sâmbătă, 10 ianuarie 2015

Festivalului Literar Mihai Eminescu




Suceava, Călinești, Cuparencu, Putna


ediția a XXIV-a, 13 - 14 ianuarie 2015





    În zilele de 13 şi 14 ianuarie 2015, Consiliul Judeţean Suceava prin Centrul Cultural Bucovina şi Societatea Scriitorilor Bucovineni, în colaborare cu Colegiul Tehnic Petru Muşat, Biblioteca Bucovinei I. G. Sbiera, Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Primăria Comunei Şerbăuţi, Mânăstirea Putna şi Primăria comunei Putna, organizează cea de-a XXIV-a ediţie a Festivalului Literar MIHAI EMINESCU.
    Festivalul îşi propune să comemoreze şi să promoveze imaginea poetului naţional Mihai Eminescu în preajma zilei de naştere a acestuia şi aduce în atenţia publicului, prin lansarile de carte, cele mai noi apariţii editoriale din anul anterior, despre viaţa şi opera poetului naţional. Cele mai bune volume de exegeză eminesciană vor primi Premiul de excelenţă Mihai Eminescu acordat de Societatea Scriitorilor Bucovineni cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Suceava prin Centrul Cultural Bucovina şi un premiu special finanţat de Societatea Scriitorilor Bucovineni.

Carmen Veronica Steiciuc
Consultant artistic CCPCT
Centrul Cultural Bucovina

În turneu cu Solitaritate




Prezențe românesti peste hotare


Teatrul Național Radu Stanca


Spania, Belgia


23 - 31 ianuarie 2015




    Spectacolul Solitaritate, montat de Gianina Cărbunariu la Teatrul Naţional Radu Stanca din Sibiu, va fi prezentat, la început de an, cu sprijinul Institutului Cultural Român, în două importante teatre europene. Pe scena Teatro de la Abadia din Madrid vor avea loc două spectacole, în 23 şi 24 ianuarie, iar la Théâtre National de la Communauté Française de Belgique din Bruxelles au fost programate patru reprezentaţii, în zilele de 28, 29, 30 şi 31 ianuarie 2015.
    Spectacolul Solitaritate a fost prezentat în secțiunea oficială a Festivalului de la Avignon din 2014, fiind nominalizat de presa de specialitate ca unul dintre spectacolele emblematice ale ediţiei 2014, care s-a dorit a fi una politică, curajoasă, care să celebreze democrația și diversitatea.
    Decorul spectacolului este creat de Andu Dumitrescu, iar coregrafia este semnată de Florin Fieroiu. Muzica: Bogdan Burlăcianu. Costume: Andrei Dinu. Din distribuție fac parte actorii Marius Turdeanu, Ciprian Scurtea, Florin Coşuleţ, Diana Fufezan, Ofelia Popii, Mariana Mihu, Adrian Matioc, Cristina Ragos și Ali Deac.
    "Fiecare dintre cele cinci scene ale spectacolului este o ficțiune inspirată dintr-o realitate sau dintr-un anumit tip de discurs public prezent în societatea românească actuală: de la zidul construit în Baia Mare pentru a separa comunitatea rromă de șoseaua principală a orașului și până la marcarea din ce in ce mai radicală a diferențelor între categorii sociale, etnii, generații. Sub pretextul respectării unor convenții sociale și al salvarii cetățeanului, sunt inventate de fapt reguli noi menite să stigmatizeze diferența și să estompeze tot ceea ce ar putea să ne apropie. Mai grav decât radicalizarea discursului politic despre sărăcie - vazută ca o vină a celui incapabil să fie eficient - este faptul că acesta a contaminat spațiul public și riscă să devină o perspectivă normală, justă, perfect îndreptățită.”  - Gianina Cărbunariu
     Gianina Cărbunariu este considerată copilul teribil al dramaturgiei contemporane româneşti. Şi-a început studiile dramatice în 1999, la Universitatea Naţională de Teatru şi Film „I.L. Caragiale”, Bucureşti, unde a continuat un Masterat în Scriere Dramatică (2006). Este membru fondator al grupului dramAcum, o platformă pentru dezvoltarea şi promovarea dramaturgiei româneşti. Piesele sale Stop the Tempo (2003) şi mady-baby.edu/Kebab (2004), pe care le-a montat ea însăşi la Teatrul LUNI de la Green Hours şi la Teatrul Foarte Mic, au fost traduse, publicate şi montate în Germania, Franţa, Irlanda, Polonia, Marea Britanie şi Italia.
   Spectacolul va fi prezentat la Bruxelles în limba română, cu supratitrare în limbile engleză și franceza, iar la Madrid cu supratitrare în engleză și spaniolă. Fotografie: copyright Adrian Bulboacă

Detalii spectacol

Decor, video şi light design: Andu Dumitrescu;
Costume: Andrei Dinu;
Muzica: Bogdan Burlăcianu;
Coregrafia: Florin Fieroiu;
Distribuţia: Marius Turdeanu, Ciprian Scurtea, Florin Coşuleţ, Diana Fufezan, 
Ofelia Popii, Mariana Mihu, Adrian Matioc, Cristina Ragos, Ali Deac.
Durata: 1h55

    O coproducţie Teatrul Naţional Radu Stanca Sibiu și Théâtre National de la Communauté Française de Belgique, în colaborare cu Le Festival d'Avignon 2014
O producție originală pentru ORAȘE PE SCENĂ - CITIES ON STAGE, proiect finanțat cu sprijin din partea Comisiei Europene. Un spectacol finanțat cu sprijin din partea Ministerului Culturii din România. Cu suportul Programului pentru Cultură al Uniunii Europene în cadrul proiectului Oraşe pe scenă/ Villes en scène/Cities on stage.  

Ziua Culturii Nationale




Spectacol omagial: Dor de Eminescu


Scoala Populara de Arte Vespasian Lungu, Braila


15 ianuarie 2015






Dor de Eminescu...




Centrul National Tinerimea Romana


Bucuresti


15 ianuarie 2015



Calatorie Astrala




Arta plastica contemporana romaneasca


Liviu Olivian Paveliuc


Galeriile de Arta Stefan Luchian, Botosani


11 - 27 ianuarie 2015





Comunicat de presă

    Muzeul Judeţean Botoşani găzduieşte, în perioada 11-27 ianuarie 2015, în spaţiul Galeriilor de Artă Ştefan Luchian Botoşani, expoziţia personală de pictură CĂLĂTORIE ASTRALĂ- autor Liviu Olivian PAVELIUC.
    Lucrările (peste 60 la număr) - picturi abstracte - sunt realizate în ulei pe pânză cu diverse, iar tehnica de execuţie folosită, respectiv pictura în cuţit de paletă, conferă lucrărilor efecte speciale de volum.
    Olivian Liviu PAVELIUC, născut în 16 ianuarie 1960 la Vereşti (Suceava), pasionat de artele plastice încă din copilărie, a absolvit la Botoşani atât Liceul Pedagogic, profil Arte - promoţia 1980, cât şi Şcoala Populară de Artă.
    Prima personală a artistului a avut loc la Shopping City Center Suceava, în august 2010, urmată de încă două expoziţii, ultima - din 2014 – intitulată Viaţa secretă a planetelor fiind organizată în generosul spaţiu al City Gallery din acelaşi centru comercial sucevean.
    Plecat de 15 ani din ţară, Olivian Paveliuc lucrează ca decorator în Italia, găsidu-şi timp să picteze, să expună în patru expoziţii de grup în perioada 2013 - 2014 şi şi-şi vândă lucrările în străinătate. Lucrările sale pot fi vizualizate pe adresa https://www.facebook.com/PaveliucOlivian.
    Vernisajul, care va avea loc duminică, 11 ianuarie 2015, ora 12,30, la Galeriile de Artă Ştefan Luchian Botoşani (Str. Piaţa Revoluţiei nr. 13, telefon 0231/514197) propune o invitaţie la o CĂLĂTORIE ASTRALĂ metaforică, lansată de un artist cu o sensibilitate deosebită şi o viziune cromatică aparte asupra cosmosului.

Program de vizitare: zilnic 9:00 – 17:00. Intrarea gratuită.

Întocmit,

Ana-Elisabeta Florescu, muzeograf Secţia de Artă şi Etnografie