miercuri, 19 mai 2021

Viața cotidiană în Sibiu în perioada medievală și modernă

 


Muzeul Țării Făgărașului Valer Literat 


Făgăraș 


18 mai - 12 septembrie 2021




    Muzeul Național Brukenthal Sibiu și Muzeul Țării Făgărașului Valer Literat vă invită să vizitați expoziția temporară Viața cotidiană în Sibiu în perioada medievală și modernă ce încearcă să surprindă viața obișnuită, de fiecare zi a sibienilor în epoca medievală și modernă, plecând  de la câteva aspecte de referință ale cotidianului: religia, educația, munca, mâncarea, boala, structuri de ordine și apărare și relaxare.

Expoziția, organizată cu prilejul Zilei Internaționale a Muzeelor poate fi vizitată în perioada 

18 mai - 12 septembrie 2021, 

în Cetatea Făgăraș, etajul I, circuitul expozițional.

 

Pe simezele bârlădene - Ex Nihilo Nihil

 


Arta plastică contemporană românească 


Zuzu Caratănase


Muzeul Vasile Pârvan, Bârlad 


28 mai - 31 august 2021



Viețuitoare marine

 


Muzeul Vrancei 


Focșani 


20 mai 2021




     Secția de Științele Naturii vă invită joi, 20 mai, ora 14:30, la vernisajul foto-expoziției Viețuitoare marine, cu ocazia Zilei Internaționale a Biodiversității (22 mai). Evenimentul se desfășoară în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, Colegiul Economic Mihail Kogălnicescu Palatul Copiilor din Focșani și Biblioteca Județeană Duiliu Zamfirescu. Manifestarea va avea loc la sediul instituției din strada Republicii, nr. 8.

Vă așteptăm să descoperiți diversitatea viețuitoarelor marine prin intermediul fotografiei!

Manuscris genealogic al Casei Princiare Cantacuzino

 


Muzeul Național de Istorie a României 


București


20 mai - 13 iunie 2021




    Manuscrisul cuprinde 24 de file din hârtie, caligrafiate cu cerneală neagră, în limba franceză. Lucrarea a fost restaurată recent, integral, de către doamna Cristina Petcu, expert restaurator, beneficiind, în prealabil, de investigații fizico-chimice realizate de doamna dr. Cristina Carșote, cercetător științific, specialiști în cadrul muzeului.

    Lucrarea este structurată în trei părți de dimensiuni disproporționate, prima constituind baza lucrării și cea mai consistentă parte. Ultimele două sunt scurte prezentări, completând lucrarea în mod util.

    În prima parte a Genealogiei istorice, intitulată Maison des Princes Cantacuzène, este prezentată însemnătatea acestei familii, una dintre cele mai prestigioase din Europa, care a slujit Bizanțul prin intermediul împăraților, generalilor, înalților demnitari, marcând istoria Europei încă din secolul al XI-lea.

    În a doua parte, cu titlul Charges remplies par la famille Cantacuzène, se enumeră demnitățile ocupate de Cantacuzini de-a lungul secolelor, începând de la împărații bizantini la principi din Peninsula Balcanică, inclusiv Țările Române dunărene, până la generali și înalți demnitari imperiali din Orient, Rusia și Austria.

    Paragrafului anterior îi urmează un subcapitol privitor la Dignites. În cadrul acestuia, se face apel la dreptul ereditar, consfințit de biserică și imperiu, asupra înaltului Ordin Sfântul Gheorghe, cu mai multe clase, care aparține familiei Cantacuzino, enumerându-se pentru credibilitate Marii Maeștri ai Ordinului (de la împărații Cantacuzini ai Bizanțului până la Rudolf-Radu Cantacuzino, fiul lui Ștefan Vodă Cantacuzino).

    Al doilea subcapitol al părții a doua este denumit Aliances, unde sunt enumerate alianțele încheiate în scop matrimonial, rezultând alianțe de înrudire între Cantacuzini și mari familii dinastice din Europa de Sud-Est, Bizanț, Balcani și Țările Române.

    Ultima parte se intitulează Armes de la Maison des Princes Cantacuzène. Este descris blazonul familiei princiare, fiind prezentate toate formele specifice de dezvoltare multiseculară. Scutul, format din nouă piese, conține deviza latină: Quae nocent, docent, care se traduce prin "ceea ce dăunează, te învață". Lozinca a fost adoptată de Cantacuzini când au fost nevoiți să părăsească Bizanțul, în urma persecuțiilor prin care au trecut după cucerirea Constantinopolului în 1453.

    Genealogia Cantacuzinilor, ramura Măgureanu, atribuită după o cercetare temeinică caimacamului Constantin Cantacuzino al Țării Românești, din perioada 1848-1849, are menirea de a demonstra încă o dată, dacă mai era nevoie, preocuparea permanentă a boierimii noastre princiare pentru istoria familiei. Această grijă, pentru consemnarea curgerii neamului, indiferent de scopul pentru care a fost alcătuită, interesează nu numai familiile, ci şi istoria naţională. Cu atât mai mult cu cât, familia în cauză numără printre strămoşii săi împăraţi şi despoţi bizantini, principi şi demnitari ai Principatelor Române, cu înrudiri în toată Europa de Sud-Est şi de Apus, ei înşişi făuritori ai istoriei.

Curatorul expoziției este dr. Ginel Lazăr, cercetător în cadrul MNIR. 

    Expoziţia va fi deschisă la Muzeul Naţional de Istorie a României în perioada 20 mai - 13 iunie 2021 şi va putea fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 10:00 -18:00.

Vă așteptăm cu drag!

Mon Amour, Plein Air

 


Arta plastică contemporană românească


Ioana Crăciun Dobrescu, Ioan Oratie 


Muzeul Municipal Octavian Moșescu, Râmnicu Sărat 


21 mai - 30 iunie 2021



Pe simezele Capitalei - Mother of Many Souls

 


Arta plastică contemporană românească


Nicoleta Gribincea, Eugen Iovan, Lucian Liciu 


Galeria Căminul Artei, București 


21 mai - 2 iunie 2021



Regina Maria și membrii Casei Regale a României

 


Colecții și Colecționari 


Radu Marți 


Muzeul Național Brukenthal, Sibiu 


12 mai - 27 iunie 2021



   Om de afaceri de succes, Radu Marți este un pasionat colecționar și un "artist de duminică" cu o putere de muncă atât de mare, încât poate rivaliza cu orice artist cu normă întreagă. Cele peste o sută de desene în creion, în care sunt reprezentați membrii Casei Regale a României, stau mărturie în acest sens, ele fiind realizate într-un scurt interval de timp: 2019-2020. Dar aceste desene reprezintă doar un eșantion tematic din prolifica activitate de creație a lui Radu Marți.

Nucleul spiritual al expoziției este reprezentat de Regina Maria a României.

    Pornind de la concluziile lui José Ortega y Gasset, potrivit cărora: "Într-un cămin predomină totdeauna climatul pe care-l aduce și-l reprezintă femeia", putem afirma faptul că Regina Maria – prin magnetismul personalității sale, dar și prin felul ei special de a fi – a creat o atmosferă aparte nu doar în interiorul Casei Regale, ci şi în întreaga Românie interbelică. Mai mult decât atât, ea reprezintă, inclusiv astăzi, o prezenţă vie în jurul căreia se polarizează valori, idei, inițiative etc.

   În expoziția de față, Radu Marți, prin dubla sa ipostază – cea de artist și cea de colecționar – a reușit să ne aducă în atenție ceea ce a înțeles Ernst Kantorowicz prin cele "două corpuri ale regelui". Mai precis, pe de-o parte, ne este înfățișat corpul uman/muritor al monarhului, materializat printr-o serie de portrete și fotografii personale în care este surprinsă dimensiunea neinstituțională a membrilor Casei Regale sau, dacă vreți, este descoperit regele "dincolo de sala tronului", cum ar fi spus Dan Horia Mazilu. La acest "corp uman" al regelui, se adaugă cărțile de autor cu autograf ori lucrările artistice realizate de Regina Elisabeta ori de Regina Maria. Pe de altă parte, în ceea ce privește "corpul instituțional" ori "corpul nemuritor" al regelui, în colecția lui Radu Marți sunt prezente mai multe medalii, decorații ori busturi care au fost realizate în timpul monarhiei sau care reprezintă efigiile membrilor Casei Regale a României.


Retrospectiva telefoanelor mobile

 


Muzeul Științei și Tehnicii Ștefan Procopiu 


Iași 


21 mai - 31 decembrie 2021




    Muzeul Științei și Tehnicii Ștefan Procopiu din cadrul Complexului Muzeal Național Moldova Iași, în parteneriat cu firma de service GSM din Iași - GSM ZONE, organizează la Palatul Culturii, expoziția temporară Retrospectiva telefoanelor mobile. 

Vernisajul va avea loc vineri, 21 mai 2021, ora 12:30.

    Expoziția, care este o premieră de acest gen în Iași, reunește peste o sută de piese reprezentative ce prezintă, cronologic și în sens evolutiv, o retrospectivă a celor mai importante momente care au marcat istoria telefonului mobil. Tema propusă este ilustrată prin exponate cu greutăți de la 1 kilogram până la 47 de grame, care aparțin diverselor branduri consacrate.

    În cadrul acestui demers expozițional va fi prezentată publicului o categorie aparte de aparate electronice portabile și anume o serie de dispozitive telefonice de tip mobil într-un aranjament de colecție sugestiv și educativ.

    Este evident faptul că astăzi telefonul celular are un impact semnificativ asupra societății omenești. De la primul model Dyna Tac 8000X lansat în 1983 de Motorola și până la prima generație iPhone 2G din 2007, au existat numeroase device-uri care au marcat istoria acestui important mijloc de comunicare socială. Privind retrospectiv, putem observa o evoluție continuă atât a parcursului tehnologic inovativ, cât și a design-ului funcțional și comercial al telefonului mobil. Din acest punct de vedere, inițial se opta pentru soluții de încadrare clasice, incomod de grele.

   Expoziţia Retrospectiva telefoanelor mobile va putea fi vizitată, cu respectarea normelor impuse în contextul pandemiei, în perioada 21 mai – 31 decembrie 2021, de marți până duminică, în intervalul orar 10:00 - 17:00 (ora 16:30, ultimul bilet), în spațiul expozițional al Muzeului Științei și Tehnicii Ștefan Procopiu.

    Curatorii expoziției sunt Marian Abutoaie, fondator și administrator al GSM ZONE, respectiv dr. Monica Nănescu, șef al Muzeului Științei și Tehnicii Ștefan Procopiu și Lenuța Chiriță, muzeograf.

 

Pe simezele ploieștene

 


Arta plastică contemporană românească 


Cornelia Victoria Dedu 


Galeria de Artă Ploiești


27 mai - 9 iunie 2021