duminică, 25 iulie 2021

Bine c-a fost doar una. La scrisoare mă refer...

 


România de-altădată










"Capodoperă" publicată în Revista Cîntarea României, Nr. 1. Ianuarie 1982.

Festivalul Roman Apulum

 


Alba Iulia 


ediția a VIII-a, 27 - 29 august 2021




Fenomene Europene în Colecția Galeriei Matica srpska

 


Muzeul Național de Artă Timișoara


26 iulie - 15 septembrie 2021




   Muzeul Național de Artă din Timișoara are bucuria de a vă invita luni, 26 iulie 2021, ora 18:00, la vernisajul expoziției de pictură Fenomene Europene în Colecția Galeriei Matica srpska din Novi Sad. Evenimentul reprezintă primul rod al colaborării dintre cele două muzee și anticipează șirul de manifestări din agenda capitalelor culturale europene, Novi Sad in 2022, respectiv Timișoara în 2023.

    Lucrările sunt operele mai multor artiști sârbi din diferite generații, începând cu mijlocul secolului al XVIII-lea și ajungând în contemporaneitate. Cum e și firesc, tematica, tehnicile utilizate, stilurile artistice și mesajele pe care le transmit cuprind o paletă foarte largă, oferind o nesperată sinteză a întregii perioade. Cei patru curatori de la Novi Sad: Danilo Vuksanovic, Miroslava Zarkov, Luka Kulic si Stanislava Jovanovic Mindic au selectat cele mai reprezentative lucrări din patrimoniul Galeriei Matica srpska, pornind, fiecare, de la câte un concept din motto-ul ales pentru expoziție: libertate, moștenire, progres și diversitate. Întregul eveniment este centrat pe formularea acelor elemente care constituie, în viziunea curatorilor, expresia pregnantă a culturii europene. Libertatea e văzută în relație cu lupta pentru independență, moștenirea recapitulează mituri și simboluri biblice sau din panteonul antic grecesc, progresul este văzut drept consecința directă a iluminismului și opțiunii pentru raționalitate în timp ce diversitatea reprezintă încununarea tuturor acestor procese, oferindu-ne lecția la care aspiră întregul fenomen al capitalelor culturale europene. Organizarea expoziției în cadrul Muzeului National de Artă din Timisoara este rodul eforturilor Mihaelei Irimescu precum și a suportului logistic oferit de către Consiliul Județean Timiș.

     La vernisaj vor participa personalități de marcă ale vieții politice și culturale românești și sârbești: dna Maia Gojcovici, Ministru al Culturii si Informației de la Belgrad, dna dr. Tijana Palkovljevic Bugarski, Director al Galeriei Matica srpska, respectiv dna Iulia Popovici, secretar de stat în Ministerul Culturii din România și dl Alin Nica, președinte al Consiliului Județean Timiș. Expoziția va rămâne pe simeze până în 15 septembrie 2021, putând – și meritând – a fi admirată de marți până duminică între orele 10:00-18:00. Nu ratați întâlnirea cu pilonii de bază ai identității europene, așa cum au fost ei imaginați în pictura artiștilor sârbi.

Deschiderea pentru public a Casei din Spermezeu

 


Parcul Etnografic Național Romulus Vuia 


Cluj - Napoca 


29 iulie 2021




    Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită joi, 29 iulie 2021, ora 12:00 la vernisarea casei și anexelor stămutate din localitatea Spermezeu, jud. Bistrița-Năsăud în Parcul Etnografic Național Romulus Vuia Cluj-Napoca.

    Donate cu suflet de către Preasfințitul Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, casa, șura, fântâna cu cumpănă și obiectele din inventarul casei vor contura vizitatorilor Parcului Etnografic Național Romulus Vuia o imagine asupra civilizației rurale întâlnite în Valea Țibleșului.

Grafică, pictură și bijuterie - Morgenstimmung

 


Arta plastică contemporană românească


Flavia-Iulia Gheorghian 


Galeria de Artă Nicolae Tonitza, Iași 


20 - 30 iulie 2021



Pe simezele ieșene

 


Arta plastică contemporană românească 


Adrian Stoenică 


Galeria Victoria, Iași 


20 - 31 iulie 2021



Ziua Județului Timiș

 

Timișoara


25 - 28 iulie 2021



Cu continuitate și-n zilele noastre

 


Zilele Culturii Blăjene









Articol publicat în Revista Cîntarea României, Nr. 7. Iulie 1982.

Dintre regizori

 


De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Constantin Dinischiotu (1927 - 2008)







Intervenție (ca regizor din cadrul Teatrului de Stat din Constanța) în cadrul Seminarului republican al regizorilor, București, 5 - 8 decembrie 1960,
publicată în Revista Teatrul, Nr. 1. Ianuarie 1961.











La masa de montaj - teatrul la microfon. 1982.










Interviu publicat în Revista Teatrul, Nr. 7 - 8. Iulie - august 1985.


***Mai multe despre Constantin puteți afla și de aici: Wikipedia

Noaptea plec, noaptea mă-ntorc

 


Lansare de carte 


Florin Lăzărescu 


Librăria Cărturești, Palas, Iași 


29 iulie 2021




    Joi, 29 iulie, începînd cu ora 19:00, la Librăria Cărturești Palas Iași (pe terasă), Florin Lăzărescu va intra în dialog cu Cătălin Sava, pornind de la romanul Noaptea plec, noaptea mă-ntorc, apărut de curînd la Editura Polirom. Dialogul va fi urmat de o ședință de autografe.

   "După șase ani de la ultima sa carte, Florin Lăzărescu revine cu un roman superb, greu de egalat ca asceză stilistică, cu o voce matură, detașată, absolut unică. Asemeni unui fotograf nostalgic, naratorul restaurează negativul unei vieți mărunte, dramatice și emoționante prin simplitatea ei. Într-o dimineață, Pavel hrănește găinile și se urcă în tren... O singură zi și două sute de pagini în care personajele par să vorbească despre nimicuri, scot bani de la bancomat, se ceartă, fumează, se împacă sînt suficiente pentru a face radiografia completă a unei generații și a unei țări. După Noaptea plec, noaptea mă-ntorc, Lăzărescu poate să tacă încă șase ani." (Tatiana Țîbuleac)

   Florin Lăzărescu (n. 28 martie 1974, Doroșcani – Iași), prozator și scenarist ieșean. Absolvent al Facultății de Litere, Universitatea Al. I. Cuza Iași (1998). Membru fondator al FILIT – Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași. Scenarist al scurtmetrajului Lampa cu căciulă (2006, în regia lui Radu Jude, cîștigător al festivalului Sundance, SUA, pentru cel mai bun scurtmetraj). Coscenarist al mediumetrajului O umbră de nor… (2014, în regia lui Radu Jude; premieră la Cannes) și al lungmetrajului Aferim! (2015, în regia lui Radu Jude; Ursul de Argint la Berlinale, nominalizare la Premiile Academiei Europene de Film pentru cel mai bun scenariu din 2015, Premiul Gopo pentru cel mai bun scenariu, 2016). A debutat editorial în 2000, cu un volum de povestiri: Cuiburi de vîsc (Outopos, Iași). A mai publicat romanele Ce se știe despre ursul panda (Polirom, 2003), Trimisul nostru special (Polirom, 2005, 2014) și Amorțire (Polirom, 2013), volumele de povestiri Lampa cu căciulă (Polirom, 2009) și Întîmplări și personaje (Polirom, 2015) și cartea pentru copii Puiul de balaur, puiul de zmeu și puiul de om (Cartier, 2019). Cărțile sale sînt traduse și publicate în 10 limbi.

Mirrors of Brâncuși

 


Muzeul de Artă Cluj-Napoca


23 - 30 iulie 2021




    În perioada 23 – 30 iulie are loc la Muzeul de Artă din Cluj Napoca în cadrul TIFF, expoziția multimedia Mirrors of Brâncuși, un proiect care urmărește să surprindă esența sculptorului român printr-o serie de instalații și de experiențe bazate pe opera lui Constantin Brâncuși.        

    Proiectul este organizat de Fundația Art Production, Centrul de Resurse pentru Cetățenie Activă și Christian Westblink, cu sprijinul JTI, Muzeul Național al Țăranului Român și Muzeul de Artă din Cluj Napoca.

    Mirrors of Brâncuși dorește să lase oamenilor o amprentă mai puternică și mai concretă asupra a cine a fost Brâncuși, dar și o raportare la alte concepte și definiții, mai apropiate de esența omului și artistului Brâncuși.

    Proiectul urmărește conceptele de bază ale creației lui Brâncuși și le transpune în noi tehnologii pentru ca tu să ai ocazia să experimentezi cu ideile care au servit drept inspirație pentru sculptor, dar și să privești în opera lui ca într-o oglindă personală.

   Prezentare expoziției la Muzeul de Artă din Cluj Napoca într-un cadru preferat pentru expozițiile prezentate atât la Transylvania International Film Festival cât și pe scena artistică locală arată valoarea recunoscută a demersului nostru artistic.

   Verticalitate, complexitate ascunsă în linii simple, emoție și reîntoarcere către sine – asta veți descoperi în cadrul expoziției Mirrors of Brâncuși.

Curator: Silvana Dulama-Popa,

 scenograf: Diana Miroșu, 

lighting Designer: Alin Popa, 

muzica: Zoli Toth, 

video: Dilmana Yordanova și Ovidiu Eftimie, 

foto: Iulian Dinu.

Străzi deschise

 


București


31 iulie/7 august 2021




     Muzeul Național al Literaturii Române vă invită să participați la evenimentele în aer liber pe care le organizează în 31 iulie și 7 august 2021, în cadrul proiectului inițiat de Primăria Municipiului București, Străzi deschise.

     Alături de expoziții de portrete ale scriitorilor români realizate de caricaturistul Cik Damadian, precum și ale autorilor avangardiști, v-am pregătit câteva spații interactive pentru toate vârstele, precum și prezentări interactive ale sediului muzeului din Strada Nicolae Crețulescu 8.

 

Programul evenimentelor:

 

Sâmbătă, 31 iulie 2021, 10:00-18:00

Calea Victoriei 110

Expoziție: Portrete de scriitori – Cik Damadian

 

   Hacik (Cik) Damadian s-a născut în 6 august 1919, la Constanţa, într-o familie de armeni. A studiat la Liceul Micea cel Bătrân, la Colegiul Armenesc Murat- Raphael, din Italia și la Academia de Belle Arte din Roma. După întoarcerea în România, lucrează la revistele Rampa şi România Liberă, precum și în cadrul Institutului Cinematografic. Prima sa expoziție personală are loc în 1942. Expune la București, Buenos Aires, iar lucrările sale se regăsesc în colecțiile importantelor instituții din București: Muzeul de Artă al României, Muzeul Literaturii Române, Academia Română, Biblioteca Centrală de Stat, dar și în colecții particulare din Anglia, Armenia, Franța, Germania, Italia, Suedia.

    Vă invităm să faceți cunoștință cu portretele realizate de Cik Damadian care îi înfățișează pe scriitorii români în viziunea sa unică, surprinzând detalii, atitudini și expresii ale acestora.

 

Sâmbătă, 31 iulie 2021, 10:00-14:00

·       Emoții & culori. Atelierele Thomasinei – atelier de educație muzeală pentru copii

·       Spații interactive – șotronul cuvintelor, atelier DADA, geometrii poetice

·     Muzeobuz – prezentarea site-ului, a platformei multimedia culturaindirect.ro, a aplicației MNLR, a audioghidurilor.

 

Sâmbătă, 7 august 2021, 10:00-18:00

Calea Victoriei 88

 

Expoziție Avangarda românească – Avangardă europeană

 

    Cele 17 panouri vă invită să explorați invențiile plastice și verbale ale celor mai reprezentativi artiști (Marcel Iancu, Victor Brauner) și scriitori ai avangardei românești (Tristan Tzara, Gherasim Luca, Sașa Pană, Ion Vinea, Ilarie Voronca, Gellu Naum, Benjamin Fondane și Urmuz), spirite libere și originale, care au extins expresivitatea artistică și care au contribuit, alături de alte mari nume ale spațiului european, la schimbarea majoră a evoluției artistice a secolului XX.

 

Sâmbătă, 7 august 2021, 10:00-14:00

Calea Victoriei 88

·       Atelierele Thomasinei

Poeme DADA. Atelier de educație muzeală pentru copii

·       Spații interactive – șotronul cuvintelor, geometrii poetice

·     Muzeobuz – prezentarea site-ului, a platformei multimedia culturaindirect.ro, a aplicației MNLR, a audioghidurilor

Celebrities of the Floating World from George Șerban Ukiyo-e Collection

 


Muzeul de Artă Brașov, 


16 iulie - 17 octombrie 2021




    Muzeul de Artă Brașov, instituţie publică de cultură de interes judeţean, ce funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Braşov, vă invită să vizitați expoziția Celebrities of the Floating World from George Șerban Ukiyo-e Collection, curatori Alexandra Ardelean & Dr. Alexandru Constantin Chituță.

    Măiestria stampei japoneze este demonstrată de lucrările unor maeștri renumiți: Hokusai, Hiroshige, Kunisada și Kuniyoshi. Lucrările din colecția George Șerban ilustrează temele definitorii ale "lumii trecătoare" specifice stampelor japoneze din perioada Edo (1603 - 1868): teatrul Kabuki, bijin-Ga (frumusețea feminină), shunga (plăcerea senzuală), istoria, literatura și peisajul. Intervalul istoric ilustrat de stampele incluse în expoziție a fost marcat de stabilitate, dezvoltare și izolare, factori definitorii în cristalizarea trăsăturilor caracteristice civilizației nipone.

Farum/I Made this Reality

 


Arta plastică contemporană românească 


Radu Panait 


Eforie Sud 


16 - 30 iulie 2021




     Mirajul omului modern și atotputernic a fabricat involuntar o rațiune colectivă născătoare de "monștri". Poate că este și o dorința de nou, de altfel, de depășire a constrângerilor, de creare a unei alte lumi mai bune decât aceasta, care să deservească și mai bine nevoile cotidiene. O lume fantastică este recreată pe baza miturilor.

      Grotescul devine interesant și exploatat, într-o lume în care frumosul clasic nu își mai are locul într-o concepție modernă. Suntem într-o lume în care frumosul a fost fabricat voluntar pentru a masca, în fața omului vulnerabil, o realitate dură și deseori neprietenoasă visurilor noastre. Tehnică mixtă, rășină acrilică, metal, sticlă, vopsea.

Regizor, actor de teatru și film, mare colecționar de obiecte de artă

 


Dan Nasta (1919 - 2015)






Desen de Silvan Ionescu.






Intervenție (ca regizor din cadrul Teatrului de Stat din Timișoara) în cadrul Seminarului republican al regizorilor, București, 5 - 8 decembrie 1960,
publicată în Revista Teatrul, Nr. 1. Ianuarie 1961.





Consemnare (din cadrul Plenarei Consiliului Teatrelor) publicată în
Revista Teatrul, Nr. 9. Septembrie 1964.


Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 1. Ianuarie 1965.


***Mai multe despre Dan puteți afla și de aici:  Wikipedia