sâmbătă, 27 iulie 2013

Din istoria Bucurescilor




Mser Mserian

Istoria vietii lui Manuc Bey Mirzaiant


2013







  Despre enigmatica figură a lui Manuc Bey şi despre nu mai puţin fantasmagoricul său destin s-au scris mii de pagini, uneori s-a fabulat, alteori a fost chiar şi controversat. Fără îndoială că şi astăzi după două secole Manuc Bey încă fascinează şi va continua să rămână prea puţin cunoscut.
  Vă supunem atenţiei un volum nou apărut la editura noastră Ararat, care în sfârşit va "dezlega unele mistere”. 
   Cartea intitulată Istoria vieţii lui Manuc Bey Mirzaianţ a fost scrisă de Mser Mserian şi tradusă din limba armeană de eruditul H. Dj. Siruni. În sine, manuscrisul lucrării lui Mserian are o poveste zbuciumată şi pe alocuri tainică aşijderea celui căruia i-a fost dedicat. Cert este că  manuscrisul se păstrează la Medenataran şi până astăzi nu a mai fost publicat niciodată (cu excepţia primelor capitole ce au apărut în revista Paros Haiastani din Moscova între 1879-1881, în vremuri incerte).    Până şi autorul biografiei lui Manuc, Mserian are o poveste a sa la fel de ciudată şi trepidantă totodată. După moartea lui Manuc, Mserian este chemat din Smirna la Hânceşti pentru a se ocupa de educaţia copiilor Mirzaian. Nu ştim cum ajunsese Mserian la Smirna, dar cert este că el a fost o figură culturală proeminentă din moment ce a fost ales pentru această misiune. În 1841 după mulţi ani în care a rămas la Hînceşti, i-a venit probabil ideea (sau i-a fost comandat) de a scrie o biografie a lui Manuc. Deşi nu îl cunoscuse personal pe Manuc Bey (lucrarea a fost scrisă la 25 de ani de la moartea sa), Mserian a avut la dispoziţie întreaga arhivă a familiei Mirzaian. 
  Arhiva astăzi a dispărut în condiţii neelucidate (doar câteva documente mai pot fi găsite prin Republica Moldova, la Sankt Petersburg sau Erevan). Deci izvorul lui Mserian este cel mai important provenind "ad urbe condita” şi direct de la sursa principală, familia lui Manuc. Sigur că lucrarea lui Mserian nu este completă şi sigur că pe alocuri nu este chiar obiectivă. De exemplu Mserian nici nu pomeneşte despre importantul rol al lui Asadur Avedian (cumnatul lui Manuc) care chiar i-a salvat viaţa la un moment dat, fiind omul de încredere şi un colaborator apropiat al lui Manuc. Este de înţeles deoarece în 1841, când a fost scrisă biografia, Asadur Avedian avea litigii în instanţă cu moştenitorii ceilalţi pentru averea familiei Mirzaian, iar Mserian ca "angajat” al familiei nu putea să scrie aşa cum ar fi trebuit. Tot ce mai ştim despre Mserian este că apoi a predat la Institutul Lazarian şi a fost înzestrat cu o decoraţie şi cu titlul de Magister de către Ecimiadzin. Se pare că  rămas un conservator profund și s-a opus întreaga viaţă mişcărilor progresiste ale societăţii armeneşti. Însă opera sa rămâne actuală şi astăzi.
   Biografia lui Manuc este scrisă în limba armeană clasică, pe alocuri romanţat, dar nu atât de laudativ pe cât ne-am fi aşteptat. Pentru un istoric, acest document este cu atât mai mult interesant deoarece pe lângă amănunte cotidiene ce ne fac să aprofundăm mai bine mentalităţile epocii sunt descrise şi contexte ale evenimentelor istorice ce ne dezvăluie implicarea şi rolul jucat de Manuc Bey. Fragmente întregi din corespondenţa cifrată ne sunt dezvăluite. Este uimitor codul secret folosit de Manuc (cod secret creat în colaborare cu Mitropolitul Ignatie şi pe care îl foloseau împreună în corespondenţa lor asiduă după ce Manuc fusese forţat să părăsească Bucureştii). Astfel, în scrisori, Bancherul Polizachi este de fapt Boemia, Bancherul Gheorghe, Germania, Arhimandritul este Contele de Capodistria sau Musiu Filipescu este … Napoleon Bonaparte, ori caleaşca care devine un vas de război, iar Episcopoşii sunt de fapt generalii ruşi.
  H. Dj. Siruni, în intuiţia sa şi pentru o mai exactă înţelegere a contextului istoric şi al figurii proeminente a lui Manuc, a considerat necesar să mai adauge şi altceva. Astfel în continuare putem citi fragmente dintr-o lucrare a lui Gheorg Ogullukian, un alt cărturar armean, martor ocular al evenimentelor din Constantinopol din 1807-1809, lucrarea intitulată Istoria Djulusului tradusă pentru prima dată în limba română. Alte fragmente introduse fac parte din lucrarea lui Galust Arabian Istoria marelui vizir Bairaktar Mustafa scrise în armeana clasică şi traduse tot pentru prima dată de acelaşi neobosit erudit Siruni. În final lucrarea cuprinde fragmente din "carnetul” personal al lui Bogos Paul Sebastian, un om de încredere a lui Manuc Bey, precum şi al lui Constantin Vodă Ipsilanti. Bogos ca o "prelungire” a lui Manuc şi-a jucat un rol bine definit în semnarea Păcii de la Bucureşti  în 1812 (servind în primul rând interesele lui Manuc şi ale Rusiei, desigur).
   Aşadar istoria vieţii lui Manuc Bey Mirzaian este în primul rând o culegere de documente, apoi este chiar o istorie romanţată în sine şi nu în ultimul rând este o mărturie a unor vremuri demult apuse când la margine de Europa bărbaţi adevăraţi precum Manuc Bey, Mustafa Baraiktar ori Babic sau Asadur Avedian făureau istorie şi ţeseau destine. (EDUARD ANTONIAN)


***araratonline.com via Mircea Maximilian Tivadar

Dupa 30 de ani




Muzeul Ceasului


Ploiesti


1983





Foto: Dragos Vartejanu, 27 aprilie 2013

   Azi (21 iulie), mergand la un Bazar cu lucruri vechi (si gratis !) am gasit si Almanahul BTT 1984 (aparut, evident, in 1983). L-am luat sperand sa gasesc ceva interesant, din trecut, pe care sa-l impartasesc cu cititorii mei. Si, cel putin in cazul de fata, cred ca am reusit. Va cer scuze pentru calitatea scanarii dar, cu putin efort, veti reusi sa cititi articolul reprodus in continuare. Eu zic ca merita; la fel cum merita si vizitarea acestui muzeu, in zilele noastre. Eu am facut-o in primavara; port si-acum amintiri dragi despre acest loc si oamenii lui.





Secole de istorie la Marea Neagra




Festivalul Antic Tomis


Constanta


editia a II-a, 16 - 18 august 2013











Padurile de zada, toamna




Arta plastica contemporana romaneasca


Emma Ersek: Povestile Seherazadei


Ceai et caetera, Brasov


1- 27 august 2013







  Poveștile Șeherezadei este cea de-a 15-a expoziție personală a artistei brașovene în vârstă de 34 de ani. Șeherezada, de fapt un autoportret, spune într-o suită de tablouri povestea locurilor, lucrurilor și a evenimentelor ce au impresionat-o pe artistă în ultimii câțiva ani. 
  Marea migrație și Africa "povestesc" despre călătoria prin savana africană, Ocean și Dansând cu valurile sunt reprezentarea plastică a amprentei lăsate de valurile Atlanticului, iar pasiunea pentru păsări a inspirat Femeie albastră cu păsări și Vis cu albatroși și pescăruși.
  Peisajele autohtone, pădurile de mesteceni, dealurile cu flori, Delta și munții și-au găsit expresia artistică în Întoarcerea acasă și Visul unei nopți de vară. Lumea Nouă și A șaptea zi de creație sunt de inspirație biblică, reprezentând o viziune a paradisului restabilit. Iar, în părul galben al Șeherezadei se regăsește culoarea pădurilor de zadă, toamna.
  Motive recurente în tablourile din această expoziție sunt galaxiile, păsările, animalele și, nu in ultimul rând, femeia.
Lucrările pot fi văzute și pe www.ersekemma.blogspot.com

Reinterpretare contemporana




Fashion Show


Maiastra - Povestea rescrisa a iei


Galeria Galateca, Bucuresti


1 august 2013







  Galateca si Dalles Go va invita joi, 1 august, ora 20:00, la un eveniment dedicat iei traditionale romanesti si reinterpretarii contemporane a acesteia, cu participarea directorului artistic al galeriei, Iulia Gorneanu si a stilistului si profesorului diviziei de stilism si tendințe DallesGO, Ovidiu Buta. 
  Un show de moda ce va cuprinde o poveste a traditiilor si elementelor de stilism dezvaluite cu mult farmec de directorul artistic al galeriei GALATECA, Iulia Gorneanu, iar stilistul Ovidiu Buta va rescrie parcursul iei ca obiect vestimentar autentic romanesc cu puternic statut transformator in fashion s ne va arata cum putem integra cu rafinament camașa populara in tinutele contemporane. 
  Sustinut de diviziile de Stilism, Make-Up si Hairstyling ale platformei de cursuri after-work Universul DallesGO, evenimentul va avea ca highlight fashion show-ul Ia Ready-to-Wear. Ii vintage si moderne, produse ale unor designeri romani renumiti intr-un show-ul de moda inedit ce va dezvalui abordari actuale ale portului traditional romanesc, pastrandu-i autenticitatea. 

Despre universuri posibile si paralele




Arta plastica contemporana romaneasca


Art Smoothie


Turnul Artelor, Brasov


27 iunie - 30 august 2013








  Art Smoothie este un proiect nou ce-şi propune să valorifice pînă pe 30 august 2013 spaţiul de la Turnul Artelor prin cîteva intervenţii artistice în dorinţa de a forma un cadru expoziţional cu un iz proaspăt şi non-conformist.
  Printre artişti se numără Ioana (Todor) Bohălţeanu, Flaviana Enache, Diana Popescu, Daniel Roşca, Agata Secelean şi Magda Vacariu.  Ei vor da o notă de originalitate prin lucrările ce sunt expuse fiind o expoziţie despre universuri posibile şi paralele despre lumi multiple în care toate teoriile alternative şi viitoare posibile sunt reale, fiecare reprezentând o lume reală sau un univers real care cuprind tot ceea ce există şi ce poate exista.
Curator: Ana Canpean.
Program: Vineri, sambata, duminica: orele 15 - 20.

***iubescbrasovul.ro

Promovand identitatea nationala




Diaspora Romana


Institutul de Cercetari al Romanilor din Ungaria


Elena Csobai - Romanii din Ungaria. Studii de istorie


Ungaria


2013







Sumar: 

Rolul bisericii ortodoxe în păstrarea identităţii la românii din Giula
Comunitatea română din Giula germană în secolul al XIX-lea
In Memoriam Teodor Papp
David Voniga în presa românească
Moise Nicoară în istoriografia română
Date din viaţa şi activitatea lui Gheorghe Pomuţ
(Comunicare susţinută cu ocazia Simpozionului comemorativ
Gheorghe Pomuţ, în cadrul acţiunilor dedicate împlinirii
150 de ani de la Revoluţia din 1948–49, Giula 30 Mai 1998)
100 de ani de la moartea lui Iustin Popovici
(Bichiş 1839 – Giula 1905)
Comunitatea românească din Otlaca Pustă
Românii din Bichişciaba
Românii din Ciorvaş
Comunitatea românească din Vecherd
Efectul distructiv în renovarea bisericilor ortodoxe române
Simion Cornea, luptător pentru organizarea parohiilor
ortodoxe române într-o eparhie 

Despre rolul si frumoasa activitate a Institutului puteti afla accesand adresa:


***Maria Berenyi

Manifestare itineranta




Arta plastica contemporana romaneasca


Salonul National de Arta Plastica Atitudini Contemporane


Centrul de Cultura George Toparceanu, Curtea de Arges


editia a VII-a, 10 august - 5 septembrie 2013







   Primăria Municipiului Curtea de Argeş, Centrul de Cultură şi Arte George Topârceanu Curtea de Argeş, TRUICART EVENTS şi Dan Tudor Truică – curator general, au plăcerea să vă invite la vernisajul Salonului Naţional de Artă Plastică Atitudini Contemporane ediţia a VI-a 2013, etapa a VII-a, sâmbătă 10 august 2013, ora 10.00, la Centrul de Cultură şi Arte George Topârceanu Curtea de Argeş.

  Manifestarea recunoscută prin caracterul său itinerant şi solitar, reuneşte pe simeze 45 de artişti plastici profesionişti membrii ai Uniunii Artiştilor Plastici din România, dar şi tineri absolvenţi ai universităţilor de profil, care prezintă iubitorilor de artă peste 80 de lucrări de pictură, grafică şi sculptură.
  Sensibilitatea dar şi dramatismul liric al lucrărilor conturează clar viziunile plastice, tendinţele şi năzuinţele participanţilor.
  După expoziţiile din Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Râmnicu Vâlcea Drobeta Turnu Severin şi Giurgiu, Constanţa, Curtea de Argeş devine gazda unei importante provocării cultural – vizuale, care va continua şi pe simezele unor instuţii culturale din Slobozia, Călăraşi, Târgu Jiu şi Bucureşti, până la finalul anului. 
  Expoziţia va fi deschisă iubitorilor de artă în perioada 10 august – 05 septembrie 2013.


In sirag, pietre frumoase




Muzeul Campulung Muscel


Ioan Nicolau


Coliere cu pietre semipretioase


3 august - 1 septembrie 2013




Photo

Glasul rotilor de tren




Mocanita Goes Classic


Valea Vaserului, Maramures


10 august 2013








Mocanita maramureseana nu se dezminte; "merge" neabatuta pe "calea" ei, in tinuturi binecuvantate de Dumnezeu. De data aceasta in acompaniamentul Cvintetului Filarmonicii Transilvania Classic si al grupului vocal Anatholis. 
Am spus-o si-o sa mai spun: greu de rezistat unei asemenea oferte !

Simeze moldave




Arta plastica contemporana romaneasca


Gheorghe Lisita


Hotel Cosmos, Chisinau, Republica Moldova


15 iulie 2013







Amiaza.

  Începând cu data de 15 iulie 2013, în incinta Hotelului Cosmos din Chișinău este expusă o colecție de picturi ale artistului plastic basarabean Gheorghe Lisița.


  Capul de afiș al expoziției este lucrarea Amiază, 2011, pictată în ulei pe pânză. Motivul tabloului este reprezentat de rromii stabiliți în România. Tânărul plastician și-a dedicat o parte din operă acestei tematici.


   Aflați mai multe despre pictorul Gheorghe Lisița pe site-ul www.art.lisita.md
   Expoziția este deschisă la orice oră. Adresa: Chișinău, bd. Negruzzi 2.


   Pentru alte detalii: tel. 079 11 0008 / 0796 09 333; e-mail: manager@lisita.md.
                                            Sunt invitați toți admiratorii de Artă !