vineri, 13 ianuarie 2017

Luceafărul
Muzeul Memorial Octavian Goga


Ciucea


15 ianuarie - 15 februarie 2017
   Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, Muzeul Memorial Octavian Goga vă invită la expoziția de fotografii și documente Luceafărul intitulată astfel deopotrivă după revista omonimă care s-a angajat în primele două decenii ale secolului XX pentru propăsirea culturii naționale și pentru unitatea politică a românilor din toate tinuturile locuite de români, al cărei director a fost poetul Octavian Goga și totodată ca un omagiu adus "Luceafărului poeziei românești", poetul Mihai Eminescu. 
    Expoziția va putea fi vizitată în intervalul 15 ianuarie-15 februarie 2017. 
În data de 15 ianuarie intrarea este liberă.

Magia culorilor
Arta plastică contemporană românească


Crowne Plaza Hotel, București


23 ianuarie 2017

Stelele apun măreț
Școala Gimnazială Ion Creangă


Iași


16 ianuarie 2017Numărul de aur. Rituri și ritmuri pitagoreice în dezvoltarea civilizației occidentale
Lansare de carte


Matilda C. Ghyka


Librăria Cărturești Verona, București


17 ianuarie 2017

   O carte fundamentală pentru istoria ideilor, tradusă pentru prima dată în România: Numărul de aur. Rituri și ritmuri pitagoreice în dezvoltarea civilizației occidentale de Matila C. Ghyka.      Volumul cuprinde o scrisoare către autor semnată de Paul Valéry, prefață de Basarab Nicolescu și este tradusă din limba franceză de Adrian Pătrușcă.
   Invitații la eveniment sunt: Radu Boroianu, președinte ICR, Constantin Aslam, prof. univ. dr. Universitatea Națională de Artă și Cornel Moraru, asist. univ. Universitatea Națională de Arte București.
   Matila C. Ghyka – nume cu rezonanță istorică în România. Nepotul lui Grigore Ghica, ultimul domnitor al Moldovei înaintea Unirii Principatelor – ar răspunde un român. Un savant, un polimat, preocupat de matematică, inginerie, marină, estetică, literatură, istorie, diplomație, memorialistică – ar răspunde un occidental. Omul care m-a făcut să-l înțeleg pe Leonardo da Vinci – ar răspunde marele Salvador Dalí.
Cartea a apărut în colecția Porta Magica, cu sprijinul Institutul Cultural Român.

Să ne cunoaștem artiștii
De pe scenele teatrului românesc de-odinioară


Ion Lucian (1924 - 2012)
Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 4. Aprilie 1958.


Împreună cu Radu Beligan în Opinia publică de A. Baranga.

Profesorul Kulîghin din Trei surori de A. P. Cehov.Interviu publicat în volumul: Actorul în căutarea personajului.
Editura: Meridiane. 1981.
Versuri publicate în Gong '82, Almanahul Revistei Teatrul. Decembrie 1981.

Text și desene publicate în volumul: Un bilet în plus.
Editor: Teatrul de Comedie, București. 1987.

Interviu publicat în Cărăbuș, supliment al caietului program al
Teatrului satiric muzical C. Tănase. 1988.

***Mai multe despre acest actor puteți afla și de aici: Wikipedia

Salonul de iarnă
Arta plastică contemporană românească


Galeriile de Artă ale Municipiului Iași


16 ianuarie - 18 februarie 2017
Eminescu, Măria Ta!
Parcul Copou, Iași


15 ianuarie 2017

    Vă invităm să participați duminică, 15 ianuarie 2017, ora 12:00, în Parcul Copou la la Teiul lui Mihai Eminescu pentru manifestarea culturală Eminescu, Măria Ta! prilejuită de aniversarea a 167 de ani de la nașterea Poetului național.

În cadrul evenimentului vor participa:

- Lect.Dr. Livia Iacob
- Poeții: Horia Zilieru, Emilian Marcu, liviu Apetroaie, Cătălin Mihai Ștefan, 
Șerban Axinte, Nicolae Panaite
- Cantautori: Radu Ștefan, Cezar Popescu, Adi Bezna

Prezentator: Vlad Baba
Amfitrion: Adi Cristi

Eminescu, mereu actual
Biblioteca Județeană I. H. Rădulescu Dâmbovița


Târgoviște


16 ianuarie 2017
    Luni, 16 ianuarie 2017, ora 17:00, la Sala de Conferinţe a Bibliotecii Judeţene Dâmboviţa (Str. Stelea, nr. 2) va avea loc programul Eminescu, mereu actual, dedicat Zilei Culturii Naţionale şi zilei de naştere a poetului Mihai Eminescu.
    Evenimentul este organizat de Asociaţia Literata în parteneriat cu Bbilioteca Judeţeana 
I. H. Rădulescu Dâmboviţa.

Electric Paradisum
Arta plastică contemporană românească


Anca Bodea


Muzeul de Artă Cluj - Napoca


18 ianuarie - 12 februarie 2017

   Muzeul de Artă Cluj-Napoca organizează expoziţia Electric Paradisum a artistei Anca Bodea, în prezent lector universitar al departamentului de pictură din cadrul Universităţii de Artă şi Design Cluj-Napoca.
   Vernisajul expoziţiei va avea loc miercuri, 18 ianuarie 2017, ora 18:00, în sălile de expoziţii ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca, Piaţa Unirii nr. 30.
   Expoziţia rămâne deschisă publicului până în data de 12 februarie 2017, de miercuri până duminică inclusiv, între orele 10:00-17:00.

Paradisul terestru în albastru electric
             
    Cele mai recente lucrări ale Ancăi Bodea sunt redări abstractizate ale naturii, în care formele și culorile se schimbă după bunul plac (regizoral) al artistei. Verdele natural devine albastru electric, dezordinea stufoasă și hățișurile pădurilor devin semne grafice negre, pictura după model devine licență poetică.
Am revizitat lucrările sale din ultimii zece ani: multe interioare misterioase, paturi cu cearșafuri deranjate, din care tocmai pare că s-a ridicat cineva. Prezența umană e încă acolo, poate chiar la un centimetru în afara cadrului. Ambiguitatea imaginii rămâne o discuție deschisă. Interioarele cu fragmente de mobilier, ce par instantanee din camere de hotel italiene, au fost începute cu prilejul bursei de la Accademia di Romania din Roma, unde artista a petrecut doi ani între 2006 și 2008. Experiența romană și-a pus amprenta asupra picturii sale, iar colțuri de natură paradisiacă apar chiar și acum sub diverse forme. Nostalgia păstrării unei amintiri intacte a acestui loc devine subiect recurent, Roma apărând la intervale de timp diferite în lucrări. Apoi a urmat o etapă în care artista s-a studiat pe sine în autoportrete văzute din diverse unghiuri, în seria de picturi în ulei intitulată Persona.
    Albastrul este culoarea ce prevalează în toate seriile de până acum, sub diverse intensități, tușe, tonuri și grosimi de strat. Albastrul poate fi calm și așezat ca o pătură, transparent și diafan ca apa sau vibrat și electric, aproape incandescent, deși rece. Misterul aparenței unei culori este dat de mai multe variabile, dincolo de intenția artistului și necesitatea imaginii. El diferă în funcție de suport, de granulația suprafeței, de tipul pensulei sau al instrumentului cu care este aplicat. Albastrul e o cheie de boltă în acest context, el definește seria Paradisul Electric și surprinde, pentru că ne-am aștepta ca rolul principal să îl aibă o culoare caldă.
Genul picturii sale recente se situează la granița dintre figurativ și abstract, pentru că înainte primau forma și modeleul, iar acum suprafața în sine e nedelimitată, pictată cu fervoare și atenție și ocupă cea mai mare parte din suprafața pânzei. Efectul este unul subtil, iar în absența titlurilor, povestea e mai greu de descoperit.
    Anca Bodea este una dintre artistele recunoscute de la Cluj-Napoca, o figură aparte, care nu ține neapărat să aparțină unei școli sau unor grupuri, dar care expune constant atât în țară, cât și în străinătate. Pictează în ulei pe pânză sau carton, temele sunt din imediata ei apropiere – fizică și ideatică, iar discursul este unul serios, aprofundat, bazat pe studiu după natură interioară și exterioară. (Simona Vilău, 2017)

Fragmente despre Eminescu
Lansare de carte


Theodor Codreanu


Casa de Cultură Mihai Ursachi, Iași


15 ianuarie 2017Ziua Culturii Naționale ziua lui Mihai Eminescu
Academia Română


București


15 ianuarie 2017Programul complet îl puteți consulta aici:
Intrare liberă.


Chipuri și stări
Arta plastică contemporană românească


Aurelian Broască


U Art Gallery, București


17 - 26 ianuarie 2017


   “Expoziția de pictură Chipuri și stări ce se va deschide la U Art Gallery are calitatea de a ne releva o etapă importantă din creația artistului plastic Aurelian Broască, aceea a evocării vizuale a unor momente care i-au marcat, de cele mai multe ori în mod plăcut, viața rămânând întipărite în acea memorie afectivă generatoare de sentimente. Sensibil la impulsul pe care fiecare amintire, trăire i le-a transmis, artistul traduce vizual starea umană, în flexibilitatea și dinamica ei, într-o viziune originală și un limbaj propriu de redare în care expresivitatea efectelor cromatice sunt subordonate unui desen bine construit, buna cunoaștere și stăpânire a meșteșugului conferindu-i o mare libertate de expresie.” (Roxana Bărbulescu – critic de artă)