marți, 7 august 2012

Pagini de istorie romaneasca


Societatea Tinerimea Romana


Jubileul de 50 ani al societatii Tinerimea Romana


Imagini - vol. I



      Din "cuibul romanesc" care-i Tinerimea Romana s'avanta cu elan numai sentimente de credinta  in virtutile neamului. Dragii nostrii frati de pe toate plaiurile romanesti, imbogatiti-va spiritul cu tot ce-au creat generatiile trecute, luminati-va inima cu dreapta lege ce ele o au marturisit. Porniti cu devotament in munca de toate zilele, pentru ca intre hotarele patriei intregite sa avem acelas tel, spre binele neamului pe care il vrem tare prin iubire si solidaritate.
      Tineretul din tara intreaga inconjoara cu nespusa dragoste pe M.S. Regele Carol II sprijinitorul Soc. Tinerimea Romana.   

      Am reprodus intocmai textul de pe coperta I - spate.





















Targ cu parfum de epoca



Targ de antichitati


 Centrul Comercial Jupiter City, Pitesti


editia a II-a, 24-26 august 2012



Oraganizatorul, Severinum Antik,
invita pe cei interesati sa confirme participarea la următoarele numere de telefon 
sau pe mail.

severinumantik@yahoo.com

0753568354 - romeo

0722582997 - sebi

Imortalizand clipa



Tabara fotografica Creasta Cocosului


17 - 19 august 2012




Photo Romania si Vali Tamas ne informeaza:

     Va invitam in perioada 17-19 august 2012 la o tabara foto organizata la Masa de Piatra (la baza Crestei Cocosului) pentru toti iubitorii de fotografie si natura. O tabara la care tot ce-ti trebuie e dragoste de fotografie, dragoste de natura si un cort. Nu exista taxa de participare nici numar limitat de locuri doar o confirmare formala pe pagina mea de facebook https://www.facebook.com/tamas.vali

Creasta Cocosului face parte din lantul Muntilor Gutin situata la aproximativ 25 km de Baia Mare, judetul Maramures.
Punctul de acces este in Pasul Gutin traseul pana la locul de campare fiind aproximativ de 45 min-1 ora de mers pe jos.Traseul este usor, fara pante abrupte.

Punctele de interes ar fi:
- rasaritul de langa Creasta Cocosului (de la locul de campare e de urcat pe carare aproximativ 15 min)
-apus de pe Secatura (de la locul de campare e de urcat aproximativ 20 min)
-Cascada Sarita,
-Taurile Chendroaiei
-cel mai important obiectiv fiind socializarea

Pentru mai multe informatii raspund pe pagina de facebook https://www.facebook.com/tamas.vali

Va asteptam cu drag.

  Si cum e normal trebuie sa va dau cateva detalii cum puteti ajunge la locul unde o sa fie tabara..
 Pentru cei ce vin cu masina, din Baia Mare trebuie sa urmareasca indicatoarele catre Sighetul Marmatiei.Dupa ce treceti de orasul Baia Sprie la vreo 2-3 km o sa incepeti sa urcati pe niste serpentine spre Pasul Gutin. In varf o sa dati de Hanul Pintea(pe partea
stanga) care este si punctul final de mers cu masina.
   Pentru cei care vin cu microbus sau tren pana in Baia Mare  am sa va rog sa intrati pe acest link http://www.autogari.ro/Transport/Baia_Mare-Borsa/366-379.aspx?lang=ro si acesta http://www.autogari.ro/Transport/Baia_Mare-Sighetu_Marmatiei/366-16843.aspx?zi=2012-07-25. Aceste doua link-uri va vor ajuta cu legatura din Baia Mare spre Pasul Gutin.Va rog sa luati in considerare faptul ca pe zona Baia Mare -Satu Mare
si Dej -Baia Mare se lucreaza la drum iar autocarele sau microbusele or sa aiba o anumita intarziere. Cand va suiti din Baia Mare in microbus sau autocar catre Sighet sau Borsa o sa va rog sa specificati soferului sa opreasca la Hanul Pintea din Pasul Gutin.
Iar urmatorul lucru este valabil pentru toata lumea. Din Pasul Gutin sau de la Hanul Pintea traseul v-a fi marcat pe pamant cu sageti rosii asta ca sa va ajute sa ajungeti la locul de campare. Este si marcaj turistic dar poate in unele locuri sa nu-l vedeti asa ca luati-va dupa sageti.
Cat despre echipament nu poat decat doar sa va recomand.Si va recomand urmatoarele:
-cort
                     - rucsac                        
     - sac de dormit
- bocanci
-frontala sau lanterna
-haine de ploaie (in caz ca o sa avem surprize)
-haine un pic mai groase pt seara
-o trusa mica de prim ajutor
-1 buc sac pentru gunoi (fiecare isi duce, cel putin pana la Hanul Pintea, deseurile)
-lotiune pentru tantari
Legat de mancare,bautura sau ce vreti voi o sa va rog sa va aduceti ce vreti si cat puteti cara tinand seama ca nu este loc de unde se pot procura diverse alimente.

Va asteptam

The Dream of Java



Muzeul National Brukenthal


         Dragana Mladenovic


Sibiu


2 - 24 august 2012


         Locul desfasurarii: Galeria de Arta Contemporana a Muzeului National Brukenthal
         Curatori: Alexandru Sonoc si Anca Mihulet
         Expozitie realizata in colaborare cu Ambasada Indoneziei in Romania


expo


           Detalii oferite de catre curatori:

     Wayang kain este numele picturii dezvoltate în provincia Java Centrală, pe baza istoriilor epice Mahabharata, Ramayana, şi a istoriilor locale din provincia Java.
     Pictura Wayang kain s-a dezvoltat pornind de la Wayang kulit (o păpuşă rorundă, plată folosită în show-urile de teatru, cu aparenţă de dantelă) care vorbeşte despre populaţia javaneză, despre principiile lor, despre religie, şi semnificaţii mistifice.
     Arta Wayang reprezintă o cumulare de expresii estetice şi aduce împreună o multitudine de forme şi ornamente, a căror prezenţă sau absenţă pare a rezolva un mister sau a rafina o atmosferă profundă.
    În pictura Wayang, caracteristicele umane nu sunt prezentate într-un mod naturalist, accentul căzând pe exprimarea subiectivă a emoţiilor artistului vis-a-vis de viaţa zilnică, de adevărurile universale şi de calităţile divine.
    Dragana Mladenovic percepe procesul picturii Wayang ca pe o nouă abordare a abstracţiunii, animaţiei şi a benzii desenate, în contextul cărora personajele au destul spaţiu pentru gesturi ample şi detalii, iar culorile devin reflexia pură a luminii şi inspiraţiei.

Maestri ai picturii romanesti:



Muzeul National Brukenthal 


Colectia Lucian Pop


Casa Albastra, Sibiu


8 august - septembrie 2012


       

expo

         Detalii oferite de dna. Iulia Mesea:

    Operele de artă au o viaţă a lor, pe care o trăiesc într-o lume secretă în care au acces doar cei privilegiaţi. Între aceştia, un loc aparte îl ocupă colecţionarii, care deţin un loc incontestabil în păstrarea, promovarea şi transmiterea patrimoniului cultural, cu rol important în potenţarea şi diversificare fenomenului artistic din România.
     Muzeul Naţional Brukenthal prezintă în expoziţia intitulată Maeştri ai picturii româneşti¸ un număr de aproximativ 40 de lucrări de pictură din colecţia Lucian Pop, de la Târgu Mureş.
     Publicul va avea prilejul să admire tablouri de valoare excepţională, unele fiind opere de referinţă din creaţia maeştrilor români, altele piese inedite.
     Printre acestea, pe simeza expoziţiei se vor afla Ulcica cu flori de câmp a lui Ioan Andreescu, Pescarul şi muza şi Pe verandă, ale lui Nicolae Tonitza, Fraţii, de Sava Henţia, Cusătoreasa lui Nicolae Vermont şi multe altele.

Super-societati



Muzeul National Brukenthal 


Fascinanta lume a furnicilor


Muzeul de Istorie Naturala, Sibiu


10 august - 10 noiembrie 2012




expo

Cateva detalii oferite de Ioan Tausan. 
       
     Numărând peste 12.500 de specii răspândite pe toate continentele cu excepţia Antarcticii, furnicile pot fi considerate printre cele mai spectaculoase insecte. Alături de albine şi termite, furnicile sunt organizate în societăţi supuse unor reguli stricte: structura ierarhică, divizarea muncii, grija pentru odrasle etc. Furnicile sunt adevăraţi „ingineri ai ecosistemelor”, deoarece reprezintă o componentă esenţială a acestora având roluri semnificative în menţinerea stabilităţii acestora.
     Organizarea ireproşabilă a coloniilor şi strategiile utilizate în atac au reprezentat adevărate surse de inspiraţie pentru societatea umană. Mirmecologia, ştiinţa studierii furnicilor, a evoluat enorm de-a lungul timpului, oamenii de ştiinţă fiind intrigaţi de misterul mecanismelor care stau în spatele evoluţiei acestor vieţuitoare, dar şi de tipologia comportamentelor: mutualism, parazitism social, uzurpare etc. Din cauza faptului că societatea umană a invadat teritorii importante din habitatele furnicilor, acestea adeseori „ne invadează” teritoriile noastre.
     Astfel, din acest punct de vedere putem împărţi furnicile ca fiind fie specii folositoare (furnicile roşii de pădure) fie dăunători, atunci când prezenţa acestora ne pune în pericol sănătatea (furnica faraon). Din toate aceste considerente, vă propunem această expoziţie temporară în care exemplificăm: aspecte din viaţa furnicilor, date privind diversitatea speciilor, descriem speciile folositoare şi dăunătoare. Nu în ultimul rând, expoziţia prin exponatele etalate ce aparţin colecţiilor Muzeului de Istorie Naturală (Colecţia Societăţii, Colecţia Dr. Eugen Worell, Colecţia Arnold Müller) oferă informaţii şi despre nivelul de cunoaştere al furnicilor în cadrul Societăţii care a fondat muzeul.


Vernisaj: 10 august 2012, ora 12:00.
       Curator: Ioan Tausan

       Colaborator: Dr. Alex Wild (Universitatea din Illinois, S.U.A.) 

Tabara Padurea Rotunda



Arta plastica contemporana romaneasca


Reghin


 Prima editie, 13-19 august 2012





Artiști invitați:

Aurel Cornea
Simion Moldovan
Alexandru Papuc

Octavian Pîrvan
Ștefan Ungureanu



  Asociația K’ARTE organizează prima ediție a taberei de creație Pădurea Rotundă, la Reghin, o reinterpretare a simpozionului de artă contemporană desfăşurat anul trecut la Bistra.

Așa cum sugerează şi numele locaţiei, Pădurea Rotundă, pășim într-un spațiu paradoxal, deopotrivă natural și cultural, sălbatic dar antropizat, săsesc mai demult, mai românesc acum. Tabăra de creație pe care o propunem vine să creeze o platformă în care aceste paradoxuri se întâlnesc, construiesc și eventual polemizează sau problematizează.

Proiectul beneficiază de colaborarea cu Independența Film și cu British Council, care oferă –împreună – patru filme deosebite, pe care le propunem tuturor cinefililor spre vizionare, în aer liber, la amfiteatrul din Pădure, in spatele Hotelului Marion. Accesul este gratuit.
Program:
Băiatul cu bicicleta (Franța, 2011. Marele premiu al juriului la Cannes, 2011)
Exit Through The Gift Shop (SUA-UK, 2010)
David Hockney: A Bigger Picture (Documentar BBC, 2009)
Oslo, 31 August (Norvegia, 2011. Marele premiu – Trofeul Transilvania, TIFF - 2012)

Cele șapte zile se vor încheia, duminică, cu un spectacol de teatru de improvizație.
Improshow, cu Improspectorii  (ora 19:00, in aceeasi locatie ca mai sus)

Intenția noastră este aceea de a transforma, în timp, acest spațiu fizic 
(Pădurea Rotundă
într-unul simbolic, o matrice a dialogului artist – comunitate - natura. Ca și detaliu semnificativ, menționăm că o parte dintre  intervențiile artistice vor rămâne permanent in spațiul gazdă - Padurea Rotundă - contribuind la reconsiderarea / recuperarea culturală a unei zone importante din moștenirea reghineană.

Evenimentul are ca partener principal Hotelul-Restaurant Marion – Pădurea Rotundă, fiind sprijinit și de Consiliul Judeţean Mureș, Primăria Reghin, Rotary Club Tîrgu Mureș, Puiul de Crăiești, Reea și Mobila Dalin.
Partenerii media ai taberei sunt Modernism.ro, Vernisaje.com, BeWhere, ArtClue, Cultura.inmures.ro, Plusminusmures, TTM, DAReghin TV, Gliga TV, Zi de zi.


atelierul: Lut polimeric


Biblioteca de Arte Tudor Arghezi


Liudmila Apostol 


modelarea, coacerea, slefuirea, poleirea si finisarea cu lac


Chisinau, Republica Moldova


6 august 2012




     La actiunea desfasurata in incinta bibliotecii, pe 6 august, s-au prezentat 15 participanti. Dupa ce si-au insusit tehnica lucrului cu argila polimerica, au plecat acasa fiecare cu cate o pereche de cercei, hand-made. Dupa mai bine de trei ore de munca; desfasurata intr-o atmosfera relaxanta, sustinuta si de auditia unor discuri de vinil.


        Indrumatoarea cursantilor, Liudmila Apostol (23 de ani) a reușit, intr-un timp record, să se facă cunoscută pe piața din Republica Moldova datorită obiectelor hand-made confecționate de ea din lutul polimeric. Și-a făcut studiile la Colegiul Pedagogic, apoi a urmat Universitatea Tehnică și Universitatea Pedagogică "Ion Creangă”, Facultatea de  Marcketing Logistică și Filologie. 

       De mare ajutor la scrierea acestor randuri mi-a fost blogul Annei Casian-Musteata.

Arta la frontiere, frontiera Artelor



 Prezente romanesti peste hotare


Arta plastica contemporana romaneasca


Budapesta, Ungaria


7 - 8 august 2012




      Organizatori: 

Fundatia Herczeg, Timisoara, in parteneriat cu Muzeul Comertului si 
             al Industriei Turistice, Budapesta si Enoteca de Savoya, Timisoara.

      Program:

            7 august 2012, ora 19:00, sediul ICR Budapesta, str. Izso, nr. 5
                  Publicul va putea sa vada 14 dintre butoaiele transformate de artistii 
                       romani in obiecte de arta dar sa si guste vinuri din zona Banatului 
                       (Petrovaselo)
            8 august 2012, ora 18:00, sediul Muzeului Comertului si al Industriei Turistice, 
                   Piata Korona, nr. 1
                   Expozitie cu alte 8 butoaie-obiect si lucrari de arta dar si o degustare de
                       vinuri unguresti.

       Printre expozanti: 

Romul Nutiu, Maxim Dumitras, Gheorghe Zarnescu, Aurel Vlad, 
             Stefan Pelmus, Levente Csatlos, Iosif Tasi, Calin Beloescu, 
Adriana Lucaciu, Tila Vica Adorian, Suzana Fintinaru, Doina Mihailescu, 
Constantin Raducan, Sorin Nicodim, Ioan Nemtoi, Liviu Suhar. 

       Expozanti din strainatate: 

Nedim Hadziahmetovic Maffa (Serbia), Varol si Sema 
             Topac (Turcia), Gopal Dagnogo (Franta), Beata Rostas (Ungaria) si 
Carole Turner (S.U.A.) 

       Vernisaj asigurat de catre Marcel Tolcea, directorul Muzeului de Arta, Timisoara.
       Prezenti la Budapesta: Andrei Herczeg (initiator proiect) si artistii: Cristian Sida, 
              Stefan Calarasanu, Dan Palade, Robert Koteles. 
       Despre acest proiect, prof. Univ. dr. Marcel Tolcea declara: 
            Proiectul Arta la frontieră, frontiera artelor a apărut în clipa în care, împreună cu 
                   Andrei Herczeg, am plănuit să itinerăm expoziţia BarriqueArt. Pentru mine, ca 
                   director al Muzeului de Artă, BarriqueArt a însemnat un suc­ces de public 
                   aparte, dublat de o reacţie entuziastă venită din partea mai multor 
                   personalităţi care nu aparţin lumii artei. Era, de fapt, şi miza expoziţiei, fiindcă
                   un asemenea demers aşeza laolaltă două universuri cu foarte multe lucruri în 
                   comun: universul plastic şi universul oeno¬logic, lumea artei şi lumea 
                   vinului. Această îngemănare ne-a determinat, pe Andy şi pe mine, să încercăm
                   o modificare a ambiţiilor noastre”.


   

        Mentiune:  Randurile de mai sus reprezinta preluarea, pe alocuri prelucrata, 
             a unui articol aparut pe net la Ora de Timis.

Tablouri de vis - II



Arta plastica contemporana romaneasca


Palatul Parlamentului, Bucuresti


13 - 30 august 2012



eveniment-1344675755-36-0.jpg


Editia precedenta a insemnat:
mai mult de 300 tablouri expuse
peste 4.000 de vizitatori in cele 20 de zile de expozitie
circa 350 persoane prezente la vernisaj

Dintre comorile Capitalei



Bucurestiul meu frumos


Lacasuri de credinta si simtire romaneasca


Biserica Sfanta Vineri - Drumul Taberei


august 2012




Biserica Sfanta Vineri - Drumul Taberei

    Intr-un inceput fierbinte de august, am poposit la Piata Moghioros din cartierul Drumul Taberei. Tineam de ceva vreme sa ajung la noua zidire de suflet a Capitalei; asa ca nu am stat prea mult pe ganduri si am realizat un scurt reportaj. Fotografia de mai sus, din motive lesne de intuit, am luat-o de pe net. Desi nu este inca finalizat, lacasul este deja un pol de atractie pentru locuitorii zonei.
    Totul a inceput la 24 iunie 1998 cand preotul Constantin Cenuse daruieste bisericuta de lemn (ctitorita de acesta, intre 1990-1991, la Vicovu de Jos, Judetul Suceava) Parohiei Sfanta Vineri - Drumul Taberei.
    In numai trei saptamani, intre 25 iunie-18 iulie 1998, partile componente ale bisericii sunt reasamblate, prin osardia si contributia morala si materiala a preotului paroh Nicolae Burlan.




     In scurt timp, biserica de lemn s-a dovedit neincapatoare pentru cei peste o mie de credinciosi care participa in mod regulat la Sfintele slujbe. Se ia astfel hotararea ridicarii unei biserici din zid, de dimensiuni mult mai mari.
       

      Slujba punerii pietrei de temelie a fost savarsita, la 29 septembrie 2002, de catre Prea Fericitul Teoctist, vrednicul de pomenire Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane. 



     Noua biserica are hramul Sfanta Vineri si Sfantul Antim Ivireanul. La temelie s-au ingropat si caramizi de la fosta biserica Sfanta Vineri demolata abuziv in 1987, transferand astfel, in mod simbolic, duhul acelei biserici in actuala zidire.


       Din punct de vedere arhitectural se incadreaza in stilurile prefigurate de biserica Sfanta Sofia de la Constantinopol si Sfantul Nicolae Domnesc de la Curtea de Arges.








       Capela, aproape gata, este de o frumusete aparte. Poate una dintre cele mai spectaculoase cladiri de acest gen pe care am vazut-o pana acum.
         






        Biserica nu este inca zugravita. Pictura murala interioara va fi executata de catre 
Dan Mihai Ivanovici.



      Sunt prevazute si alte cladiri-anexa: turn-clopotnita, aghiazmatar, 
mormantul eroilor. 
Cu siguranta voi reveni atunci cand complexul va fi finalizat in intregul sau.