marți, 26 martie 2013

Expozitie-Concurs de Arta Plastica

Salonul de arta mica

Galeria de Arta Contemporana, Turnul Fierarilor, Sighisoara

1 - 5 aprilie 2013





Participa:

Şcoala Gimnazială Zaharia Boiu
Şcoala Gimnazială Nicolae Iorga
Şcoala Gimnazială Octavian Goga
Şcoala Gimnazială Victor Jinga
Şcoala Gimnazială Aurel Mosora
Şcoala Gimnazială Miron Neagu
Şcoala Gimnazială Radu Popa
Colegiul Naţional Mircea Eliade
Liceul Teoretic Joseph Haltrich
Clubul Copiilor

Expoziţia este dedicată activităţilor extracurriculare şi extraşcolare
în cadrul programului Să ştii mai multe, să fii mai bun !

eveniment initiat de prof. Daniel Romeo Todea

Libraria Humanitas Kretzulescu


Serile italiene


Cultura arhaica si literatura de azi


Bucuresti


27 martie 2013






  Miercuri, 27 martie 2013, ora 18:00, vă aşteptăm la Librăria Humanitas Kretzulescu la o nouă ediţie marca Serile Italiene. Întâlnirea va avea ca punct de plecare romanul Accabadora de Michela Murgia aparut in colectia Raftul Denisei la editura Humanitas Fiction, roman distins cu şapte premii importante, printre care Premiul Campiello şi Premiul Supermondello.
   Invitaţi la o dezbaterea Cultura arhaică şi literatura de azi: Vintilă Mihăilescu, antropolog şi profesor la Facultatea de Sociologie şi Psihologie a Universităţii din Bucureşti, prozatorul Radu Paraschivescu şi Vlad Russo, redactorul colecţiei Biblioteca Italiană, editura Humanitas.

   Iniţiat în anul 2010 de către Prof. Smaranda Bratu Elian, ciclul de manifestări intitulat Serile italiene îşi propune să aducă în faţa publicului dezbateri semnificative prin actualitatea lor, ce au drept punct de pornire traduceri ale unor opere scrise de autori italieni. În general, discuţia porneşte de la o carte publicată recent în colecţia Biblioteca Italiană a Editurii Humanitas, colecţie coordonată de Smaranda Bratu Elian şi de Nuccio Ordine, dar nu se limitează numai la traducerile apărute sub această egidă. Servesc drept punct de plecare şi opere italiene traduse la noi care permit înţelegerea aprofundată a fenomenelor culturale italiene şi compararea acestora cu manifestările din spaţiul românesc. Organizatorii principali şi moderatorii fiecărei Seri sunt inimoşii studenţi ai secţiilor de Italiană ale Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine ale Universităţii din Bucureşti, îndrumaţi de cadre didactice ale aceleiaşi instituţii.

Arta plastica contemporana romaneasca


Cristian Buzneanu


Elbus in Mushroom Land


Dada Cafe, Timisoara


29 martie 2013





Colectii si Colectionari


Expo Antichitati


Iulius Mall, Timisoara


29 - 31 martie 2013







Pe simezele ieșene - Apelant la acalmie



Arta plastică contemporanâ românească


Ardelean Cosmin


Galeria de Artă Grand Hotel Traian, Iași


1 - 30 aprilie 2013





   Cosmin Ardelean s-a nascut la Baia Mare unde a terminat Liceul de Arte Plastice, iar in prezent este student la Cluj-Napoca la Universitatea de Arta si Design, in cadrul sectiei ceramica-sticla-metal, anul 3-licenta (an terminal).
   A activat la expozitii si solicitari precum : prezentarea lucrarii de atestat, in cadrul expozitiei Rivulus Dominarum din Baia Mare, 5 expozitii semestriale in cadrul Universitatii de Arta si Design Cluj-Napoca, a participat la Studio Studentesc la Galeria de Arta Baia Mare, la realizarea unui monument in satul Rosiori, din judetul Satu Mare
  “Sunt de parere ca fiecare material conventional sau neconventional are o frumusete inedita daca este folosit intr-un mod rafinat,iar finalitatea lui are o forma monumentala, indiferent de dimensiunea obiectului in cauza. Am un interes ridicat pentru fuzionarea sticlei cu alte materiale (fier,piatra,etc) deoarece mi se pare spectaculos si fascinant,iar transparenta si impresia de fluiditate pe care o prezinta sticla topita,cred ca poate domoli alte materiale ce pot parea brute,sau reci.” (Cosmin Ardelean)
   Expozitia ce va incanta iesenii in luna aprilie la Galeria de Arta Grand Hotel Traian Iasi se numeste Apelant la Acalmie pentru ca lucrarile au intentia de a odihni ochiul privitorului, oferinu-i-se acestuia un rastimp de linisite intre momentele de agitatie si stres din fiecare zi.
   “Am ales ca lucrarile sa fie foarte variate atat prin tema lor, cat si prin aspect si rol. De aceea, unele lucrari imbina decorativul cu utilitarul, iar alte lucrari au doar un rol decorativ. Expozitia v-a fi una diversificata deoarece consider ca astfel dorintele si curiozitatile privitorului pot fi mai bine satisfacute. Totusi, desi foarte diferite,  toate lucrarile comunica intre ele prin material, mod si stil de lucru. Mijloacele tehnologice au fost variate: sticla suflata, sticla fuzionata, ceramica arsa si sticla fuzionata cu alte materiale.” (Cosmin Ardelean)

Arta plastica contemporana romaneasca


Tabara de creatie Fronius Art



Sighisoara


31 martie - 8 aprilie 2013







Suflete frumoase - Imortalizand clipa


Sebastian Enache


Expozitie de fotografie: Intre doua capitale


Galeria ARTA, Campulung Muscel


30 martie 2013







   În weekend neapărat trebuie să vă luminați sufletul și încântați ochii...cu SEB ! 
  Cunoscut mai ales , din păcate, prin fotografiile de copertă de la revistele glossy sau celebra emisiune a lui Botezatu, Sebastian Enache își pune sufletul pe tavă într-o expoziție intitulată sugestiv Intre două capitale - adică, între București (unde lucrează mai mult...doar vedetele se fac la capitală) și Câmpulung (unde ....TRĂIEȘTE!). 
   Până la expoziție - sâmbătă, 30 martie 2013 , începând cu ora 11.00, la Galeria ARTA din Câmpulung - dați o raită și pe site-ul său

***Clubul Prieteniei

The Art of the Divine



Diaspora romana


Teodora Rosca


Expozitie de icoane pe sticla


Dublin, Irlanda


27 martie - 7 aprilie 2013



Photo: Ambasada României din Dublin vă invită la o expoziţie de Icoane pe sticlă.

Festivalul Internațional de Poezie Nichita Stănescu



Ploiești


ediția a XXV-a, 29 - 31 martie 2013





   Poeti din Romania, Republica Moldova, Ucraina si Serbia, actori, artisti plastici, muzicieni, critici de arta vor fi prezenti la Ploiesti, in perioada 29-31 martie, pentru a participa la cea de-a XXV-a editie a Festivalului International de Poezie Nichita Stanescu. 
  Deoarece anul acesta se implinesc 80 de ani de la nasterea poetului, in cadrul manifestarii, Academia Romana va sustine, la Ploiesti, o sesiune omagiala dedicata acestuia. 
  Deschiderea festivalului va avea loc vineri, la ora 11.00, in sala de festivitati a Colegiului National I. L. Caragiale, unde vor fi prezente oficialitatile judetene si locale, acad. Marius Sala - vicepresedintele Academiei Romane, acad. Eugen Simion, acad. Radomir Andric - presedintele Uniunii Scriitorilor din Serbia, academicienii Mihai Cimpoi, Valeriu Matei, Vasile Tarateanu, Adam Puslojic, Nicolae Dabija, fosti colegi de clasa ai lui Nichita Stanescu, fostul profesor al poetului - prof. Constantin Enciu. 
  La ora 13:00, elevi de la Liceul de Arta Carmen Sylva, Colegiul Economic Virgil Madgearu si Colegiul I. L. Caragiale vor forma un "lant al poeziei" de la Colegiul National I.L. Caragiale pana la Muzeul Memorial Nichita Stanescu, iar la ora 14.30, la Cinema Premiera din Ploiesti va putea fi vizionat, gratuit, un film realizat de cineastul Ioan Grigorescu in memoria lui Nichita Stanescu. 
  La ora 17.00, publicul va putea urmari, la Casa Memoriala ce poarta numele poetului, dezbaterea Promovarea operei lui Nichita in cadrul festivalurilor de poezie, la care vor participa : Valeriu Matei (Republica Moldova), Adam Puslojic (Belgrad), Vasile Perja (Sighetul Marmatiei), Ioan Cojocariu (Caransebes); Constantin Stere (Ploiesti). Manifestarea va fi urmata de un recital de poezie sustinut de profesorul Nelu Stan. 
  Festivalul din acest an va oferi publicului ploiestean si prilejul reintalnirii cu actorul Ion Caramitru. Vineri, la ora 19.00, acesta va urca pe scena Teatrului Toma Caragiu pentru a sustine recitalul de poezie Frunza verde de albastru.... 
  Sambata, 30 martie, Biblioteca Judeteana Nicolae Iorga din Ploiesti va organiza, de la ora 10:00, expozitia de carte Nichita Stanescu in lumea tiparului si va gazdui lansarea volumului Intre spovedanie si ruga - o antologie de poezie semnata de Vasile Tarateanu. 
  La sala UAP, tot la ora 10:00, va avea loc o expozitie dedicata lui Nichita Stanescu, cele mai bune lucrari de arta urmand a fi premiate de Primaria Ploiesti, iar la ora 12:00, la Colegiul National Nichita Stanescu vor fi decernate premiile Concursului international Lectii cu Nichita si va fi acordat Premiul Nichita Stanescu pentru incurajarea creatiei in randul tinerilor. 
   Muzeul Judetean de Arta Ion Ionescu – Quintus Ploiesti va gazdui, in aceeasi zi, la ora 17:00, o expozitie de arta realizata de artistii plastici: Iurie Matei (Chisinau) si David Buzgar (Spania) – eveniment prezentat de criticul de arta Pavel Susara. In cadrul aceluiasi eveniment va avea loc un moment artistic sustinut de actorul Eusebiu Stefanescu si de instrumentistul Dumitru Farcas. 
  Duminica, 31 martie, la ora 10:00, oamenii de cultura vor aduce un omagiu lui Nichita Stanescu, la statuia acestuia din centrul orasului, iar la ora 11:00, la Sala Europa a Consiliului Judetean Prahova, va incepe sedinta solemna a Academiei Romane, dedicata sarbatoririi a 80 de ani de la nasterea lui Nichita Stanescu. Aceasta va fi urmata de ceremonia de decernare a premiilor festivalului si de un moment artistic sustinut de actorul Eusebiu Stefanescu. 
   La Ploiesti vor mai fi organizate concursuri literare, expozitii, dezbateri, cenacluri de poezie, un workshop de pictura, proiectii de film etc. 
   Evenimente culturale vor gazdui si localitatile Urlati, Plopeni, Ceptura. In cele trei zile ale festivalului, in Parcul Nichita Stanescu din Ploiesti va fi deschis un targ de carte, in cadrul caruia vor fi lansate volume semnate de Nicolae Petrescu – Redi, Nicolae Baciut, Dionisie Duma, Stela Covaci, Mircea Colosenco, Ileana Vulpescu, Vasile Tarateanu.
***ziarulprahova.ro

Delfinii - Jucausii marilor



Muzeul National de Istorie Naturala Grigore Antipa


Intalnirea de duminica


Bucuresti


31 martie 2013





Conferința: Delfinii, jucăuşii mărilor
Prezintă: Diana Alexandra Ion
31 martie 2013, ora 11.00
Detalii: http://www.antipa.ro/ro/categories/22/pages/304

La Antipa, in spatele usilor inchise




Muzeul National de Istorie Naturala Grigore Antipa


Sa invatam sa le protejam !


Bucuresti


30 martie 2013





Conferința: Să învăţăm să le protejăm ! (speciile de Coleoptere Natura 2000)
Prezintă: dr. Melanya Stan, 
30 martie 2013, ora 11.00
Detalii: http://www.antipa.ro/categories/22/pages/303

Basarabia, pamant romanesc




Muzeul Memorial Constantin si Ion Stere


Bucov


27 martie 2013




Să ne cunoaștem artiștii



De pe scenele teatrului românesc de-odinioară


Florin Zamfirescu








Articol publicat în Gong '81. Almanahul Revistei Teatrul. Decembrie 1980.







Consemnare publicată în Almanah Cinema 1981. Decembrie 1980.




În Ion Nebunul din Năpasta de I. L. Caragiale,
alături de Dorina Lazăr și Cornel Dumitraș. 



Rică Venturiano din O noapte furtunoasă de I. L. Caragiale.




În Pasărea Shakespeare de D. R. Popescu, alături de Ion Vîlcu și Traian Dănceanu.




În Ziarul de Dan Tîrchilă.


În rolul titular din Woyzeck de Georg Buchner.





Interviu publicat în Revista Teatrul, Nr. 1. Ianuarie 1985.








Articol publicat în Antract distractiv,
supliment rebusist la caietul-program al Teatrului Giulești. Ianuarie 1988.


***
Vă invităm miercuri, 27 martie 2013, la ora 17.30,
în sala Auditorium a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, din Ploiești, 
strada Toma Caragiu, nr. 10,
să audiați prelegerea MAGIA ARTEI ACTORULUI,
susținută de actorul FLORIN ZAMFIRESCU,
cu prilejul Zilei Mondiale a Teatrului.

INTRAREA VA FI LIBERĂ !


***Mai multe despre acest actor puteți afla și de aici: Wikipedia


Villalonga III - Marturii despre Lancram



Lansare de carte


Vintila Avram


Casa Memoriala Lucian Blaga, Lancram


28 martie 2013





    Biblioteca Municipală Lucian Blaga Sebeş, vă invită să participaţi joi, 28 martie 2013, la lansarea cărţii Villalonga III – Mărturii despre Lancrăm, acesta fiind cel de-al treilea volum publicat al scriitorului lăncrănjean Vintilă Avram. Evenimentul va fi găzduit de Casa Memorială Lucian Blaga din Lancrăm, începând cu ora 17:00. Vă aşteptăm !