joi, 3 august 2017

Ștefan cel Mare - din istorie în veșnicie
Muzeul de Istorie Suceava 


14 august 2017 - 15 februarie 2018Mineral Expo
Muzeul de Artă Constanța 


ediția a VII-a, 10 - 13 august 2017 


    Aflată la a 7-a ediție organizată la malul Mării Negre, expoziția de bijuterii, cristale și pietre semiprețioase Mineral Expo se va desfășura în incinta Muzeului de Artă Constanța între 10 și 13 august 2017. Pentru acest eveniment important, exponate din cele mai indepartate colțuri ale lumii vor fi prezentate vizitatorilor:
- Larimarul, denumit Piatra Delfinilor, este descoperit în anul 1974 de părintele Miguel Domingo Fuertes Loren în Republica Dominicană. După analize amănunțite, specialiștii au certificat calități estetice dar și proprietăţi metafizice remarcabile ale larimarului. Pe lângă pandante și coliere din vibrantul mineral, care încorporează frumoasele nuanțe albastre ale apei și cerului din Caraibe, la aceasta ediție se vor expune și trei eșantione spectaculoase în formă brută, cel mai mare având o greutate de peste 250 de grame.
- Perla considerată un miracol al lumii apelor exprimă feminitate rafinată, eleganță regală, valoare și puritate. Toate aceste calități se regasesc în frumoasele șiruri, denumite perle Tahiti după cea mai mare insulă cu același nume, din arhipelagul Polinezia Franceză.
- Elixirul energetic compus din 7 cristale (definite special pentru fiecare persoană), este menit să revitalizeze întreg sistemul pe baza căruia omul funcționează. Despre modalitatea relativ simplă de energizare a apei cu ajutorul a 7 cristale corespunzătoare celor 7 chakre, cristaloterapeuții afirmă că așa numitul elixir energetic amplifică, transformă, înmagazinează și focalizează energiile pozitive.
    Pe lângă piesele amintite, ediția 2017 a Mineral Expo aduce în Constanța bijuterii din întreaga gamă a pietrelor semiprețiose, obiecte de decor dar si minerale destinate colecționarilor.
    Expoziția gazduită de Muzeul de Artă Constanța din Bulevardul Tomis, numărul 82-84, este deschisă între orele 10:00 și 20:00 intrarea fiind liberă.

Cronică în piatră
Columna lui Traian 


Colecții și Colecționari 


Cartofilie

Album, Editura Meridiane. 1966.
Foto: Oscar Savio (Italia).***
Copie a columnei

   Emil Panaitescu a adresat numeroase memorii Academiei Române, Ministerului Instrucțiuni Publice, Ministerului de Finanțe și Parlamentului pentru a realiza o copie a Columnei care să fie expusă în România. Eforturile sale au fost încununate de succes în 1939 când statul român a comandat copia, aceasta fiind terminată în 1943. Copia a fost executată din ciment alb armat, amestecat cu praf de marmură, și respectă proporțiile monumentului. 
   Din cauza războiului mulajele au fost depozitate în diverse locuri în Roma (Muzeul Lateran, Forul lui Traian, Palatul Expozițiilor) și doar în 1967 au fost aduse în România. 
   Din 1972 copia la scară naturală a bazei Columnei lui Traian și copii ale scenelor reprezentate pe acest monument sunt expuse într-o sală a Muzeului Național de Istorie a României.


Coloana lui Traian. Călătoria lui Traian pe Marea Adriatică.
Foto: Floarea Bobu Florescu. Anii '60-'70. Necirculată.


Muzeul de Istorie al R. S. România.
Columna lui Traian. Nobili daci.


Cod: 0038. 1975.


Muzeul de Istorie al R. S. România.
Columna lui Traian. Trupe romane în marș.


Cod: 0038. 1975. Necirculată.


Muzeul de Istorie al R. S. România.
Columna lui Traian. Prizonieri daci.


Cod: 0042. 1975. Necirculată.


Muzeul Național de Istorie.
Columna lui Traian. Romanii construiesc un drum prin pădure.


Cod: 0216. 1979. Necirculată.


Muzeul Național de Istorie.
Columna lui Traian. Dacii atacă o fortificație romană.


Cod: 0233.1979. Necirculată.


Muzeul Național de Istorie. Columna lui Traian - Asediul Sarmizegetusei. 1979.


Muzeul Național de Istorie. Columna lui Traian.
Romanii construiesc fortificații.


Cod: 0053. 1980. Necirculată.


"Actul de naștere" al poporului român, o copie a Columnei lui Traian, 
constituie principala atracție a Muzeului de istorie a R.S.R.
Volum: București - Ghid turistic. 1980.

***Am respectat întocmai inscripționările de pe ilustrate și celelalte surse folosite. 
Greșelile de titulatură, ortografice, etc., nu-mi aparțin (cele de tastare, da !)
Orice completări sau corectări sunt utile și le voi avea în vedere 
cu promptitudine spre postare. Nu mai vorbesc de donații !