duminică, 26 mai 2013


Prezente romanesti peste hotare


Concursul International de Poezie Giovani e Poesia


Villa Taverna, Triuggio, Italia


2 iunie 2013







   Duminică, 2 iunie 2013, la Triuggio, prestigioasa clădire istorică Villa Taverna, una dintre cele mai vechi clădiri lombarde, va găzdui ceremonia de premiere a finaliștilor din aproape 30 de țări ai Concursului Internațional de Poezie Giovani e Poesia (Tinerii și Poezia), manifestare ajunsă la cea de a 22-a ediție, prin eforturile și strădania organizatorilor Centrului Internațional de Poezie din localitate, a promotorului acestui proiect, poetul Alessandro Villa.
  Concursul este organizat de Centrul de Pozie și Tineret din Triuggio, cu patronajul Primariei orașului, Regiunii Lombardia, Provinciei Monza și Brianza, Banca Credito Cooperativo din Triuggio, a ziarului Il Cittadino din Monza, a revistei Messaggero dei ragazzi și colaborarea Centrului Cultural Italo-Român din Milano, editurii Prometheus din Milano. Premiul Internațional de Poezie s-a născut in anul 1991 ca un obiectiv al Centrului de Poezie și Tineret din Triuggio.
  Incepând cu anul 2009, Centrul Cultural Italo-Român din Milano este partener și susținător al concursului în relația cu școlile și copiii din România și Republica Moldova.
  În comunicatul emis de organizatori, la cea de a 22-a ediție a Premiului Internațional de Poezie, au participat un număr 690 autori cu un total de 848 creații prezente în concurs.
  Prezența străină a fost următoarea, după numărul de participanți: 50 autori din România, 22 din Bulgaria, 19 din Croazia, 13 din Republica Moldova, 8 din Albania, 7 din Maroc, 6 din India, și în număr de la doi la patru autori din: Irlanda, Pakistan, Peru, Polonia, Burkina Faso, Ucraina ed Etiopia, Marea Britanie, Lituania, Senegal, Columbia, Argentina, Germania, Grecia, Nigeria e Filippine, Serbia, Olanda, Rusia, Belgia, Israel, Egipt, Brazilia, cu un total de174 autori.
  România a înregistrat și la această ediție una dintre cele mai mari participare între toate țările străine, cu un număr de 50 de creații ale copiilor, din orașe precum: București, Brașov, Galați, Baia Mare, Cugir, Focșani, Bacău, Suceava etc. fiind deja prezentă de mai mulți ani la acest concurs iar copiii români, premiați de-a lungul anilor la mai multe secțiuni. Și din Republica Moldova, ca în fiecare an, sunt prezente creațiilor unor elevi sau tineri poeți.
  Juriul alcătuit din 16 persoane: poeți, scriitori, profesori și jurnaliști italieni a acordat în cazul creațiilor copiiilor români și celor din Republica Moldova, mai multe premii la diferite secțiuni anunțate în cadrul concursului după cum urmează:

Între premiile de la secțiunile anunțate în concurs:

La secțiunea A până la 12 ani: Denisa Lepădatu din Galați.

La secțiunea C cu vârsta cuprinsă între 13 - 17 ani:
 premiul 1: Diana Laura Neohit din Brașov și 
premiul 4 cu mențiunea de onoare: Diana Ștefănescu din Brașov.

La secțiunea D cu vârsta de la 18 ani - 
premiul 5 -mențiune specială: Sorina Gherghel din Cugir (Alba)

Între premiile speciale și diplomele atribuite de juriu, 
copiiilor din România și Republica Moldova:

– Premiul In memoria di Bruna Baroni-cel mai bun text dedicat mamei: 
Ada Peron din Focsani

– Premiul In memoria di Ettore Villa-cel mai tânăr autor: 
Doina Strulea din Criuleni (Moldova)

– Premiul In memoria di Eugenio Bentivegna- cel mai bun text al unui tânăr autor străin: 
Diana Laura Neohit din Brasov

– Premiul Miglior raccolta di giovane autore (Cea mai bună colecție de poezie): 
Miruna Ioana Rus din București

– Premiul Giovani Voci- Tinere voci: 
Diana Frumosu din Criuleni (Moldova), Alexandra Miriam Temneanu din Suceava, 
Alma Justina Mihalache Pătrășcan din Bacău, 
Adriana Prodan din Baia Mare (Romania)

– Diplomă specială: Poesia e Vita: 
Alexia Ghergan din București

– Premiul Andrea Negrotto Cambiaso: 
Doina Postolachi din Chișinău

– Premiul Scuola e Poesia - 
Colegiul Național UNIREA din Brașov

   Centrul Cultural Italo-Român din Milano mulțumește tuturor copiiilor participanți fie în mod individual, fie în cadrul unor proiecte școlare, profesorilor care au colaborat din România cât și Republica Moldova, tuturor celor înscriși, care au dovedit interes, pasiune, talent dar și bucuria de a participa la un important concurs de poezie din Italia, în spiritul unei frumoase competiții.
***culturaromena.it



Un nou lacas de cultura




Agentia de Stiri Bune


Inaugurarea Muzeului Istoric si Etnografic


Comuna Paunesti, judetul Vrancea

25 mai 2013





   Asociaţia Păuneşti- Prezent şi Viitor şi-a văzut împlinit unul dintre proiectele la care lucrează de o bună perioadă de vreme si a inaugurat pe 25 mai 2013 Muzeul Istoric şi Etnografic.
   La sfarşitul săptămanii, la Păuneşti a fost inaugurat oficial Muzeul Istoric şi Etnografic al comunei, care adună mai multe mărturii ale istoriei acestei comune şi a zonei, dar şi lucruri specifice portului şi ustensile gospodăreşti, donate sau cumpărate de-a lungul timpului de membrii Asociaţiei. 



  “Impresionant este faptul că, vizitand muzeul, oameni simpli din sat au apreciat la superlativ strădania iniţiatorilor şi au promis că vor sprijini îmbogăţirea patrimoniului acestui muzeu, care deja este o mandrie a comunităţii locale. Fondatorul muzeului este Asociaţia Păuneşti Prezent şi Viitor, asociaţie care a luat fiinţă din iniţiativa valorosului fiu al satului, profesorul de istorie Liviu Roman”, a transmis învăţătorul Antofi Leu, reprezentant al acestei asociaţii şi un adevărat mediator cultural la localităţii. 



  Fondatorii muzeului au ţinut să aprecieze şi implicarea autorităţii locale în acest proiect, primăria fiind cea care a pus la dispoziţie spaţiul dar a oferit şi ajutor în realizarea proiectului. Printre exponatele muzeului se numără şi cateva obiecte specifice perioadei comuniste, cum ar fi un televizor cu lămpi, cateva bibelouri sub formă de peşte, specifice perioadei, dar şi un costum de şoim al patriei.









***ziaruldevrancea.ro via Ana-Maria Popa 

Inca o dovada ca si cu mijloace mai modeste, dar cu multa pasiune si suflet, se pot realiza lucruri insemnate, mai ales la nivel de comunitati locale. Un exemplu pe care mi l-as dori preluat de cat mai multi. Felicitarile si respectul meu pentru cei care s-au straduit sa aduca la bun sfarsit aceasta lucrare.

Let's Celebrate Culture


Diaspora romana


Comunitatea Romana Sf. Stefan cel Mare


Colegiul Byron, Atena, Grecia


25 mai 2013




celebrarea anuală a diversității culturale byron

   Celebrarea anuală a diversității culturale, organizată de Byron College (Marea Britanie) a reunit pentru încă o dată, culturi, tradiții si religii din diverse țări, de diferite culori ale  pielii,  limbi diferite dar, toți cu iubire de copii,  respect unii pentru alții, toleranță față de  diferență,  pasiune pentru educație și spirit de generozitate.


   În acest an, aproximativ 30 de standuri naționale au prezentat  delicii culinare și obiecte tradiționale.Vizitatorii au putut să se plimbe printre standuri și să “guste” din tradiția fiecărei țări, făcând astfel o călătorie plină de bucurie de la țară la țară !


   Romania, reprezentată de Comunitatea Română Sf. Stefan Cel Mare din Atena, a expus vizitatorilor un stand cu produse de patiserie oferite de Carpathian Bakery din Atena, obiecte artizanale, costume populare romanești si brosuri turistice. Stand realizat cu sprijinul domnului Nicolae Preda-medic stomatolog.


***xenonobserver.com - George Iacob




Mistici, hoți și nebuni



Tramvaiul 26


Jerome Rothenberg


București


31 mai 2013





  Vineri, 31 mai, de la ora 19.30, vă așteptăm în Tramvaiul 26, la o seara specială, în care îl veți putea întâni și asculta pe legendarul poet Jerome Rothenberg, într-un performance unic, alături de poeții Chris Tanasescu (Margento) și Sebastian Reichmann.
- lectură bilingvă -
Evenimentul va fi prezentat de Iulia Militaru și Felix Nicolau. 
Moderator: Claudiu Komartin (Institutul Blecher)
Gazde: Ana Toma (Casa de Editura Max Blecher) și Cătălina Matei (Tramvaiul 26)
Participarea autorului la târgul de carte Bookfest 2013 a fost posibilă cu sprijinul 
Departamentului de Stat al SUA, Federatiei Comunităților Evreiești din Romania și 
Fundației Margento.

   Evenimentul este prilejuit de apariția în limba română a cărții Mistici, hoti si nebuni. Aceasta este o selecție de poeme și texte teoretice din cele mai reprezentative volume ale autorului american Jerome 
Rothenberg, traduse în limba română și adnotate de Raluca & Chris Tanasescu (Margento). Volumul va apărea la Casa de Editură Max Blecher și va fi lansat printr-o serie de lecturi ale autorului la Tramvaiul 26 (31 mai), Târgul de carte Bookfest (1 iunie) și Teatrul Evreiesc de Stat (2 iunie). 
  Prin această traducere, marele Jerome Rothenberg se întoarce acasă, căci două dintre cele mai importante figuri care l-au inspirat vin de la noi: Tristan Tzara și Mircea Eliade. În Statele Unite, Rothenberg este cunoscut drept un performance magus, explorator al muzicii-mit și antologator care a făcut să se întrepătrundă cântecele rituale străvechi cu năzuințele avangardiste într-o pânză neasemuită a aspirației umane către mister și frumusețe. În Romania, el este fiul rătăcitor. (Andrei Codrescu, autor al So Recently Rent a World: New and Selected Poems)
   Jerome Rothenberg (n. 1931, New York) este poet, traducător și antologator. Influența eforturilor sale în aceste domenii este imposibil de cuantificat, însă cu siguranță este covârșitoare și contribuie la modelarea felului în care poeții au gândit și au scris despre cultură, mituri, identitate și performance în ultimii cincizeci de ani. Autorul este, de mai bine de cincizeci de ani, o prezență dominantă în poezia și poetica americană. Poezia sa a explorat întotdeauna adâncimile experienței umane pentru a scoate la lumină un cuvânt limpede. Poemele sale sunt o îmbinare minunată a colocvialului cu intensitatea profetică. Angajamentul său față de tradiția și istoria evreilor a condus la remarcabilele poeme inspirate de experiența Holocaustului, cuprinse în volumele de poezie Poland 1931 și Khurbn and other Poems, precum și în A Big Jewish Book și Exiled in the Word.
   Explorările lui Rothenberg în domeniul etnopoeticii au dus la apariția unor antologii hotărâtoare pentru istoria literaturii mondiale: Technicians of the Sacred, Shaking the Pumpkin și America: A Prophecy, precum și la studii despre și traduceri din poezia triburilor amerindiene. În paralel cu lucrul la propria operă, Jerome Rothenberg a editat, împreună cu Pierre Joris, primele patru volume ale imensei antologii de poetică modernă, Poems for the Millennium. Pe lângă toate acestea, Rothenberg este și primul traducător în limba engleză al lui Paul Celan.
   Sebastian Reichmann debuteaza in 1966, bucurându-se de aprecierea entuziastă a lui M.R. Paraschivescu, Dumitru Ţepeneag, Leonid Dimov şi alţi viitori membri ai grupului zis oniric. În septembrie 1967, îi cunoaşte pe Gellu şi Lygia Naum, de care îl va lega o prietenie esenţială pentru poezia şi viaţa sa. După retragerea din librării a celei de-a doua cărţi, Acceptarea iniţială (1971), în urma "tezelor din iulie", emigrează şi se stabileşte în Franţa. Debutează pentru a doua oară cu texte scrise direct în franceză în revista editurii Minuit în 1977, continuând de atunci să publice poeme, fragmente de proză, eseuri şi traduceri în numeroase reviste de limba franceză, precum şi şapte cărţi de poezie în această limbă. În 2008 publică Mocheta lui Klimt (Cartea Românească), prima carte scrisă în româneşte după o pauză de aproape treizeci de ani, iar în 2009 o carte scrisă la patru mâini cu prietenul său, poetul Dan Stanciu, Dimensiunea Umbrella (Art). În 2012, a publicat, la editura Paralela 45, Perioada translucidă, care cuprinde totalitatea poemelor scrise în limba română din 1965 până acum.
   Chris Tanasescu (Margento) este un poet care a primit împreună cu proiectul de poezie/action painting/jazz-rock Margento un număr de premii naționale și internaționale, printre care Nominalizarea Presei la Adelaide Fringe (Australia, 2006) și Discul de Aur (România, 2008). În prezent, asamblează un poem-graf, o carte colaborativă la care contribuie poeți din toată lumea după principiile grafurilor matematice și spiritul jam session. În 2012-13, a fost prezent ca profesor invitat de poezie americană la Université Paris Ouest.



100 de idei de la pasiune la marea lovitura


Florin Grozea: Hit Yourself


2013





Hit Yourself - coperta

   De curand, Florin Grozea (HI-Q) a lansat o carte incitanta despre pasiune ca motor principal in evolutia personala. Acest volum contine "povesti de succes" ale unor tineri, solisti sau membrii ai unor trupe active in showbiz-ul autohton.
   Am avut ocazia sa ii cunosc si sa scriu despre multi dintre acesti tineri; despre unii chiar de la lansare. Probabil ca as putea scrie chiar un volum dar pentru asta ar trebui, mai intai, sa-mi consult fisele muzicale, o adevarata enciclopedie in domeniu as indrazni sa spun. 
   Stiu prin cate au trecut ca sa ajunga cat mai sus in preferintele ascultatorilor romani sau de peste hotare. Fiecare dintre cei acum in atentia noastra a avut nevoie in primul si-n primul rand de pasiune. In unele cazuri si de putin noroc. Dar fara straduinta si incredere in ceea ce intreprinde nu ar fi reusit.
   Este o initiativa laudabila cea a lui Florin Grozea de a scrie despre acesti artisti. Nu stiu in ce registru a facut-o, laudativ, onest, cu accente critice sau nu. Important este ca pasiunea si munca sunt scoase in evidenta si asta poate servi drept model multor adolescenti porniti la drum visand la reusita.
   In prefata, Mihai Găinușă (Cronica Cârcotașilor) ne impartaseste cate ceva despre autor si volumul acestuia: “El însuși un artist de succes, autorul își deschide ghiozdanul cu idei și secrete ca amatorii să se servească direct de la sursă. Vei citi prima carte inspirațională bazată pe poveștile de succes ale noului val de muzică românească și vei descoperi lucruri care te vor incita, dar de asemenea îți vor da motive să fi mândru (poate pentru prima dată ?) de artiștii noștri. O carte care este necesară oricărui tânăr care vrea să intre în muzică, dar și o lectură provocatoare pentru oricine vrea să afle secretele acestei industrii.”


foto: bestmusic.ro

   Mult mai multe amanunte veti gasi accesand link-ul http://www.floringrozea.com/cartea-hit-yourself/ și https://www.facebook.com/100ideasBook.








Se ne cunoastem si sa ne cinstim valorile romanesti


3M Premieaza Inovatia


noiembrie 2013





   Adesea ne plangem ca nu suntem respectati si apreciati suficient de catre celelalte popoare. In principal, punem acest lucru pe necunoasterea tarii noastre, a istoriei, bogatiilor si frumusetilor ei. 
   Suntem cunoscuti pentru sportivi faimosi ca Nadia Comaneci, Hagi, Nastase...Sau ca urmasi ai lui Dracula. Vrem sa nu mai fie confundata Capitala noastra cu...Budapesta si ne multumim cu putin fiind mandri de sintagma Romania, "tara cu cele mai frumoase femei."
    Ne plangem de superficialitatea caracterizarii ca natie si ca tara din partea strainilor...Dar oare CAT si CE facem noi, la nivel individual sau de institutii de stat si nu numai, pentru a schimba aceste perceptii ?
   Evident, sunt destui oameni, singuri sau in cadrul unor fundatii, sau chiar la nivel de Stat care se straduiesc, cu mai mult sau mai putin succes, sa fim cunoscuti peste hotare in adevarata noastra lumina; cu defecte dar si calitati, cu fapte nedemne dar si cu atatea si atatea realizari de care putem fi mandri. 
   Printre aceste demersuri se numara si cel al Companiei 3M, prezenta in Romania de 15 ani si care Pr3miaza Inovatia. Este o initiativa de toata lauda si trebuie apreciata ca atare. Veti gasi toate amanuntele despre aceasta companie, despre Gala de Premiere a Inovatiilor din noiembrie 2013, dar si despre inventatori romani si inventiile lor la adresa  premiileinovatiei.ro.
   Initial am vrut sa scriu cate ceva despre Raluca-Ioana van Staden, premiata in competitii internationale de inventica  pentru "un senzor care derermina existenta cancerului in corpul uman, la nivel molecular, direct din sange, oferind rezultatul in mai putin de sase minute". Am aprofundat cautarile pe net despre aceasta si am gasit mai multe articole in care se pune la indoiala functionarea practica a dispozitivului in cauza. Nu am gasit si vreo reactie lamuritoare din partea acestei doamne asa ca am renuntat la idee. Nu doresc in niciun fel sa trezesc sperante urmate de dezamagiri intr-un astfel de domeniu atat de sensibil, al granitei dintre viata si moarte. Consider ca si site-ul mai sus mentionat ar fi trebuit sa aduca unele lamuriri, pro sau contra , in acest caz.
    In randurile care urmeaza am sa va aduc in atentie voastra pe inventatorul Scaunului ejectabil, concis, cum este redat pe Wikipedia: 
    Anastase Dragomir (n. 1896 - d. 1966) a fost un inventator român din domeniul aviației, cel mai cunoscut pentru invenția unei versiuni timpurii a unui scaun ejectabil, care a fost brevetată la Paris, în 1930, de care a beneficiat împreună cu un alt inventator român, Tănase Dobrescu.
    Invenția consta dintr-o așa numită celulă parașutată, un scaun detașabil și ejectabil vertical (prevăzut cu două parașute) dintr-o aeronavă sau din orice tip de vehicul, conceput a fi folosit doar în cazuri de urgență, și care reprezenta o versiune timpurie, dar suficient de sofisticată, a actualelor scaune ejectabile.


foto:allnumis.ro

    Modelul conceput de Dragomir și Dobrescu a fost testat cu succes la data de 25 august 1929 pe aeroportul Paris-Orly, din apropierea Paris-ului, Franța, respectiv ulterior, în octombrie 1929, la aeroportul Băneasa, lângă București.
    În anul următor, Dragomir și Dobrescu au obținut patentarea oficială a acelui "cockpit catapultabil" la Oficiul francez de invenții sub numărul 678.566 din 2 aprilie 1930 (dar cu prioritatea patentării datată anterior la 3 noiembrie 1928, data depunerii cererii de brevetare - FRD678566 19281103), sub numele oficial de Nouveau système de montage des parachutes dans les appareils de locomotion aérienne (în limba română, Nou sistem de montare al parașutelor la aparate de locomoție aeriană).


foto: descopera.ro

Revenind la Campania  premiileinovatiei.ro., mai trebuie amintite si evenimentele care au avut recent loc la Cluj-Napoca (22 mai) si Iasi (23 mai),  Aici gasind toate detaliile.









Un dans vechi din Transilvania




Prezente romanesti peste hotare



Muzeul Casa Muresenilor Brasov 


ROMANA 


Schloss Potzneusiedl, Austria


25 mai 2013





   Pe 25 mai 2013, a avut loc la Schloss Potzneusiedl, Austria, evenimentul de promovare a dansului ROMANA (conferinta, vernisaj expozitie, demonstratie si curs interactiv de dans).   
  Alaturi de noi au fost reprezentanti ai corpului diplomatic de la Viena (Ambasada si Consulatul Romaniei, Ambasada Italiei), reprezentanti ai comunitatii locale si ai comunitatii romanesti. 
Le multumim tuturor.









Photo: Schloss Potzneusiedl. Sambata vom avea aici evenimentul "Romana - un dans vechi din Transilvania". Multumim familiei Eggermann pentru primirea calduroasa :)


  Dansul de societate Romana a fost inventat de academicianul Iacob Mureșianu în anul 1850 la Brașov și îmbină elemente ale dansurilor de coloană de la începutul secolului al XIX-lea cu elemente folclorice românești.
  ROMANA nu rămâne doar un dans al braşovenilor, el se dansează la toate balurile şi petrecerile româneşti din Ardeal, Maramureş, Banat, Crişana şi chiar în nordul Moldovei. La 1884, în numărul 9 al revistei Familia din Oradea sunt consemnate jocurile dansate la balul Reuniunii Române de Lectură din Timişoara: "Două capele muzicale au delectat publicul, una militară, alta civilă. Afară de jocurile: Ardeleana, Lugojana, Pe picior, Romana, muzica militară a mai cântat şi un cadril studiat anume pentru ocasiunea aceasta şi o polcă română, ambele piese fiind trimise de domnul Anton Brandner, dirigintele orchestrului orăşenesc din Braşov.”
   Numele de botez, ROMANA, i-a fost acordat suitei sale coregrafice, de către Iacob Mureşianu, cu ocazia reprezentării acesteia, la începutul anului 1850, în saloanele comerciantului braşovean Gheorghe Ioan, unchiul soţiei sale, Sevastia Nicolau. ROMANA, dans naţional de coloană, a fost alcătuit din cinci secţiuni, denumite figuri: Rosa, care reproduce jocul Ardeleana; Octavia, care înfăţişează o Haţegană, numită în unele părţi Joc de doi; Mureşana, bazată pe jocul bănăţean Pe picior; Augusta, reprezentată de o Învârtită; Nimfa şi mişcarea de final Amata, asemănătoare cu Braşoveanca. Numele de ROMANA reprezintă acronimul figurilor care compun dansul.
R osa
O ctavia
M ureşana
A ugusta
N imfa
A mata

   Muzeul Casa Mureşenilor Braşov a fost partener alături de Inspectoratul Şcolar al Judeţului Braşov şi Casa de Cultură a municipiului Codlea în proiectul ROMANA pentru toţi – un dans istoric se întoarce în comunitate, finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Natura Dino Park

Agentia de Stiri Bune


Complexul Muzeal de Stiintele Naturii


Constanta


1 iunie 2013





  De la 1 iunie Constanţa se va îmbogăţi cu o nouă atracţie turistică. Este vorba de un parc tematic cu dinzauri în mărime naturală.
  Acest parc care este singurul de acest fel din România a fost amenajat în cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii.
  Parcul tematic se întinde pe 6.000 mp şi cuprinde 68 de exponate.

Secțiunile tematice generale:

•    Dinozaurii
•    Dinozaurii din Insula Hațeg
•    Era Mamiferelor – Era Glaciară
•    Evoluția umană
•    Fosilele și influența lor în mitologia antică
•    Fauna Europei contemporane în pericol

Program:

Luni - Duminică: 09:00-20:00

Tarife:

Adulţi: 20 RON
Copii/Studenţi: 15 RON


Artmark


Licitatia: Cei mai iubiti dintre pamanteni


Athenee Palace Hilton, Bucuresti


editia a III-a, 30 mai 2013








   Lăsați copiii să aleagă arta ! Un tablou ales de un copil este cel mai sincer mod de a comunica părinților lumea în care trăiește.
   Aflată la cea de-a treia ediție, licitația Cei mai iubiţi dintre pământeni, dedicația Artmark de Ziua Copilului, este un elogiu adus vârstei inocenței și spiritului ludic imortalizate în pictura română. De la ciobănașul clasicului Nicolae Grigorescu până la jucăriile de pluș ale contemporanului Dorel Topan, lumea copilăriei este surprinsă în tablourile licitației de-a lungul a trei secole și prezentată publicului chiar prin glasurile copiilor. Maître-priseuri vor fi juniorii, la prima lor experiență în lumea artei.


   Licitația Cei mai iubiţi dintre pământeni recreează lumea copiilor prin 42 de tablouri semnate de pictori celebri. Operele sunt deosebit de accesibile, majoritatea tablourilor ce urmează a fi licitate având prețuri de pornire de câteva sute de euro. 
  Cele mai valoroase picturi din universul copiilor recreat de Artmark în această licitație sunt: Ciobănaș de Nicolae Grigorescu (valoare estimativă: € 20.000 – 30.000), Margareta desenând (fata pictorului) de Ștefan Dimitrescu (valoare estimativă: € 12.000 – 18.000) și La îmbăiat de Camil Ressu (valoare estimativă: € 10.000 – 16.000).
  Cea mai emoționantă licitație a anului, Cei mai iubiţi dintre pământeni,  va avea loc joi, 30 mai, la Athénée Palace Hilton din Bucureşti, de la ora 19:30. Expoziția operelor poate fi admirată de copii și părinți miercuri, 29 mai, la sediul Artmark: Palatul Cesianu-Racoviţă din Str. C. A. Rosetti nr. 5.


Artmark


Licitatia colectiei de pictura Dr. Ioan Chisalita


Athenee Palace Hilton, Bucuresti


28 mai 2013







   Cea de-a doua sesiune de licitații organizate de Artmark în luna mai, desfășurată la Athénée Palace Hilton, marți 28 mai aduce pe piața de artă o selecție de capodopere reprezentative ale artiștilor români de top: 20 de tablouri semnate de cei mai valoroși pictori români, toate aparținând unei singure colecții private din Sibiu, Colecția Dr. Ioan Chisăliță. 

Sesiunea de licitatii 28/30 mai, Stefan Luchian, Interior cu garoafe

   Biografia doctorului Ioan Chisăliță ne prezintă un adevărat personaj, ce își începea povestea în 1914. Viitorul colecționar deschidea ochii pentru prima oară în Youngstown, Ohio, un oraș de pe coasta de est a Statelor Unite ale Americii, în familia unor emigranți români – Dumitru și Irina Chisăliță. Orașul, loc în care multe familii de transilvăneni au poposit în valuri succesive, avea să fie părăsit de familia Kesletz (numele oferit de autoritățile americane) după Marea Unire, în momentele în care și situația financiară le permitea să își construiască o casă în Sibiul interbelic.    
   Reîntors în țara natală, tânărul Ioan avea să urmeze școala din satul Axente Sever, urmând apoi cursurile liceului Sf. Vasile din Blaj, pe care le absolvea la doar 17 ani. La dorința părinților, tânărul își va hotărî drumul în viață încă de la acea vârstă, înscriindu-se la Facultatea de Medicină din Cluj, unde, după 6 ani de studii, obținea titlul de doctor în medicină, cu o teză finală în psihiatrie. 


   Cariera avea să și-o modeleze cu adevărat în special în cursul anilor ’40, când este pe rând chirurg la Satu Mare (până în 1940), soldat combatant în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, apoi medic la secția obstretică-ginecologie a spitalului din Ploiești. Un prim itinerar în capitală îl va purta prin Spitalul Giulești și Spitalul Brâncovenesc, urmând, în 1947, stabilirea definitivă în Sibiu, alături de soția Virginia.
   Anii petrecuți în București, dar și cei următori, în care diferite examene și întruniri profesionale îl chemau în Capitală, au condus la ceea ca avea să contureze pasiunea pentru colecționat.   
   Autodidact, doctorul Chisăliță își va educa gustul pentru frumos vizitând muzeele, anticariatele și consignațiile, fapt ce se finaliza deseori cu diverse achiziții ce îi vor împodobi colecția de pictură românească.


   Pasionat de fotografie și muzică, dar și de etnografie și arhitectură, gustul colecționarului se va rafina în timp, grăitoare fiind astăzi numele importante ale picturii românești ce se regăsesc în colecția Dr. Chisăliță – Grigorescu (Ciobănaș pe Valea Doftanei, valoare estimativă: € 60.000 – 100.000), Aman (Venețiană, valoare estimativă: € 15.000 – 25.000), Luchian (Interior cu garoafe, valoare estimativă: € 60.000 – 120.000), Tonitza (Odaia copiilor, valoare estimativă: € 45.000 – 65.000) sau Petrașcu (Apus la Saint Malo, valoare estimativă: € 5.000 – 8.000).
   O pictură cu totul deosebită este Academia Terasa (valoare estimativă: € 10.000 – 18.000), realizată de Camil Ressu în cursul anului 1912. În compoziția lui Ressu, alături de pictorii Iser, Steriadi și Satmary, îi regăsim pe Ion Minulescu, "părintele spiritual” al grupării, Tudor Arghezi, Corneliu Moldovan și compozitorul Alfonso Castaldi.
   Un alt eveniment il constituie si Licitația de Artă Religioasă. Printre tablourile cu tematică religioasă, se disting Buna Vestire, atribuit pictorului italian de secol XVII Francesco Solimena (valoare estimativă: € 7.000 – 14.000), Adoraţia păstorilor, operă realizată în manieră barocă, specifică stilului italian din sec. XVIII (valoare estimativă: € 8.000 – 15.000) sau Sfântul Ieronim în pustiu, aparținând școlii flamande, secolul XVII (valoare estimativă: € 8.000 – 14.000).


Licitatiile au loc pe 28 mai, ora 19:30, la Athenee Palace Hilton, Bucuresti.

Familie sanatoasa - copii fericiti



Diaspora romana


Uniunea Moldo - Elena Alexandros Ipsilantis


Ziua Internationala a Copilului: 

Atena, Grecia


2 iunie 2013




***xenonobserver.com