miercuri, 20 noiembrie 2013

Colectii si Colectionari




Targul de antichitati


Severin Shopping Center, Drobeta-Turnu Severin


22 - 24 noiembrie 2013







   Va invitam in acest week-end la TARGUL DE ANTICHITATI deschis pentru dvs. in galeria Severin Shopping Center, incepand cu ora 10:00.
   Tablouri, statuete, ceasuri, argintarie, dar si mobilier si alte obiecte de arta, toate acestea asteapta sa le descoperiti istoria...
   Adresa: Str. Mihai Viteazul, nr. 78.
   Va asteptam!

Pastrand identitatea nationala




Diaspora romana


Comunitatea romana Sfantul Stefan cel Mare


Romania - patria mea


Centrul cultural Evelpidon, Atena, Grecia


1 decembrie 2013






Comunitatea Romana Sfantul Stefan cel Mare's photo.

Pe simezele iesene




Arta plastica contemporana romaneasca


Expozitia: Conexiuni Textile


Galeria de Arta Th. Pallady, Iasi


20 - 30 noiembrie 2013







   Galeria de artă U.A.P.R. Iaşi Th. Pallady vă invită să onoraţi cu prezenţa dumneavoastră joi, 21 noiembrie la ora 17:00, vernisajul expoziţiei de artă Conexiuni Textile.
 
Participanţi: 

Cornelia Brustureanu, Mihaela Carp, Teodora Iaţco, Miruna Haşegan, 
Daniela Frumuşeanu, Ciobănaşu Elena, Mărghidan Ecaterina, Mădălina Vieriu, 
Cristina Hîrţescu, Angela Crengăniş, Monica Pop

  Cu această ocazie va avea loc lansarea albumului 
Miruna Haşegan - Artă textilă şi colaje
Prezintă criticul de artă Prof. univ. dr. Petru Beja
Expoziţia poate fi vizitată în perioada 20-30 noiembrie.

Targul International de Carte Gaudeamus




Editura Nemira


Romexpo, Bucuresti


20 - 24 noiembrie 2013






Evenimente Editurii Nemira

Sâmbătă, 23 noiembrie, începând cu ora 13.30, dăm întâlnire cititorilor 
cu autori apreciaţi în cadrul mai multor evenimente de lansare
 – 13:30 – Lansare album de artă Nocturne de George Banu; 
14:30 – Lansare Almanahul Anticipaţia 2014; 
15:00 –  Prezentarea Revistei CPSF Anticipaţia şi a Colecţiei Nautilus 
(The best SF & Fantasy); 
15:30 – Lansare carte La galop prin piramidă de Liviu Radu; 
16:00 – Lansare carte Aşteptând în Ghermana de Dănuţ Ungureanu.

Duminică, 24 noiembrie, ora 13.00, cititorii sunt aşteptaţi 
la o întâlnire cu Mircea Tiberian şi volumul său 
Sunetul de referinţă şi arca muzicii occidentale, 
14.00 la evenimentul de lansare al volumului de poezii 
111 cele mai frumoase poezii de Nichita Stănescu.

Reduceri la toate cărţile Editurii Nemira

Toţi cei care îşi vor face proviziile de lectură de la standul Editurii Nemira 
vor putea beneficia de reducerea generală de 25%, pachete de cărţi cu 35% reducere, 
oferta 2+1 cadou sau cărţi la 5, 10, 15 şi 20 de lei.

Limonada lui Iulian şi faptele bune

  De mai bine de 3 ani, Iulian vinde limonadă în cadrul diferitelor evenimente, banii strânşi din vânzarea limonadei  mergând spre secţia de oncologie pediatrică din cadrul Spitalului Marie Curie. Sprijinim iniţiativa lui Iulian  şi invităm şi participanţii la târg să facă acelaşi lucru, cei care vor achiziţiona cărţi de peste 70 de lei de la standul Editurii Nemira vor primi căte un voucher pentru o limonadă gratuită. Fiecare voucher va însemna cărţi pe care Editura Nemira le va dona copiilor de la Spitalul Marie Curie.

Evobook 3, biblioteca de buzunar

Cititorii de cărţi în format digital pot testa la standul Editurii Nemira noul Evobook 3, o adevărată bibliotecă la purtător, un eReader ce permite utilizatorilor să-şi ţină aproape cărţile de suflet.

Card Avantaj

Card Avantaj revine în atenţia cititorilor Nemira.  Cei care au Card Avantaj  pot achiziţiona cărţi de la standul Editurii Nemira în cadrul Târgului Gaudeamus cu o reducere de 35% şi plata în patru rate. Reducerile nu se cumulează cu alte promoţii sau gratuităţi. Promoţia patru rate prin Card Avantaj este valabilă până la data de 31 decembrie 2013.

Star BT

Posesorii de carduri de credit de la Banca Transilvania vor putea achiziţiona cărţi publicate de Nemira în 4 rate fără dobândă prin programul de loialitate Star BT.
Fanii trilogiei Jocurile Foamei şi ai filmelor create după cărţile autoarei Suzanne Collins vor avea parte de o mare surpriză. Aceştia se vor putea întâlni cu personajele lor preferate din film la standul Editurii Nemira.

Arhitectura ca arta




Expozitie de arhitectura


Galeriile Municipale de Arta, Targu Jiu


21 noiembrie - 5 decembrie 2013





   Filiala Târgu Jiu a UAP din România, în parteneriat cu OAR organizează pe data de 21 noiembrie 2013, ora 17:00, la Galeriile Municipale de Artă din Târgu Jiu, vernisajul Expoziției de Arhitectură a Uniunii Arhitecților din România-Filiala Teritorială Gorj

Vă așteptăm !

Colectii si colectionari




Lansare de carte


Marian Bolum: Monedele Romaniei (1867-2013)


Muzeul Vasile Parvan, Barlad


30 noiembrie 2013






Genti creative




Expozitia: The Art of Bags


Galeria 15 Design, Hanul cu Tei, Bucuresti


19 noiembrie 2013






  Galeria 15 Design - Hanul cu Tei va invita la expozitia The Art of Bags - o incursiune in arta gentilor creative, unde veti putea admira modelele originale realizate de designerii români. 
  De fiecare data când realizeaza un model de succes, creatorul de genti strabate si, cuprinde în acelasi timp, distanta de la vechiul mestesug al marochinerilor la cele mai în voga trend-uri din lumea modei.
  Cât, în acest parcurs este tehnica si cât fantezie? Cat este secret de breasla si cât tehnologie moderna? Cum folosesc designerii diferitele tipuri de piele, culorile si accesoriile potrivite pentru a obtine look-ul dorit, fie acesta unul minimalist urban, unul cu influente etno, vintage sau chiar glamour? 
   Sunt câteva întrebari la care va invitam sa aflati raspunsul împreuna cu noi, lasându-ne surprinsi si încântati de modelele expuse la The Art of Bags - Galeria 15 Design - Hanul cu Tei.

Expun designerii: 

Anca Irina Lefter(AIL) • Gabriel Geller • Georgiana Nicolaescu (Giuka) 
Marian Gheorghe • Nicoleta Chirică (Iutta) • Oana Lazăr (3127)

Va asteptam cu drag,

Echipa Galeria 15 Design - Hanul cu Tei
Filiala Design Bucuresti, UAP

Ziua Mondială a Salutului




Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman


Craiova


21 noiembrie 2013




În program:
 prezentare Power Point, joc de roluri și discuții libere pe tema bunelor maniere.
Participă eleviii clasei pregătitoare de la Școala Gimnazială Sf. Dumitru, 
însoțiți de învățător Eugenia Stanciu.
Sala Audio-Video și American Corner Craiova.

Aleargă de ziua ta !




Inițiative de toată lauda


Ana-Maria Brânza


Parcul Tineretului, București


24 noiembrie 2013





   Ana Maria Branza are placerea de a-i invita pe toti copiii, adultii si varstnicii din Bucuresti si din tara la aniversarea zilei ei de nastere, care va fi una cu totul speciala: o alergare in Parcul Tineretului. Alergarea se va desfasura pe un traseu in jurul lacului din parc, avand o lungime totala de 2900 metri, cate 100 de metri pentru fiecare an din varsta reputatei spadasine.
  Toti cei care vor sa-i spuna "La multi ani!” campioanei sunt asteptati duminica, 24 noiembrie 2013, incepand cu ora 10.00 la terasa pavilion de langa Cafeneaua Actorilor, pe malul lacului, unde va fi cartierul general al evenimentului.
   Prin aceasta aniversare, Ana-Maria Branza da startul campaniei Alearga de ziua ta!, campanie prin care doreste sa inspire cat mai multi romani sa-si sarbatoreasca ziua de nastere printr-o activitate sportiva si sa o dedice unei cauze nobile.
  Ana Maria isi va dedica aniversarea unui proiect foarte drag ei, respectiv Casuta piticilor cu autism al Asociatiei pentru Interventie Terapeutica in Autism, AITA. Pentru a-i ajuta pe pitici sa-si mobileze casuta, Ana Maria renunta la cadouri in favoarea acestora. Astfel, toti cei care vor veni la ziua Anei, sa alerge impreuna cu ea, sunt rugati sa nu cheltuiasca banii pe cadouri sau atentii pentru sarbatorita, ci sa-i doneze in urna amplasata la locul evenimentului.
   Alaturi de Ana-Maria Branza vor alerga, duminica si alti campioni indragiti ai Sportului Romanesc, printre care MIHAI COVALIU, ALINA DUMITRU, VIRGIL STANESCU, IONUT IFTIMOAIE, precum si personalitati din alte domenii ale vietii sociale.
   Startul alergarii se va da in jurul orei 10.30, dupa ce participantii vor face donatiile simbolice (fara o limita impusa, fiecare va dona cat poate si cat doreste), vor primi bratarile de participare cu tichete si vor face o mica incalzire. De asemenea, participantii vor primi, pentru alergare, apa plata si bauturi izotonice, asigurate de partenerii evenimentului.
   Efortul alergatorilor va fi rasplatit, la final, de catre Ana-Maria Branza, care ii va "medalia”: toti participantii vor primi un magnet de frigider personalizat, sub forma de medalie, cu autograful campioanei. De asemenea, pentru ca este totusi ziua ei, Ana ii va trata pe invitati cu ceai fierbinte sau vin fiert (in functie de varsta), dulciuri si produse de patiserie.
   La finalul evenimentului, va fi anuntata suma stransa pentru piticii autisti, in prezenta unei comisii de supraveghere. De asemenea, se va proceda la tragerea la sorti a urmatorilor aniversati. Dintre participanti, toti cei nascuti in luna decembrie care vor dori sa-si aniverseze ziua de nastere printr-o activitate sportiva dedicata unei cauze nobile si sa o invite pe Ana-Maria Branza la ziua lor, vor depune tichetele de participare in urne, de unde campioana ii va alege pe sarbatoriti. Cei nascuti in lunile urmatoare, se vor inscrie on-line pe pagina oficiala a campaniei.
   Antrenul participantilor, muzica si voia buna nu vor lipsi, desigur, organizatorii pregatind numeroase surprize si momente speciale.
***via Eugen Mihai

Expozitie-atelier




Rosia Montana 360


Fundatia Casa Storck, Bucuresti


19 - 30 noiembrie 2013





rm360_mail_400



  Marți, 19 noiembrie 2013, la atelierele lui Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck din strada Vasile Alecsandri, nr. 16, sector 1, București, a avut loc vernisajul expoziției Roșia Montană 360.
  "Tema evenimentului este cât se poate de actuală: Roșia Montană! Dar altfel, așa cum nu a mai fost văzută. O încercare coerentă de a arăta Roșia Montană așa cum este acum, față de cum a fost și de a arăta cum ar putea să fie, față de cum este."
  Evenimentul cuprinde expoziții (foto, video, obiecte de promovare, etc.), material documentar și ateliere interactive.
www.simpara.ro/rosia-montana-360-expo-atelier-567.htm

  Un eveniment organizat de Asociaţia ARA [Arhitectură. Restaurare. Arheologie] și Asociația Alburnus Maior, găzduit de Fundaţia Casa Stork. 
  Expoziția va putea fi vizitată până pe data de 30 noiembrie 2013.

Targ de toamna




Muzeul National al Taranului Roman, Bucuresti


22 - 24 noiembrie 2013






   De vineri pana duminica, Piata Taraneasca si MesterEsti va invita la un nou targ in curtea Muzeul National al Taranului Roman. 

  Vor fi prezenti producatori traditionali si mesteri populari, creatori hand made si colectionari, de pe la 10,00 pana pe la 18,00 cu: icoane, tesaturi, podoabe, caciuli si alte obiecte crosetate, bijuterii, casete pictate, masti traditionale, ii si stergare din panza si borangic, lazi de zestre, valnice, mobilier taranesc, patefoane, ceramica traditionala si de colectie, dar si bunatati de post si de dulce: cozonaci, mere, magiun, zacusti si muraturi, turta dulce si covrigi, miere si cofeturi, ciocolata de casa si prajituri traditionale, afumaturi si pranzeturi, pastrav afumat, placinte si multe alte bunatati. La ceaun, preparatele dambovitene, cu sarmale de post si mamaliga, se pot servi cu tuica bio sau vin fiert!

  Totul se ia pe incercate sau pe degustate, pe masura si pe gustul domniilor voastre, de vineri pana duminica, la MNTR! 

Detalii:
Corina Berariu 
0744 860 082
office@tacticevents.ro

Desenul, o parere, o pasare




Arta plastica contemporana romaneasca


Galeria Galateea, Bucuresti


20 noiembrie - 20 decembrie 2013





Desenul, o părere, o pasăre
curatori: Cristina Bolborea, Monika Pădureț, Aniela Ovadiuc

expun: 

Arina Ailincăi, Iulius Badiu, Cristina Bolborea, Diana Butucariu, 
Emil Cassian Dumitraș, Emilia Chirilă, Cătălin Cioancă, Eugen Cioancă, 
Ionel Cojocariu, Gherghina Costea, Georgiana Cozma, Ileana Danci, 
Cristian Dobrescu, Angela Grădinariu, Lucia Lobonț, Lucia Maftei, 
Eugenia Manea, Nicolae Moldovan, Aniela Ovadiuc, Monika Pădureț, 
Cristina Popescu Russu, Ilie Rusu, Irina Silivestru, Doina Stici, 
Simona Tănăsescu, Leontin Țibacov, Titu Toncian, Victor Triaire, 
Vera Ungureanu, Iulian Vîrtopeanu, Gavril Zmicală

expoziția este deschisă începând cu data de 20 noiembrie
vernisaj: vineri, 22 noiembrie, ora 18:00

  La prima vedere, această expoziţie este o încălcare a graniţelor, o invazie sau, în cel mai bun caz, o nepotrivire. Ceramiştii fac ceramică, sculptorii – sculptură, iar "Ana (face sau) are mere”, pentru că aşa scrie la Abecedar. Lucrurile trebuie să stea, potrivit judecăţii comune, şi atunci când este vorba despre artă, în poziţiile care le-au fost distribuite prin programul de sală. De ce s-ar avânta ceramiştii să deseneze? Pentru că "desenul este probitatea artei” (apud Ingres)? Pentru că desenul îndeamnă la smerenie şi la "ascultare”, în sens monahal? (Dar când au fost artiştii ascultători?) Pentru că desenul este o formă de verificare rapidă a ceea ce, în înţeles uzual, se cheamă talent, deci o formă prescurtată de validare?
   Probabil că aceste răspunsuri-întrebări sunt doar un desen a ceea ce această expoziţie este de fapt. Aşa cum, îndărătul fiecărui bărbat de succes există o femeie inteligentă, tot aşa, în spatele fiecărui obiect tridimensional se află un desen (2D). El este piatra de temelie a tuturor exerciţiilor plastice posibile şi garanţia de onorabilitate spirituală a oricărei isprăvi artistice în patru, cinci sau mai multe dimensiuni. În momentul în care vrei să cucereşti lumea (Lumea Nouă, precum Columb), trebuie fie să ai un strop de nebunie, fie să desenezi, pe un plani-glob, traseul călătoriei tale. Sau, când eşti Noe, şi vrei să atingi uscatul după Potop, să dai drumul unei păsări care să se aşeze, care să nu se mai întoarcă. Desenul este o formă de certitudine a artistului, sub formă de ancoră zburătoare.
Cristina Bolborea

Eveniment cultural de exceptie




Muzeul National George Enescu


Recital extraordinar Gabriel Croitoru, Horia Mihail


Palatul Cantacuzino, Bucuresti


26 noiembrie 2013





   Muzeul Naţional George Enescu are bucuria să vă invite marţi 26 noiembrie 2013, la ora 18,00 în Aula Palatului Cantacuzino, la un recital extraordinar: violonistului Gabriel Croitoru, acompaniat de pianistul Horia Mihail, interpretează pe vioara Guarnieri –Catedrala, lucrări de George Enescu, Ludwig van Beethoven şi Fritz Kreisler.
   Cu această ocazie, vor fi expuse pentru prima dată şi câteva obiecte recent achiziţionate de către Muzeul Naţional George Enescu: lucrări de grafică şi câteva documente inedite referitoare la viaţa şi activitatea lui George Enescu în Bucureştiul începutului de secol XX.


Pastrand identitatea nationala




Institutul Cultural Roman


Ziua Nationala a Romaniei, Ziua Romanilor de Pretutindeni


Complexul Diana, Slatina, Ucraina


24 noiembrie 2013







   Duminică, 24 noiembrie, la Slatina (Solotvino), în Ucraina, va avea loc o serie de evenimente culturale menite să marcheze Ziua Românilor de Pretutindeni și Ziua Națională a României în comunitatea românească din Maramureșul Istoric-Transcarpatia. 
   Manifestările sunt organizate de Institutul Cultural Român, prin Direcția Generală Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Clubul Maramureșenilor din Dreapta Tisei, Asociația Speranța, Institutul Frații Golescu, cu sprijinul Consulatului General al României la Cernăuți.
   Programul cuprinde concerte susținute de cunoscuți interpreți de muzică populară românească și o expoziție de fotografie. 
  Nicolae Furdui-Iancu, acompaniat de taraful Crai Nou din Alba-Iulia va concerta pentru prima dată la Slatina (Solotvino - Ucraina), în sala de evenimente a complexului DIANA, de la ora 16.00. În deschidere va susține o reprezentație de folclor autentic românesc grupul IZA din Maramureș. 
   De asemenea, la inițiativa Centrului Cultural din Sighet, la evenimentul din Slatina este invitat să concerteze Gheorghe Turda, alături de grupul Mara. 
   În același spațiu, va fi deschisă expoziția Maramureșul din Dreapta Tisei a fotografului Gheorghe Marina, originar din Slatina.

Intrarea publicului la concert este liberă.

  Maramureşul din dreapta Tisei sau Maramureşul istoric, cum i se mai spune până în primele două decenii ale secolului XX a fost un trup cu Maramureşul de astăzi. Ţara Maramureşului este atestată documentar pentru prima dată în 1199, cînd voievozii ţinutului respectau cutumele vechiului drept românesc (Jus valachicum). În această regiune trăiesc peste 32.500 de români, care și acum spun, mândri: “Am fo’ și-om hi“. De aici au pornit Dragoş din Bedeu, descălecătorul Moldovei şi Bogdan Voievodul, moşul dinastiei Muşatinilor. 
  Slatina (Solotvino) este localitatea de frontieră cea mai apropiată de România şi cea mai mare localitate cu populație majoritar românească din Dreapta Tisei. Tot aici funcţionează o școală și un liceu în limba maternă, trei biserici românești (două ortodoxe și una romano-catolică), iar de curând, tot în centrul Slatinei, au fost inaugurate monumentele lui Mihai Eminescu și Ștefan cel Mare și Sfânt. 

Regele Mihai. Album istoric




Lansare de carte


Diana Mandache


 Tragul International de Carte Gaudeamus, Romexpo, Bucuresti


21 noiembrie 2013





Initiative de toata lauda




Asociatia Autentic Romanesc


Campania: Din suflet pentru suflet


Horezu


20 noiembrie - 12 decembrie 2013






Ansamblul Casei Pinochio

   Impreuna putem aduce Craciunul! este mesajul acestei actiuni. Astfel, cu un mic efort,  poti participa cu o donatie pentru cei mici si ai sa primesti in schimb  un zambet inocent.
   Campania DIN SUFLET PENTRU UN SUFLET este o campanie umanitara care are scopul de a mobiliza comunitatea locala si a indrepta atentia ei asupra copiilor  din centrele de plasament din judetul Valcea.
    In perioada 20 noiembrie-12 decembrie 2013, la Clubul Copiilor Horezu, Ligia-Elena Muresan-Bucuresti , Laura Craioveanu-Rm Valcea si la  sediul Asociatiei din Costesti-Bistrita vom strange: jucarii, caiete, creioane colorate, carti de povesti, carti de colorat pentru a fi daruite in ziua de 13 decembrie 2013, copiilor din  centrele de plasament.
   Si pentru ca ne dorim sa schimbam metoda anilor trecuti, organizam si o licitatie a Brazilor de Craciun impodobiti de cei ce isi doresc sa  demonstreze  ca sarbatorile de iarna ne fac mai buni .
   Bradutii ii punem noi la dispozitie, dumneavoastra urmand sa-i decorati cat mai frumos.
   Din incasarile obtinute 50%  merg intr-un cont pentru achizitia costumelor populare necesare ansamblului Ghioceii Casei Pinochio din Babeni, iar 50% merg la cel ce a impodobit bradutul.
   Pretul de pornire se va face printr-o evaluare de catre o  echipa  formata din reprezentanti ai fiecarei institutie partenere.
   Licitatia brazilor de Craciun va avea loc pe data de 13 decembrie 2013, ora 17.00 la Casa de Cultura Constantin Brancoveanu Horezu unde veti avea parte de un spectacol plin de emotie si multe surprize.
   Va asteptam cu drag sa ne fiti alaturi pentru a demonstra ca inca exista solidaritate.

  VA MULTUMIM ANTICIPAT CELOR CE NI SE VOR ALATURA!

  PARTENERI: D.G.A.S.P.C  VALCEA ,  PRIMARIA HOREZU, ASOCIATIA AUTENTIC ROMANESC, CLUBUL COPIILOR HOREZU, ASOCIATIA TOTUL PENTRU VALCEA.
***Nana Predoiu

Atelier de psihologie crestin-ortodoxa





Dialoguri de prim ajutor cu Nicoleta Vascan


Ceainaria Predania, Bucuresti


editia a XI-a, 21 noiembrie 2013







  Pe data de 21 noiembrie 2013, joi seara, ora 19:30, la ceainaria Predania- Bucuresti,
cu prilejul, Intrarii Maicii Domnului in Biserica, Atelierul de psihologie crestin-ortodoxa
Dialoguri de prim ajutor cu Nicoleta Vascan, editia a XI-a, este dedicat femeii.
  Acelei femei care, in tumultumul nevointelor sale trupesti si sufletesti prinsa fiind, ramane-totusi- femeie: in gandire, simtire si comportare.
  Femeia e frumoasa si sensibila, trupeasca si sufleteasca; traieste si iubeste; femeia crede in iubire si se roaga din iubire. 
  Dupa indelungi framantari sufletesti, femeia stie ce vrea, ceea ce isi doreste si ceea ce n-ar vrea sa afle vreodata.
  Isi doreste un barbat cu care sa-si intemeieze o familie si daca si-a gasit barbatul, mai vrea sa nu-l piarda. Insa nu intotdeauna si reuseste. Motivele pot varia, unul, dar, ramane fidel nereusitei in viata de relatie a femeii cu barbatul: comportamentul gresit, inadecvat. 
  Cuvantul scripturistic invata ca "Dragostea nu cade niciodata” si cum "Dragostea indelung rabda / () Toate le sufera, toate le crede, toate le nadajduieste, toate le rabda”(1 Corinteni 13/ 4, 7, 8) ..dar cand nu le mai rabda…apare si doare rau ,,rana” in iubire.
   In acceptiunea ortodoxa, omul este o Taina "subiect actual al dragostei lui Dumnezeu” (Pr. Prof.D. Staniloae), n-ai avea cum sa-i prescrii indicatii fixe in comportare. In privinta relationarii, insa, exista o invatatura… sa o numim REGULA BINELUI, pe care, din pacate, femeia moderna nu o mai aplica ori pentru ca nu o cunoaste ori pentru ca o desconsidera prin prisma vechimii /"invechirii” sale. 
   Cunoasterea si aplicarea acesteia ar ajuta si ar simplifica dificultatile relatinonale ale femeii cu barbatul.
   Acum, mai mult ca oricand femeia are nevoie sa aplice REGULA BINELUI!!! 
   Barbatii chiar sunt altfel decat sunt femeile.
   Invata sa redevii femeie, fii adevarata si aplica regula binelui, ai rabdare!
   Nu te lasa distrusa de conceptiile post- moderniste ale secularizarii, reaseaza-te in demnitatea ta de om si fii femeie!!! Fii tu altfel decat sunt prietenele tale!
Sa dea Bunul Dumnezeu ca aceasta mare sarbatoare crestin-ortodoxa a zilei de 21 noiembrie sa fie prilej de slava pentru Maica Domnului si urmare a modelului sau drept de vietuire feminina in iubire, rabdare si credinta!
   Cu nadejdea ca intrebarile personale isi vor afla raspunsurile potrivite in cea de a doua parte a Atelierului si ca acestea vor avea si o completare binecuvantata, va anunt cu bucurie ca va fi prezent un Parinte Duhovnic si de data aceasta. 
   In numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh sa purtam in suflet si in cuvant Sfanta Traditie pe mai departe!
   Nicoleta Florentina Vascan- psiholog clinician crestin-ortodox (membru în cadrul Colegiului Psihologilor din România cu acreditare în psihologia clinică și licențiată în Teologie Ortodoxă și Misiune Socială a Bisericii)
P.S. :"Intrebatorul” Ciprian Voicila este la datorie prin tara, cu prilejul conferintelor Sfintii Inchisorilor https://www.facebook.com/notes/ciprian-voicila/in-baia-mare-vor-avea-loc-3-evenimente-culturale-de-exceptie-dedicate-sfintilor-/630617520328276 
  In aceasta seara, la Atelier, e de dorit prezenta participantelor in tinuta vestimentara feminina : fusta, rochita :) Veti intelege de ce, la fata locului! 
RSVP: Ceainaria Predania, strada Vulturilor nr. 8, Bucuresti Telefon: 0734.131.377- 
  Taxa participare: 30 Ron

Pe simezele Clujului - Gradini




Arta plastică contemporană românească


Andreea Radu


Artexpert Gallery, Cluj-Napoca


20 noiembrie - 15 decembrie 2013









Razboinici in Transilvania din epoca avara




Muzeul National al Unirii


Alba Iulia


21 noiembrie 2013 - 31 ianuarie 2014





   Expoziţia Războinici în Transilvania din epoca avară va fi vernisată joi, 21 noiembrie 2013, ora 12.00, la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia. 
  Arme, piese de harmașament și artefacte utilizate de războinicii ce s-au perindat prin Transilvania în secolele VII-VIII, din colecțiile mai multor muzee din țară dar și stilul de viață al războinicilor, care constituiau elita societății acelor vremuri vor fi prezentate la Alba Iulia.
   Curatorul expoziției, dr. Călin Cosma, de la Institutul de Arheologie și Istoria Artei din Cluj-Napoca a transmis o descriere a expoziției:
  Tematica expoziţiei este una interesantă şi incitantă din foarte multe motive. Astfel, fără teama de a greşi, se poate afirma că expoziţia este prima manifestare de gen realizată pentru spaţiul transilvan al secolelor VII–VIII. De asemenea, intervalul cronologic propus este unul important și fascinant pentru cei dedicați cercetării Evului Mediu timpuriu de pe teritoriul României şi al Europei central sud estice în condițiile în care diversele probleme arheologico isto rice din Transilvania ridicate de studierea Evului Mediu timpuriu sunt departe de a fi rezolvate, lăsând încă loc unor interpretări ero nate ale fenomenului politic, cultural şi istoric din acea perioadă.
   Expoziţia Războinici în Transilvania din epoca avară se doreşte un reper pentru revi talizarea interesului cercetării Evului Mediu timpuriu. Poate con stitui un impuls pentru cei care doresc să studieze armamentul, tehnica de luptă, condiţia războinicului din Transilvania în secolele V–X şi dintr -o altă perspectivă decât cea prin metode tradiţionale.
   În același timp, expoziţia, prin modul în care a fost concepută (ca o adevărată peripeţie în lumea războinicului de elită, a familiei acestuia, dar şi a războinicului de rând din Transilvania) se dorește a fi şi un instru ment educativ pentru publicul pasionat de istorie și în special de arheologie, de armele și piesele de harnașament pe care războini cii le utilizau în secolele VII–VIII în această parte de Europă.
   Cu câteva excep ţii, în expoziţie, sunt expuse toate piesele valide ce pot fi puse pe seama războinicilor ce s-au perindat prin Transilvania în secolele VII-VIII, păstrate în muzeele de istorie din Transilvania şi Banat. Multe dintre artefactele ce au aparţinut războinicilor şi a celor apropiaţi lor sunt extrem de degradate sau nu se mai regăsesc în depozitele muzeelor. Aceste piese au fost însă publicate la momentul descoperirii, ceea ce a permis reali zarea unor postere sugestive pentru tema în discuţie.
   Piesele valide adunate şi expuse împreună în cadrul expoziţiei, sugerează o viziune de ansamblu asupra arma mentului folosit în epocă, a artefactelor utilizate de războinici şi familiile acestora, a statutului războinicului în comunitate şi a poziției lui în cadrul societății vremii. Aceasta în condițiile în care, în structurile de organizare ale marilor puteri politico militare din Europa secolelor VII–IX, războinicii au avut un statut spe cial. Luptătorii au constituit clasa superioară a societăţii, grup cu putere de decizie în toate componentele vieţii politice, militare, sociale şi culturale. Războinicii erau elita societăţii, ei fiind cei care influenţau definitoriu viaţa comunităţilor sub toate aspectele ei. Marile puteri ale Evului Mediu timpuriu din centrul şi sud estul Europei (Kaganatul avar, Imperiul carolingian, Primul ţarat bulgar, statul Moravia Mare), au fost interesate de cucerirea Transilvaniei, deoarece doreau acces la resursele naturale din podişul transilvan, precum sarea sau metalele feroase şi neferoase. Acest fapt sporeşte importanţa studierii războinicului şi al elitelor militare în definirea statutului Transilvaniei în secolele VII–IX, persoane investite să cucerească şi să controleze respectivul teritoriu în numele celor care conduceau marile puteri militare ale vremii.
  Evenimentul este organizat de către Institutul de Arheologie și Istoria Artei din Cluj Napoca în colaborare cu Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.
***alba24.ro

Foto-expozitie




Muzeul Brailei - Sectia de Stiinte ale Naturii


Hibernarea in lumea animala


Braila


noiembrie - decembrie 2013







  În perioada noiembrie-decembrie 2013, la Muzeul Brăilei - Ştiinţele Naturii va fi deschisă foto-expoziţia intitulată Hibernarea în lumea animală. 
  Pe parcursul acestei expoziţii ne-am propus să încercăm o sinteză a celor mai însemnate aspecte cu privire la corelaţia organismelor hibernante cu factorii de mediu, la adaptarea acestora şi multe alte răspunsuri la întrebări legate de acest fenomen numit hibernare.
  În cele cca. 65 planşe ilustrative, vizitatorii interesaţi de ciudăţeniile din viaţa animalelor vor găsi cele mai spectaculoase şi interesante secvenţe din complexul comportament al hibernenţilor. Sunt crâmpee care, în esenţă, dezvăluie laturi – unele obişnuite, altele ciudate – cunoscute mai puţin sau chiar deloc de către cei mai mulţi dintre noi.
  Hibernarea este o modalitate de adaptare a organismelor ca formă de apărare împotriva asprimii iernii. Scăderea temperaturilor şi lipsa hranei ucid de cele mai multe ori creaturile vulnerabile: expunerea la frig extrem provoacă scăderea temperaturii corpului, organele interne îşi încetinesc activitatea şi inima de asemenea.
  Unele animale scapă de acest pericol prin de migrarea către Sud; altele, se cuibăresc într-un adăpost încălzit, hrănindu-se cu rezervele de hrană acumulate pe timpul verii. Prin hibernare, însă, animalele pot supravieţui într-un fel de animaţie suspendată: în vizuinile lor, acestea par amorţite sau chiar moarte. Dar trupurile lor încă funcţionează, chiar mai eficient, conservând astfel energia vitală.
  După gradul de reducere al proceselor fiziologice şi după durata acestei stări se deosebesc trei categorii de hibernare: facultativă, parţială şi completă (profundă).
  Hibernarea facultativă, adică somnul mai îndelungat care nu este legat de schimbări fiziologice esenţiale, se constată uneori la veveriţă, orbete, bursuc, enot etc. Prin hibernare parţială se caracterizează ursul, hârciogul, unele specii de lilieci, iar prin hibernare completă se caracterizează popândăul, şoareci săritori sau cu buzunare, unele specii de pârş, marmotele, ariciul, moluşte, insecte în diferite stadii de dezvoltare etc. 
   Poziţia animalului care hibernează este caracteristică, fiind asemănătoare cu cea din somnul natural, trezirea din această stare (spontană sau indusă) putându-se produce în orice moment. În timpul hibernării profunde animalele stau nemişcate, nu se hrănesc, respiraţia şi bătăile inimii se reduc, iar temperatura corpului scade sub 2-5oC.
   La rozătoare, ca şi la alte specii de animale, hibernarea a fost semnalată şi pe timpul verii. Acest somn estival se caracterizează tot prin reducerea funcţiilor vitale ale animalelor, fiind considerat tot o formă de hibernare.
  Factorii principali care acţionează asupra mecanismului hibernării sunt temperatura şi baza nutritivă. Pe lângă aceşti factori, rol important îl au gradul de îngrăşare a animalului înainte de hibernare, starea funcţională a hormonilor, a reglării termice, a sistemului nervos etc.
   Durata perioadei de hibernare variază de la câteva săptămâni la câteva luni, în funcţie de variaţiile condiţiilor climatice din fiecare an.
  În concluzie, din cele enumerate mai sus reiese faptul că toate organismele care prezintă o hibernare profundă, exprimată prin perioade lungi de somn neîntrerupt şi care, în general, nu se hrănesc în acest timp, au nivel glicemic scăzut (hipoglicemie) în comparaţie cu starea normotermă (de temperatură corporală crescută şi constantă) din perioadele de nehibernare.
La alte specii, unde procesul hibernării este întrerupt de scurte treziri – când se hrănesc –nivelul glucozei sanguine nu este aşa de scăzut ca la prima grupă.
  Hibernarea – modalitate comportamentală complexă – prin care anumite animale se ”sustrag” rigorilor neprielnice: penurie de hrană, temperaturi extreme, secetă etc., măreşte şi mai mult interesul pentru cunoaşterea şi adâncirea explicaţiei, semnificaţiei şi cauzalităţii unui asemenea bioritm sezonier.
  Vă aşteptăm să ne vizitaţi la sediul nostru din Parcul Monument!
(dr. Nicolae Onea, cercetător - Secţia Artă, Etnografie şi Ştiinţele Naturii)