miercuri, 22 mai 2019

Spectacole dedicate fruntașilor în producție...




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul de Operetă 


21 - 26 februarie 1978








În fața redutei




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul de Comedie







Articol publicat în Caiet - program, Nr. 9, Teatrul de Comedie, București.
Stagiunea 1976 - 1977.


Pe simezele Tecuciului - Desen & Colaj




Arta plastică contemporană românească 


Biblioteca Municipală Ștefan Petică, Tecuci 


24 mai 2019




    "Tehnicile colajului au fost folosite înainte de secolul al XIX-lea, acest limbaj nu a fost considerat ca fiind un mijloc de exprimare artistică decât în secolul trecut, făcând parte cu precădere din primele etape ale modernismului. [...] ,,Exercițiile spirituale" pe care vi le propunem în expoziția de față reprezintă ,,lucrări - idei" ale studenților masteranzi de la secția de grafică a Universității de Arte George Enescu din Iași. [...] Sunt lucrări în care conceptul și tehnica sunt puse pe același plan, generând un spectacol vizual, poetic și uneori chiar filosofic de un ridicat nivel profesional. Sunt ,,semne" lăsate pe pânza și pe hârtie de către niște tineri talentați care în curând vor termina studiile și își vor începe lungul drum al carierei profesionale.” (prof. univ. dr. Dragoș Pătrașcu)
Vă așteptăm!

Târgul de Antichităţi




Colecții și Colecționari 


Iulius Mall, Timișoara 


ediția a 157-a, 24 - 26 mai 2019




   EXPOTIMIŞOARA INTERNAŢIONAL anunţă publicul pasionat de lucruri antice că sezonul nostru expozițional, a anului 2019, continuă cu Târgul de Antichităţi, ediția 157, care va avea loc în perioada 24 – 26 mai la Iulius Mall, parter.
    O mare varietate de colecţionari de frumos vin la parterul Iulius Mall - la o nouă întâlnire cu pasionaţii obiectelor cu istorie.
    De vineri până duminică inclusiv, vizitatorii vor putea admira şi achiziţiona: bijuterii, argintărie, ceasuri, numismatică, filatelie, porţelanuri, tablouri, statuete, mobilier, oglinzi şi multe altele.
   Continuând să fie evenimentul numarul 1, în acest domeniu, din această zonă a ţării vor participa cca. 23 de standuri reprezentative, fiind prezenţi unii dintre cei mai prestigioşi anticari din zona de vest, nord-vest şi sud-vest.
Vă rugăm să consultaţi site-ul nostru: www.expotimisoara.ro
la pagina calendar expoziţional 2019 şi ne puteţi scrie pe: expotimisoara@gmail.com.
Vă mulţumim pentru interesul acordat.
Organizatorii,

Trilogia sexului rătăcitor




Lansare de carte 


Cristina Vremeș 


Librăria Humanitas, Cișmigiu, București 


29 mai 2019




    Librăria Humanitas de la Cișmigiu va găzdui miercuri, 29 mai, ora 19:00, o întâlnire cu scriitoarea Cristina Vremeș și Trilogia sexului rătăcitor, romanul său de debut publicat recent la Editura Humanitas, în colecția 821.135.1- Scriitori români contemporani, o poveste transgenerațională a momentelor de criză a căror intensitate și emoție se transferă incredibil de bine în pagină. Vor participa la întâlnirea din librărie Cristina Vremeș, Luminița Corneanu, critic literar, Angelo Mitchievici, critic literar și Andreea Răsuceanu, coordonatoarea colecției 821.135.1- Scriitori români contemporani iar actrița Nicoleta Lefter va citi un fragment din roman.
    "Într-o primă etapă a scrierii cărții m-am lăsat ghidată de imaginea unui cor polifonic de voci feminine care povestesc momente-cheie din viața lor. În cazul fiecăreia, un anumit prag emoțional sau social este depășit în chip violent, cu multă suferință. Eram într-un metrou din Paris, când am scos telefonul din buzunar, l-am deschis, și așa au apărut primele fraze. Scenele și personajele provin din fapte imaginate, trăite, fantasmate și auzite. Când am adăugat punctul final, am înțeles că este o carte despre femei, despre femeie, despre om și copilărie, despre durerosul proces al maturizării.“ – Cristina Vremeș
    Un roman despre trei generații de femei, surprinse în momente de criză ale vieții lor, Trilogia sexului rătăcitor e totodată povestea unei maturizări dure, descrise prin intermediul unei autoscopii necruțătoare, care propune, dincolo de narațiunea propriu-zisă, o poetică a corporalității și a visceralului, a organicului și a vieții instinctuale. Dincolo de portretele individuale ale femeilor și de istoriile lor personale se conturează însă imaginea unei Românii în timpul războiului, în comunism și apoi în perioada tranziției, o oglindă a unor epoci care își pun decisiv amprenta asupra celor care le trăiesc.
    Cristina Vremeș (n. 1986) e licențiată în filozofie și istoria artei la University College London și absolventa unui masterat în filozofie la University of Cambridge, Newnham College. A fost mediator cultural la Fondation Louis Vuitton/ Context Travel, Paris, asigurând vizite comentate ale colecțiilor permanente și ale expozițiilor temporare la Musée du Louvre, Musée d'Orsay, Château de Versailles și custode la galeria Jeu de Paume din Paris. A participat la mai multe ateliere de creative writing, precum The Other Writers Group, Shakespeare & Co., Paris și The Wednesday Group, coordonat de Shannon Cain, Paris. Trilogia sexului rătăcitor este prima ei carte.

Enigmele asteroizilor




Mirel Bîrlan 


Complexul Muzeal de Științele Naturii Răsvan Angheluță,

Galați 


24 mai 2019




   Vineri, 24 mai 2019, începând cu ora 13:30, în Sala Auditorium a Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Răsvan Angheluţă Galaţi, va avea loc Conferința Enigmele asteroizilor susținută de dr. Mirel Bîrlan, personalitate a astronomiei româneşti şi reputat specialist în domeniul asterozilor. 
   Vor fi prezentate publicului cele mai noi cunoştinte despre asteroizi obţinute cu ajutorul misiunilor spaţiale Rosetta, Hayabusa 1 şi 2, Dawn şi OSIRIS-Rex. Aceste informații vor fi completate cu rezultatele obtinuţe de la sol cu instrumentele instalate pe telescoapele de 8 metri diametru Very Large Telescope din Cerro Paranal în Chile. 
    Mirel Bîrlan este astronom la Institutul de mecanică cerească şi de calcul al efemeridelor din cadrul Observatorului din Paris şi cercetător asociat la Institutul Astronomic al Academiei Române. El a propus Uniunii Astronomice Internaţionale denumirea asteroidului 7986 Romania. Din 2001 asteroidul cu numărul 10034 îi poartă numele. Asteroizii fac parte din categoria micilor corpuri care se află în Sistemul Solar. Cataloagele lor includ peste 790 mii de astfel de corpuri. Cea mai mare parte a acestora se află între planetele Marte şi Jupiter, în centura principală de asteroizi. Cunoaşterea aprofundată a acestei populaţii ne oferă cheia descifrării istoriei şi evoluţiei Sistemului Solar, de la începutul formării proto-planetelor, acum 4,5 miliarde de ani.

Plicul




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul de Comedie





Stela Popescu și Iurie Darie.








Program de sală.
Premieră: 8 septembrie 1976.




Tincuța (Anca Pandrea): Vă așteaptă un om cu o scrisoare de la domnu' șef.



Taman (Mihai Pălădescu): 
Să se mai ducă vremea ciocoilor; să mai vină și vremea muncitorilor!






Hurmuz (Mircea Șeptilici): În casa dumitale, fină dragă, aș zăbovi o viață întreagă.




Flancu (Aurel Giurumia): Trebuie să pui și suflet, Victorițo maică!



Arzăreanu (Dumitru Rucăreanu): N-are să vă deramjeze nimeni.
Numai să cădeți de acord!





Tudor Popescu (Candid Stoica): 
Îmi crapă capul de cît mă muncesc pentru binele poporului.





Mihai Pălădescu și Constantin Băltărețu.




Albeanu (Cornel Vulpe: Totuși, primarul clocotește.
Galan (Iurie Darie): Crezi?




Minta (Constantin Băltărețu): Scoate șapca!



Victoria (Stela Popescu): Bine, te iert!


Grupaj publicat îm Caiet - program, nr. 9, Teatrul de Comedie, București.
Foto: Constanța Nestor. Stagiunea 1976 - 1977.