marți, 30 iulie 2019

Ce-am avut...




Din istoria industriei românești 


Complexul de Industrializarea Lemnului, Blaj




Vedere de ansamblu a C.I.L. Blaj.





La tabloul de comandă al secției de P.F.L.





Hala de fabricație P.F.L.



Secția de formatizare.



Articol publicat în Revista Știință și Tehnică, Nr. 10. Octombrie 1964.



"Primadona Alhambrei"




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Maria Marini







Consemnare publicată în Revista Cinema, Nr. 695 - 696. 16 - 31 decembrie 1945.


Biserici de lemn din Bucovina istorică - cercetare şi conservare




Laurențiu Dragomir 


Muzeul de Istorie, Suceava 


1- 20 august 2019




    Muzeul Bucovinei găzduieşte în perioada 1 – 20 august 2019 expoziţia Biserici de lemn din Bucovina istorică - cercetare şi conservare, vernisajul având loc joi, 1 august, ora 14:00, la Muzeul de Istorie, Sala Cafeteria.
    Proiectul expoziţional prezintă prin imagini şi note o sintetizare a cercetării documentare şi de teren a autorului, dr. Laurenţiu Dragomir, urmărind înţelegerea şi aprofundarea fenomenului bisericilor de lemn din Bucovina, evidenţa lor ştiinţifică, precum şi situaţia actual a stării de conservare a acestora.
   Bucovina este renumită prin bisericile cu fresce exterioare din România, parte din ele incluse în patrimoniul UNESCO, sau prin vechile biserici din Lujeni sau din Toporăuţi, aflate în prezent în regiunea Cernăuţi din Ucraina.
   Alături de aceste monumentale şi valoroase lăcaşe de cult, Bucovina păstrează o categorie specială de monumente de arhitectură vernaculară religioasă, modeste în aparenţă, mai puţin cunoscute, dar destul de numeroase. Ele sunt adevărate opere de artă ale meşterilor populari, de cele mai multe ori anonimi, însumând un număr de peste 350 de biserici de lemn, după cum au fost identificate în urma cercetării ce a prilejuit această expoziţie.
   Expoziţia a fost itinerată până acum la Muzeul Unirii din Iaşi în 2017, în cadrul Simpozionului internaţional Monumentul - tradiţie şi viitor, la Muzeul Regional de Istorie şi Etnografie din Cernăuţi în vara anului 2018, la Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” din Târgovişte, în perioada aprilie – mai 2019 şi la Muzeul de Istorie şi Arheologie Piatra Neamţ în perioada mai – iulie 2019.

Expoziție de artă chineză




Fan Hongbin, Zou Ming 


Muzeul Național al Unirii, Alba Iulia 


16 august 2019





Tipărituri miniaturale




Galeriile Dumitru I. Grumăzescu 


Iași 


1 - 4 august 2019





    Muzeul Municipal Regina Maria Iași, împreună cu Primăria Municipiului Iași, vă invită joi, 1 august 2019, ora 18:00, să ne fiți alături la vernisajul expoziției de miniaturi și cărți liliput ce se va desfășura la Galeriile Dumitru I. Grumăzescu Iași, strada Lăpușneanu nr. 24.
Prezintă: Prof. univ. dr. Mihai Dorin
    Expoziția reunește obiecte unicat aparținând familiei Grumăzescu și poate fi vizitată în perioada 1 - 4 august 2019 în intervalul orar 10:00 - 17:00.
Vă așteptăm!

Pe simezele sătmărene




Arta plastică contemporană românească 


Szekely I. Tunde 


Muzeul Județean Satu Mare 


1 august 2019




   Joi, 1 august 2019 ora 17:00, la Secţia de Artă a Muzeului Judeţean Satu Mare, se va vernisa expoziţia personală a pictoriţei Székely I. Tünde.
   Născută la Baia Mare, artista este dublu licenţiată, fiind absolventă a Facultăţii de Matematică a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj Napoca şi a Universităţii de Nord din Baia Mare, Facultatea de Litere, secţia Pictură.
   Pasiunea pentru pictură a făcut-o să urmeze toate treptele de instruire. A început ca elevă a Liceului de Arte sătmărean, apoi a urmat cursurile Universităţii băimarene. În prezent este masterandă a aceleiaşi universităţi.
   Lucrările prezentate în expoziţie sunt rodul unei munci de-a lungul a mai mulţi ani, multe fiind "teme” obligatorii ale pregătirii sale universitare.
   Artista expune frecvent în expoziţiile de grup ale artiştilor sătmăreni precum şi în cele ale colegilor băimăreni.

Note despre peisaj




Expoziție de fotografie 


George Popovici 


Galeria de Artă Nicolae Tonitza, Iași 


2 - 9 august 2019







Să ne cunoaștem actorii




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Eugenia Bădulescu (1921 - 2009)












Grupaj foto publicat în Revista Cinema, Nr. 695 - 696. 16 - 31 decembrie 1945.

***Mai multe despre această actriță puteți afla și de aici:  Wikipedia


Festivalul de Artă Medievală Ștefan cel Mare




Suceava 


ediția a XIII-a, 15 - 18 august 2019





Banatul și Unirea la 100 de ani




Reșița 


1 august 2019





Să ne cunoaștem artiștii




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Doina Missir







Consemnare publicată în Revista Cinema, Nr. 695 - 696. 16 - 31 decembrie 1945.

***Despre corespondența actriței, stabilite în Elveția, cu poetul Aron Cotruș,
puteți afla și de aici: 

Aron Cotruș – epistolier – Tribuna Magazine



O nouă publicație literară - Satya




Lansare de revistă 


Satya 


Galeria Romană, București 


7 august 2019




   Galeria Romană vă invită să luați parte la lansarea Revistei Satya care va avea loc miercuri, 
7 august 2019, începând cu ora 19:00.
   Satya este o revistă literară trimestrială cu un concept diferit și care propune cititorului o experiență aparte. Fiecare număr al revistei este construit în jurul unei teme specifice care este abordată din mai multe perspective și prin mai multe forme literare și artistice. Imaginea este aceea a unui labirint (experiența) cu mai multe încăperi (textele și imaginile) care, odată parcurse, oferă cititorului o mai bună înțelegere a subiectului propus.
   Satya nu este doar o revistă. Este o zeiță antică care astăzi trăiește printre noi, este o voce a căutărilor noastre.
   Satya reprezintă adevărul pe care îl căutăm, nu adevărul în care credem. Este o pauză în timp, un loc magic al poveștilor spuse la marginea focului, sub cerul plin de stele în mijlocul deșertului african.
   Satya este un pic exotică, un pic misterioasă, un pic mai răzvrătită. Câteodată, îi place să evadeze în alte lumi pentru că simte că lumea noastră o sufocă.
   Satya înseamnă adevăr în limba sanscrită. Acesta este, însă, un adevăr experențial ce se vrea a fi trăit și nu validat din exterior. Prin satya înțelegem nu doar adevărul propriu-zis, ci și faptul de a fi adevărat al individului – o trăsătură prezentă atât la nivel de gândire și vorbire, cât și la nivel de acțiune.
   Tema primului număr este devenirea, iar orice devenire implică o vulnerabilitate. Toate personajele din acest număr sunt purtătoare ale unui anume tip de vulnerabilitate prin care ele devin.  

Exponatul Lunii August




Muzeul Județean Teleorman 


Alexandria 


1 - 31 august 2019





    Muzeul Judeţean Teleorman vă invită joi, 1 august a.c., ora 11:00, la deschiderea Exponatului Lunii August.
Pentru perioada 1 – 31 august 2019, Muzeul Judeţean Teleorman vine în faţa publicului cu o Carte poştală, realizată în anul 1927, reprezentând Primăria din Alexandria.
    Aflată în patrimoniul muzeului, Cartea poştală ce face obiectul Exponatului Lunii a fost editată în anul 1927 la Tipografia şi librăria Speranţa din Alexandria deţinute de Nicolae P. Ionescu. Cartea poştală are cu dimensiunile de 14 x 8,7 cm, este necirculată și prezintă clădirea vechii Primarii a orașului Alexandria, văzută dinspre Catedrala Sfântul Alexandru.
    Proiectată de primarul Șt. Mândreanu, localul Primăriei a fost construit între anii 1907-1908, sub primariatul lui Iancu Eliade, pe strada Gării, vis-a-vis de Grădina Publică. Locația exactă a acestei clădiri era la intersecția str. Dunării (fostă Brătianu) cu str. Avocat Alexandru Colfescu - strada Gării (fostă General Gheorghe Manu și Constantin Dobrogeanu Gherea), loc unde în prezent se află Agenția BRD Alexandria, însă fațada acestui local cuprindea întreaga suprafață dintre str. Dunării și str. Confederației.
    Ilie Catalina vorbind despre Primărie, în lucrarea Orașul Alexandria, Monografie 1834-1934, menționează faptul că "proectul era a fi cu etaj, dar și așa este destul de mare și frumoasă”. Despre frumusețea acestui local de primărie amintește și Corneliu Beda în lucrarea Teleormanul în 1000 de imagini - 1. Alexandria, astfel: "Avea o frumoasă sală de recepție, în stil rococo împodobită cu o galerie de tablouri ale pictorilor alexăndreni Tudor și Ventzel”.
    În anul 1950 în acest local se stabilește sediul Sfatului Popular Raional, (Primăria mutându-se în str. 23 August, nr. 54), din 1960 în clădire va funcționa Miliția (Primăria mutându-și sediul în str. Dobrogeanu Gherea nr. 58-68), apoi din 1968 până în 1984, când va fi demolată, în această clădire își vor avea sediul, pentru diferite perioade de timp, Consiliul Popular Teleorman, Atelierul de Arhitectură și Biblioteca.
     Prin anii ’70, clădirea ar fi trebuit să devină sediul Muzeului de Istorie Teleorman, în acest sens stând mărturie un plan întocmit în această perioadă şi păstrat în arhiva instituţiei noastre. Clădirea mai îndeplinise rolul de muzeu în anul 1934, anul Centenarului orașului, atunci când una dintre sălile acestei clădirii a găzduit, pentru o perioadă, câteva documente legate de istoria Alexandriei.

Pe simezele din Mogoșoaia - Grădina Secretă




Arta plastică contemporană românească 


Georgiana Manea Josan 


Centrul Cultural Palatele Bncovenești, Mogoșoaia 


3 - 23 august 2019




   Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului vă invită sâmbătă, 
3 august 2019, ora 17:00, la deschiderea expoziției Grădi Secretă, artist Georgiana Manea Josan.
Curator: Mădălina Mirea.
Intrare liberă!