duminică, 18 februarie 2018

Întrebarea Brâncuși




Petru Solonaru 


Biblioteca Națională a României, București 


19 februarie 2018 




  Luni, 19 februarie 2018, de la ora 15:00 (Scriptorium și Buzunarul TREI – parter), în cadrul seriei Brâncuși, o "operă deschisă”, proiect lansat de Biblioteca Națională a României cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, va avea loc conferința Întrebarea Brâncuși susținută de poetul Petru Solonaru.
   Evenimentul va include și vernisajul expoziției de artă (grafică și sculptură) care reunește lucrări ale unor prestigioși artiști români contemporani: Mihaela Laura Boeru, Dinu Câmpeanu, Ion Ladea, Cristian Pentelescu, Vasile Pop Negreşteanu, Vlad Perianu, Carmen Tepşan, Cosmin Hiristea.
   Biblioteca Națională propune publicului, în același context, expoziția Bibliografia Brâncuşi – o „operă deschisă” care conține o selecție de cărți – exegeze, albume, cataloage etc. – despre opera și viața marelui artist român, editate în țară și străinătate în ultimele decenii.

Târgul Mărțișorului




Muzeul Național al Țăranului Român 


București 


24 februarie - 1 martie 2018




   Mărțișor, Mărțișug sau Marț, obicei de început de primăvară, semn protector pentru roadele pomilor și sănătatea vitelor, împotriva bolilor și a nenorocului – monedă de argint cu fir de lână roșie sau albă legată la mâna copiilor, mitologie țărănească...
   Cu creativitate, imaginație și umor, peste 200 de artiști, meșteri țărani și studenți expun povestea mărțișorului într-o droaie de chipuri și forme.
   Între 24 februarie și 1 martie, vă așteptăm la Târgul Mărțișorului de la Muzeul Național al Țăranului Român.
Bilet de intrare: 4 lei preț întreg, 2 lei preț redus (elevi, studenți, pensionari)

Acuzarea apără (2)




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul de Stat Brașov





Carton-program, Teatrul de Stat Brașov.
Premieră: 11 februarie 1964.




Revista Filatelia - Nr. 61 (67) - 1947




Colecții și Colecționari 


Filatelie



















***Cu deosebite mulțumiri Dlui Stan Nicolaie, pentru donație.

Jurnal - Printre spioni și trădători de țară




Lansare de carte 


Ion Rațiu Librăria 


Humanitas, Cișmigiu, București 


23 februarie 2018





   Editura Corint vă invită la evenimentul de lansare a volumului Jurnal. Printre spioni și trădători de țară (1955-1962) de Ion Rațiu, apărut în colecția Corint Istorie Autori Români.    
   Evenimentul va avea loc vineri, 23 februarie, ora 18:00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bulevardul Regina Elisabeta nr. 38, București).

În cadrul evenimentului vor lua cuvântul:

•              Nicolae Rațiu – fiul lui Ion Rațiu, președintele The Rațiu Family Charitable Foundation
•              Stejărel Olaru – istoric
•              Theodor Paleologu – profesor, Casa Paleologu
•              Doru Dumitrescu – istoric, coordonatorul colecției Corint Istorie Autori Români
Moderator: Florin-Răzvan Mihai – redactor-coordonator colecția Corint Istorie

    "Viața lui Ion Rațiu a fost plină de astfel de trădări, din partea unor prieteni, așa-ziși prieteni, colegi, membri ai propriului său partid. Poate din pricina faptului că ținea să cultive un cerc atât de larg de cunoștințe; cred totuși că mai degrabă din pricina geloziei, fiindcă toate păreau să îi vină atât de ușor: succesul financiar, succesul la femei, succesul în sport, în cercurile jurnalistice și politice. Dacă acest tip de resentimente constituie o trăsătura specific românească sau ne, în general, de natura umana e dificil de spus. Însa Ion Rațiu s-a considerat întotdeauna un om foarte norocos. ” (Nicolae C. Rațiu)

    Ion Rațiu (1917–2000) s-a născut la Turda. In primăvara anului 1940, la iniţiativa unchiului său, Viorel V. Tilea, a plecat la Londra devenind cancelar diurnist la Legaţia Romaniei. După instaurarea regimului Antonescu și-a dat demisia de la legație și a rămas in Marea Britanie unde și a continuat studiile ca bursier la Cambridge. A devenit unul dintre liderii emigraţiei romaneşti. S-a remarcat in cadrul Central European Student and Youth Society, Free Romanian Movement, a fost corespondent al mai multor ziare, agenţii de presă şi posturi de radio din Occident. Din anul 1984, a infiinţat şi condus Uniunea Mondială a Romanilor Liberi. In ianuarie 1990 s a intors in Romania și a candidat la Preşedinţie. A fost deputat in Parlamentul Romaniei, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, respectiv reprezentant al Romaniei la North Atlantic Parliamentary Council (NATO). In 1991 a fondat ziarul Cotidianul. A scris, printre altele: Policy for the West (1957), România de astăzi. Comunism sau independență? (1977), Moscova sfidează lumea (1990), Cine mă cunoaște în țară așa cum sunt? (1991), Politica pentru Occident (1992), Clive și Anna: piesă în două acte (1995).
    Pentru mai multe informații: Flori Mihalache, PR Manager Editura Corint - 0758 053 417, flori.mihalache@edituracorint.ro


Săptămâna Culturii Italiene




București 


19 - 25 februarie 2018




Programul complet al manifestărilor îl găsiți accesând link-ul de mai jos.

Tradiții de Mărțișor




Grigore Leșe 


Casa Memorială Tudor Arghezi, 

Muzeul Național al Literaturii Române, București 


1 martie 2018





   Despre tradițiile de Mărțișor va povesti Grigore Leșe la Muzeul Național al Literaturii Române joi, 1 martie 2018, atât la Casa Memorială Tudor Arghezi – Mărțișor, de la ora 12:00, cât și în Mansarda MNLR din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe), de la ora 19:00.
   În lada de zestre a poporului nostru exista un obicei unic, cel al Mărțișorului. 1 Martie era considerată o zi magică, o zi a iubirii, o zi al cărei secret consta într-un fir de lână alb împletit cu un fir de lână roșu. Săpăturile arheologice efectuate la noi au scos la iveală mărțișoare cu o vechime mai mare de 8.000 de ani. Având forma unor mici pietre de râu colorate în alb și roșu, ele erau înșirate pe ață și se purtau la gât. Culoarea roșie, dată de foc, sânge și soare, era atribuită vieții, femeii, iar albul era conferit de limpezimea apelor, de albul norilor, specific înțelepciunii bărbatului. Șnurul mărțișorului exprimă împletirea inseparabilă a celor două principii, masculin și feminin. Culorile alb și roșu reprezintă pentru români o revărsare de sentimente pline de speranță și de gânduri de primăvară.
    Răspândit în toate provinciile țării, mărțișorul a fost pomenit prima dată de Iordache Golescu. Fetele trebuia să-l poarte timp de 12 zile la gât, apoi îl prindeau în păr și-l țineau până la sosirea berzelor sau până ce înflorea primul pom. Apoi legau creanga pomului cu șnurul, pentru ca tot anul să le fie fața frumoasă și albă. După vechiul calendar, 1 martie era începutul unui Nou An. Obiceiul Mărțișorului este o sărbătoare unică, ea nu există decât în spațiul carpatic și datorită frumuseții sale speciale a fost împrumutată și de popoarele vecine.
   Grigore Leşe s-a născut în satul Stoiceni din Maramureș, la 20 februarie 1954. Studiază fagotul la Academia de Muzică din Cluj-Napoca, unde obţine titlul de Doctor în Muzică în 2003, cu calificativul Summa cum Laudae. Predă cursul de etnomuzicologie la Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti. Realizează emisiuni de etnomuzicologie şi etno-antropologie la Radiodifuziunea şi Televiziunea Română pentru care primeşte importante premii naţionale şi internaţionale. Inițiază și coordonează proiectul Ultimii Rapsozi la Institutul Cultural Român, precum și proiectul Tarafuri și fanfare al Mișcării de Rezistență. Primește titlul academic Doctor Honoris Causa al Universității de Vest din Arad (2011). Este Ambasador al Turismului Cultural și primul Cetățean de Onoare al județului Maramureș.
    Accesul publicului la eveniment este gratuit. Ocuparea locurilor se face în ordinea sosirii participanților, în limita locurilor disponibile, acest lucru realizându-se între orele 17:30-18:00.
Vă așteptăm cu drag!

Oameni și umbre (4)




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul de Stat Alexandru Davila




Broșură-program, Teatrul de Stat Alexandru Davila, Pitești.
Stagiunea 1962 - 1963.
Premieră: 13 martie 1963.








Zeul Țăran - Ziua Brâncuși




Expoziție de fotografie 


Cătălin Iagăr 


Primărie, Beiuș 


19 februarie 2018





Revista Filatelia - Nr. 59 (65) - 1947




Colecții și Colecționari 


Filatelie



















Cu mulțumiri deosbite Dlui. Stan Nicolaie, pentru donație.