marți, 23 iulie 2013

Sprijinand valori




Casa Regala a Romaniei


Fundatia Principesa Margareta a Romaniei


Tinere talente


Tescani


7 - 14 iulie 2013















De ce fotografia ?




Lansare de carte


Andrei Baciu, Cristina Tinta, Dorin Bofan


Libraria Predania, Bucuresti


2 august 2013




  Editura Filos va invita vineri, 2 august 2013, ora 19:00, la Libraria Predania (str. Vulturilor nr.8, sector 3, Bucuresti), pentru lansarea cartii De ce fotografia ? in prezenta autorilor.
  De ce fotografia ? este un proiect editorial extrem de interesant, o radiografie a modului de a gandi despre fotografie la inceput de secol XXI, in Romania. Fotografia vazuta drept cale, intalnire, joaca, vis, refugiu, cautare personala, libertate, necesitate, arhiva de stari interioare, mod de exprimare sau chiar mod de viata, intr-o suita de eseuri, ganduri si interviuri care va vor aduce fata in fata cu intrebarea cheie: de ce fotografia ?
  "Ceea ce ne intereseaza este a-tot-puternicul cum (?), cel cu zeci de mii de raspunsuri, cu sute de mii de pareri si milioane de exemple vizuale. Cel departe de a fi intrebarea corecta. Ceea ce ar trebui sa ne intereseze este de ce. De ce fotografia ? De ce fotografiez ? Din acest punct ar trebui sa porneasca (sau nu) orice demers fotografic. Dar, de cele mai multe ori, tocmai acest aspect este omis. Rezultatul? Milioane de oameni rataciti, care cauta sa afle cum, fara sa stie - de fapt - de ce. Sufletul ascunde promisiuni, argumente si nevoi pe care, eventual, si cu putin noroc, doar le intuim. Rareori actionam. Nici macar nu ne pasa... Din aceasta carte nu veti afla cum. Nici de ce. Aceasta carte va va ajuta sa va descoperiti propriile raspunsuri, printre randurile si cuvintele autorilor. Mai devreme sau mai tarziu, veti renunta la cum. Firesc, in acel moment, va interveni de ce... " 
(Cristina Costieanu).


Informatii despre carte
Autori: Andrei Baciu, Cristina Ținta, Dorin Bofan
Prefata: Cristina Costieanu
Editura: Filos
Pagina de Facebook a editurii: https://www.facebook.com/Editura.Filos
Cartea De ce fotografia ? este distribuita de Editura Filos si este disponibila 
incepand cu data de 2 august 2013.


Despre autori

  Andrei Baciu s-a nascut la 24 octombrie 1983, locuieste in comuna Magurele, judetul Prahova si este doctor in literatura si profesor la un liceu din apropiere. A publicat fotografii si articole in majoritatea revistelor autohtone, tiparite sau doar online, de fotografie si nu numai: Foto4All, Photo Magazine, Foto-Video digital, Revista Satul, Photo Travel,foto-magazin.ro, liternet.ro, avola.ro, fotografa.ro, mixuldecultura.ro. Acestora li se adauga publicatii straine precum Fotoblur, The Photo Paper, F-Stop, qTp Magazine, World Photographers' Summit, 210 Photographers. 1X2 (1x.com) sau 591photography.com. A fost nominalizat si a castigat o serie de premii la competitii precum: Black & White Spider Awards, IPA (International Photography Awards), Digital Camera Photographer of the Year, British Romanian Chamber of Commerce Photo Competition etc.


  Cristina Tinta s-a nascut la 28 februarie 1984, in Targoviste. A urmat Facultatea de Relatii Internationale si Studii Europene din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, insa pasiunea pentru fotografie a facut-o sa se apropie tot mai mult de acest domeniu. In prezent este redactorul sef al revistei online de fotografie FOTO4all. Este de asemenea co-autoarea unei serii de ebook-uri despre fotografie aparute in colectia FOTO4all Ghiduri practice. A publicat fotografii si articole in revistele din Romania si nu numai, tiparite sau doar online: Foto-Video digital (2008), Photo Magazine (2006 si 2009), Ziarul Financiar, avola.ro, World Photographers Summit, The Photo Paper, F-Stop, Your Local Guradian, 591photography blog. A fost nominalizata si a castigat o serie de premii la competitii precum: Black & White Spider Awards 2012, IPA (International Photography Awards) 2012, Photography Masters Cup 2012 � The Color Awards, Organisacion Astronomica Cantabra Constest, Fotogeografica, Astrofoto etc. A participat la numeroase expozitii personale sau de grup, atat in tara cat si in strainatate.


  Dorin Bofan s-a nascut la 28 august 1984 in Piatra Neamt si locuieste in Targu Mures. A absolvit ca economist in cadrul Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi. Fotografiile sale si o serie de interviuri au aparut in reviste tiparite sau online ca National Geographic Romania, Photo Magazine, Foto-Video, FOTO4all, Photo Travel, foto-magazin.ro, whytake.net si altele. A participat si la cateva concursuri de fotografie, castigand sau fiind in lista scurta la International Photography Awards, Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year, Fotogeografica si Milvus Photo Contest. Expozitia Spiritul inaltimilor, realizata impreuna cu doi buni prieteni si oameni de munte, a ajuns la Bucuresti, Sibiu, Cluj-Napoca si Brasov.


Contact:
Editura Filos
Str. Vulturilor Nr. 8, Sector 3,Bucuresti
Tel.: (004) 0749 261 454 / (004) 0723 972 847
E-mail: contact@editurafilos.ro
Facebok: www.facebook.com/editura.filos

http://www.andreibaciu.ro
http://www.cristinatinta.blogspot.com
http://www.dorinbofan.com
http://www.facebook.com/editura.filos

***Foto-Magazin.ro

In orasul Unirii




Arta plastica contemporana romaneasca


Expozitia: Aducem culoare tarii


Muzeul National al Unirii, Alba Iulia


25 iulie - 3 august 2013






Tinerii membri UAP Sucursala Simleu Silvaniei Salaj, presedinte pictor Costalas Dumitru, vor participa joi, 25 iulie 2013, la Expozitia Nationala care va avea loc la Muzeul National al Unirii, Alba Iulia. Sunt prezenti 23 de artisti din Simleu - Silvan Art cat si din judet.

Eveniment cultural-turistic




Turneul extraordinar: Descoperă România


ICon Arts Trio


Roma, Ostrov, Sinaia, Mogoșoaia


11 - 18 august 2013





  Un eveniment cultural – turistic inedit se va desfăşura în perioada 
11 – 18 august 2013.
Turneul extraordinar Descoperă România vă propune o călătorie fantastică ghidată de 
ICon Arts Trio.
 
  Radio România Cultural, Asociația Pro Valores, Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România şi ExcesMusic vă propun să descoperiți o Românie reală, o Românie a înțelegerii și conlucrării interetnice, o Românie a oamenilor  talentați, creativi și valoroși, o Românie a bogățiilor turistice, o Românie cu un potențial cultural – turistic imens.
  Nu întâmplător primul recital va avea loc la Roma, la Accademia di Romania, pe 11 august, adică în capitala europeană în care imaginea țării noastre are cel mai mult de suferit.
  Apoi muzica de cea mai bună calitate, semnată de GeorgeEnescu, Ernő Dohnányi și Franz Schubert, va pătrunde în spaţii turistice românești de mare spectaculozitate: marea întindere viticolă de pe malul Dunării – Domeniile Ostrov – sala de degustare (vineri 16 august, ora 19:00), Castelul Peleș - sala de muzică (17 august, ora 17:00) și Palatul Mogoșoaia – sala scoarțelor (18 august, ora 17:00).
 
  Icon Arts Trio este alcătuit din tineri muzicieni valoroşi, care s-au impus la mai multe competiţii naţionale şi internaţionale şi s-au perfecţionat cu muzicieni de renume.
 Violonistul Simon Csongor, o valoare a şcolii muzicale târgu – mureşene, a câştigat peste 10 premii la concursuri naţionale şi internaţionale, a susţinut recitaluri în întreaga ţară şi concerte în calitate de solist cu diferite orchestre, este Student al Academiei Gheorghe Dima din Cluj şi deşi are doar 20 ani este membru al Filarmonicii Transilvania.
  Violoncelista Csilla Kecskes Aved este de asemenea din Târgu Mureş, în prezent studiază la Universitatea de Arte din Zurich (Elveţia), s-a remarcat în cadrul proiectului SoNoRo, a fost solistă a Filarmonicii târgu-mureşene şi a Orchestrei de Cameră din Budapesta.
  Violistul Mihai Cocea este din Bucuresti, iar după absolvirea Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti s-a perfecționat la Universitatea de Arte din Zurich și la Academia Regală din Londra. A câștigat numeroase premii la concursuri desfășurate în România și Anglia, iar în ianuarie 2013 a fost finalist al concursului international Yuri Bashmet de la Moscova.
 

Spiritul copilariei




Arta plastica contemporana romaneasca


Gherghel Elisabeta


Expozitia: Ce te faci cu calul roz ?


Imbold, Galeria, Bucuresti


25 iulie - 14 august 2013




  Imbold, Galeria deschide joi, 25 iulie, ora 20:00, prima expoziție personală a tinerei pictorițe Elisabeta Gherghel: Ce te faci cu calul roz ?. Vernisajul va continua de la ora 21:30 cu un set live de saxofon de la Edy Neumann.
  Ce te faci cu calul roz ? este o serie de șapte lucrări ce are o continuitate vizibilă a relației copilului cu obiectul însuflețit. Elisabeta Gherghel a plecat de la lectura  Phaidros a lui Platon în care sufletul este comparat cu o caleașcă trasă de doi cai, ce sunt conduși de
un vizitiu. Unul dintre cai este alb, de origine divină și, de aceea, el urmează bucuros îndemnurile vizitiului spre lumea Ideilor. Al doilea cal este negru, dimpotrivă, de origine vulgară; el este înrudit cu colbul pământului și, de aceea, a plecat spre lumea senzorială ceea ce face ca vizitiul să-l silească să ia calea în sus.
  Tânăra pictoriță a pornit de la ideea unui cal roz, asociat cu poneiul roz, jucăria preferată a fetițelor în cele mai multe cazuri, având aici simbol al copilăriei, al purității, al naivității și al comunicării directe cu obiectele neînsuflețite acordându-le o importanță mare sau nulă în funcție de starea de spirit.
  "Întrebarea din titlul proiectului vrea să evidențieze și să pună accent pe spiritul copilăriei, unde se duce...se pierde sau rămâne...e bun sau rău...vrem să ne întoarcem în vremurile alea sau nu ?” - Elisabeta Gherghel
  Tânără absolventă a UNARTE, specializarea pictură (2011), Elisabeta Gherghel surprinde mici elemente de cotidian urban în jurul cărora construiește o poveste. De multe ori, simbolul propriu-zis nu este figura centrală, alteori lipsește în întregime, fiind completat de privitor natural datorită înșiruirii pânzelor în serii.
  Poneiul parcurge un traseu în cele șapte lucrări ale Elisabetei, exact așa cum copilul parcurge un traseu. Dispariția poneiului marchează atât la nivel cromatic, cât și conceptual dispariția unei perioade "roz”.

  Expoziția va fi deschisă în perioada 27 iulie – 14 august, de luni până duminică, 
între orele 12:00 – 20:00. 

  Eduard Jack Neumann este saxofonist, compozitor, producător muzical, un nume consacrat în muzica de avangardă din România. A cântat cu Funkin Le Free, Golem, autor al grupului Blazzaj, jazz modern cu Lucian Ban și Vlaicu Golcea, Baumann Quartet, Orient Express, Electric, Eddie Neumann Quintet cu Spike Wells, Quentin Collins și David Whitford, Luiza Zan, Jimmy Cserkesz și Raul Kusak, cu Tavi Scurtu, Dan Alex Mitrofan și Csaba Santa, cu Mircea Tiberian, Chris Dahlgren, Albrecht Maurer, Copii Răi, Electroacustic Jak Aprilie, Mats Gustaffson Quintet, Jak D.C. și lista, bineînțeles, nu se oprește aici. 

Sa fim solidari




Initiative de toata lauda


Impreuna pentru Daniel


Hard Rock Cafe, Bucuresti


26 iulie 2013







  Vino sa-i asculti live pe Red Cat Bone si Proiectul Tivodar si poti da o mana de ajutor in salvarea micutului Daniel Pirvu, un baietel de numai un an, diagnosticat cu sindromul DiGeorge. Mai multe detalii despre Danut pe www.danielpirvu.ro.

Prin Apuseni




România de-altădată


Stațiuni montane


Stâna de Vale


Colecții și Colecționari


Cartofilie




Spre Stâna de vale...




Inaugurarea căii ferate spre admirabila localitate climaterică a Bihorului.
P. S. S. Episcopul D-r Valer Valea Traian Frențiu, deschide linia.






Articol publicat în Revista Cele Trei Crișuri, Oradea.
Nr. 7 - 8, iulie - august 1935.




Prezentare promoțională publicată în Revista Natura, nr. 6. 15 iunie 1937.


Mănăstirea. 1958.


Cabana C.C.S.
Mini-imagine inclusă într-un semn de carte. Librăria Noastră. Anii '50.


Vedere. Cod: 880. Prima parte a anilor '60. Necirculată.


Cabana turistică. 1962.


Sanatoriul.
Mini-imagine înclusă într-un semn de carte. Librăria Noastră. Anii '50.


Vedere din Stîna de Vale. Cod 7894. Prima parte a anilor '60.
Idem. Volum: Stațiunile balneoclimaterice. Izvoare de sănătate. Începutul anilor '70. 



Stîna de Vale.
Volum: Oradea, Băile Felix și 1 Mai - Mic îndreptar turistic. 1966.


Vedere din Stîna de Vale. 
Cod: 6501. Foto: C. Vladu. Anii '60-'70. Necirculată. 


Stîna de Vale. Cod: 9713. Foto: Fl. Petheu. 1969. Necirculată.



Stîna de Vale. Cod: 155. 1971.


Stîna de Vale. Cod: 9732. Foto: Fl. Petheu. Începutul anilor '70. Necirculată.



Stîna de Vale. Foto: Sorin Dan. 1973.



Stîna de Vale. Foto: Sorin Dan. 1974.


Vedere. Cod: 1020. Foto: V. Stamate. 1975.
Alt tiraj: 1976. Necirculată.


Lumina și imaginea păstrate în inimi pînă la o noua întîlnire cu
Izvorul Minunilor.
Volum: Stațiunile de odihnă și tratament balnear. 1979.


Stîna de Vale: o stațiune pentru orice anotimp.
Mini-pliant. Coperta I. 1987.


La oglindă.
Volum: Stațiunile de odihnă și tratament balnear. 1979.


Magnetodia flux.
Volum: Stațiunile de odihnă și tratament balnear. 1979.


Colaj. Cod: 3135. Foto: V. Stamate. 1978. 
Imaginea din stânga, sus: Hotelul Iadolina.
Alt tiraj: 1981. Necirculată.


Colaj (jud. Bihor). Imaginea (identică cu cea precedentă) din stânga, sus: Hotelul Iadolina. 
Cod: 3135. Editor: OSETCM. Foto: V. Stamate. 1980.
Variantă. Fără menționarea județului. 1980. Necirculată.
Alt tiraj; numele fotografului nu mai apare. 1982.


Hotelul Iadolina de la Stîna de Vale. 
Volum: Bihor - Ghid turistic al județului. 1979.


Stîna de Vale - Hotelul Iadolina. Monografia: Județele patriei - Bihor. 1979.
Idem: Stîna de Vale din Munții Apuseni. Volum: Ferestrele patriei. Editura: Ion Creangă. 1983.


Broșură: Iarna în Carpați. Publiturism. 1982.


Hotel Iadolina. Foto și editare Publiturism. 1982.
Imagine identică cu cea precedentă.


Pe  spatele ilustratei, ștampila publicitară care promovează
Expozițiea de Maximafilie de la Timișoara. 20 - 23 februarie 1982. 


Hotelul Iadolina. Cod: 3830. Foto: V. Stamate. 1982. Necirculată.


Hotel Iadolina. Cod: EST 14032. Foto: Ion Nădrag. Anii '80. Necirculată.


Colaj. Județul Bihor. Cod: 4053. 1987. Necirculată.
Imaginea din stânga, jos: Hotelul Iadolina.


Hotel Iadolina - hol recepție. Mini-pliant. 1987.


Hotel Iadolina - camera. Mini-pliant. 1987.


Tratament. Mini-pliant. 1987.


Stîna de Vale: o stațiune pentru orice anotimp.
Mini-pliant. Coperta I. 1987.


Revista România pitorească, nr. 1 (2015), ianuarie 1989.


Cabana Cerbul. Cod: 948. Foto: V. Stamate. OSETCM. 1980.
Imaginea a fost reprodusă și pe o ilustrată tip colaj (vezi mai jos).
În mod miraculos,îmbrăcămintea a trei personaje...se schimbă!


Popasul turistic. Mini-pliant. 1987.


Izvorul Minunilor. Cod: 920. Foto: Stamate Victor. 1974.
Alt tiraje. Autorul fotografiei este trecut: V. Stamate. 1977 și 1980 (necirculată).


Izvorul Minunilor. Cod: 3829. Foto: V. Stamate. 1988. Necirculată.


Vedere. Cod: 566. O S E D T. 1972. Necirculată.


Braserie. Mini-pliant. 1987.


Păstrăvăria. 1961.


Valea Iadului. Cod: 1238. 1961.


Stîna de Vale - Cascada Iadolina. Cod: 919. Foto V. Stamate. 1975.
Alt tiraj, 1980.


Munții Apuseni - Cascada Iadolina. Cod: 919. Foto: V. Stamate. 1976. Necirculată.
Imagine identică cu cea precedentă dar mult mai luminoasă.
Alt tiraje: 1977 (necirculată), 1980 (necirculată) și 1981.


Peisaj de iarnă la Stîna de Vale. Volum: Bihor - Ghid turistic al județului. 1979.
Idem: Sporturi de iarnă la Stăna de vale. Monografia: Județele patriei - Bihor. 1979.


Stațiunea balneoclimaterică Stîna de Vale (jud. Bihor) - pe valea Sighiștelului.
Cod: 986. Foto: I. Nădrag. Publiturism. 1983. Necirculată.


Articol publicat în Revista România pitorească, nr. 1 (2015), ianuarie 1989.


Titulatura eronată: Stîna "din" (în loc "de") Vale. Vederi.
Cod: 34. 1970. Necirculată.
Alt tiraj, fătă nicio explicație. O S E D T. 1970.


Titulatura corectă. Colaj. Cod: 165. 1971.
Alt tiraj, cod: 275. Este trecut și autorul fotografiei: Pretor Dumitru. 1972.
Alt tiraj: 1976.
Alt tiraj, inscripționată: Vederi. Cod: 2594. Foto: D. Pretor. 1979. Necirculată.
Același cod, același an, variantă fără trecerea autorului fotografiei. Alt tiraj: 1990.


Colaj. 1978. 
Mulțumiri Mariei Dobrescu pentru generozitate.


Colaj. Cod: 1352. 1974. OSETCM. Necirculată. 
Cascada Iadolina; Vedere; Cabana Cerbul; Izvorul Minunilor. 
Alte tiraje, același cod: 1976, 1979 (necirculată), 1980 și 1989.
Imaginea denumită "Vedere", din 1979, este intitulată: Pavilionul nr. 1.


Colaj. Cod: 3130. OSETCM. 1980. Necirculată.
Alt tiraj, 1981. Necirculată.
Izvorul Minunilor; Vedere; Pavilionul nr. 1; Hotelul Iadolina.


Colaj. Cod: 3832. Foto: V. Stamate. 1982. Necirculată.


Colaj. Cod: 3842. Foto: V. Stamate. 1982. Necirculată.


Revista Natura, nr. 6. 15 iunie 1937.


Vederi din Regiunea Oradea.
Mini-imagini încluse într-un semn de carte. Librăria Noastră. Anii '50.


Volum: Oradea, Băile Felix și 1 Mai - Mic îndreptar turistic. 1966.
Editura Meridiane. Tiraj: 6150 exemplare. Fotografiile executate de studioul de artă fotografică al Combinatului poligrafic Casa Scîntei București și de secția foto Agerpres.


Volum: Stațiunile balneoclimaterice. Izvoare de sănătate. 
Lucrare realizata de revista Munca în sindicate. Începutul anilor '70.


Monografia: Județele patriei - Bihor. Editura Sport - Turism. 1979.
Fotografii: E. Popper, Șt. Vilidar, col. C.P.C.S.


Volum: Bihor - Ghid turistic al județului. Editura Sport-Turism. 1979 
(Bun de tipar 13.05.79).


Volum: Stațiunile de odihnă și tratament balnear. 1979.
Lucrare editată de Comisia pentru activitatea balneo-climatică
(Uniunea Generala a Sindicatelor din România).


Broșură: Iarna în Carpați. Publiturism. 1982.


Mini-pliant. ONT Carpați - Publiturism. 1987.


Idem.


Revista România pitorească, nr. 1 (2015), ianuarie 1989.


***Am respectat întocmai inscripționările de pe ilustrate și celelalte surse folosite. 
Greșelile de titulatură, ortografice, etc., nu-mi aparțin.
Orice completări sau corectări sunt utile și le voi avea în vedere 
cu promptitudine spre postare. Nu mai vorbesc de donații !