luni, 5 august 2019

Grafică şi poezie în cărţile poştale




Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova 


Ploiești 


7 august 2019




    Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova vă invită miercuri, 7 august 2019, 
ora 11:00, la sediul său din Ploieşti, str. Toma Caragiu, nr. 10 la vernisajul expoziţiei 
Grafică şi poezie în cărţile poştale, eveniment cuprins în proiectul muzeal Expoziția Lunii.
   În expoziţie veţi regăsi cărţi poştale tipărite în primele două decenii ale secolului XX, de cunoscutele edituri bucureştene Socec şi Depozitul Universal Şaraga, care au reprodus în mai multe tiraje lucrările graficianului Leonard Salmen. Artistul polonez este primul grafician de profesie care a organizat o expoziţie personală cu lucrări inspirate din poeziile lui Eminescu. Aceasta a fost vernisată la Galaţi, în anul 1909, cu prilejul comemorării a 20 de ani de la moartea poetului, iar în 1910 unele lucrări au ilustrat volumul de poezii tipărit de I. Scurtu, lucrare de referință pentru o bună perioadă de timp.
    Opera lui Salmen este recunoscută ca fiind cea mai vastă din cartofilia grafică de la noi din ţară. Pentru colecţionarii de cărţi poştale, cele 179 de lucrări de grafică prin care Salmen a ilustrat 94 dintre poeziile eminesciene reprezintă un subiect captivant.
    Muzeul ploieştean deţine 11 din aceste lucrări, ilustraţiile romantice fiind completate de versurile marelui poet, publicul folosind frecvent în corespondenţă, cărţile poştale cu temă eminesciană, până în anii 1930.
    Alegerea acestei teme pentru expoziţia lunii august este influenţată de sărbătorirea la 31 ale lunii a Zilei Limbii Române, un motiv în plus de a ne apleca asupra creaţiei poetului nepereche, Eminescu.
Birou istorie,
Amalia Nicoară

Frumusețea naturii, rafinamentul mesei. Alături de Ceres, Bacchus și Venus




Muzeul Național Brukenthal 


Sibiu 


7 august - 29 septembrie 2019




Curator: Dr. Iulia Mesea
Curatori colaboratori: Dr. Alexandru Sonoc, Dr. Daniela Dâmboiu

    Natura este în toate, permanent, asemănătoare cu sine (Pitagora), astfel că armonia cu natura induce frumusețe (în sens filosofic) oricăreia dintre activitățile omenești.
    Preocuparea pentru procurarea hranei și servirea ei include obiceiuri, atitudini, acțiuni și concepte dintre cele mai diverse, deseori chiar contradictorii, de la hărnicie și pricepere, armonie și dragoste pentru natură în cultivarea plantelor și creșterea animalelor, la cruzimea, dar și spectacolul, vânătorii; de la știința pregătirii mesei și a alăturărilor savante, a gusturilor fine și rafinamentului servirii, la simplitate sau chiar grobianism; de la servirea unei mese fruste în singurătate, la masa ca activitate socială, la dineuri, banchete în interior sau în natură; de la avariție și zgârcenie la generozitate, ospitalitate și eleganță.
    Tratarea subiectului în artă, în fiecare dintre etapele amintite, se însumează în mărturii despre concepția și stilul de viață individual și colectiv, despre obiceiuri, ritualuri, mentalități și credințe. Abordând aceste teme, arta depășește mult granițele frumuseții imaginii și ale unei anume abordări stilistice concordante curentelor epocii respective, devenind oglinda unor societăți, a unor perioade istorice, a unor sensuri filosofice și morale. Prin intermediul tablourilor din pictura europeană și românească a secolelor XVIII–XX, vă invităm să descoperiți „frumusețea naturii”, precum și aspecte și momente legate de diversele moduri de "servire a mesei”, în calmul scenelor bucolice, spectacolul scenelor de vânătoare și al petrecerilor ce le urmează, eleganța naturilor statice care pot decora mesele de banchet etc.      
    Printre artiștii care semnează lucrările de pe simeza expoziției se numără: Jacopo da Ponte Bassano, Jan Fyt, Franz Werner Tamm, Peeter Snyers, Carl Dörschlag, Elena Popea, Sabin Popp, Lucian Grigorescu, Theodor Pallady, Ion Țuculescu etc.
Text oferit de curatorul expoziției

Expo Cristal




Muzeul Național de Geologie 


București 


9 - 11 august 2019




   Pietrele preţioase şi semipreţioase, cristale si minerale deosebite sunt atracţiile ediţiei 
Expo Cristal pe care le găsiti la Muzeul Naţional de Geologie din Şoseaua Kiseleff, numărul 2, între 9 şi 11 august 2019. Vizitatorii sunt aşteptaţi între orele 10:00 - 18:00 (ultima intrare 17:00). Preţul unui bilet de acces este de 5 lei.

Geometrii afective




Expoziție de fotografie 


Kalman Sztrharszky 


Galeria de Artă Forma, Deva 


14 august 2019






Pe simezele timișorene - Lumini peste timp




Arta plastică contemporană românească 


Virginia Baz Baroiu


Timișoara. Foto: Eugeniu Lupu. 1972.



Consemnare publicată în Ziarul Scînteia de vineri, 24 iulie 1981.


Muzeul de Artă Timișoara, 17 decembrie 2016.
Participă și obține Premiul Special al Juriului.