joi, 7 decembrie 2017

Dintre comorile muzeelor Sucevei
România de-altădată 


Suceava (2) - Hanul Domnesc


Colecții și Colecționari 


Cartofilie
Broșură. Anii '60 - '70.


Vedere cu orașul Suceava sec. XIX.Interior.Tinda.Bucătăria.Cofițe și donițe.

Olarul Constantin Colibaba din Rădăuți.Vase din ceramică neagră de Marginea.

Furci de tors și "stative" (război de țesut).


Țesături de casă din lînă, zona Suceava și Cîmpulung.Costum bărbătesc din satul Bosanci.


Costume din zona Rădăuți.Măști pentru carnavalul de Anul Nou. Ouă "închistrate" (încondeiate).


Alai de nuntă.Grindă sculptată - Suceava. Lăicer și ladă masă din zona Cîmpulung.


Coperta a IV-a.


Hanul Domnesc. Cod: 53. 1968.
"Aștept să jung la Iași - locurile și orașele sînt f. frumoase dar călătoriile cu trenul 
sînt îngrozitoare - 8-10 ore. De-abia aștept să mă odihnesc în patul meu ! 
Nely - să te aștepți la o surpriză ! Ți-am cumpărat ceva ce n-are nimeni în Iași." Hanul Domnesc (secția de artă populară a muzeului).
Volum: Suceava - Mic îndreptar turistic. 1970.Hanul Domnesc. Cod: 318. Foto: Florescu Alexandru. 1971.
Alt tiraj. Cod: 543. Autorul fotografiei nu mai este menționat.  1973. Necirculată.


Hanul Domnesc (sec. XVII). Cod: 9829. Foto: C. Vladu. Anii '70-'80. Necirculată.


Hanul domnesc (sec. XVII). Foto: Al. Florescu. 1980.


Alt tiraj: 1988.
Peste prețul de vînzare (lei 1,50) este aplicată o ștampilă mica,
rotundă, cu textul: "2 lei".


Pliant: Județul Suceava. Anii '80.Muzeul din Suceava. Ceramică de Rădăuți. Anii '70. Necirculată.


Colaj. Hanul domnesc (sec. XVII). Anii '80. Necirculată.
Cod: 17944. Foto: Aurelia Cristescu și Gabriela Cocora.


Prețul de vânzare al altui exemplar. Aceeași perioadă.


Volum: Suceava  - Mic îndreptar turistic. Editura Stadion. 1970.


Pliant: Județul Suceava. Ediție în limba rusă. Anii '80.

***Am respectat întocmai inscripționările de pe ilustrate și celelalte surse folosite. 
Erorile de titulatură, ortografice, etc., nu-mi aparțin (cele de tastare, da !)
Orice completări sau corectări sunt utile și le voi avea în vedere 
cu promptitudine spre postare. Nu mai vorbesc de donații !


 

Scriitori contemporani la muzeu
Lucia Verona 


Muzeul Național al Literaturii Române, București 


9 decembrie 2017
   După o pauză de o săptămână, reluăm proiectul Scriitori contemporani la muzeu cu o întâlnire specială dedicată teatrului românesc și prezenței sale ca gen literar distinct în expoziția de bază a MNLR, vernisată în primăvara anului 2017.
Gazda voastră: scriitoarea Lucia Verona.
    Unde și când ne vedem: sâmbătă, 9 decembrie 2017, începând cu ora 13:00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu 8.
    Lucia Verona a urmat Conservatorul Ciprian Porumbescu din Bucureşti, iar după absolvire s-a dedicat literaturii. Este autoarea mai multor volume de teatru, dintre care două, Grand Hotel Europa (2000) şi Călătoarea şi Shakespeare (2005) au fost distinse cu premiul pentru dramaturgie al Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti. Cel mai nou volum (Patru comedii cu aniversări, apărut în 2016 la editura Tracus Arte, a fost recent premiat de Filiala București-Dramaturgie a Uniunii Scriitorilor și de APLER. Piesa Vacanţa unei dive a fost premiată în anul 2008 la Concursul de Comedie Românească organizat de Teatrul de Comedie Bucureşti în cadrul FestCO. Mai multe piese au fost traduse şi prezentate în Franţa, SUA şi Germania, fiind, de ani de zile, prezente și în repertoriile unor teatre din România. Lucia Verona s-a remarcat şi ca prozatoare, cărţile ei Don Juan şi ceilalţi, Fără canguri, dar mai ales romanul Labirint obligatoriu fiind bine primite de cititori şi de critici. Cu începere din 2010, a publicat cu succes şi cărţi poliţiste (Crima de la jubileu, Moartea zboară cu low cost, Crime la festival, Crimă în Centrul Vechi, Moartea vine la premieră) în care rolul detectivului amator este jucat de o celebră cîntăreaţă de operă. Nu trebuie omisă activitatea ei de traducătoare a lui Shakespeare, în cadrul unui vast proiect de traducere a integralei Shakespeare, coordonat de George Volceanov. Până în prezent, la editura Tracus Arte, au apărut în traducerea Luciei Verona piesele Troilus şi Cresida, Doi tineri din Verona, Henric al VI-lea partea a doua, Mult zgomot pentru nimic, Iulius Caesar (împreună cu Horia Gârbea) Othello și Henric al IV-lea partea a doua și, recent, Henric al VIII-lea (cu Horia Gârbea) și Sir Thomas More (cu George Volceanov, Alexandru Călin și Anca Tomuș). Împreună cu colegii traducători, a primit în 2015 Premiul pentru traduceri din literatura universală al Uniunii Scriitorilor din România.
   Participare cu o comunicare la colocviul dedicat lui Shakespeare la U.N.A.T.C. în martie 2016. Participare cu o comunicare la Simpozionul internațional Shakespeare în România, Shakespeare în lume organizat în aprilie 2016 la Academia Română. În 2017 a fost primul manager al Teatrului Dramaturgilor Români, nou-înființat de Primăria Capitalei. Este membră a Uniunii Scriitorilor din România, a Asociaţiei Paris-Montmartre şi a ICWP (International Centre for Women Playwrights).

Sunetul și puterea muzicii
Arta plastică contemporană românească 


Maria Parascan, Georgiana Pîrlogea 


Cercul Militar Național, București 


4 - 17 decembrie 2017Destinul Prințesei de nor
Lansare de carte 


Cătălina Miciu 


Cafe Verona, București 


13 decembrie 2017
   Cătălina Miciu debutează în tipar miercuri, 13 decembrie, cu minunatul volum pentru copii Destinul Prințesei de nor ce va apărea curând la Curtea Veche Publishing. Alături de ilustratoarea Cristina Barsony vă invită pe toți, prieteni noi și vechi, copii și părinți, să descoperiți Regatul Norilor, un ținut "de un alb lăptos și pufos ca vata pe băț“.
    Evenimentul este susținut de Catleya Wines și va avea loc în Café Verona, începând cu ora 19:00. Alături de cele două autoare va vorbi criticul literar Marius Chivu iar actriţa Ada Galeș îi va încânta pe invitați cu un fragment din carte.

Actual - Îmi pasă de aproapele meu!
Arta plastică contemporană românească 


Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti, București 


8 decembrie 2017
    Fundația pentru Dezvoltare Locală și Regională împreună cu partenerii săi – Liceul Nicolae Tonitza din București și Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a Uniunii Artiștilor Plastici din România – vă înaintează invitația de a participa la ACTUAL 2017, un eveniment expoziţional găzduit de Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti.
    Evenimentul se înscrie în campania Îmi pasă de aproapele meu! organizată de către Fundația pentru Dezvoltare Locală și Regională.
   Printre expozanţi veți regăsi artişti plastici, membri ai UAP din România, profesori ai Liceului de Arte Plastice Nicolae Tonitza din Bucureşti, actuali şi foşti elevi ai liceului și studenţi la UNARTE.
    Vernisajul expoziţiei va avea loc în data de 8 decembrie 2017, ora 14:00, la Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti, sala H.H. Stahl, Şoseaua Kiseleff nr.30, Bucureşti.
Prezintă criticul de artă Bogdan Panțu.
Expoziția se desfășoară în perioada 8 decembrie 2017 – 10 ianuarie 2018.
    Pe lângă expoziţia de artă plastică ACTUAL 2017, în cadrul campaniei Îmi pasă de aproapele meu! se va desfășura și o serie de evenimente care urmăresc atragerea atenţiei asupra problemelor copiilor dezavantajaţi și strângerea de donaţii pentru copii pauperi din comunitățile defavorizate din județele Comstanța, Tulcea, Ilfov, Giurgiu și Municipiul București, care vor fi redirecționate către cazurile care ne-au fost aduse în vedere.
    La finisajul expoziției vor fi prezentate rezultatele obținute și mai ales beneficiile de care se vor bucura copiii aparținând familiilor cu grad ridicat de sărăcie din comunitățile vizate de către noi.

Case din București. Valoare prin restaurare
Lansare de carte 


Casa Mincu, București 


14 decembrie 2017

Autori: 
Șerban Serban Sturdza, Maria Dumbravician, 
Oana Marinache, Ioana Olteanu
grafică: Faber Studio
Editura ACS, 2017
Lansare: joi, 14 decembrie, ora 19:00, la Casa Mincu.