miercuri, 19 martie 2014

Frigul din clepsidra




Lansare de carte


Mihaela Gradinariu


Muzeul Unirii, Iasi


22 martie 2014



Pe simezele franceze




Prezente romanesti peste hotare


Arta plastica contemporana romaneasca


Madalina Dina


Cafe Theatre l'Azile, La Rochelle, Franta


17 martie - 2 aprilie 2014






foto: ArtBook Edition

Informatie parvenita prin intermediul lui Marius Tita


Jocul cu culorile




Arta plastica contemporana romaneasca


Elena Persinaru, Dan Persinaru


Galeriile Municipale de Arta, Targu-Jiu


21 martie - 2 aprilie 2014





   Autoarea de goblen Elena Pierșinaru și artistul vizual Dan Pierșinaru prezintă prima expoziție de goblen ca formă de artă și fotografie conceptuală, realizată în spațiul expozițional al Galeriilor Municipale de Artă din Târgu-Jiu. Deschiderea expoziției va avea loc vineri 21 martie, ora 18. 00 la Galeriile Municipale de Artă ale UAP, str. Traian nr. 27, și va putea fi vizitată până pe 2 aprilie.
   Zece lucrări de artă realizate în tehnica goblenului de Elena Pierșinaru și expuse la Galeriile Municipale de Artă ale UAP Târgu Jiu se constituie ca o premieră, aducând într-un punct comun compoziția artistică și tehnica goblenului. Comparativ cu alte tehnici de lucru în artă, goblenul cere o răbdare și o minuțiozitate greu de dobândit, dacă nu există nativ.
  “Fiecare dintre cele 10 goblenuri reprezintă o stare sufletească diferită. Sunt plăsmuiri și imagini mentale transpuse în punct de goblen. Stările mele sufletești, căutările și încercările mele interioare sunt exprimate punct cu punct în fiecare lucrare în parte. Din acest motiv fiecare lucrare în sine este un alt univers.” declară autoarea.
   Cele zece fotografii expuse de artistul vizual Dan Pierșinaru fac parte din proiectul în desfășurare Eseu despre conservare. Un obiect banal cum este borcanul îşi transcende rolul funcţional şi devine un instrument de introspecţie, dacă ne oprim să privim şi să analizăm Ce conţine; suntem obligaţi să ne analizăm propriile dorinţe: dorinţa de a păstra un lucru în starea sa actuală pentru a-l folosi mai târziu, pentru a-l privi, pentru a-l studia sau examina, pentru plăcere, de dragul fascinaţiei şi pentru satisfacţia de a controla omniprezentele forţe ale descompunerii. Pe lângă conservarea de dragul amintirii, trebuie să admitem şi impulsul de a exercita captivitatea. Conţinutul său reprezintă totem-ul dorinţelor, plăcerilor şi fascinaţiilor noastre, cât şi o mărturie materială a acţiunilor şi abilităţilor noastre.
   "Oare de câte ori suntem cu adevărat în ‘interior’?
Cel mai des ne mulţumeşte să privim din exterior pe cei de lângă noi, lumea, viaţa…
Borcanul, un obiect banal care îşi conţine propriul spaţiu. Un obiect în care putem păstra tărâmuri ale enigmei, absenţă, memorie, schimbări, idei, artificialitatea și stilizarea unor vise”,declară artistul.
    Lucrările sunt expuse în premieră la Galeriile Municipale de Artă ale UAP - Târgu Jiu, iar expoziția poate fi vizitată în perioada 21 martie - 2 aprilie, la parterul galeriei din strada Traian, nr. 27, Târgu Jiu.

Pierdut in Iran




Lansare de carte


Catalin Vrabie


Biblioteca Metropolitana, Bucuresti


31 martie 2014




***Sergiu Gabureac

Gravuri din colecția Muzeului de Artă Iași




Complexul Muzeal Național Moldova


Personaje


Muzeul Unirii, Iași


21 martie - 17 aprilie 2014




Vernisaj: 21 martie 2014, ora 16:00.

Mineral Expo




Expozitia simbol a mineralelor din intreaga lume


Galeria de Arta Helios,Timisoara


28 - 30 martie 2014

 


   In perioada 28-30 martie 2014 Mineral Expo deschide un centru simbol al mineralelor din intreaga lume. Galeria de arta Helios va gazdui exponate in forma bruta din frumoasa lume a mineralelor : Cuart roz din Australia, Labradorit din Canada sau Madagascar, Safir albastru din Armenia, Citrin si Ametist din Brazilia.
   Pe langa esantioane colectionabile, in galerie vor fi prezentate si bijuterii lucrate manual si ridicate la randul de arta. Coliere spectaculoase din turmalina,citrin imperial sau perle de Mallorca. Bratari cu rubine safire si smaralde, inele din metale pretioase si cuart fumuriu sau cercei si pandante din opal si acvamarin.
   Tododata expozitia simbol a mineralelor din intreaga lumea va aduce la Timisoara, geode de ametist de zeci de kilograme recunoscute pentru propietatile protectoare. Pozitionate in locuite in zona de nord, geodele de ametist pot indeparta dependentele de orice fel, curata si amplifica energiile pozitive ale spatiului, calmeaza dureri fizice si ajuta la imbunatatirea energiilor chakreor.
Expozitia este deschisa publicului, intre orele 10,00 - 20,00

Intrarea este libera !
Informatii : www.mineralexpo.ro
mineralexpo@yahoo.com
0728-495.346
***Covaci Costel

Peregrinare




Arta plastica contemporana romaneasca


Casa de Cultura Municipala, Slobozia


2 aprilie - 2 mai 2014




Iconarul din Cincu - Brasov




Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti


Nicolae Suciu


Bucuresti


23 martie - 27 aprilie 2014





   Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti în colaborare cu Primăria comunei Cincu, Braşov vă invită duminică, 23 martie 2014, ora 11.30, la vernisajul expoziţiei de icoane pe sticlă
NICOLAE SUCIU. ICONARUL DIN CINCU – BRAŞOV.
   Nicolae Suciu s-a născut pe 5 noiembrie 1923 în satul Cincu de lânga Brasov; a absolvit liceul din Făgăraş apoi s-a înrolat în armată luptând pe frontul de vest în timpul celui de al doilea război mondial. După terminarea războiului a fost student la Institutul de Arte Plastice din Bucureşti, clasa profesorului Alexandru Ciucurencu. A urmat şi cursuri de pictură monumentală în cadrul Patriarhiei Române; dupa absolvirea studiilor s-a stabilit în Cincu, şi a devenit profesor de desen la şcoala din sat.
    De-a lungul anilor, a practicat pictura de şevalet dar s-a specializat în pictura de icoane pe sticlă. Tot în tehnica picturii pe sticlă, a realizat numeroase imagini laice având ca tema aspecte din viaţa satului: Jocul, Nunta, Colindul. În anii maturităţii a abordat şi tehnica picturii icoanelor pe lemn.
    A creat o adevărată şcoală de pictură pe sticlă pe unde au trecut numeroase generaţii de elevi; nepotul său Sorin Suciu a devenit deja un nume de seamă în lumea picturii icoanelor pe sticlă continuând arta învăţată de la bunicul său.
   Lucrările lui Nicolae Suciu au fost expuse în expoziţii organizate în ţară şi străinătate şi fac parte din colecţiile unor mari muzee. În străinătate a expus în Marea Britanie, Franţa, Bulgaria, Suedia, Luxemburg, SUA, Canada, Iugoslavia, Germania.
   Pentru originalitatea şi calitatea lucrărilor sale, a fost ales membru al Academiei Artelor Tradiţionale din România, Sibiu 1994. Este laureat cu premiului I la Festivalul de artă naivă la Zagreb în 1997 şi laureat al premiului ETHNOS la Bucureşti, 1995.
   S-a stins din viaţă la 26 martie 1998, lăsând o valoroasă colecţie de icoane pe sticlă care au intrat în patrimoniului cultural naţional.
   Va invitam să vizitati expoziţia NICOLAE SUCIU. ICONARUL DIN CINCU –
BRAŞOV la Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti, Şos. Kiseleff, nr. 28-30, sector 1, Bucureşti, în perioada 23 martie – 27 aprilie, Sala H. H. Stahl, de miercuri până duminică, între orele 9.00 – 17.00.

Conf. univ. dr. Paula Popoiu
Manager

Mai multe informaţii:
Biroul Relaţii Publice
021 317 91 03 / int. 178, 191

Pași peste timp




Arta plastică contemporană românească


Auer Gabriela


Centrul Cultural Lucian Blaga, Sebeș


2 - 17 aprilie 2014




***uniuneaartistilorplastici.ro

Universul Copilariei - jucariile de odinioara




Asociatia Muzeul Jucariilor


Complexul Muzeal Curtea Domneasca, Targoviste


28 martie 2014





   Vă invităm la o nouă expoziție organizată de Asociatia Muzeul Jucariilor din Bucuresti împreună cu Complexul Național Muzeal Curtea Domnească din Târgoviște și Consiliul Județean Dâmbovița.
   Vernisajul expoziției Universul Copilăriei - jucăriile de odinioară va avea loc vineri, 28 martie 2014, ora 14:00, la Muzeul de Istorie, Sala Auditorium , str. Calea Domnească nr.189, Tîrgoviște.

Amprente




Arta plastică contemporană românească


Ceramicaădin colecția 

Muzeului Național de Artă Contemporană


Galeria Galateea, București


21 martie - 11 aprilie 2014





   Galeria Galateea vă invită la expoziţia AMPRENTE – ceramică din colecţia Muzeului Naţional de Artă Contemporană.
   Nume importante ale ceramicii româneşti, Costel Badea, Vasile Cercel, Daniela Făiniş, Tereza Bubă Panelli, Lucia Maftei, Dumitru Rădulescu, Cristina Popescu Russu, Mircea Spătaru, sunt prezente cu lucrări semnate în perioada anilor '80 –'90.
    Expoziţia se va desfășura în perioada 21 martie - 11 aprilie şi are ca scop prezentarea şi promovarea ceramicii contemporane româneşti cu direcţiile de expresie artistică trasate în anii '80. Colaborarea cu MNAC dar şi cu alte muzee face parte dintr-un proiect prin care dorim să prezentăm începuturile şcolii româneşti moderne de ceramică dar şi creaţii de ceramică contemporane aflate în patrimoniul naţional.
    Vernisajul expoziţiei va avea loc la Galeria Galateea, vineri, 21 martie 2014, ora 18,30.
    Evenimentul este organizat de Galeria Galateea a Uniunii Artiştilor Plastici din România în colaborare cu Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti.

Cuvânt de deschidere: Critic de artă, doamna Ruxandra Garofeanu
Curatori: Aniela Ovadiuc, Georgiana Cozma

Intalnire de suflet pe meleaguri elene




Diaspora romana


Societatea Culturala Balkania Contemporana


Atena, Grecia


1 aprilie 2014



Mari personalități ale României




Theodor Aman


Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti, București


23 martie 2014




    Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti vă invită duminică, 23 martie 2014, ora 13.00, Sala Victor Ion Popa, la celebrarea a 183 de ani de la naşterea marelui pictor şi grafician, academician român, întemeietor al primelor Şcoli româneşti de arte frumoase de la Iaşi şi Bucureşti, Theodor Aman.
   Evenimentul este inclus în programul Mari Personalităţi ale României, dedicat evocării şi rememorării activităţilor unor personalităţi literare, istorici, etnografi, folclorişti, oameni de artă - Alexandru Macedonski, Lucian Blaga, Theodor Aman, Camil Petrescu, Dimitrie Cantemir, George Coşbuc, Păstorel Teodoreanu, Nicolae Labiş.
  Această întâlnire constituie, de asemenea, un eveniment de promovare a satului românesc în pictura maestrului printr-o întâlnire culturală de poezie, muzică şi teatru. 
   Theodor Aman s-a născut la 20 martie 1831 la Câmpulung Muscel, petrecându-şi copilăria la Craiova, împreună cu cei patru fraţi: Sevastia, Alexandru, Iorgu şi Ruxandra. După ce şi-a terminat studiile la Şcoala Centrală din craiova, Aman urmează Colegiul Sfântul Sava din Bucureşti, avându-l profesor pe Carol Walenstein.
   Deoarece “meseria de artist” era dispreţuită, Aman alege să plece la Paris, la studii, avându-i profesori pe Drolling şi Picot, sub îndrumarea lor însuşindu-şi o bază profesională trainică, reuşind să aibă o exprimare a ideilor mai clară, seriozitate şi precizie în desen şi imagine. 
   Ca pictor istoric, el a preamărit eroismul poporului român, contribuind la formarea conştiinţei patriotice; ca portretist, a ridicat arta interpretării figurii umane la nivelul unei pătrunzătoare analize prihologice iar ca pictor de peisaje, Aman a înţeles şi a ales să exprime cât mai fidel, omul din mijlocul lor. 
   Theodor Aman a fost tipul artistului total, preocupându-l aproate toate ramurile artelor: desen, acuarelă, pictură, sculptură, gravură, arhitectură precum şi decoraţiune ornamentală, vitraliul, portretul, peisajul, nudul şi natura moartă. 
Conf. univ. dr. Paula Popoiu
Manager

Mai multe informaţii:
Biroul Relaţii Publice
021 317 91 03 / int. 178, 191

Seara Mircea Ivanescu




Libraria Humanitas


Cismigiu, Bucuresti


20 martie 2014




   Joi, 20 martie, ora 19.00 va asteptam alaturi de Al. CISTELECAN si Gabriel LIICEANU la Librăria Humanitas de la Cişmigiu pentru o seara dedicata poetului MIRCEA IVANESCU.


   Intalnirea este prilejuita de aparitia volumului Mircea Ivanescu - versuri la Editura Humanitas, o editie ingrijita de Al. Cistelecan.

Expozitia proiectului educational




Muzeul Brailei


Sa descoperim si sa cunoastem valorile istorice si traditiile satului nostru


Centrul Memorial Nae Ionescu, Vasile Bancila, Anton Dumitriu, Ana Aslan, Edmond Nicolau


Braila


21 martie 2014




   Vineri, 21 martie 2014, ora 9.00, la Centrul Memorial Nae Ionescu, Vasile Băncilă, Anton Dumitriu, Ana Aslan, Edmond Nicolau din Piaţa Traian nr. 3 (intrarea prin strada Galaţi), va avea loc prezentarea rezultatelor proiectului şi a expoziţiei Să descoperim şi să cunoaştem valorile istorice şi tradiţiile satului nostru. Proiectul a fost organizat de Muzeul Brăilei în colaborare cu Şcoala Gimnazială Tichileşti şi Biserica Sfinţii Voievozi Tichileşti, desfăşurându-se în perioada februarie 2013 – martie 2014.
   Expoziţia cuprinde fotografii şi desene realizate de elevii şcolii pe tot parcursul proiectului.
   Coordonatori: Gabriela Cloşcă şi Viorel Stoian - muzeografi, Muzeul Brăilei; Valentina Bulancea - profesor, Şcoala Gimnazială Tichileşti.

Pe simezele Capitalei




Arta plastica contemporana romaneasca


Paula Clijsters, Lia Sturzoiu, Gavril Osan


Cora Alexandrei, Bucuresti


20 martie - 2 aprilie 2014





***Tablouri de Vis

Ziua Internationala a Poeziei




Asociatia Culturala Nelinisti metafizice


Lansare de carte


Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie, Constanta


21 martie 2014



Ziua Internaţională a Poeziei, la Constanţa

   Ziua Internaţională a Poeziei, celebrată din 1999, în întreaga lume, la propunerea UNESCO, va fi marcată la Constanţa vineri, de la ora 10.00, la iniţiativa Asociaţiei Culturale Nelinişti metafizice.   Evenimentul se va desfăşura în aula Adrian Rădulescu a Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa. 
  Membrii asociaţiei vor recita versuri de Nichita Stănescu, George Ţărnea, Adrian Păunescu şi Marin Sorescu. În program sunt incluse şi două lansări de carte: Această iubire, de Elena Ghiţulescu Lămureanu şi Hyperion netămăduitul de Constantin Lămureanu.
***telegrafonline.ro

Targ cu mesteri si produse traditionale




Muzeul National al Taranului Roman


Bucuresti


21 - 23 martie 2014




   Fundaţia Kogaion 115 organizeaza Târgul cu meşteri și produse traditionale, în curtea interioară a Muzeului Naţional al Ţăranului Român, în perioada 21 – 23 martie 2014.
  La târg vor participa meşteri populari şi meşteşugari, artişti plastici şi artizani ale căror creaţii păstrează tradiţiile culturale, folclorice şi religioase ale neamului românesc.
 Publicul larg este aşteptat să viziteze târgul unde meşteşugarii expun obiecte din ceramică, icoane, ouă încondeiate, straie populare minuţios lucrate, obiecte din lemn sau din piele, din lână sau mărgele şi ne vor încânta prin ingeniozitatea şi autenticitatea produselor lor făcute cu multă migală şi cu mult suflet.
    Producătorii vin cu mezeluri tradiţionale din carne de porc de Mangaliţa, brânzeturi pentru toate gusturile, cozonaci bucovineni, miere, plăcinte, zacuscă, sucuri naturale şi fructe din Maramureş. Masa cu dezlegarea la peşte a Bunei Vestiri va fi cu siguranţă delicioasă cu păstrăvul în cetină de brad şi icrele pe care le vor prepara gospodarii din Doftana.
   Pentru cei care apreciază obiectele vechi şi autentice, anticarii prezenti la târg vor fi pregătiţi cu unelte din lemn, mobilier ţărănesc, cărţi vechi sau covoare.
   Sâmbătă şi duminică părinţi şi copii sunt invitaţi la Atelierul Organic de presare manuală, la rece, a seminţelor. Aici puteţi învăța cum se obţin uleiuri aromate, procedeu păstrat pe meleagurile noastre încă din antichitate. În cadrul atelierului veți avea ocazia să vă identificați plantele care vă reprezintă şi să creeați propriul ulei aromat. Coordonatori - Raul și Denisa (www.organicjoy.ro): 0722.428.585
   Grătarul va fi încins dis-de-dimineaţă pentru a vă putea potoli foamea cu un cârnăcior, o pastramă sau o bucată de ciolan fiert, la foc mic, în vin.

INTRAREA LIBERĂ!
Program: zilnic între orele 10:00-18:00

Viata ca un vitraliu




Arta plasticacontemporana romaneasca


Oana Birsan


Casa Oamenilor de Stiinta, Bucuresti


20 martie 2014



Afis-expozitie-pictura-Diplomatia-prin-arta-Viata-ca-un-vitraliu-de-Oana-Birsan

   Joi, 20 martie 2014, ora 19.00, Casa Oamenilor de Stiinta – C.O.S. gazduieste vernisajul expozitiei de pictura Diplomatia prin arta - 2014, Viata ca un VITRALIU, semnata de artistul plastic Oana Birsan.
    Principalul rol al artei este de a cladi o punte intre oameni. Creația transcede barierele de limbaj, cultură sau naționalitate, vorbind direct laturii noastre profund umane, emoțiilor în care cu toții ne regăsim. În întreaga istorie a omenirii, artiștii sunt cei care au fost bineveniti oriunde, ca ambasadori ai frumosului, ducând cu ei în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii tot ceea ce este mai bun în cultura care i-a format. Ei au micșorat astfel distantele între popoare și au pus pietre de temelie la clădirea unei civilizații globale.
    Viata ca un VITRALIU hipnoticul joc de lumini, frumusetea, viata  si natura inconjuratoare . Fiecare moment al vieții omenești este și el o bucățică de vitraliu, așteptând sa fie incorporat în marele întreg in care ne revărsăm fiecare câte o rază .
   Puntea dintre oameni se cladeste asemeni unui VITRALIU.
   Pictorita Oana Birsan cu o experienta de peste 10 ani in acest domeniu, promoveaza prin lucrarile sale un stil decorativ cu influente textile.
   Vernisajul cuprinde doua momente artistice: mini concert sustinut de tanara pianista Yvonne Dogariu si un moment coregrafic de tango argentinian si rumba sustinut de Corina Petrescu,  profesor de dans, coregraf si arbitru de dans sportiv al Federatiei Romane de Dans Sportiv impreuna cu invitatii sai. Pentru acest eveniment, Crepe Black Collar, a creat o tinuta  vestimentara speciala ce va fi de asemenea prezentata.
     Evenimentul este organizat cu sprijinul Fundatiei Grupul de Initiativa Ecologica si Dezvoltare Durabila – G.E.I.D.D.
***modernism.ro