vineri, 20 noiembrie 2015

Bienala Internationala de Gravura Contemporana Iosif Iser
Muzeul Judetean de Arta Prahova Ion Ionescu-Quintus


Ploiesti


editia a XI-a, 26 noiembrie 2015Kathleen
De pe scenele teatrului românesc de-odinioară


Teatrul Barbu Delavrancea, București

Premieră: 11 mai 1968.


Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 7. Iulie 1968.


Ady Endre văzut de tânăra generație
Muzeul Memorial Octavian Goga


Ciucea


22 - 29 noiembrie 2015

    Vă invităm să vizitați expoziția Ady Endre văzut de tânăra generație cu desene ale elevilor de la Scoala gimnazială Kos Karoly, Izvorul Crișului, județul Cluj care au participat la concursul de creație Ady Endre- ediția I-a.
    Expoziția va fi deschisă în perioada 22 - 29 noiembrie 2015 în sala de expoziții temporare a Muzeului Memorial Octavian Goga, Ciucea, județul Cluj

Strada Școala Ciocanul (1899-1948)
Muzeul Municipiului Bucuresti


Anca Tudorancea


26 noiembrie 2015

    Strada Școala Ciocanul este numele unei străzi din apropierea școlii de meserii care a existat în Calea Dudești la numărul 127 și care nu mai spune astăzi aproape nimic locuitorilor recenți ai zonei. Este vorba de prima şcoala de meserii din România, înfiinţată la 1899, la iniţiativa industriaşului evreu Adolf Solomon, în încercarea de a da o meserie în special copiilor din mediile sărace (care primeau burse, rechizite, haine) și de a crea forță de muncă specializată pentru industria în creștere a Bucureștiului. Treptat, acest așezământ devine una dintre cele mai renumite şcoli profesionale româneşti, cu diplome recunoscute în străinătate.
    A. Solomon spunea în raportul pe anul şcolar 1904 – 1905 : "Educaţia unui copil este greşită, când ea se face cu privire la timpurile trecute, asemenea când ea este făcută cu privire la timpul prezent numai, ci ea, educaţia, trebuie sa fie îndreptată cu privire la viitor, adică pentru timpul când copilul va deveni major şi va avea a intra în toiul luptei pentru existenţă. Deci este greşită ideea acelora, care judeca viitorul după prezent, care cred că actualmente, când este căutare pentru ocupaţiuni, în comerţ şi birocraţie, adică aceasta stare va continua şi prin urmare preferă a îndruma pe copiii lor la şcolile de comerţ, la licee şi gimnazii.”
    Şcoala avea secţiunile mecanică, lăcătuşerie, tinichigerie, electrotehnică, instalaţiuni de calorifere (din 1915), presupunea o ucenicie de 4 ani şi pregătea în medie 60 -80 de elevi. Școala a funcționat cu mici întreruperi până la desființarea ei în 1948.
    Numele străzii a rezistat chiar şi în perioada comunistă, probabil datorită sonorităţii proletare, ca și clădirea propriu zisă a școlii, care a fost tranformată într-o școală de tip grup școlar industrial.
    Prezintă Anca Tudorancea - cercetător în istorie la Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România - Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România şi lector asociat la Centrul Goldstein Goren – Universitatea Bucureşti. Publicaţii recente: Coduri vizuale. Evreii din Bucureşti (1881 – 1941), (teza de doctorat), Bucureşti, Hasefer, 2013; Istorii si imagini din Bucureştiul evreiesc, Felicia Waldman, Anca Ciuciu, Bucureşti, Noi Media Print, 2011; Acţiunea Credinciosul. Şef Rabinul dr. Moses Rosen şi comunitatea evreiască în arhivele CNSAS, Bucureşti, Hasefer, 2008.

Intrarea 7 lei. În preţ este inclusă vizitarea expoziţiilor organizate la Palatul Suţu.

Următoarele conferinţe de joi:

3 decembrie 2015 - Fotograful Aurel Bauh cu Emanuel Bădescu
10 decembrie – De la uliţa anonimă la strada cu nume a secolului al XIX-lea în Bucureşti
 cu Adrian Crăciunescu 
17 decembrie – Bucureştiul utopic cu Andrei Popescu

Barbati in arta textila romaneasca
Arta plastica contemporana romaneasca


Muzeul de Arta Brasov


16 decembrie 2015 - 7 februarie 2016


Concert caritabil
Initiative de toata lauda


Angela Gheorghiu


Ateneul Roman, Bucuresti


29 noiembrie 2015

    Celebra soprana Angela Gheorghiu, superstar international al operei, va sustine un concert umanitar extraordinar pe 29 noiembrie, de la ora 19:30, la Ateneul Roman. Concertul este menit sa ajute la strangerea de fonduri necesare tratamentului reparator al victimelor incendiului de la Clubul Colectiv.
   Concertul este realizat cu participarea Corului si a Orchestrei Filarmonice George Enescu si a dirijorului Tiberiu Soare. Partener al evenimentului, pentru strangerea si distribuirea fondurilor adunate este Fundatia Pretuieste Viata, condusa de Andreea Marin.

Seara de Carte
Comunitatea elena. Contributii la istoria si cultura Brasovului


Libraria Okian, Brasov


26 noiembrie 2015

    Aceasta face parte din Seria Interculturalitate în cultura locală și națională, rolul etniilor în cultura Română. De această dată vom avem o discuție despre comunitatea elenă cu invitații Lemonita Chiriac, Adina Vasiliu și Gorghia Bunica.
   Întâlnirea este organizată de către ITMR (Inițiativa Tinerilor pentru Modernizarea României), Asociația Visum pentru Educație și Cultură și Librăria Okian.

Pe simezele campinene
Arta plastica contemporana romaneasca


Elisabeta Stanciulescu


Muzeul Memorial Nicolae Grigorescu, Campina


26 noiembrie 2015


Zece zile care au zguduit lumea
De pe scenele teatrului românesc de-odinioară


Teatrul Național I. L. Caragiale, București


Colecții și Colecționari


Înscrisuri de toate felurile

Premieră: 22 octombrie 1967.


Desene de Maiakovski.
Evocare - Aurel Manole
Arta plastica contemporana romaneasca


Galeria de Arta Nicolae Mantu, Galati


23 noiembrie 2015
    Vă invităm la vernisajul expoziţiei Evocare - Aurel Manole, organizată de Asociaţia Uniunea Artiştilor Plastici din Galaţi care va avea loc luni, 23 noiembrie 2015, ora, 17:00, la Galeria de Artă Nicolae Mantu.

Serile Facultăţii de Litere
Lansare de carte


Andrei Dosa: Nada 


Libraria Okian, Brasov 


25 noiembrie 2015
Prezintă: Adrian Lăcătuş şi Dan Ţăranu
  Andrei Dósa s-a născut la 7 februarie 1985, în Braşov. A absolvit cursurile masterului de Inovare Culturală (care se numea anterior master de Scriere Creatoare) din cadrul Facultăţii de Litere din Braşov. A debutat cu volumul Cînd va veni ceea ce este desăvîrşit, Editura Tracus Arte, 2011 (Premiul naţional de poezie Mihai Eminescu) şi a continuat in 2013 cu American Experience (Ed. Cartea Româneasca). A colaborat cu revistele Poesis Internaţional, Astra şi Corpul T.

Atitudini 2015 - Artisti sibieni
Arta plastica contemporana romaneasca


Galeria de Arta ARTEX, Ramnicu Valcea


20 noiembrie - 19 decembrie 2015