sâmbătă, 15 mai 2021

Imortalizând clipa

 


Expoziție de fotografie 


Alexandre Vajaianu


Complexul Muzeal Arad


18 - 30 mai 2021



Ierarhii de lumină - pictură pe sticlă

 


Arta plastică contemporană românească 


Maria Constantinescu


Muzeul Național al Țăranului Român, București 


15 - 23 mai 2021



Regizoare de filme documentare

 


De pe ecranele cinematografelor de-odinioară


Sabina Pop










Consemnare publicată în Almanah Cinema 1989. Decembrie 1988.

***Mai multe despre Sabina puteți afla de aici: Wikipedia
sau de aici: 
famost.ro

Obiectul lunii

 


Muzeul Național Bran 


mai 2021




    Această "mașinărie" a timpului – războiul de țesut, care țesea povești încondeiate cu sucala și firele colorate, ajutate de mâinile pricepute și neobosite ale bunicilor și străbunicilor noastre, povești care se găseau pe toate rafturile bibliotecilor personale respectiv, casele dragi.

    Războiul de țesut, aproape că nu lipsea din nici o casă, gătită cu podoabe tradiționale, fiind o companie fidelă a femeilor de la sate, mai ales în zilele de iarnă când nu puteau trebălui mai mult afară. El însuși este o poveste, pe care cu drag, vrem să o împărtășim cu voi.

    Pentru că și Branul are o carte de identitate – Muzeul Satului Brănean, parte a Muzeului Național Bran și pentru că, în câteva din gospodăriile aflate aici avem această comoară, care depăna povești minunate, ne-am propus să vă prezentăm una dintre acestea, Războiul de țesut – aflat în Casa cu ocol.

    Război de ţesut orizontal, cu 7 piese, din Moieciu de Jos, județul Brașov, care datează din secolul al XIX-lea.

Are patru picioare, cu câte trei stâlpi care susţin două suluri cu iţe şi vătale.

Urzeala se desfăşoară de pe sulul din spate pe cel din faţă şi este menţinută întinsă.

Iţele sunt antrenate de patru tălpici, dispuşi pe podea şi suspendaţi prin legături cu sfoară.

    Chiar dacă, pentru o lungă perioadă de timp a fost lăsat uitării, ne bucurăm să aflăm că toate lucrurile frumoase realizate cu ajutorul războiului de țesut, încă se află în casele noastre, iar războiul este din nou "la modă".

 

Revelatio - Comprehensiunea spiralei

 


Arta plastică contemporană românească


Camil Mihăescu 


Galeria Park, Timișoara


14 mai - 18 iunie 2021



Dumitru Prunariu - Primul român în cosmos

 


Muzeul Militar Național Regele Ferdinand I 


București 


15 mai - 31 decembrie 2021




    Pentru a aniversa această performanță excepțională, Muzeul Militar Național Regele Ferdinand I organizează o expoziție cu tema Dumitru Prunariu – Primul român în cosmos.

    Curiozitatea vizitatorilor va fi stârnită, cu siguranță, de obiectele care au fost utilizate la bordul navetei spațiale și al stației orbitale, printre acestea aflându-se și costumul de cosmonaut al locotenentului-major ing. Dumitru-Dorin Prunariu.

Expoziția va fi deschisă la sediul muzeului între 15 mai și 31 decembrie 2021.

Compozitoare...inclusiv de muzică de teatru și film

 


Cornelia Tăutu (1938 - 2019)








Consemnare publicată în Almanah Cinema 1989. Decembrie 1988.


***Mai multe despre Cornelia puteți afla și de aici:

Compozitoarea Cornelia Tăutu a trecut în eternitate - Radio ...



Jurnal de Viață

 


Casa Filipescu - Cesianu 


București 


10 - 21 mai 2021




   În perioada 𝟏𝟎-𝟐𝟏 𝐦𝐚𝐢 𝟐𝟎𝟐𝟏, Fundația Regală Margareta a României împreună cu Muzeul Municipiului Bucureşti - Palatul Suțu prezintă publicului iubitor de artă evenimentul 𝐉𝐮𝐫𝐧𝐚𝐥 𝐝𝐞 𝐯𝐢𝐚𝐭̦𝐚̆ – o expoziție de arte vizuale în aer liber și recitaluri on-line de bursierii programului Tinere Talente din 2021.

    Lucrările, expuse în aer liber la Casa Filipescu Cesianu sunt realizate prin diferite tehnici – pictură, colaj, fotografie, artă textilă, design vestimentar și au la bază reprezentarea simbolistică a senectuții, pornind de la poveștile de viață ale seniorilor, documentate de tinerii artiști din programele Fundației. Integrând concepte și simboluri, lucrările pun în evidență experiențele, trăirile, amintirile vârstnicilor, amprenta timpului și a călătoriei prin viață asupra acestora.

Mai multe informații aici: http://bit.ly/JurnalDeViata

 

Pe simezele buzoiene - Spațiul

 


Arta plastică contemporană românească


Vladimir Păun-Vrapciu 


Muzeul Județean Buzău 


18 mai -27 iunie 2021




    Muzeul Județean Buzău găzduiește, în perioada 18 mai – 27 iunie 2021, expoziția de pictură, instalație şi video art Spaţiul, cu lucrări semnate de artistul și arhitectul Vladimir Păun-Vrapciu, prieten și colaborator apropiat al muzeului nostru.

Despre acest proiect expozițional, autorul mărturisește:

   "Viziunea expoziţiei Spațiul începe în data de 15 martie, în a 41 a zi de închidere totală în spațiul interior al locuinței mele din Bucureşti, ca urmare a restricţiilor impuse de autorităţi din cauza pandemiei.

    Acesta a fost momentul în care spiritul uman a început să dezvolte ideea de a găsi o soluție prin care ar putea proteja corpul uman de un pericol nevăzut. Un sentiment de panică, urmat de un sentiment de autoapărare şi auto protecţie.

   Formele create, prezentate în expoziția Spațiul, s-au născut în mintea mea ca o viziune a unei forme organice ce va putea asigura protecția sufletului uman, pentru ca acesta să poată circula liber, în vederea redescoperirii spațiilor pierdute din univers, ce au rămas încă de descoperit."

Vă așteptăm la muzeu! 

***Muzeul Judetean Buzau • Buzau County Museum

 

La ceas aniversar

 


Muzeul Maramureșan 


Sighetu Marmației


23 - 30 mai 2021



Inaugurare

 


Agenția de Știri Bune, 


Muzeul Sf. Ierarh Gavriil, Mânăstirea Căpriana, Republica Moldova, 


6 mai 2021




     Muzeul Sf. Ierarh Gavriil de la Mănăstirea Căpriana a fost inaugurat în data de 6 mai 2021, devenind astfel primul obiectiv muzeal cu artefacte religioase din Republica Moldova. Muzeul adăpostește un tezaur unic, reprezentat de vestigiile arheologice provenite din cripta mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni, care au fost restaurate de specialiștii Centrului de Cercetare și Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural din cadrul CMNM Iași.

     Evenimentul a fost organizat de Complexul Muzeal Național Moldova Iași și Mănăstirea Căpriana din Republica Moldova, în cadrul proiectului de cooperare transfrontalieră Revitalizarea Mănăstirii Căpriana pentru promovarea patrimoniului ecleziastic unic prin cooperare transfrontalieră și digitalizare. Evenimentul a debutat cu o ceremonie religioasă, urmată de vizitarea expoziției permanente a muzeului și de mesaje de salut din partea ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove; Monica Babuc, deputat, Parlamentul Republicii Moldova; Daniel Ioniță, Ambasadorul României în Republica Moldova; Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova; Gheorghe Postică, prof. univ. dr. hab.; Lăcrămioara Stratulat, Managerul Complexului Muzeal Moldova Iași; Maria Geba, manager de proiect EnCaMo, Iași; Arhimandrit Filaret Cuzmin, Starețul Mănăstirii Căpriana.