto Sarria Masks

Din suflet pentru mama




Diaspora româna


Grupul vocal Trăistuța


Dublin, Irlanda


9 martie 2014







   Cel dintâi cuvânt, cel mai îndrăzneț pas, cel mai dulce zâmbet, cel mai cald suflet, cea mai arzătoare dorință, cel mai tainic vis... În toate o regăsim pe mama.
   Spectacolul Din suflet pentru mama, organizat de către Grupul Vocal Trăistuța va cânta dorul de mamă, de casa părintească, de cărăruia ce ne-a călăuzit pașii, aducând la Dublin, nu numai puritatea folclorului românesc, ci, mai ales, sentimente pure și trăiri autentice românești. Cea de-a doua ediție va aduna pe scenă artiști din Dublin, Germania, dar și de pe meleagurile natale.
    Renumită în întreaga lume pentru măiestria ei, naista Petruța Cecilia Kupper, va purta pe Insula de Smarald tot ceea ce maestrul Gheorghe Zamfir i-a transmis în anii în care i-a fost profesor. Interpreta care a emoționat până la lacrimi publicul german, în cadrul show-ului Germania caută talente (Das Supertalent), va concerta, în premieră, la Dublin, pe data de 9 martie. Câștigatoare a numeroase premii, Petruța a susținut peste 60 de spectacole live în Europa, cucerind audiența cu naiul ei fermecat.
     Vocea inconfundabilă a interpretului de muzică populară Daniel Rosalim ne va desfăta auzul cu melodii tradiționale din Mărginimea Sibiului și de pe Valea Târnavelor. Membru al Ansamblului Profesionist Junii Sibiului, Daniel ne va încânta cu ale sale cântece de joc și voie bună, transmițând veselia și mândria de a fi român.
    Un nume cu rezonanță la Dublin, solista Cristina Marinescu, va completa buchetul de nestemate din folclorul românesc. Cristina s-a dedicat muzicii populare la vârsta de 13 ani, fiind selectată în Ansamblul Cibinul, sub îndrumarea profesorilor Ioan și Silvia Macra, pentru ca în anul 2000 să se alăture Amsamblului Călușerul din Orlat, unul dintre cele mai vechi și prestigioase din România, devenit mai târziu Jidvei România.
    Și cum un spectacol dedicat mamei ar fi searbăd fără copii, Grupul Vocal Trăistuța, căruia coordonatoarea Cristina Marinescu i-a dat viață în anul 2011, va aduce pe scena de la Red Cow Moran Hotel entuziasmul, puritatea, frumusețea și bucuria din sufletele copiilor, mesageri ai portului românesc pe insula Sfântului Patrick, răspândind în inima Dublinului frumusețea cântecului de acasă.
    Dintr-un spectacol de suflet nu putea lipsi jazz-ul, cu toată emoția pe care acest gen de muzică o aduce publicului. Dedicată muzicii de la vârsta de 5 ani, Aleka studiază jazz-ul la Newpark Music Centre, având numeroase apariții pe scene mari din România și Irlanda. Artista care a avut privilegiul de a înregistra pentru coloana sonoră a filmului Youth without Youth al lui Francis Ford Copolla, va cânta în spectacolul nostru, acompaniată de saxofonistul Lasha Sakvarelidze.
    Spectacolul va fi prezentat de către actorul Florian Zapra, cunoscut și ca producător al Festivalului internațional de muzică și film de scurtmetraj din Dublin.
    Vă așteptăm cu inimile deschise să fiți alături de noi pe 9 Martie, la spectacolul Din suflet pentru mama, un spectacol care pornește de la inimile noastre, căutându-și ecoul în inimile dumneavoastră!
Biletele pot fi procurate din urmatoarele locuri:
Alimentara Romaneasca Blanchardstown, Alimentara Ardeleneasca, 
MizzoniPizza Bray si MizzoniPizza Blanchardstown, 
Magazinele Moldova (38 Capel Street, Dublin 1; si Blanchardstown: 
Coolmine Ind. Est vi-s a vi de Mizzoni)!

Puteti face si Rezervari la nr-le de tel:
0876 945 347
0899 738 338
0892 164 718
Va asteptam cu mult drag!
***Stefania Cristina Tarean

Tezaurul de la Voinesti




Muzeul National de Istorie a Romaniei


Exponatul lunii


Bucuresti


20 februarie - 15 martie 2014





   O nouă lună, noi exponate dezvăluite publicului la Muzeul Naţional de Istorie a României – Tezaurul de la Voineşti ce cuprinde podoabe de influenţă bizantină (secolul XIII). 
  Vernisajul micro-expoziţiei va avea loc în data de 20 februarie 2014 începând cu ora 13.00, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr.12.
  Alături de Tezaurul de la Voineşti va fi expusă o pereche de cercei descoperită la Sviniţa (jud. Mehedinţi).
   Micro-expoziţia va fi deschisă la Muzeul Naţional de Istorie a României în perioada 20 februarie – 15 martie 2014 şi poate fi vizitată de miercuri până duminică între orele 9.00 – 17.00.

Surioarei mele dragi




Jurnal american (3)


Golden State - Orasul Ingerilor


La aniversara



  De Valentine's Day n-am avut timp sa colind prin magazine; asa ca mi-am intrebat surioara daca a simtit ceva special, ca atmosfera in primul rand, cu aceasta ocazie. "Da, desigur", mi-a raspuns. "Florile costau 17 dolari iar ciocolata si derivatele ei erau si ele mai scumpe...Iar cumparatori, mai putini ca in anii trecuti..."
  A doua zi insa chiar ca am petrecut clipe minunate...Cea care m-a ocrotit si sprijinit de-atatea ori in viata a implinit o varsta...frumoasa. Ne-am adunat asadar, "ai nostri", sa o sarbatorim....


Freziile, unele dintre florile preferate ale surioarei, 
au avut grija sa infloreasca chiar in perioada aniversara...


Mandarinul (pitic); plin de fructe si de flori in acelasi timp. 
Spre bucuria albinelor zumzaitoare si-a pasarelelor kiwi care nu se mai satura sa-l viziteze...


O planta, dupa cum mi s-a spus, din familia leandrului...


"Se comporta" ca o iedera si este prezenta pe multe dintre zidurile care urmeaza 
autostrazile californiene.




Pur si simplu...Jasmine...


Maicuta mea draga...


....vorbindu-le florilor pe care le iubeste atat de mult...



Cu voia Domnului, nu peste mult timp, o vom aniversa si pe ea...


Pana atunci, pozand cu ornamente specifice de Valentine's Day asezate in "pomul" de Craciun. Poate e de mirare dar si bradul este iubit si este tinut aproape pana haaat departe, spre inceput de mai...


La Multi Ani, surioara !


Sa-ti fie sufletul si zilele pline de lumina si caldura iubirii pe care ti-o purtam...