marți, 25 mai 2021

Onlooking - Street Photography

 


Expoziție de fotografie


Mircea Nicolescu


Centrul Cultural Palatele Brâncovenești, Mogoșoaia 


29 mai - 30 iunie 2021



Tandrețe, Rutină

 


Lansare de carte 


Emil Hurezeanu


Biblioteca Germană Alexander Tietz, Reșița


27 mai 2021




   În cadrul evenimentelor ce au loc sub egida REȘIȚA 250, Primăria Municipiului Reșița în colaborare cu Biblioteca Județeană Paul Iorgovici, Caraș-Severin, Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin și Muzeul Banatului Montan, Reșița vă invită să participați la lansarea cărții Excelenței Sale, domnul Emil Hurezeanu, Ambasador extraordinar și plenipotențiar al României la Viena. Volumul bilingv, intitulat Zärtlichkeit, Routine/Tandreţe, rutină,/ Gedichte eines Knauserers 1979-2019,/Poemele unui parcimonios 1979-2019 în traducerea lui Georg Aescht, este editat la Ludwigsburg, de către editura Pop Verlag, în anul 2020. Ediția a doua apare în anul 2021 la aceeași editură.

​    Evenimentul va fi găzduit de Biblioteca Germană „Alexander Tietz”, Reșița la sediul din Bulevardul Revoluției din Decembrie, numărul 22, joi, 27 mai 2021, ora 17:00, în condițiile impuse de situația pandemică.

   Volumul va fi prezentat de către doi distinși oameni de cultură reșițeni, doamna Ada Cruceanu și domnul Gheorghe Jurma.

    Reuniunea va fi moderată de către domnul Erwin Josef Țigla, președintele Asociației Germane de cultură și educație a adulților, Reșița și domnul Dorinel Hotnogu, consilier pe probleme culturale al Primarului municipiului Reșița.

Pe simezele Capitalei - Kaleidoscope 02

 


Arta plastică contemporană românească


Gabriela Prosszer 


Galeria Romană, București 


2 iunie - 2 iulie 2021



Göbeklitepe - primul sanctuar al lumii

 


Muzeul Județean Argeș 


Pitești


20 mai 2021




    Muzeul Județean Argeș în colaborare cu Institutul Cultural Turc Yunus Emre București organizează joi, 20 mai 2021, o expoziție foto-documentară Göbeklitepe - primul sanctuar al lumii. Tot în cadrul evenimentului se va desfășura și Conferința Patrimoniul Mondial UNESCO în Turcia, susținută de conf. univ. dr. Silvana Rachieru.

    GÖBEKLİTEPE a fost identificat pentru prima dată în 1963 în timpul cercetărilor de teren făcute de către Prof. Dr. Halet Qambel și Prof. Dr. Robert John Braidwood, în cadrul Proiectului comun de cercetări preistorice în Anatolia de Sud-Est al Universităților Istanbul și Chicago. Pe baza materialelor descoperite pe suprafața colinei, GÖBEKLİTEPE a fost inclus în rândul siturilor din regiunea Șanliurfa, alături de Cimitirul de la Biris și Tarlaua Sogut.

    Expoziția foto-documentară dedicată primului sanctuar al lumii – Göbeklitepe este deschisă la Galeria Națională de Artă Naivă din cadrul Muzeului Județean Argeș, intrarea din Bulevardul Eroilor și poate fi vizitată de luni până duminică, între orele 9:00-19:00.

***Muzeul Judetean Arges

 

Crossing Realms

 


Expoziție de fotografie


Felicia Simion 


Centrul Cultural Palatele Brâncovenești, Mogoșoaia


29 mai - 30 iunie 2021



Simpozion internațional de sculptură

 


Arta plastică contemporană românească,


Tomești,


1 - 30 iunie 2021




Participă:

Laurențiu Mogoșanu (UAPR București), Nicolae Popa (UAPR București), 

Valentin Vârtosu (UAP Chișinău), Dumitru Verdianu (UAP Chișinău), 

Ana Negară (UAPR Iași) și Vladlen Babcinețchi (UAP Chișinău / UAPR Iași)


Dascăli musceleni

 


Muzeul Municipal Câmpulung


mai 2021




   Muzeul Municipal are plăcerea de a vă invita să vizitați expoziția temporară Dascăli musceleni din colecțiile Muzeului Municipal Câmpulung, deschisă pe tot parcursul lunii mai, în cadrul Secției de Istorie și Artă Plastică. 

   Întregul ansamblu de obiecte şi imagini, aflate în colecțiile Muzeului Municipal Câmpulung, ilustrează aspecte inedite din viața și activitatea didactică a dascălilor musceleni.

Nume ce și-au pus amprenta pe formarea și educarea mai multor generații de copii și adolescenți.

    Nanu I. Muscel, Gheorghe Mitu, Alexandru Bera, Pleșu Vasile, Gheorghe Topârceanu, Hurdubețiu Ion, Ion Țicăloiu, Tipa Aurel, Solomon Ion, Ilie Stănculescu, Alexandru Bărcăcilă, Ion Popescu Piscu, etc. sunt doar o parte dintre dascălii ce nu numai că s-au dedicat meseriei, dar au reușit să își facă loc și în cartea de istorie a educației românești. 

    În cadrul expoziției sunt prezentate 61 de bunuri culturale din patrimoniul instituției noastre,vizitatorul având posibilitatea să descopere frânturi din viața celor ce și-au dedicat cea mai mare din timpul lor pentru a crea oameni mari.

Vă așteptăm cu mult drag să aflați poveștile dascălilor musceleni.

 

Lângă Columna lui Traian...

 


Banda Desenată Românească


Festivalul Povestiri Istorice în Benzi Desenate 


Muzeul Național de Istorie a României, București


2 - 6 iunie 2021




   În perioada 2 – 6 iunie 2021 vă invităm lângă Copia Columnei lui Traian, la Muzeul Național de Istorie a României, unde se va desfășura Festivalul Povestiri istorice în Benzi Desenate ce va prezenta publicului larg (offline și online) banda desenată academică, cu subiect istoric, în cadrul unei expoziții. Evenimentul se desfășoară sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.

    De ce bandă desenată academică? Pentru că așa cum ne-a mărturisit prof. dr. Leonard Velcescu: “la universitățile mari din Belgia și Franța, cum este de exemplu Sorbona - Paris, banda desenată este studiată ca o metodă de reconstituire istorică”. Iată deci cum această a 9-a artă devine, în anumite situatii, o modalitate de studiu, de cercetare, de prezentare și orientare în mediul academic. Așadar, expoziția propusă de Festivalul Povestiri Istorice în Benzi Desenate ne aduce în prim plan o bandă desenată document, o lecție de istorie ce se bazează pe cercetare științifică, o lecție de istorie spusă altfel.

    Tema acestei ediții este Dacii și Romanii. Expoziția va cuprinde benzi desenate din anii '70 până în prezent, așadar vor expune artiști bd din toate generațiile. Istorici de renume mondial se vor alătura evenimentului cu prezentări special realizate pentru acest festival. Nu vor lipsi nici lansările și prezentările de albume și reviste BD cu subiect istoric publicate anul acesta. Iar pentru cei mici, se vor organiza ateliere online de benzi desenate, gratuite, urmate de un concurs cu premii.




    În premieră, lângă Copia Columnei lui Traian din sala Lapidarium a Muzeului Național de Istorie a României, vor fi expuse planșe în original și planșe (reproduceri din publicații BD) din colecția Szasz Andrei, semnate de maeștri ai benzii desenate românești: Albin Stănescu, Puiu Manu, Sandu Florea, Valentin Tănase, Sorin Anghel, Vasile Mănuceanu, Vintilă Mihăescu, Șerban Andreescu, alături de artiștii BD: Cristian Ciomu, Vali Ivan, Daniel Danil, Mihai I. Grăjdeanu, Gabriel Tora.

    În paralel cu expoziția de benzi desenate, organizatorii au pregătit o serie de video - interviuri și demonstrații de desen, cu o parte din artiștii mai sus menționați, ce vor fi difuzate în mediul online pe pagina festivalului, întâlniri online cu prof. dr. Leonard Velcescu – cel căruia îi datorăm singura statuie de dac din București (aflată acum pe B-dul Dacia), cu istoricul și scriitorul Vasile Lupașc – autor al multor cărți cu subiecte istorice pentru copii și nu în ultimul rând cu tineri regizori care au dat viață poveștilor cu daci și romani pe marele ecran: Andrei Chiriac și Andrei Daniel Bărbat.

   Festivalul Povestiri Istorice în Benzi Desenate va fi un regal al benzilor desenate românești cu subiect istoric alături de cea care este considerată prima bandă desenată antică: Columna lui Traian.

   Evenimentul, inițiat de autorul și profesorul de benzi desenate Mihai I. Grăjdeanu, coordonat de jurnalista Mădălina Corina Diaconu și realizat în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României, este dedicată copiilor, cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, sărbătorită în data de 1 iunie.