vineri, 2 noiembrie 2012

Top 100 Cei mai valorosi pictori romani



Revista Capital


2012





    Revista Capital a lansat, în premieră, topul celor mai bine vânduţi artişti în licitaţiile publice din ultimii zece ani, alături de Top 300 cei mai bogaţi români, luni, 29 octombrie, la Palatul Cesianu-Racoviţă.
   La eveniment au participat personalităţi marcante ale mediului de afaceri şi politic, oameni de cultură, iar în cadrul prezentării au luat cuvântul: Horia Roman Patapievici, Alexandru Bâldea (acţionar majoritar Artmark), Oana Osman (redactor-şef Capital), Miron Manega (jurnalist) şi Eugen Voicu (preşedinte Certinvest).


   În contextul în care, în ultimii ani, piaţa de artă a înregistrat o creştere spectaculoasă, devenind cea mai incitantă iniţiativă de business, mai ales datorită riscului investiţional scăzut şi a orizontului investiţional mediu spre lung, proiectul iniţiat de revista Capital vine în ajutorul investitorilor mai puţin experimentaţi, dar şi al celor care doresc să plaseze capital în bunuri sigure, cu posibilitate de tezaurizare.
   Ocupanţii de gală ai primelor zece poziţii, cu recorduri de autor pe piaţă românească de artă sunt: Nicolae Tonitza, (record: opera În iatac, adjudecată în Licitaţia de Iarnă, Artmark, 2011, la 290.000 de euro), Nicolae Grigorescu (record: opera Ţărăncuţă odihnindu-se, adjudecată în Licitaţia de Art Nouveau şi Romantism, Artmark, 2011, la 270.000 de euro), Camil Ressu (record: opera Aişe, adjudecată în Licitaţia de Vară, Artmark, 2009, la 160.000 de euro), Ştefan Luchian (record: opera Flori de primăvară, adjudecată în Licitaţia de Primăvară, Artmark, 2011, la 155.000 de euro), Ioan Andreescu (record: opera Ulcică cu flori de câmp, adjudecată în Licitaţia Vechi Maeştri ai Picturii Româneşti, Artmark, 2011, la 135.000 de euro), Marcel Iancu (record: opera Port, adjudecată în Licitaţia de Vară, Artmark, 2009, la 130.000 de euro), Ion Ţuculescu (record: opera Mare fermecătoare, adjudecată în Licitaţia de Primăvară, Artmark, 2011, la 105.000 de euro), Theodor Pallady (record: opera Nud cu eşarfă galbenă, adjudecată în Licitaţia Alis, martie 2007, la 75.758 de euro), Victor Brauner (record: opera Portret pentru mai târziu/Portretul lui Ion Minulescu, adjudecată în Licitaţia de Avangargardă şi Expresionism, Artmark, 2012, la 75.000 de euro), Constantin Artachino (record: opera Scenă din Dobrogea, adjudecată în Licitaţia de Orientalism, Artmark, 2011, la 67.500 de euro).


   Prima ediţie a albumului de colecţie Top 100 cei mai valoroşi pictori români conţine şi un supliment cu cele mai îndrăgite pictoriţe şi sculptoriţe, cei mai valoroşi artişti contemporani şi artişti consacraţi în străinătate.
   Vânzările publice (prin licitaţii de artă) ale Artmark au crescut de la 5,5 milioane de euro în 2010 la 11 milioane de euro în 2011 – într-o piaţă a vânzărilor publice care a crescut de la aproximativ 8,3 milioane euro în 2010 la aprox. 14 milioane euro în 2011.

Stefan Ruha



Lansare de carte


Mirela Capata


O viata in constelatia viorii


In cercul magic al violonistului si profesorului Stefan Ruha


Aula Magna, sediul Filarmonicii Transilvania,


Cluj-Napoca


2 noiembrie 2012



Fabric



Descopera cartierele istorice ale Timisoarei


Piata Traian, Timisoara


3 noiembrie 2013





De unde veneau toate lucrurile bune în Timişoara şi plecau peste mări şi ţări ?

Află mai multe poveşti de la istoricii orașului, condimentate cu
muzică, textele unor scriitori importanți, scenete de teatru haioase
și interactive, tururi ghidate ale celor mai frumoase clădiri din
cartier.

Fabric
Sâmbătă 3 noiembrie
de la ora 14:30
Piaţa Traian
în caz de ploaie, Biserica Millenium

Momente muzicale cu elevii Colegiului Naţional de Arte Ion Vidu
Teatru cu elevii Şcolii Gimnaziale nr. 21
Poveştile cartierului cu istoricul Ioan Haţegan
Lecturi cu scriitorii Asociaţiei Culturale Ariergarda
Turul cartierului cu Alexandra Irimia
Expoziţie cu lucrări pictate pe sticlă

Află trecutul cartierului tău pentru a-l povesti şi altora !

Informaţii
http://fabric-tm.blogspot.ro/

Eveniment organizat de:
 Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană, 
Consiliul Consultativ de Cartier Fabric, 
Asociația Culturală Ariergarda, Fundația Rubin, 
Primăria Municipiului Timișoara
și Teatrul de Copii și Tineret Merlin

Angela Rusu Live



Diaspora romana


Casa Romana, Hayward, California, S.U.A.


2 noiembrie 2012





Adresa: Casa Romana, 26050 Kay Avenue, Hayward, CA 94545
  
    Spectacolul (de la 19:30) este o seara romaneasca unde cei prezenti au ocazia de a o cunoaste de aproape pe Angela Rusu, de a sta de vorba cu ea, de a face  poze si  de a dansa.
   Repertoriul Angelei cuprinde muzica populara din Ardeal si din restul tarii dar si melodii de muzica usoara.
   Cost bilet : $30/persoana (include costul spectacolului si bauturi nealcoolice).
   Contact Casa Romana:
Traian Cipleu (510) 780-9627, vilacip@yahoo.com sau Adriana Gaitan 415-225-9947

Convorbiri literare



Diaspora romana


Centrul Comunitatii Romanesti


Horia Ion Groza, Alina Jar


Sacramento, S.U.A.


3 noiembrie 2012






 Ca si la evenimentele literare precedente , prin talentul ei, 
Alina Jar va coordona discutiile intr-o atmosfera de sezatoare literara. 
Adresa: 5306 Walnut Ave Building A Sacramento, CA 95841

Canonicon



Expoziție de fotografie,


Dan Mihalcea


Biblioteca Județeană Antim Ivireanul Vâlcea, Râmnicu Vâlcea


7 noiembrie 2012





    "Avem plăcerea de a vă invita la expoziția de fotografie CANONICON - autor Dan Mihalcea și la Recitalul liric susținut de soprana Camelia Clavac, acompaniată de pianista Dorina Arsenescu.
    În program lucrări de Fr.Schubert, M. Bartoldi, Fr. Liszt și R. Schumann."

   Eveniment realizat de Biblioteca Județeană Antim Ivireanul în parteneriat cu Primăria Rm.Vâlcea și Asociația Culturală Irina Șațchi (de la care a parvenit si prezenta propunere).

De la romani pentru romani



Diaspora romana


Club A.L.S.A., Dublin, Irlanda


24 noiembrie 2012





"Dragi prieteni !!!

   De la Romani Pentru Romani organizeaza un nou spectacol la data de 24 Nov 2012 cu artisti din Sighetul Marmatiei : Victoria Mihai, Vladut Roman si Marian Babuti. 
  Spectacolul se va desfasura la clubul ALSA care este situat langa aeroport . Sala de spectacol detine scena pentru artisti, ring de dans pentru spectatori. Tot in sala de spectacol aveti acces la bar unde puteti servi contra cost bauturi spirtoase, vin, bere si sucuri racoritoare si loc special pentru fumatori . 
   Bucataria va fi deschisa incepand cu ora 7:30 si se vor servi contra cost, mici sau carnati romanesti la gratar acompaniati de cartofi prajiti, paine si mustar. Bucataria va fi deschisa special pentru spectacol si de aceea preparatele din carne ( mici sau carnati ) vor trebui sa le comandati in momentul cand va procurati biletul. Daca nu veti avea cupon cumparat pentru mici sau carnati, nu veti fi servit in seara spectacolului deoarece bucatarul va avea personal limitat iar produsele din carne fiind romanesti nu le va putea tine in stoc pentru revanzare. 
  Totodata nu este recomandat parintilor cu copii sub 10 ani sa ii aduca la spectacol. Este o seara romanesca unde se danseaza se bea si se fumeaza iar spectacolul se va termina in jur de ora 10:30 posibil 11. 
  Spectacolul va fi din doua parti a cate 60-80 de minute fiecare, cu o pauza de 30 de minute dupa prima parte, in care puteti sa cumparati CD-uri cu artistul preferat, sa luati autografe si sa faceti fotografii. 
  Clubul este survolat de camere video iar intrarea la spectacol va fi organizata de o companie de securitate a clubului. Este interzisa intarea la spectacol a persoanelor care sunt in stare de ebrietate si cu desavarsire este interzisa intrarea personala a bauturilor alcoolice . 
  Va asteptam cu drag la o seara romanesca unde cu siguranta va veti distra pe masura."

Seara romaneasca la Dublin



Diaspora romana


Comunitatea romana din Irlanda


Maria Dragomiroiu, Alina Zuzuleac


9 decembrie 2012




Cunoaste-ti istoria prin atingere



Initiative de toata lauda


Muzeul de Istorie


Galati


15 octombrie - 15 noiembrie 2012





   Organizată în colaborare cu Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sf. Gheorghe, Asociaţia Nevăzătorilor din România şi Asociaţia Art & Co, cu finanţare prin Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), expoziţia tactilă Cunoaşte-ţi istoria prin atingere îşi propune să promoveze patrimoniul deţinut de Muzeul de Istorie Galaţi şi Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni Sf. Gheorghe, prin expunerea a şase machete tridimensionale, dar şi a unor materiale auxiliare (replici după obiecte de patrimoniu şi material arheologic didactic), toate acestea însoţite de ghidaj audio şi broşură în limbaj Braille cu informaţii despre exponate.
   Beneficiarii direcţi sunt persoane cu deficienţe de vedere şi însoţitorii acestora, din judeţele Galaţi, Brăila, Bacău, Buzău şi Vrancea, dar şi publicul larg, fără deficienţe de vedere, care va explora expoziţia din postura unei persoane nevăzătoare, descoperind astfel o altă dimensiune a spaţiului muzeal.
    Intrarea este libera.









Sa ne cinstim valorile



Dumitru Mares


35 de ani de la trecerea in nefiinta


Biblioteca Oraseneasca, Avrig


3 noiembrie 2012





Anul acesta ar fi implinit 80 de ani...
Este unul dintre intemeietorii invatamantului economic la Universitatea de la Timisoara; co-autor al primului manual romanesc de Economia Industriilor. Avrigean...



Lectii despre ceramica contemporana



Arta plastica contemporana


Keiko Fukai, Brian Kakas, Kimberly Cook


Casa Matei Corvin, Sala Mare, Cluj-Napoca


2 - 6 noiembrie 2012





   Asociaţia Ceramics Now şi Universitatea de Artă şi Design Cluj-Napoca, vă invită să participaţi la trei lecţii deschise susţinute de artişti şi personalităţi ce activează în domeniul ceramicii contemporane: Keiko Fukai (Japonia), Brian Kakas şi Kimberly Cook (S.U.A.). 
   Evenimentele sunt organizate în conexiune cu cea de-a treia ediţie a Ceramics Now Exhibition, ce va avea loc în perioada 8-26 Noiembrie, la Galeria Galateea, Bucureşti.

Art Market Budapest International Contemporary Art Fair



Arta plastica contemporana romaneasca


Prezente romanesti peste hotare


418 Contemporary Art Gallery, Bucuresti


Ungaria


8 -11 noiembrie 2012





Artistii romani participanti: 
Anca Bodea, Stdefan Radu Cretu, Adrian Elian, Romul Nutiu, Cristian Raduta

De vizitat



Agentia de Stiri Bune


Salina Durgau - Turda


Extinderea spatiului vizitabil


2012




  Conducerea Salinei Durgău Turda are în derulare un proiect de amenajare, în vederea deschiderii către vizitatori, a încă circa 4000 de metri pătraţi din minunea de la Turda, suprafaţă deocamdată neaccesibilă publicului larg. Este vorba de mina Iosif sau Sala Ecourilor. Pentru finalizarea acestui proiect este nevoie de multă muncă şi sume importante de bani investite pentru realizarea unei galerii de acces şi a altor lucrări.

ovidiu mera

Pentru a afla mai multe despre acest proiect am purtat un dialog cu cel mai potrivit om să ne vorbească despre acest lucru, directorul general al Salinei Durgău Turda, dr. ing. Ovidiu Mera.

Reporter: Domnule Mera, vorbiţi-ne despre proiectul pe care îl aveţi referitor la mărirea spaţiului vizitabil din Salina Turda.

Ovidiu Mera: Până în prezent, din 1992, de când salina a fost deschisă pentru turişti, s-a mers mai mult pe vizitarea camerelor Rudolf şi Terezia şi a instalaţiilor şi încăperilor situate la nivelul galeriei de transport Franz Josef. Pentru că sunt locuri unde este un acces relativ facil, accesul a fost posibil încă de la deschiderea salinei, excepţie a făcut mina Terezia la baza puţului, existând la acea vreme lacul, dar între timp toate inconvenientele au fost rezolvate şi, practic, această mare parte a salinei a fost deschisă. Mina Iosif sau Sala Ecourilor, aşa cum este cunoscută ea de publicul larg, a rămas închisă din cauza accesului dificil.

Reporter: Cât de adâncă este mina Iosif?

Ovidiu Mera: Este vorba de o diferenţă de nivel, între vatră şi galeria de transport, de 80 de metri. Accesul se face pe puţul de extracţie situat lângă cele două balcoane care sunt deschise turiştilor şi nu atât coborârea este dificilă, cât este urcarea, fiind vorba de 396 de trepte, pe o scară de lemn îngustă, iar circulaţia în două sensuri este imposibilă şi în plus este singura cale de acces pietonal.
Pentru că fiecare obiectiv turistic subteran trebuie să aibă minim două căi de acces, am decis să nu permitem accesul turiştilor pe vatra minei. Ideea noastră s-a modificat pe parcurs în sensul că, odată cu amenajarea minei Terezia, s-au creat premise favorabile pentru a realiza o a doua cale de acces către mina Iosif şi, astfel, vom reuşi să introducem în circuitul vizitabil al salinei şi această mină, iar suprafaţa vizitabilă a salinei va fi extinsă cu aproximativ 400 metri pătraţi.
Încă nu vă pot spune ce vom face în mina Iosif, pe vatra minei, probabil că vom efectua studii de microclimat să vedem ce se întâmplă acolo şi poate că îi vom da destinaţie de sală de tratament la cota - 115. Măsurătorile topografice pe care le-am făcut în ultima vreme ne-au confirmat faptul că este cea mai adâncă sală din salină, aceasta pentru că pe mina Terezia este lacul subteran care ridică acea cotă accesibilă cu vreo 8 metri.

Reporter: În ce fază vă aflaţi cu proiectul?

Ovidiu Mera: Lucrările au început deja, suntem în faza de organizare de şantier, în sensul că am reabilitat puţul, am verificat structurile de protecţie de pe puţ, am făcut extensia reţelei de iluminat până pe vatra minei, iar în prezent facem lucrări de salubrizare pentru că, în decursul anilor, pe puţuri, până la data când ele au fost acoperite în urma lucrărilor demarate sau efectuate prin proiectul PHARE, respectivele puţuri au fost un fel de rampe de gunoi. Acolo s-au aruncat foarte multe mizerii pe care acum le adunăm, le punem în saci de plastic şi o să le scoatem de acolo. Va trebui să eliminăm nişte apă de pe vatra minei, aceasta se va întâmpla peste o lună şi jumătate, pentru că în prezent nu ne încurcă, dar ne va încurca în momentul începerii lucrării de săpare a galeriei de legătură şi când vom face în paralel şi lucrările de nivelare a vetrei. Nu se va scoate nici un gram de sare, toată sarea pe care o vom excava va fi utilizată pentru nivelarea vetrei camerei.

Reporter: Când credeţi că va fi deschisă publicului?

Ovidiu Mera: Îmi este greu să vă spun. Iniţial am estimat la 6 - 7 luni de zile durata efectivă de săpare a galeriei. Din testele pe care le-am făcut iniţial am gândit o galerie de profil mic, 4,5 metri pătraţi, care este frecvent utilizată în lucrările de explorare geologică şi, teoretic, ar fi suficientă pentru circulaţie, dar ne-am gândit că ar fi bine să facem o galerie puţin mai mare şi în aceste condiţii am mers la profilul de transport Franz Josef. De asemenea, un element care ar crea dificultate este faptul că toată galeria se va săpa manual, nu cu ciocane de tăiat sare, ci cu ciocane electrice, dar, cu toate astea, realizarea profilului semicircular al bolţii şi alte elemente o să facă lucrarea destul de dificilă. Dacă prin săparea galeriei vom constata că se modifică aerajul minei, dacă va deveni deranjant, atunci va trebui să instituim pe galerie o succesiune de diguri de aeraj. Digurile de aeraj sunt nişte pereţi, nişte uşi, care se montează pe galerie şi care controlează aerajul, separă cele două camere, dar cu uşi rabatante în ambele părţi.

Reporter: Cât ar trebui să dureze lucrările de amenajare, sau, mai bine zis, când veţi include şi mina Iosif circuitului vizitabil?

Ovidiu Mera: Sper ca în cel mult un an de zile să finalizăm lucrările. Dacă se va putea, vom încerca să organizăm, dacă se va impune şi condiţiile tehnice ne vor permite, lucrul în două schimburi şi atunci viteza de înaintare va creşte. Estimăm o înaintare de 4-5 metri pe lună şi, la o galerie de 50 de metri, e clar că vorbim de 10 luni.

Reporter: Odată cu mărirea spaţiului destinat vizitării probabil că veţi creşte şi fluxul de oameni permis.

Ovidiu Mera: Studiile de securitate minieră au relevat faptul că numărul maxim de persoane care poate să fie la un moment dat pe vatra minei Rudolf este undeva la 350 - 370 de oameni. Nu au fost multe momente în istoria salinei când pe vatra minei Rudolf să fie mai mult de 350 de persoane la un moment dat, este vorba de jos pe vatră, nu câţi oameni sunt în salină. Acum, faptul că vom extinde suprafaţa vizitabilă a salinei, eu sper să aducă o degajare în fluxul turistic şi în aglomeraţia care, în unele momente, se produce la salina.

Reporter: Cam câţi metri pătraţi are vatra minei la care lucraţi acum?

Ovidiu Mera: 4000 de metri pătraţi. Este o cameră asemănătoare cu mina Terezia, aproape identică, atât dimensional, cât şi ca şi configuraţie. S-a tot vorbit despre un al doilea lift pe mina Rudolf şi am evitat, am întârziat o luare de decizie în acest sens pentru că, deschizând mina Iosif pe puţul care există, pe care se face accesul spre vatra minei, putem să instalăm acel lift de care avem nevoie ca să facilităm accesul la orizonturile inferioare ale salinei, un lift de 20 + 1 persoane. Deja vorbim de lift cu însoţitor, pe care să coboare turiştii pe vatra minei. Nu va fi un lift panoramic, va fi un lift normal, de viteză relativ mare, deci nu mai mergem cu un metru pe secundă pentru că nu mai are nici o logică şi în aceste condiţii vom avea un circuit în sens unic, în sensul că de la oricare dintre intrări turiştii vor merge în sala puţului minei Iosif, vor coborî pe vatra minei, traversează mina, ajung pe vatra minei Terezia prin noua galerie pe care noi o facem, acolo îşi fac plimbarea pe insulă, respectiv plimbarea cu barca, dacă doresc, şi cine nu doreşte poate să urce spre vatra minei Rudolf. Urcarea se va face atât pe scările de lângă liftul mic, cât şi cu liftul, iar de pe vatra minei Rudolf se va face urcarea la cota -35, nivelul balconului, sala de apel, altarul şi elemente care deservesc activitatea de transport pe verticală, respectiv crivacul puţului după care turiştii vor ieşi din salină.
Realizând un circuit în sens unic, automat vom încerca să programăm liftul panoramic în aşa fel încât la urcare să se menţină viteza actuală, iar la coborâre să aibă o viteză mai mare pentru că el nu va fi folosit pentru coborârea turiştilor şi atunci, dacă vom reuşi să facem treaba asta, vom câştiga puţin timp şi vom fluidiza puţin fluxul turistic.

***  Interviu publicat de catre Ionel Ignat in ziarul21.ro (1 noiembrie 2012 




salina turda - intrare








Festivalul Filmului Polonez



Muzeul National al Taranului Roman


Bucuresti


2 - 10 noiembrie 2012




Photo: Festivalul Filmului Polonez 
2 - 10 noiembrie 2012


2 noiembrie 2012
Ora 18.00
Legea și pumnul, 1964, 93 min.
Regia: Jerzy Hoffman, Edward Skórzewski
Ora 20.00
Róża, 2011, 94 min.
Regia: Wojciech Smarzowski

3 noiembrie 2012
Ora 18.00
Copoii, 1992, 105 min.
Regia: Władysław Pasikowski
Ora 20.00
Cârtița, 2010, 108 min.
Regia: Rafael Lewandowski

4 noiembrie 2012
Ora 18.00
Ki, 2011, 99 min.
Regia: Leszek Dawid
Ora 20.00
Amatorul, 1979, 117 min.
Regia: Krzysztof Kieślowski

7 noiembrie 2012 
Ora 18.00
Abel, fratele tău, 1970, 87 min.
Regia: Janusz Nasfeter
Ora 20.00
Curajul, 2011, 85 min.
Regia: Grzegorz Zgliński

8 noiembrie 2012
Ora 18.00
Maica Ioana a Îngerilor, 1960, 103 min.
Regia: Jerzy Kawalerowicz
Ora 20.00
În numele diavolului, 2011, 112 min.
Regia: Barbara Sass

9 noiembrie 2012
Ora 18.00
Tabăra morților, 1958, 105 min.
Regia: Czesław Petelski
Ora 20.00
Camera sinucigașilor, 2011, 112 min.
Regia: Jan Komasa

10 noiembrie 2012
Ora 18.00
Canalul, 1956, 91 min.
Regia: Andrzej Wajda
Ora 20.00 
În beznă, 2011, 145 min.
Regia: Agnieszka Holland


Preț : 10 lei bilet intreg, 7 lei redus

2 noiembrie 2012

Ora 18.00
Legea și pumnul, 1964, 93 min.
Regia: Jerzy Hoffman, Edward Skórzewski
Ora 20.00
Róża, 2011, 94 min.
Regia: Wojciech Smarzowski

3 noiembrie 2012

Ora 18.00
Copoii, 1992, 105 min.
Regia: Władysław Pasikowski
Ora 20.00
Cârtița, 2010, 108 min.
Regia: Rafael Lewandowski

4 noiembrie 2012

Ora 18.00
Ki, 2011, 99 min.
Regia: Leszek Dawid
Ora 20.00
Amatorul, 1979, 117 min.
Regia: Krzysztof Kieślowski

7 noiembrie 2012

Ora 18.00
Abel, fratele tău, 1970, 87 min.
Regia: Janusz Nasfeter
Ora 20.00
Curajul, 2011, 85 min.
Regia: Grzegorz Zgliński

8 noiembrie 2012

Ora 18.00
Maica Ioana a Îngerilor, 1960, 103 min.
Regia: Jerzy Kawalerowicz
Ora 20.00
În numele diavolului, 2011, 112 min.
Regia: Barbara Sass

9 noiembrie 2012

Ora 18.00
Tabăra morților, 1958, 105 min.
Regia: Czesław Petelski
Ora 20.00
Camera sinucigașilor, 2011, 112 min.
Regia: Jan Komasa

10 noiembrie 2012

Ora 18.00
Canalul, 1956, 91 min.
Regia: Andrzej Wajda
Ora 20.00
În beznă, 2011, 145 min.
Regia: Agnieszka Holland


Preț : 10 lei bilet intreg, 7 lei redus

Spectacolul: Extrem


Teatrul InDart


Teatrul Arca, Club La Scena, București


noiembrie 2012





PROGRAMUL reprezentatiilor piesei EXTREM de W. Mastrosimone
loca: Teatrul Arca - club La SCENA - rezervari la nr: 0727.795.380
10, 20 si 28 Noiembrie 2012, ora 20:00

DISTRIBUŢIA:

Alecsandra Timofte.........Marjorie
Cătălin Stelian.................Raul
Silvia Gagu .....................Terry
Beatrice Peter.................Patricia

Scenografia – Răzvan Plăiaşu
Costume – Cătălina Tăbăcaru
Aranjamente muzicale – Dan Simion
Machiaj – Raluca Crăciun
Foto si video – Ştefan Cociorvei

un spectacol de Bogdan Gagu

Piesa Extremities (titlul original) a fost scrisă de către William Matrosimone în anii ‘80, având o carieră fulminantă off-Broadway. În Extrem, Mastrosimone tratează problema violului, a agresiunii împotriva femeilor şi a victimelor care, deseori, nu au câştig de cauză în faţa legii, din pricina lipsei dovezilor. Extrem este povestea unei femei, atacată în propria sa casă de către un violator. Ea reuşeşte să facă faţă atacului, chiar să răstoarne situaţia, victima preluând controlul asupra călăului. Dilema ei însă, de-abia acum începe: să-l elibereze pe agresor riscând astfel un nou atac, să declare totul poliţiei în ciuda faptului că, din lipsă de dovezi, ar putea să fie socotită drept mincinoasă, sau să îl ucidă pe atacator, devenind astfel o criminală ca şi el ?

“Am pariat pe umanitatea care se ascunde în spatele oricărui individ şi prezint publicului duplicitatea fiinţei umane. Psihologia personajelor conduce spectatorul întrun joc al alegerii şi al determinării, al riscului şi al deciziilor umane sau animalice, instinctive. Nu am vrut să pun în prim plan violul sau posibilul viol. Nu mă fascinează violenţa. Violul e doar scânteia pentru reacţii şi slăbiciuni. Am ales să descompun personajele psihologic şi să înţeleg prietenia dintre oameni, sacrificiile pe care suntem dispuşi să le facem şi până unde duce răzbunarea.
După ce vedeţi spectacolul să vă întrebaţi:
1. Câtă încredere aveţi în prieteni în cazuri extreme?
2. Aveţi într-adevăr puterea de „a ierta” orice?
3. Oamenii se pot schimba cu adevărat când ajung în situaţii extreme?" Bogdan Gagu

Extrase de presă

Catia Maxim: “... reafirm că teatrul, promovat la InDArt, combină clasic şi modern întro alchimie, aş zice aşa de naturală, încât bucuria spectatorului reprezintă cel mai sigur câştig… Prin urmare, avem de-a face cu un pretext ce dezvăluie - fără menajament, delicat totuşi, cu o anume grijă - nestăvilita natură umană, cu lumini şi umbre, inocentă, dar şi profund păcătoasă. Simultan! De la prima, până la ultima replică, am avut impresia că particip la jocul Trenul Morţii, pe care am fost, invitată ca spectator, să-l conduc cu grijă, ferindu-mă de obstacole. Găselniţă regizorală sau nu, cert e că nu am fost sigură de nimic: asistam la tragedie, comedie sau dramă? Ei bine, nesiguranţa inoculată mi-a părut Extrem de elaborată şi am deschis, cu grijă ochii şi sufletul, să văd şi să pricep din psihologia deciziilor umane sau animalice.” (sursa: www.catiamaxim.wordpress.com)
Delia Marc: “O piesă puternică şi pot să spun că şi viziunea regizorului a fost pe măsură. Regizorul a ştiut să imprime tensiune curgerii intrigii, până la punctul culminant, nebănuit de spectator. O tensiune în care evoluţia actorilor a fost relevantă.” (sursa: www.filme-carti.ro)

Illuminated Moments



Arta plastica contemporana romaneasca


Claudiu Ciobanu


Galeria de Arta Cupola, Iasi


2 - 10 noiembrie 2012




Vernisaj: vineri 2 noiembrie, ora 18.00
Prezintă: criticul de artă Petru Bejan

    Cea dea patra expoziţie, semnată Claudiu Ciobanu, încheie seria evenimentelor O lună plină cu artă contemporană desfăşurate în perioada 10 octombrie -10 noiembrie 2012 la Galeria de artă Cupola, Iaşi.
   "Illuminated Moments este un proiect început în octombrie 2011 care aduce în discuţie o tematică fragilă cum este  venirea pe lume a unui copil. Acest proiect marchează o etapă nouă, de cunoaştere, descoperire, bucurie, emoţie a primului contact cu lumea ce ne înconjoară.
   Lucrările vorbesc despre echilibru în contextul unei realităţi în care suntem din ce în ce mai distraşi de  evenimente efemere  şi situaţii instabile.
   Întreaga expoziţie înglobează experienţe şi momente personale transformate în expresii vizuale, clipa fiind  tematica ce revine frecvent în proiectul de faţă cât şi în cele anterioare." (Claudiu Ciobanu)
www.claudiuciobanu.com; artclue.net