vineri, 23 decembrie 2022

Pe simezele Capitalei - Vibrații ale naturii

 


Arta plastică contemporană românească


Mihai-Marin Cârstea 


Cercul Militar Național, București 


decembrie 2022




Marea Doamnă a etnografiei românești - Lucia Apolzan

 


Muzeul de Ernografie și Artă Populară 


Orăștie 


20 decembrie 2022



Cuarțul

 


Muzeul Grăniceresc Năsăudean 


Năsăud 


16 decembrie 2022 - 26 februarie 2023




Obiceiuri de iarnă din Ținutul Iașilor

 


Palatul Braunstein 


Iași 


16 decembrie 2022 - 10 ianuarie 2023





Valoarea cărții - Biografia

 


Complexul Muzeal de Științele Naturii Ion Borcea 


Bacău 


16 decembrie 2022 - 4 ianuarie 2023




M. H. Maxy – De la avangardă la socialism

 


Muzeul Național de Artă a României 


București 


29 decembrie 2022 - 30 aprilie 2023




   Muzeul Național de Artă al României (MNAR) anunță vernisajul expoziției M. H. Maxy – De la avangardă la socialism care va avea loc miercuri, 28 decembrie 2022, ora 18:00, în spațiul expozițiilor temporare de la parterul Galeriei Naționale.

Expoziția va fi deschisă de domnul Silviu Vexler, președintele Federației Comunităților Evreiești din România.

    Max Herman Maxy a fost una dintre figurile excepționale ale artei secolului XX din România, viața sa de artist petrecându-se în două epoci distincte, egale ca durată: în România monarhică din anul 1923, cel al întoarcerii de la studiile urmate la Berlin până în anul 1947 și cea care a urmat prin instaurarea regimului comunist în acel an și până la moartea sa în 1971. În ambele perioade a fost o figură de prim rang, fie ca unul dintre liderii mișcării artistice de avangardă din perioada interbelică, fie ca directorul care a condus înființarea și funcționarea celui mai important muzeu de artă al României din perioada comunistă (actualul MNAR).

   Această expoziție prezintă opera artistului în aceste două secțiuni distincte, urmând firul cronologic al biografiei sale și reunește 95 de lucrări de pictură, 50 de lucrări de grafică și proiecte de scenografie, obiecte de artă aplicată, o selecție din revistele de avangardă Integral, Contimporanul, unu, Punct.

   Vor fi proiectate selecții din filme documentare realizate în anii 40 și 50 semnificative pentru climatul epocilor respective.

Curator Călin Stegerean, director general al MNAR.

Comisar de expoziție Patricia Bădulescu, muzeograf.

    Expoziția va fi deschisă până la 30 aprilie 2023 și va include activități educative și conferințe susținute de academicianul Ion Pop, dr. Alexandra Chiriac și Călin Stegerean.

Synesthesia

 


Arta plastică contemporană românească


Vladen Babcinețchi


Galeria Theodor Pallady, Iași


20 decembrie 2022 - 10 ianuarie 2023



Rezistenții. Amintire și recunoștință

 


Muzeul de Istorie Națională și Arheologie 


Constanța 


21 decembrie 2022 - 31 ianuarie 2023





    În perioada 21 decembrie 2022 – 31 ianuarie 2023, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța este gazda Expoziției itinerante Rezistenții. Amintire și recunoștință. Aceasta face parte dintr-un amplu proiect expozițional inițiat în anul 2019 de Muzeul Național Cotroceni, cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la prăbușirea regimului comunist. Realizată în colaborare cu Asociația Apulum Forum din Alba Iulia și Consiliul Național Pentru Studierea Arhivelor Securității, expoziția propune publicului vizionarea unei galerii de portrete înfățișând foști disidenți și opozanți ai regimului totalitar comunist.

   Vizitatorii vor avea ocazia de a cunoaște poveștile a 30 de eroi ai României ale căror experiențe de viață reprezintă adevărate modele de curaj, dârzenie, cinste și conduită morală. Demersul este, în egală măsură, unul istoric, prin expunerea unor informații și documente, și unul artistic. Cele 30 de portrete realizate într-o  manieră artistică remarcabilă aparțin unor tineri graficieni români, reprezentativi pentru generația de azi.

   Deschiderea oficială a expoziției a avut loc în data de 21 decembrie 2022, moment ce marchează împlinirea a 33 de ani de la dramaticele evenimente din Decembrie 1989, care au dus la prăbușirea regimului comunist din România.

   Expoziția poate fi vizitată la sediul central al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța din Piața Ovidiu nr. 12 (etaj II),  în intervalul orar 9:00 – 17:00.

Vă așteptăm!

Paulinii

 


Marcel Bartic 


Muzeul Județean Mureș, Târgu Mureș 


29 decembrie 2022




   Muzeul Județean Mureș vă invită la ultimul eveniment dedicat expoziției PAULINII unde îl vom avea ca invitat special pe profesorul de istorie Marcel Bartic. Evenimentul va avea loc joi, 29 decembrie 2022, de la ora 18:00, în clădirea Muzeului din Cetatea Târgu Mureș.

   Marcel Bartic este profesor de istorie la Complexul Educațional Laude-Reut București. Absolvent al Facultății de Istorie și al unui program de master din cadrul Universității Al. I. Cuza din Iași, domnul profesor a aprofundat particularitățile Evului Mediu românesc din perspectiva mentalităților, imaginarului și relațiilor identitate-alteritate. Cercetările în acest domeniu l-au condus spre istoria evreilor și Holocaustului contribuind la cunoașterea acesteia cu un demers științific, cu care a obținut gradul I didactic, privind comunitatea evreilor bucureșteni între 1940-1944. A contribuit, în calitate de autor, la redactarea manualului de clasa a V-a al Editurii CD Press și a făcut parte din comisia care a lucrat la programa școlară a Istoriei Evreilor și Holocaustului. Moderează emisiunea Academia Europa FM și scrie frecvent pentru publicații precum Republica sau Educație Privată. Profesor pasionat și entuziast, este implicat în numeroase proiecte legate de digitalizarea școlilor și educația incluziva.

   Participarea la eveniment se va face pe baza biletului de vizitare a Muzeului, în valoare de 12 lei adulți, 3 lei studenți/elevi sau 6 lei pensionari. Locurile sunt limitate, rezervările se fac telefonic la numărul 0749-912.992 sau  prin e-mail: pr@muzeulmures.ro

Pe simezele vrâncene

 


Arta plastică contemporană românească


Galeria Trepte de Istorie, Focșani 


22 decembrie 2022



Fierăritul

 


Muzeul Etnografic al Moldovei


Iași 


28 decembrie 2022 - 26 martie 2023





Pe simezele vâlcene - 3 într-una

 


Arta plastică contemporană românească


Irina Maria Șerban, Roberto Preduna, Patrick Pelgher 


Restaurantul L'Artista, Râmnicu Vâlcea 


23 decembrie 2022



Maramureș - moștenirea unui neam

 


Expoziție de fotografie


Muzeul Etnografic al Maramureșului Francisc Nistor 

Sighetu Marmației 


27 decembrie 2022




În trecere...- de la alb la culoare -

 


Arta plastică contemporană românească


Ecaterina Mihai, Mihai Cătrună 


Cercul Militar Național, București 


19 decembrie 2022 - 9 ianuarie 2023