vineri, 11 septembrie 2015

Momente de drum




Arta plastica contemporana 


Franz Schwelle


Galeria de Arta Theodor Pallady, Iasi


11 septembrie 2015






   Uniunea Artistilor Plastici din Romania - Filiala Iasi va invita de vineri, 11 septembrie 2015, sa vizitati expozitia Momente de drum a artistului Franz Schwelle, la galeria de arta Theodor Pallady.

Festivalul de fotografie: Secvente




Ploiesti - Campina


editia a III-a, 25 - 27 septembrie 2015





     În toamna anului 1933, regele Carol al II-lea al României marca deschiderea un superb edificiu într-unul dintre cele mai prospere orașe ale țării, spunând: “Inaugurând astăzi acest frumos locaș, care este o podoabă a municipiului Ploiești, sunt fericit că în el se vor adăposti aceia cari au chemarea de a împărți dreptatea.”
    Opt decenii au trecut de la această solemnă festivitate și două asociații din Ploiești, îndrumate cu mult drag de muzeele orașului, deschid cea de-a treia ediție a Festivalului de Fotografie Secvențe. Poate că noi nu împărțim dreptatea, dar vrem să o sprijinim, iar pentru aceasta promovăm arta imaginii și mai ales, prezentăm serii de fotografii despre continua schimbare a lumii în care trăim. Este o ediție a colaborărilor, a expozițiilor de grup, o ediție în care vrem să fim deschiși și vizibili, pentru a ajunge cât mai aproape de public. Într-o perioadă în care convingerile ne sunt puse la încercare, credem că este nevoie ca oamenii să se apropie de cultură, de artă, găsind astfel o cale spre dreptate.
    Vă invităm în minunata Sală a Pașilor Pierduți, dar nu pentru a vă pierde, ci pentru a vă convinge de forța fotografiei. Suntem siguri că veți afla lucruri noi, dar și că la rândul vostru, ne veți învăța și pe noi, ceea ce știți deja.

p.s. nu uitați că toate conferințele, atelierele și expoziții noastre sunt gratuite!

Concepte sighetene




Arta plastică contemporană românească


Biblioteca Județeană Petre Dulfu, Baia Mare


11 septembrie 2015





    În cadrul acestei expoziţii de grup, închegată sub titlul Concepte sighetene, expun : Ion Bledea - sculptură, Ştefan Hegedus - pictură, Andrei Hegedus - pictura, Mircea Sas - pictură, Valentin Petreuş - pictură, Robert Zolopciuc - pictură, Peter Berszan - pictură, Ani Ulici - pictură, Rebeca Dan - grafică, Ştefania Adela Pop - pictură, Ioan J. Popescu - tapiserie, Camelia Ierima - pictură, Ştefan Balasz - sculptură(1958-2014), Mariana Ioncu - pictură pe sticlă (1975 - 2014).-----
    Invitaţia de a expune în salonul artelor din cadrul bibliotecii judeţene Petre Dulfu din Baia Mare vine din partea Asociaţiei artiştilor plastici Alexandru Sainelic, un schimb de simeze care pe viitor se doreşte o tradiţie. Vernisaj: 11 septembrie, ora 17:00.

Tabara Internationala de Pictura: Transfigurari




Arta plastica contemporana


Salciua


editia a II-a, 13 - 23 septembrie 2015







Vânătoare de vise




Expozitie de caligrafie si ilustratie de carte


Complexul Muzeal Arad


editia a VII-a, 14 - 27 septembrie 2015





    Luni, 14 septembrie, ora 18.00, la Secţia de Artă a Complexului Muzeal Arad, str. Gh. Popa de Teiuş, et. II, va avea loc a VII - a ediţie a expoziţiei Taberei internaţionale de caligrafie şi de ilustraţie de carte de la Bata, intitulată Vânătoare de vise.
    Această ediţie a taberei de creaţie s-a bucurat de prezenţa şi de implicarea artistică a tinerilor: Emmanuelle Lescouet, Cecile Haentjens, Elise Kasztelan, Lauranne Delavier, Hector Bouhier (Franţa), Patricia Batki, Ramon Roman, Andrei Boeru (România).
   Tema lucrărilor caligarfice şi ilustrative a fost vânătoarea motiv literar adesea regăsit în literatura europeană.
   Lucrările plastice concepute de participanţii din anul acesta ilustrează operele scriitorilor: Mihai Eminescu, Francesco Petrarca, Nicolae Labiş, Ştefan Augustin Doinaş, Herman Melville şi Vladimir Vîsoțki.
   Fiecare participant a avut de efectuat 6 lucrări: 3 de caligrafie şi 3 ilustraţii.Caligrafic au fost redate următoarele texte: Diana de Mihai Eminescu, Sonetul 190 de Francesco Petrarca şi Vânătoare de lupi de Vladimir Vîsoțki. S-au ilustrat textele: Moartea căprioarei de Nicolae Labiş, Mistreţul cu colţi de argint de Ştefan Augustin Doinaş şi Moby Dick de Herman Melville.
   Ca de obicei, în taberă s-a conceput o lucrare colectivă pe aceeaşi tematică a vânătorii cu trimitere la legenda lui Actaeon, din Metamofozele lui Ovidius Publius Naso.
    Alături de exponatele tinerilor se vor regăsi şi fotografiile lui Alain Kauff- foto reporterul tuturor ediţiilor taberei de la Bata.
    Proiectul a fost coordonat de artistul plastic Florin Florea de la Universitatea de Artă şi Design din Cluj – Napoca şi s-a desfăşurat pe perioada 20 - 28 august 2015.
   Expoziţia se va vernisa luni, 14 septembrie, exponatele putând fi vizitate până în data de 27 septembrie a.c.

Targ filatelic si numismatic




Colectii si Colectionari


Asociatia Filatelistilor din Brasov


International Trade Center S. A., Brasov


19 septembrie 2015






Harfa de iarbă




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară


Teatrul Lucia Sturdza Bulandra






În românește de Radu Nichita.
5 tablouri, pauză dupa tabloul 3.
Un spectacol-eveniment cu premiera pe 11 martie 1970.


Autorul articolului, Petru Popescu, acceptă o invitație din partea
Universității din Iowa (S.U.A.) cu ocazia seminarului 
International Writing Program - 1974.
Apreciatul scriitor (vezi romanul Prins) se decide să nu mai revină acasă.


Clody Bertola.


Eugenia Popovici.


Mimi Enăceanu.


Florian Pittiș, Gheorghe Ghițulescu, Aurel Cioranu, Ioana Cocea.




Gina Patrichi.




De remarcat postura lui Liviu Ciulei. Ceva mai inedită... 


Gheorghe Căciuleanu avea să se stabilească în Franța (1973).




Emil Botta.








Articol publicat în Revista Femeia, nr. 4. Aprilie 1970.




Călător în Ţara Bârsei




Expozitie de fotografie 


Eduard Gutescu 


Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti, Bucuresti 


12 - 27 septembrie 2015





    Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti vă invită sâmbătă, 12 septembrie 2015, ora 13.00, la vernisajul expoziţiei fotografice Călător în Ţara Bârsei autor Eduard Guţescu.
    În urmă cu un an si jumătate Eduard Guţescu a inceput o frumoasă calatorie în tărâmul de poveste numit Ţara Bârsei. Călătoria i-a descoperit treptat frumuseţea peisajelor oferite de această regiune etnografică, dar şi tradiţiile pe care oamenii locurilor încă le păstrează.
   La vernisajul expoziţiei va fi prezent şi ansamblul folcloric Zestrea Branului care ne va încânta cu dansuri şi cântece din tradiţia brănenilor. Mama Cozonacilor Pensiune vă invită să gustaţi din faimoşii cozonaci tradiţionali şi rulade produse după reţete vechi transmise din generaţie în generaţie.
    Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 12 - 27 septembrie 2015, de miercuri până duminică, între orele 10.00 - 18.00, în Sala de Sticlă, Muzeul National la Satului Dimitrie Gusti, Şos. Kiseleff nr. 28 - 30.
***

Povesti despre Cluj




Doi suverani nascuti la Cluj: Matia Corvin si Stefan Bocskai


Buricu' Targului, Cluj - Napoca


17 septembrie 2015





Invitați: 
Martyn Rady, University College London; Alexandru Simon, Academia Română

Invitat permanent: 
Tudor Sălăgean

Program: 19:00 - 21:00.
Adresa: strada Memorandumului nr. 21.