miercuri, 10 mai 2017

Prințesa Tarakanowa
România de-altădată 


Cinemateca 


Colecții și Colecționari 


Înscrisuri de toate felurileProgram de sală, Teatrul (Cinema) Heyman, Oradea.
Strada Principală. Anii '30.
Filmul a fost lansat, în Franța, pe 26 septembrie 1930.


Un articol interesant, despre cinematografele orădene, găsiți aici
(chiar dacă titulatura este eronată - Hyeman în loc de Heyman):

Scurtă istorie a cinematografului orădean | Oradea Mea

Conform sursei citate, Teatrul Heyman a funcționat între 1925 - 1838.


Daruri către zei
Muzeul de Artă Ioan Sima 


Zalău 


19 mai - 30 iunie 2017

Daruri către zei sau despre magica lume a actului dăruirii.
    Vă propunem o fascinantă incursiune în lumea sacrului, a legăturilor neîntrerupte dintre om şi divinităţile ce i-au întemeiat şi vegheat existenţa. Şi chiar dacă divinităţile s-au schimbat, credinţele s-au transformat, magia şi fascinaţia darului a rămas constantă. De aceea propunerea noastră cuprinde şi perpectiva darului ca element al schimbului social, ilustrată prin practicile satului tradiţional românesc.
De ce despre DAR, OFRANDĂ, SACRIFICIU?
    Vă invităm să aflaţi la vernisajul expoziţiei vineri, 19 mai, 13 ceasuri, 
la Muzeul de Artă Ioan Sima.

Imagistique
Arta plastică contemporană românească 


Galeria de Artă Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Pitești 


12 - 28 mai 2017Academia Forţelor Terestre - 170 de ani în slujba învăţământului militar românesc
Primăria Municipiului Sibiu 


9 - 29 mai 2017

Parteneri:

Academia Forţelor Terestre Nicolae Bălcescu, 
Muzeul Național Brukenthal, Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu

Curatori: dr. Toma-Cosmin Roman (Academia Forţelor Terestre), 
Adrian Georgescu (Muzeul Brukenthal), dr. Bogdan Andriescu (Biblioteca ASTRA)

   Expoziţia aduce în prim plan, prin materialul expoziţional etalat, aspecte relevante privitoare la istoria de 170 de ani a uneia dintre cele mai importante instituţii de învăţământ militar românesc - Academia Forţelor Terestre, al cărei act de naştere a fost semnat de domnitorul Gheorghe Bibescu, prin Porunca Domnească nr. 36, din 13 iunie 1847.
    La sfârșitul Primului Război Mondial, necesarul de ofiţeri devenise considerabil; astfel, în baza propunerii ministrului de război, generalul Ioan Răşcanu, regele Ferdinand a aprobat, prin Decretul nr. 5376/1920, înfiinţarea celei de-a doua şcoli de ofiţeri (după cea existentă la București), la Sibiu, cu începere din data de 1 iulie 1920. Cele două instituții de învățământ militare vor funcţiona în paralel până în anul 1932, când, prin Înaltul Decret nr. 2198/1932, se dispunea unificarea acestora sub denumirea Şcoala de Ofiţeri de Infanterie Principele Carol; tot de atunci, şcoala de ofiţeri din Sibiu rămânea singura din România care pregătea ofiţeri în arma infanterie.
    După încheierea celei de-a doua conflagrații mondiale, şcoala militară de la Sibiu a intrat într-un amplu proces de reorganizare: în 1951 devenea Şcoala Militară de Ofiţeri de Infanterie nr. 1; în 13 decembrie 1952 primea numele marelui istoric Nicolae Bălcescu, numindu-se Şcoala Militară de Infanterie Nicolae Bălcescu; la 1 iulie 1961 era redenumită - Şcoala Militară de Ofiţeri Nicolae Bălcescu - și se muta în spaţiile în care funcţionează şi astăzi; în 26 aprilie 1973 ajungea prima instituţie din țară care pregătea ofiţeri şi subofiţeri din rândul femeilor, iar după Revoluţia din Decembrie 1989, în baza H.G. nr. 608/01.08.1990, devenea Şcoala Militară Nicolae Bălcescu. Prin H.G. nr. 190, din 22 martie 1991, era desemnată instituţie de învăţământ superior, sub titulatura Institutul Militar de Infanterie, Grăniceri şi Chimie Nicolae Bălcescu; mai apoi, în conformitate cu Hotărârea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (nr. 42, din 13 iunie 1995) şi în baza O.G. 26/04.07.1995 privind concepţia reformei învăţământului militar, se constituie (începând din data de 15 iulie 1995) în Academia Trupelor de Uscat Nicolae Bălcescu, subordonată Statului Major al Trupelor de Uscat. În fine, prin noua denumire a categoriilor de forţe (Forţe Terestre în loc de Trupe de Uscat) dată de Statul Major General prin Ordinul nr. G-2/008 din august 2000, numele instituţiei se modifică din nou, devenind Academia Forţelor Terestre Nicolae Bălcescu, denumire păstrată şi astăzi.
    Pe plan intern, Academia a obţinut acreditarea instituţională cu calificativul GRAD DE ÎNCREDERE RIDICAT, potrivit Hotărârii Consiliului A. R. A. C. I. S. (31.03.2016), iar pe plan extern, în urma evaluării de către European University Association (noiembrie 2012, respectiv februarie 2013), a primit titlul de BEST REGIONAL UNIVERSITY, iar rectorul acesteia titlul de BEST MANAGER, din partea European Bussiness Association/Club of Rectors.

Pe ecranelor cinematografelor craiovene de-odinioară (2)
România de-altădată 


Cinemateca 


Colecții și Colecționari 


Înscrisuri de toate felurileO întoarcere în timp, să tot fie aproape opt decenii.
Prin intermediul unor petice de hârtie, sub formă de programe de sală.
Editate în condiții modeste, așa erau condițiile din acele vremuri.
Sunt săli de teatru cinema cu denumiri aproape uitate:
Apollo, Rio, Select sau Scala.
Unii dintre locuitorii Craiovei le-au mai apucat, purtând nume precum:
Tineretului, 23 August, 30 Decembrie sau Central.

Au fost...Și-or să mai fie?


1945
Variantă de program...mai colorată.Variantă de program...mai colorată.


1946.


***
Prima parte (1938 - 1944) din această călătorie o găsiți aici:

Imi pasa: Pe ecranele cinematografelor craiovene de-odinioară (1)