joi, 8 septembrie 2016

Sfaturi...înțelepte



România de-altădată


Colecții și Colecționari


Înscrisuri de toate felurile



Pliante, foi volante sau broșuri.
Despre norme de igienă, sau de circulație. Cum să ne păzim de incendii.
Sau de accidente...
M-am găndit sa le străng la un loc, pe măsura procurării lor.
Nu știu cați le-au urmat "povețele" din cuprinsul lor.
Un lucru este însă cert: n-au făcut rău nimanui...

























Zilele Toamnei




Diaspora română


Roma, Italia


17 - 18 septembrie 2016







România în Marele Război




Muzeul Național de Istorie a României


București


15 septembrie - 15 martie 2016





   Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) anunță deschiderea expoziției România în Marele Război. Vernisajul va avea loc joi, 15 septembrie 2016, începând cu ora 17:00, la sediul muzeului din Calea Victoriei, nr. 12, sector 3, București.
   Expoziţia România în Marele Război este consacrată comemorării centenarului intrării în război a Regatului României, dar şi a situaţiei din Transilvania, Bucovina şi Basarabia, afectate, în cel mai înalt grad, de evoluţiile politico-militare din România anilor 1916-1918/19.      Ziua de 14/27 august 1916 reprezintă un punct de cotitură în istoria noastră, ziua în care Regatul României şi-a trecut propriul Rubicon, chiar dacă, în realitate milioane de români din Austro-Ungaria și Imperiul Rus intraseră deja în Primul Război Mondial încă de la începutul lunii august 1914. La sfârșitul acestui război, în decembrie 1918, România era o altă țară, iar procesul de formare a națiunii române își găsea desăvârșirea. La aproape 100 de ani de la aceste evenimente, în ciuda amputărilor teritoriale produse ca urmare a acordului Ribbentrop-Molotov şi a tratatului de la Craiova, România de azi este, în mare măsură, ceea ce s-a decis prin voinţa liber exprimată a reprezentanţilor naţiunii noastre la Chişinău, Cernăuţi şi Alba Iulia, în anul 1918.
    Credem că nu greşim dacă socotim decizia din august 1916 a guvernului de atunci al României ca marcând, mai mult decât oricare alta luată în ultimii 1900 de ani, dezvoltarea istorică a locuitorilor din acest spaţiu geografic, deoarece la sfârșitul marii conflagrații, cu prețul unui fluviu de sânge și a unei mări de lacrimi s-a desăvârșit unitatea națională a românilor.
   Organizarea expoziției România în Marele Război a fost posibilă datorită colaborării dintre Muzeul Naţional de Istorie a României şi alte 20 de instituţii din țară și Republica Moldova: Muzeul Militar Național Regele Ferdinand I, Muzeul Național de Istorie a Moldovei (Chișinău), Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (Cluj-Napoca), Arhivele Naționale ale României, Universitatea Babeș-Bolyai, Serviciul Istoric al Armatei (București), Muzeul Național Brukenthal (Sibiu), Complexul Muzeal Național Moldova (Iași), Muzeul Bucovinei (Suceava), Muzeul Național al Banatului, (Timișoara), Muzeul Olteniei (Craiova), Muzeul Brăilei Carol I, Muzeul Județean Argeș (Pitești), Complexul Muzeal Județean Neamț, Complexul Muzeal Iulian Antonescu (Bacău), Muzeul Județean Ialomița (Slobozia), Muzeul Județean Satu Mare, Muzeul Județean Teleorman (Alexandria), Muzeul Comunicațiilor și Informaticii și Asociația pentru Educație și Dezvoltare Urbană (Ploiești).
    De asemenea, la organizarea expoziţiei au contribuit, cu obiecte din colecțiile personale, domnii Cristian Scăiceanu, Dan Dimăncescu (Boston, SUA), Adrian Săvoiu, Dumitru Cătălin Drăghici. De asemenea, ne-am bucurat şi de cooperarea Editurii Humanitas, care ne-a pus la dispoziție imagini de epocă păstrate în arhiva sa.
    Spre deosebire de expoziţiile "clasice” dedicate participării României la Primul Război Mondial, care se centrau pe evenimentele din Vechiul Regat şi pe victoriile militare din prima parte a campaniei din Transilvania și, mai ales, pe cele de la Oituz, Mărăști și Mărășești, din vara anului 1917, cea de faţă şi-a propus să redea o imagine panoramică a lumii româneşti în integralitatea și realitatea ei, deci şi a provinciilor istorice aflate sub administraţia austro-ungară şi rusească. Totodată, în expoziție sunt prezentate şi subiecte mai puțin abordate până acum, cum ar fi înfrângerile militare din toamna-iarna anului 1916, suferinţele populaţiei civile aflată în refugiu sau rămasă sub administraţia militară străină, destinul prizonierilor români căzuţi în captivitatea Puterilor Centrale, epidemiile, viaţa cotidiană din tranşee, arta de război etc.
    Dramatismul şi complexitatea epocii anilor 1914-1918 sunt pregnant redate prin documente oficiale şi private, presă, fotografii şi obiecte tridimensionale originale, multe dintre ele expuse pentru prima oară.
    Sperăm că publicul va aprecia extraordinara bogăție de informații și imagini pe care o prezintă expoziția România în Marele Război, ca și mesajul ei general uman, și va înțelege mai bine una dintre cele mai dramatice și înălțătoare pagini din istoria națiunii române, precum și rolul elitelor, dar și al milioanelor de anonimi în nașterea României Mari.
Expoziţia va fi deschisă în perioada 15 septembrie 2016 – 15 martie 2017.

Târgul de Carte Libris



Parcul Tineretului, Piatra Neamț


ediția a VI-a, 15 - 18 septembrie 2016





Editura Junimea va fi și ea prezentă...



Evoluția speciei umane ilustrată prin portrete și fosile




Muzeul Județean de Istorie și Artă


Zalău


6 septembrie - 15 octombrie 2016





Să ne cunoaștem artiștii - Spectacole...




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară


Teatrul Național I. L. Caragiale


Colecții și Colecționari


Înscrisuri de toate felurile





Infernalul mecanism. Scenă cu Carmen Stănescu și Mihai Niculescu.


Infernalul mecanism de Jean Cocteau. 
Scenă cu Mihai Niculescu și Silvia Popovici.


Infernalul mecanism de Jean Cocteau.
Scenă cu Mihai Niculescu și Silvia Popovici.


Infernalul mecanism de Jean Cocteau. Carmen Stănescu și Mihai Niculescu.


Infernalul mecanism de Jean Cocteau. C. Dinulescu și Damian Crîșmaru.


Infernalul mecanism de Jean Cocteau. Scenă cu Damian Crîsmaru și Mihai Niculescu.





Căruța cu paiațe de Mircea Ștefănescu. Scenă cu Simona Bondoc.
Caiet 56. Stag. 80 - 81. 





Adolescentine




Lansare de carte


Crina Decusară-Bocșan


Biblioteca Orășenească Techirghiol


8 septembrie 2016





   Biblioteca Orăşenească Techirghiol organizează astăzi, joi, 8 septembrie 2016, ora 16:00, în sediul bibliotecii, lansarea de carte Adolescentine, autor poeta, prozatoarea, istoricul literar si editorul, profesor universitar Crina Decusară-Bocșan.
   Volumul de versuri retro cu gust dulce-amărui şi privire aruncată peste umăr, Adolescentine este o stare, un puzzel de sentimente mărturisite filei rupte din calendarul tinereţii.
Vă aşteptăm cu drag!

Pe când aveam cu ce ne lăuda...




România de-altădată


Colecții și Colecționari


Înscrisuri de toate felurile - Reclame




































Imagini publicate in Almanah Scînteia 1974. 
Apărut în decembrie 1973.