miercuri, 19 februarie 2020

Simpozion aniversar




Biblioteca Tata Oancea 


Bocșa


21 februarie 2020







Pe simezele vâlcene - Alegorii cromatice




Arta plastică contemporană românească


Muzeul Județean Aurelian Sacerdoțeanu, Râmnicu Vâlcea


26 februarie 2020





Viața lite(rară)




Ion Luca Caragiale - 168 


Muzeul Mihai Codreanu, Iași


22 februarie 2020





Constantin Brâncuși - Pasărea măiastră




Prezențe românești peste hotare


Soroca, Republica Moldova


19 februarie - 18 martie 2020




    Cu prilejul Zilei Naționale Constantin Brâncuși, Institutul Cultural Român Mihai Eminescu la Chișinău organizează expoziția Constantin Brâncuși - Pasărea măiastră și spectacolul muzical - poetic In memoriam Constantin Brâncuși, Grigore Vieru și Adrian Păunescu.
     Evenimentul, dedicat marcării a 144 ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși, a 85 de ani de la nașterea lui Grigore Vieru și a 10 ani de la trecerea la cele veșnice a poetului Adrian Păunescu, va avea loc la Palatul de Cultură din municipiul Soroca, în data de 19 februarie 2020, după cum urmează:
vernisajul expoziției Constantin Brâncuși - Pasarea maiastră în Holul Palatului de Cultură, la ora 17:00;
spectacolul poetic și muzical In memoriam Constantin Brâncuși, Grigore Vieru și Adrian Păunescu în Sala  Mare a Palatului de Cultură din Soroca, cu începere de la ora 17:30.
    În programul manifestărilor cultural artistice poetul Valeriu Matei va susține un discurs despre marele sculptor și despre cei doi poeți și prieteni Grigore Vieru și Adrian Păunescu, precum și un recital poetic dedicat lui Brâncuși. Actorul Nicolae Jelescu va recita versuri memorabile din creațiile celor doi poeți.
    Interpreții Vasile Lupu, Ion Razza, Georgeta Voinovan, Anatol Rudei și Viorel Burlacu vor da manifestării prin creațiile lor muzicale, dimensiunea unui eveniment cultural de marcă.
    Expoziția Constantin  Brâncuși - Pasărea măiastră (24 de bannere de 0,95 x 2,10 m.) aduce în fața publicului o serie de documente și fotografii legate de parcursul biografic al lui Brâncuși, imagini ale operelor sale, exegeze critice, articole, scrisori și mărturii referitoare la crezul artistic și existențial al lui Constantin Brâncuși considerat de critica de specialitate drept cel mai important sculptor al secolului XX. Expoziția va putea fi vizitată până la data de 18 martie 2020.
Accesul publicului la eveniment se face pe bază de bilet.

Prezent!




Lansare de carte 


Mircea Radu Iacoban 


Iași


19 februarie 2020





Pe simezele Capitalei - Nuanțe de suflet




Arta plastică contemporană românească 


Gabriela Hinția 


Cercul Militar Național, București


18 februarie - 2 martie 2020






Evocare Grigore Vieru - Scrisoare din Basarabia




Muzeul Memorial Constantin și Ion Stere 


Bucov


20 februarie 2020





Brâncuși în viziunea copiilor




Muzeul Municipal Dej


19 februarie 2020





Cojocelul Princepelui Carol al României




Muzeul Militar Național Regele Ferdinand I 


București


12 - 28 februarie 2020




    Atașamentul Casei Regale a României față de tradițiile și costumul popular românesc sunt ilustrate prin numeroasele fotografii de epocă și obiecte păstrate în patrimoniul Muzeului Militar Național Regele Ferdinand I.
    Începând cu regina Elisabeta și continuând, mai ales, cu Regina Maria și vlăstarele regale, se remarcă interesul față de acest aspect, care reprezintă o formă de cunoaștere și recunoaștere a poporului român și a valorilor sale, stilizate în simbolurile presărate și multiplicate în nenumăratele modele de ii, marame, fote.
    Purtate cu grație și mândrie, aceste obiecte rămase în colecțiile instituției noastre, vorbesc astăzi despre afecțiunea și preocuparea regalității române de a susține o categorie socială majoritară și vulnerabilă, de asemenea și despre identificarea cu interesele și aspirațiile națiunii.
    Piesa adusă astăzi în fața vizitatorilor prezintă o etapă din copilăria principelui Carol, când un element important în educația viitorului moștenitor al țării îl reprezenta, cu siguranță, asumarea identității naționale și a misiunii de suveran al României.

Iubire diafană



Lansare de carte 


Victor Marola 


Biblioteca Județeană V. A. Urechia, Galați


20 februarie 2020