sâmbătă, 13 iulie 2013

Scotoceala !




Retro Bazar


Parcul Lecturii Pogor, Iasi


editia a VIII-a, 13 - 14 iulie 2013







RETROBAZAR.M Retro Bazar la Casa Pogor, 13 14 iulie

  Pornind de la ideea ca lucrurile frumoase pe care nu le mai folosim merita sa isi continue existenta, sambata, 13 iulie si duminica, 14 iulie, intre orele 12-20 va asteptam in Parcul Lecturii de la Casa Pogor cu haine, lucruri dragi de acasa, accesorii si alte obiecte scoase din sertarele demult uitate.

  Aflat la a 8-a editie, Retro Bazar a reusit sa reuneasca pana acum peste 1000 de colectionari cu obiecte care mai de care mai fistichii. Si la aceasta editie se asteapta cateva sute de ieseni care sa caute obiecte cu o poveste in spate.
  Pentru o atmosfera cat mai primitoare, membrii Slow Food Iasi vor pregati gustari locale de sezon si bauturi savuroase.

  Daca doriti sa iesiti la o plimbare, va primim cu drag mai ales ca, in acelasi weekend, si in acelasi parc,  Muzeul Literaturii Romane Iasi va lansa si o biblioteca in aer liber pentru care puteti dona carti sau de unde puteti lua cu imprumut. Orice chef de frumos ati avea, veniti si stati pe o paturica, in timp ce ascultati muzica si cu siguranta veti intalni oameni buni, cu ganduri asemanatoare.
  Evenimentul Retro Bazar isi doreste sa atraga atentia asupra multitudinii de forme de reutilizare si reciclare pe care le avem la dispozitie, ca alternativa la tendintele actuale de consum. Cu siguranta toti avem cel putin un lucru prin casa pe care nu il mai folosim si care si-ar putea gasi stapanul sau o noua utilizare la Retro Bazar. Lucrurile nevandute vor fi donate Asociatiei Mai Bine, implicata in proiecte sociale in comunitatea locala. Misiunea membrilor Mai Bine este de a contribui la dezvoltarea durabila a comunitaţii locale prin implementarea de proiecte in trei directii importante: mediul natural, mediul social şi mediul economic.

Spor la scotoceala sa aveti !

Povestea de iubire a soarelui cu marea




Arta plastica contemporana romaneasca


Paula Vladescu


Expozitia: Simfoniile Deltei


Art Yourself Gallery, Bucuresti


27 iunie - 10 septembrie 2013











Capitala prin ochii lui Stepan




Institutul Cultural Român


Štěpán Vrbický 


Expoziția: București în vis, în realitate, în amintiri


Praga, Cehia


11 iulie - 1 septembrie 2013




  În timpul rezidenței sale artistice la București în 2011, Štěpán Vrbický a desenat realitatea orașului așa cum o percepea pentru prima dată, cu ochii unui străin. Nimic deosebit în asta, s-ar putea spune. Dar interesant este că cele două săptămâni petrecute în București nu reprezintă singura perioadă în care mâinile artistului au fost ocupate cu străzile, piețele sau parcurile acestui oraș. Înainte de a păși în București, Štěpán Vrbický și-a schițat câteva imagini ale orașului care apăruseră la granița dintre vis și imaginație. 
  Și pentru a completa proiectul, acesta a realizat, la doi ani de la vizita în București, o nouă serie de imagini, așa cum fuseseră ele păstrate în amintirea lui. Fiecare dintre cele trei perioade cuprinde în jur de 15 schițe în creion, alb negru și color. 
  Expoziția ne prezintă, pe lângă modul propriu al lui Štěpán Vrbický de a vedea Bucureștiul, un exercitiu de imaginație și observare ușor de repetat, recomandat oricui. 

  Expozitia a fost prezentată în România în aprilie 2013, în Librăria Cărturești din București.
***icr.ro

Fayette Evenimente




Colectii si Colectionari


Targ de antichitati


Iasi


11 - 14 iulie 2013





2013.06.20 23 Stefan Targ antic mic Târg de antichități pe pietonalul Ștefan cel Mare/ 11   14 iulie

Targul gazduieste colectionari din toata Moldova, artizani si alti participanti indragostiti de arta, 
ale caror creatii puteti sa le admirati pe parcursul a patru zile.

Programul evenimentului: 10:00 – 22:00. 
Intrarea este libera!

Artă vizuală




Arta plastică contemporană românească


Expoziția: Five O'Clock


Iulius Mall, Librăria Cărturești, Iași


10 - 29 iulie 2013




   Parteneri în promovarea artelor vizuale,  Iulius Mall Iasi si Librăria Cărturesti – Iasi găzduiesc un nou eveniment expozitional în perioada 10 – 29 iulie 2013. 
   Five O’Clock prezintă publicului o paletă valoroasă de evolutii plastice figurative şi abstracte,  transformând spatiul neconventional într-o incursiune culturală reunită tematic de conceptul curatorial al evenimentului.
  Concepută să ofere vizitatorului un mediu de comunicare cu cultura si arta, expozitia ne conduce într-un univers eterogen al exprimărilor si interpretărilor plastice, valorizând vibratiile emotionale ale artistilor. 
  Expozitia reuneste lucrări de pictură, grafică,  ceramică, sculptură si instalatie semnate de artistii: Demetriad Bălănescu, Ram – Lăcrămioara Boz, Mariea Boz, Eleonora Brigalda, Raluca Hreniuc, Ofelia Hutul, Mihai – Cosmin Iatesen, Diana Ivanov, Gabriel Obreja, Ilie Krasovschi, Valentin Sava, Constantin Tofan si Luminita Avădănei Trofin.
  Vernisajul expozitiei va avea loc luni, 22 iulie 2013, ora 17. 00. Prezintă: lector univ. dr. Emanuela Ilie si profesor univ. dr. Constantin Tofan.
   Evenimentul expozitional este organizat în cadrul Festivalul international Arta si traditia în Europa, editia a IV- a, proiect avizat de Ministerul Educatiei Nationale în CAEN 2013, Directia Generală Educatie si Învatare pe tot parcursul vietii, axa: Culturi si civilizatii.

Vreau să pictez




Arta plastică contemporană românească


Summer Art Salon


Hotel Europa Royale, Galeria Saint Ink, București


16 - 20 iulie 2013







Vernisaj: 13 iulie 2013



Artisti participanti la Summer Art Bucuresti 

Galeria Saint Ink:


Ioana Harjoghe Ciubucciu, Aida Radu, Ioana Mandru, Camelia Sirli;

Europa Royale Hotel: 


Margareta Anton, Sorin Cantabine, Boboc Daniel, Irina Dragomir, Mihaela Galenski, 
Simona Mahu, Daniel Munteanu, Lily Popa, Amalia Suruceanu;


Adrese: 

Europa Royale Hotel, Strada Franceza nr. 60
Galeria Saint Ink, Strada Doamnei nr. 3



***Artiel Comunitateadearta

De peste Prut




Muzeele Moldovei


Muzeul satului Heciul Vechi, raionul Sangerei


Republica Moldova


2011



















***Muzeele Moldovei

Se apropie...



Festivalul Antic Tomis


Parcul Primariei, Constanta


16 - 18 august 2013






Vive la France !




Seara culturala franceza


Muzeul Maramuresan, Sighetu Marmatiei


13 iulie 2013 !





  Pe data de 13 iulie a.c., Muzeul Maramureșan Sighetu Marmației și Institutul Francez Cluj Napoca organizează în sălile de expoziție ale secției Istorie, Piața Libertății nr. 15, evenimentul Seară culturală franceză. 
  În cadrul acestuia, are loc un mini-concert de muzică clasică sustinut de către Andreica Claudiu – clarinet, Malicski Krisztian – pian, prof. Szekely Ioan-clarinet.
  Vor fi prezentate și filme documentare: Castelele de pe Valea Loirei, Napoleon Bonaparte – maxime și cugetări, Paris 1900, Istoria Franței.
  De asemenea, Muzeul Maramureșan Sighetu Marmației a anunțat prezența la eveniment și a  doamnei Françoise Mingot, compozitoare și interpretă, care va susține un concert de 30 de minute.
***actualmm.ro

Roumanie - Visage du peuples




Prezențe românesti peste hotare


Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti


Marsilia, Franța


17 iulie 2013




  În cadrul manifestărilor culturale prilejuite de Marsilia – Capitală Culturală Europeană 2013, Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti a fost invitat să reprezinte România în cadrul programului acestui eveniment, în Ziua dedicată României, cu o expoziţie de artă populară românească – Roumanie. Visage du peuples, în cadrul Primăriei oraşului Marsilia, Franţa.
  Acţiunea culturală este organizată de Consulatul General al României la Marsilia cu sprijinul Primariei Generale din Marsilia şi Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti.
  Expoziţia va fi inaugurată pe data de 17 iulie în prezenţa echipei Muzelui Naţional al Satului Dimitrie Gusti condusă de conf. univ. dr. Paula Popoiu, Director General, a domnului dr. Gabriel Stănescu, Consul General al România la Marsilia, a autorităţilor locale din Marsilia precum şi a presei locale şi din România.
  În Piaţa Bargemon, piaţa Primăriei din Marsilia, de la ora 17.30, va avea loc spectacolul oferit de solistul Gelu Voicu şi ansamblul folcloric Lautarii din Teleorman. 
  Expoziţia Roumanie. Visage du peuples va putea fi vizitată în perioada 17 – 22 iulie la Sediul Primăriei din Marsilia, sala Baili de Suffren. 
Informaţii suplimentare
Biroul Relaţii Publice – Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti
021 317 91 03/ int. 178, 143

Poftiți la iarmaroc !




Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti


Iarmaroc de Sfântul Ilie


București


20 - 21 iulie 2013





  Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti organizează, în perioada 20 – 21 iulie 2013, evenimentul cultural Iarmaroc de Sf. Ilie ce reface atmosfera de târg din satul de altădată în preajma sărbătorii de Sfântul Mare Prooroc Ilie, Tesviteanul.
  Este un bun prilej de a reveni la Muzeul Satului deoarece programul organizat cu această ocazie va oferi publicului vizitator demonstraţii meşteşugăreşti, gastronomie specifică perioadei, program artistic din registrul popular, concursuri organizate cu scopul de a verifica şi completa cunoştinţele publicului legate de semnificaţii, legende şi viaţa Sfântului. 
  De Sântilie, cum este cunoscut cel mai adesea la sat (20 iulie) prezenţa lui Păcală şi Tândală va aminti de zarva din iarmaroc şi vor mai fi disponibile cele mai gustoase produse din gastronimia tradiţională specifică sărbătorii, produse bio şi produse din cosmetica tradiţională.

Hai poftiţi la iarmaroc !