marți, 7 martie 2023

Târgul Mucenicilor

 


Parcul IOR 


București 


9 - 12 martie 2023




Ridicată de Sfântul Nicodim

 


Lăcașuri de credință și simțire românească 


Mânăstirea Vodița





Ruinele bisericii mănăstirii Vodița.
Volum: Turnu Severin - Mic îndreptar turistic. 1969.
Idem: Ruinele mănăstirii Vodița.
Volum: Monumente medievale din N. - V. Olteniei. 1970.


Volum: Monumente medievale din N. - V. Olteniei. 1970.


Ruinele mănăstirii Vodița.
 Pliant: Excursii în zona Porțile de Fier și nordul Olteniei. 1974.


Ruinele mănăstirii Vodița.
Carnet imagini: Mehedinți. România. Probabil anii '80.


Mănăstirea Vodița. Anii 2000. Necirculată.
Tipărit de SC MORIN COM SRL. 


Mânăstirea Vodița. Anii 2000. Necirculată.
Tipărit de SC MORIN COM SRL. 


Sfânta Mânăstire Vodița. Pliant. 2003.
Foto: Victor Bortaș. Editare: Societatea Vodița.


Sfânta Mânăstire Vodița. Pliant. 2003.


Pliant. Anii 2000.


Idem.


Idem.
Același text este tipărit și în pliantul din 2003 (vezi mai sus).


Idem.


Idem.


Idem.

Pe simezele gălățene - Empatie

 


Arta plastică contemporană românească 


Marinela Simiraș


Galeria Nicolae Mantu, Galați 


13 - 27 martie 2023




Mistere și taine în lumea sacrului

 


Gânduri duhovnicești


Niculae Constantin 


Cercul Militar Național, București 


9 martie 2023



Pe simezele vâlcene. Reality 1.0 – Captured Reality

 


Arta plastică contemporană românească 


Galeriile Cozia, Râmnicu Vâlcea 


10 martie 2023




Străina Hortensia Papadat-Bengescu

 


Casa Muzeelor 


Iași 


8 martie - 8 aprilie 2023





    Personalitate de excepție a literaturii române interbelice, creatoare a romanului modern de analiză, Hortensia Papadat-Bengescu (1876 – 1955) a oferit o operă egală în forță și frumusețe cu marile creații ale literaturii universale moderne. Apreciată sau contestată de-a lungul timpului de critica literară, astăzi scriitoarea și-a ocupat fără tăgadă un loc de cinste în cultura națională. Activitatea sa literară fructuoasă timp de trei decenii compusă din romane și nuvele a consacrat-o drept un „Balzac feminin al literaturii noastre” și o „mare europeană”, alături de alte scriitoare celebre. Revizitarea operei autorilor interbelici poate aduce surprize cititorului de azi. Ana Maria Sandu a recitit opera Hortensiei Papadat-Bengescu și mărturiile celor care au cunoscut-o și i-a scris povestea, cu scopul de a împrieteni pe cititori cu opera unui scriitor printr-o biografie romanțată: Hortensia Papadat-Bengescu. Străina.

    Muzeul Național al Literaturii Române Iași găzduiește, în perioada 8 martie – 8 aprilie 2023, o expoziție dedicată prozatoarei interbelice organizată în parteneriat cu Muzeul de Istorie Paul Păltănea Galați și Muzeul de Istorie Teodor Cincu Tecuci. Prin intermediul pasajelor din biografia romanțată a autoarei Ana Maria Sandu, a obiectelor personale și fotografiilor, expoziția cu genericul Străina Hortensia Papadat-Bengescu recompune biografia autoarei Hortensia Papadat-Bengescu.

    În cadrul vernisajului, autoarea Ana Maria Sandu va povesti despre reconstituirea traseului biografic al scriitoarei interbelice, iar muzeograful Mihaela Damian va prezenta albumul Hortensia Papadat-Bengescu în oglinda timpului care valorifică fotografiile, în mare parte inedite, din colecția personală a profesorului Gheorghe Frătiță și alte obiecte reprezentative aflate în patrimoniul Muzeului de Istorie Paul Păltănea Galaţi, din colecția Memoriale-Iveşti.

  În plan general, expoziția își propune sensibilizarea contemporaneității în scopul redescoperirii valorilor culturale naționale și a personalităților literare ieșene.

Pe simezele Capitalei - Ferestre atemporale

 


Arta plastică contemporană românească


Bianca-Andreea Constantin


Galeria Căminul Artei, București


20 martie - 2 aprilie 2023





Dincolo de poveste. Graiul straielor moștenite

 


Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș 


Baia Mare


9 martie 2023



Femei care au schimbat destine

 


Galeriile Dumitru I. Grumăzescu 


Iași 


8 - 25 martie 2023





    Muzeul Municipal ,Regina Maria din Iași va deschide, începând cu ziua de 8 martie 2023, la Galeriile Dumitru I. Grumăzescu, expoziția Femei care au schimbat destine. Vernisajul va avea loc la ora 17:00, iar evenimentul va fi prezentat de dr. Aurica Ichim și drd. Paula Teu. Expoziția este un omagiu adus personalităților feminine care au lăsat, de-a lungul timpului, o puternică amprentă asupra dezvoltării tuturor domeniilor de activitate. Până pe data de 25 martie, vizitatorii vor avea prilejul să descopere portrete, documente, fotografii și obiecte de artă decorativă reprezentative pentru tematica expoziției.

Vă așteptăm!

Pe simezele Capitalei - Flori și bijuterii

 


Arta plastică contemporană românească 


Calderon Art Studio, București 


9 martie 2023




Scriitoare la Familia (1865-1889)

 


Memorialul Ipotești 


8 martie 2023




   Cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu inaugurează două expoziții dedicate vocilor feminine din literatura română.

   Scriitoare la Familia (1865-1889) este o expoziție care prezintă 42 de poete, prozatoare, eseiste, publiciste, folcloriste și traducătoare contemporane cu Mihai Eminescu, care au publicat în revista Familia, condusă de Iosif Vulcan, unele dintre acestea rămânând nume de referință în literatura română a secolului al XIX-lea (Matilda Cugler-Poni, Veronica Micle, Carmen Sylva, Lucreția Suciu, Constanța Dunca-Schiau, Elena Sevastos), altele fiind militante active în mișcarea feministă, dar preferând anonimatul în activitatea lor literară (Smaranda Gheorghiu, de exemplu, și-a semnat toate textele literare cu pseudonimul Smara), iar câteva preferând să nu-și divulge niciodată numele complet și să rămână în arhivele Familiei drept Iulia, Elisa, Catinca sau Rosa Trandafir.

   Medalioanele care alcătuiesc expoziția conțin informații succinte despre activitatea autoarelor la Familia și câte un poem sau fragment de proză, care vin să întregească prezentările, dar și extrase din revistă, care ajută la reconstituirea epocii.

   Expoziția de carte Laureate ale Premiului Național de Poezie Mihai Eminescu – Opera Omnia reflectă activitatea literară a câtorva dintre cele mai importante scriitoare române. Poete în adevăratul sens al cuvântului – cum ar fi spus patriarhal Titu Maiorescu –, Ileana Mălăncioiu, Ana Blandiana, Constanța Buzea, Angela Marinescu, Gabriela Melinescu și Marta Petreu sunt vocile lirice distincte din literatura română cărora le-a fost decernat Premiul Național de Poezie Mihai Eminescu – Opera Omnia. Volumele expuse reflectă o parte din opera poetelor care au amprentat, cu lirismul lor singularizat, literatura română a ultimelor decenii.

Cele două expoziții pot fi vizitate în sala Horia Bernea a Memorialului Ipotești 

începând cu 8 martie 2023.

Văzutele și nevăzutele - Manuscrise pictate

 


Malvine Mocenco, Cristian Bădiliță 


Muzeul Județean Gorj Alexandru Ștefulescu, Târgu Jiu


9 martie 2023



Esența lucrurilor - In Memoriam Constantin Brâncuși

 


Târgu Jiu


5 - 17 martie 2023



Deportarea germanilor din Banat în Uniunea Sovietică

 


Lansare de carte


Muzeul Banatului Montan, Reșița 


10 martie 2023