miercuri, 28 octombrie 2015

Serate irepetabile




Roter Keller, Bucuresti


editia a II-a, 30 octombrie 2015






Itinerariul european al cărţilor Bibliotecii Batthyaneum, prin liste, inventare şi cataloage




Alba Iulia


30 octombrie 2015




    Vineri, 30 octombrie 2015, ora 18:30 sunteţi invitaţi la vernisajul expoziţiei Itinerariul european al cărţilor Bibliotecii Batthyaneum, prin liste, inventare şi cataloage.
    În zilele de 30 şi 31 octombrie 2015 la Alba Iulia se vor derula lucrările Conferinţei de Bibliologie a Catedrei de Istorie, Arheologie şi Muzeologie a Universitatii 1 Decembrie 1918 intitulată Cartea românească veche în Imperiul Habsburgic (1691-1830). Recuperarea unei identităţi culturale. Alături de cei 35 de specialişti români reprezentând 24 de instituţii din 14 oraşe ale ţării, vor susţine lucrări specialiştii straini invitaţi de Primăria municipiului. Este vorba despre directori ai centrelor de cercetare CNRS/ENS, IHMC şi Institut d'Histoire moderne et contemporaine din Paris, de rectorul universităţii École Nationale des Chartes, Paris, de profesori ai universităţilor Ecole Pratique des Hautes Etudes, Universitatea Paris I Panthéon-Sorbonne Paris, Universitatea din São Paulo, Brazilia, Univerzita Konstantina Filozofa, Nitra, Slovacia, Universitatea Károly-Eszterházy, Eger, Ungaria. Deasemenea de directorul general al Bibliotecii Naţionale Centrale din Roma şi al Bibliotecii Academiei Maghiare de Ştiinţe, Budapesta, de directorul General adjunct al Bibliotecii Naţionale şi Universitare din Strasbourg, şi cel al Casei de Editură Éditions des Cendres, Paris.
    În seara zilei de 30 octombrie, ora 18:30, oaspeţii români şi străini vor participa la vernisajul expoziţiei Itinerariul european al cărţilor Bibliotecii Batthyaneum, prin liste, inventare şi cataloage. Expoziţia organizată de Biblioteca Batthyaneum, filiala a Bibliotecii Naţionale a României şi de Primaria municipiului Alba Iulia, în parteneriat cu Universitatea 1 Decembrie 1918 şi cu CNRS/ENS Ulm Paris, se înscrie pe de o parte în programul conferinţei de bibliologie, pe de altă parte în tematica europeană, privind rolul şi locul cataloagelor, a inventarelor şi a listelor de carte în formarea marilor biblioteci, la care a colaborat în 2015 şi Biblioteca Batthyaneum. Astfel, proiectul început la Biblioteca Mazarin din Paris şi continuat la Biblioteca Naţională Universitară din Strasbourg şi în alte centre, se încheie aici, chiar în prezenţa unei părti a iniţiatorilor săi.
     Această colaborare demonstreaza relaţia care există între istoricii cărţii indiferent de spaţiul geografic în care cercetează şi mai ales faptul că Bibliotecii Batthyaneum i se recunoaşte deja dimensiunea intelectuală şi cea patrimonială europeană. Evenimentul academic internaţional oferă şi prilejul de a prezenta tuturor darul numit generic Batthyaneum lăsat întregii umanităţi de episcopul Transilvaniei, contele Ignác Batthyány.
(Participantă cu lucrare la conferinţă şi custode al expoziţiei, Dr. Doina Hendre Biro. Conceptul afişului, Maestrul Devis Grebu).

Salonul de literatura Junimea




Muzeul National al Literaturii Romane


Iasi


29 octombrie 2015






Saptamana culturii ruse in Romania




Mituri si arta contemporana


Muzeul Judetean de Arta Prahova, Ploiesti


4 - 9 noiembrie 2015 





Soleil de l'Est - 20 de ani de activitate




Arta plastica contemporana romaneasca


Institutul Cultural Roman, Bucuresti


1 - 15 noiembrie 2015





    Asociaţia Culturală Internaţională Soleil de l’Est, Franţa, în partenariat cu Institutul Cultural Român din Bucureşti şi cu Organizaţia Internaţională a Francofoniei - Paris, organizează manifestarea culturală:
    Lansarea albumului Soleil de l’Est - douăzeci de ani de activitate şi expoziţia pictorilor prezentaţi în acest volum.
Locul: ICR, Aleea Alexandru nr 38, Bucureşti sector 1.
Perioada: 1 – 15 noembrie 2015.
Critic de artă pentru album şi curator al expoziţiei: Dr. Marius TIŢA.
Vor participa la acest eveniment:
Domnul Radu BOROIANU, preşedintele ICR.
Reprezentanti ai Departamentului Politici pentru Relatia cu Românii de Pretutindeni.
Doamna Chantal MORENO, director al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei,
 biroul Bucureşti.
Reprezentanţi ai Institutului Francez şi ai Ambasadei Franţei, Bucureşti.
Reprezentanţi ai Asociaţiei Soleil de l’Est, Franţa.

Artişti expozanţi:

 pictorii bucureşteni prezentaţi în album (în ordine alfabetică)

ALBU Jan, ATANASIU-DELAMARE Ion, BIALCOVSKI Dalia, BLEI Nicolae, 
CHELARU-UŢĂ Elena, CIOCA Dan, CONTRAŞ Bogdana, 
COSTINESCU Augustin, CRĂCIUN Daniel, CUCERZAN Horea,
 CULIC Gabriela, DĂRÂNGĂ Radu, DIMA Victor, 
DRĂGAN-TÂRGOVIŞTE Corneliu, GAVRIL Mihail, GRIGORE Ion, 
ILFOVEANU Ana-Ruxandra, IORDACHE Mirela, IORGA Nicoale, 
LICIU Lucian, NEAMŢU Costin, NEAMŢU Lisandru, NICOLAU Mircea, 
OPRIŞAN Letiţia, OTETELEŞANU Maria, PARASCHIVESCU Valter, 
PELMUŞ Ştefan, PERSU Emilia, POP-NEGREŞTEANU Vasile, 
PREDA-SÂNC Marilena, TĂNASE Valentin, TOLAN Vasile, 
TOMASELLI Angela, VASILESCU Corneliu, VESCU Teodor,
 ZBARCEA Daniela, ZELEA Tiberiu.

Mai expun: 

Mariana CINTEANU și Mircea NICOLAU - Germania,
 Artem MIROLEVICH - New York, SUA şi Kader BEKOV - Kîrgîzstan.

Pictorii expozanți au fost invitatii asociației Soleil de l’Est, la reședințele de artiști, 
organizate de asociație în Franta, între 2001 – 2014.

Inaugurarea gospodariei Toma Porumb din Radesti, Galati




Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti


Bucuresti


4 noiembrie 2015




    Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti va inaugura miercuri, 4 noiembrie, ora 12:00, gospodăria TOMA PORUMB din RĂDEŞTI, judetul Galati, amplasată în expoziţia permanentă în aer liber/sector Moldova. Evenimentul are loc în cadrul Conferinţei Naţionale de Conservare Restaurare Doina Darvaş, ediţia a XIX-a, cu acronimul CONScience 2015 având tema PRIMUM NON NOCERE - Restaurarea patrimoniului faţă în faţă cu "vârstele” acestuia.
    Gospodăria Rădeşti, construită după cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, a fost donată Muzeului Naţional al Satului Dimitrie Gusti în anul 2008 de către proprietarul Costache Porumb împreună cu cele două fiice ale sale, Victoria Ciobotaru şi Eugenia Bejan. Donatorul a moştenit casa de la socrul său, Toma Porumb, iar acesta a primit-o de la tatăl său, oier originar din zona Sibiului, stabilit la Rădeşti în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea.
    Satul RĂDEŞTI este situat în partea de nord a judeţului Galaţi aproape de graniţa cu judeţul Vaslui. Cel mai apropiat oraş este Bârladul, la 24 km, în timp ce oraşul Galaţi se află la circa 80 km. Localitatea face parte din zona etnografică a Covurului. Atestarea documentară a localităţii s-a realizat, conform monografiei din 1958, în vremea domnitorului Ştefan cel Mare, printr-un document datând din 16 august 1495. Numele este atribuit căpitanului Radu Lozescu, care a fost însărcinat de către domnitor să recruteze oşteni din zona Bârladului pentru oastea cea mare.

Mai multe relaţii:
Biroul Relaţii Publice 021. 317. 91. 03/ int. 178
Cătălin Voinea, muzeograf: 021. 317. 91. 03/ int.192

Avatarurile exceptionalismului romanesc




Muzeul Memorial Mihail Kogalniceanu


Iasi


30 - 31 octombrie 2015






Asociaţia foştilor grăniceri călăreţi din Teiuş şi şcoala românească




Ziua Arhivelor Nationale


Serviciul Judetean Alba al Arhivelor Nationale, Alba Iulia


30 octombrie 2015





   Cu ocazia Zilei Arhivelor Naţionale, vă invităm la vernisajul expoziţiei Asociaţia foştilor grăniceri călăreţi din Teiuş şi şcoala românească. În colaborare cu Consiliul Judeţean Alba şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, vă vom prezenta documente din perioada 1861-1946, referitoare la susţinerea şcolilor româneşti.

Ani de război : Anul 1945




Muzeul Judetean Teleorman


Palatul Administrativ, Alexandria


30 octombrie - 6 noiembrie 2015





    Muzeul Judeţean Teleorman organizează, în colaborare cu Instituţia Prefectului Teleorman, Biroul Judeţean Teleorman al Arhivelor Naţionale şi Asociaţia Deutsches Freikorps Bucureşti, expoziţia Anul 1945.
   Expoziţia face parte din ciclului expoziţional Ani de război şi va fi deschisă vineri,
30 octombrie 2015, ora 11:00, la Palatul Administrativ din Alexandria.
   Expoziţia Anul 1945 urmăreşte să evidenţieze evenimentele militare desfăşurate în ultimul an al celui de-al Doilea Război Mondial prin documente şi fotografii. O serie de arme şi obiecte militare, majoritatea în replică, completează partea documentară a expoziţiei.
   Expoziţia va putea fi vizitată la Palatul Administrativ din Alexandria până pe data de 
6 noiembrie a.c. urmând ca în perioada 12 noiembrie – 4 decembrie 2015 expoziţia să fie deschisă în Sala Auditoriul a Muzeului Judeţean Teleorman.

Întoarcerea Inimii Reginei




Regina Maria


Bucuresti


3 noiembrie 2015





    Casa Majestății Sale Regelui Mihai I anunță pe toți cei care doresc să fie prezenți la ceremonialul militar al Întoarcerii Inimii Reginei că sunt bineveniți la eveniment.
    Intrarea va fi liberă, atât pentru public, cât și pentru presă, marți, 3 noiembrie, la ora 11:00, pe Calea Victoriei, pe segmentul cuprins între Muzeul Național de Istorie și Splaiul Independenței.
    Ceremonia va dura 15 minute iar publicul va avea acces în perimetru începând cu ora 10:00.
    Vă așteptăm cu plăcere și mândrie la acest eveniment de importanță istorică, ce reprezintă totodată o reparație morală.

Culoarea gandurilor




Arta plastica contemporana romaneasca


Cristina Calin


Galeria de Arta Elite Prof Art, Bucuresti


2 - 13 noiembrie 2015





   "Pictez pentru ca astfel pot fi fericita. Pictez pentru a evada din cotidianul de multe ori anost.Pictez pentru ca sunt eu cand pun un gand si o emotie in pensula.
   Va invit sa intrati intr-o lume fantastica a creaturilor colorate, prieteni care-mi spun povestile si care exprima franturi de viata.
   Sunt fiinte fabuloase, uneori intruchipate prin contururi curbe si culori tari ce se contopesc in compozitii echilibrate, felul in care lumea mi se infatiseaza in momentele de inspiratie.Titlurile tablourilor sunt strans legate de gandurile care ma insotesc in momentele cand pictez: Ridica-ma, Te privesc, Dau de-a dura viata si ea pe mine etc.
   Asa ca dau de-a dura gandurile si mai pun o pata de culoare in viata mea si a celor din jur.
Sper ca povestile mele pe panza sa va incante si sa va faca sa suradeti." (Cristina Calin)

Marșul Cărții




Hunedoara


editia a VII-a, 30 octombrie 2015





    Biblioteca municipală și Primăria municipiului Hunedoara, vă invită să luați parte la a VII-a ediție a evenimentului Marșul Cărții.
   Între orele 12:00 și 13:00, elevi din municipiul Hunedoara se vor "îmbrăca" în coperți de carte și vor porni într-un marș de la unitățile școlare, întrebând cetățenii despre importanța lecturii și despre ultimele cărți citite, punctul de sosire fiind platoul din fața Casei de Cultură, la ora 13:00.

Leadership și performanță




Hotel Sheraton, Bucuresti


30 octombrie 2015





    Va asteptam cu drag vineri, 30 octombrie, ora 18:00, hotel Sheraton, la evenimentul Leadership și performanță organizat de revista britanica The Art of Living Magazine unde Irina Wagner va vorbi despre parcursul profesional, alaturi de Anneli Lindahl Kenny, Ambasadoarea Suediei în România; Angela Filote, Șeful Reprezentanței Comisiei Europene; Cătălin Crețu, Director regional Visa Europe; Tiberiu Soare, dirijor și Florentina Voichi, artist plastic. Participarea se face pe baza de confirmare la adresa cm@theartofliving.info.

Cadoul din cutia de pantofi




Initiative de toata lauda


Restaurantul Grand'or, Focsani


octombrie - 15 decembrie 2015






Grădinile ascunse




Arta plastica contemporana romaneasca


Doina Florea Nelega


Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane, Deva


29 octombrie 2015






COMUNICAT

    Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva și Consiliului Județean Hunedoara, cu sprijinul S.C. Point Paper S.R.L., organizează joi, 29 octombrie 2015, vernisajul unei expoziții de pictură intitulată Grădinile ascunse ce prezintă publicului tablouri realizate de către doamna Doina Florea Nelega. Evenimentul va avea loc începând cu ora 17.00, în spațiile special destinate artelor vizuale din cadrul Palatului Magna Curia.
    Dintre invitații care vor fi prezenți la vernisaj să vorbească despre pictură sau să susțină miniconcerte la pian, îi amintim pe Cristian Dumitriu, pe trei dintre membrii ONG Piano Modus Vivendi – Sebastian Bălan, Răzvan Negrea Drucan și Mircea Logojan, pe Denisa Toma – redactor șef al revistei Vox Libri și pe Diana Harja.
    Despre artistă și opera ei s-a exprimat în mod elocvent pictorul Gheorghe Pogan: "Jocurile de culori și imagini culese de Doina Florea Nelega din grădina sufletului său și transformate în pictură sunt – evident –, emoție și zidire de sine. Ea dăruiește din starea sa de grație și gingășie, făcându-l pe privitor să vadă că lumea mai are și visare și generozitate și frumos și bunătate. Pictând, Doina își ostoiește setea de a dărui, nevoia de a da culoare zilelor, terne cel mai adesea, pe care le petrecem pe calea căutării de sine. Picturile ei sunt - și nu sunt – iluzie. Ele sunt stările unei conștiințe civice vii, poțiunea miraculoasă prin care tămăduind, se tămăduie și pe sine”.
Biroul de Relaţii cu Publicul