vineri, 10 iulie 2015

Tabara Internationala de Pictura Vlaicu Ionescu




Arta plastica contemporana romaneasca


Calimanesti


editia a IX-a, 16 - 27 iulie 2015





"O chemare noua tara o strabate...



Romania de-altadata


Colectii si Colectionari


Cartofilie



...Cincinalul in patru ani si jumatate!"


Cod: 1141/73.


Cod: 1145. 1973.
Destinatarul este persoana importanta:
Tovarasul Presedinte al Consiliului Popular al sectorului 5
(chiar si peste Vanghelie!)
Nici destinatarul nu-i de colea:
Balalau
E drept, nu "baiatul mamei/ti-au mancat fetele banii" 
ci Alexandru...

Spre deplina lamurire a celor mai tineri 
si spre delectarea celor mai...maturi:



Drumurile noastre...




Arta plastica contemporana romaneasca


Grigore Stan


Cercul Militar National, Bucuresti


20 iulie - 2 august 2015





Expozitia: Viziuni europene




Centrul Cultural Multifunctional pentru Varsta a Treia


Iasi


17 - 31 iulie 2015




afi  17 iul.

   Centrul Cultural Multifuncţional pentru Vârsta a Treia, din cadrul Asociaţiei Judeţene Moldova a Pensionarilor din Iaşi găzduieşte, în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană Gheorghe Asachi şi Asociaţia Literară Păstorel Iaşi (ALPI), expoziţia internaţională de arte vizuale Viziuni europene.

Vernisajul, pe 17 iulie
Expoziţia va fi deschisă publicului larg în perioada 17 – 31 iulie 2015,
 în sala Ana Aslan din strada Străpungere Silvestru nr. 28, din zona Gării ieşene.

Expozanţi:
- Din Israel: Eduard Mattes (grafică umoristică).
- Din România: Gabriela Cucinschi, Ovidiu Cucinschi şi Oana Olaru (pictură), 
Dan Teodorescu, Marius Prodan şi 
George Marici (fotografie artistică şi de reportaj).

Vernisajul expoziţiei va avea loc vineri, 17 iulie 2015, ora 17.00, 
cu derularea şi a unui program cultural şi muzical-artistic.

Din program
Din cuprinsul manifestării fac parte următoarele evenimente:

- Prezentarea expoziţiei: Gheorghe Bălăceanu (preşedintele Asociaţiei Artiştilor Plastici Iaşi).
- Epigrame cu membrii Asociaţiei literare Păstorel Iaşi (director Mihai Batog Bujeniţă).
- Poezii cu Valeriu Stancu, Dan Teodorescu şi Alina Petronela Hulubei.
- Recitaluri actoriceşti cu Emil Gnatenco şi George Marici.
- Momente muzicale cu eleva Clara Sofia Lupaşcu (violoncel), Manuela Manu (muzică uşoară), Vasile Iftimie (muzică populară), Grupul coral Diamond din Erbiceni (dirijor coordonator: Liliana Costea).
- Recital de dans sportiv cu performerii Cătălin Samson şi Corina Samson (frate şi soră, de la clubul Katiuşa din Iaşi).
- Cu participarea extraordinară a solistului vocal Constantin Florescu.
- Moderatorii evenimentului sunt Dan Teodorescu, Magdalena Lupu, Florin Lăpuşneanu, Irena Brodoceanu.

Lucian Blaga de la Lisabona la Bistrita



Colectie de azujelos


Muzeul ASTRA, Dumbrava Sibiului


14 iulie 2015





Pilule de intelepciune pentru viata de zi cu zi




Editura Herald


Libraria Bookstory, Cluj - Napoca


14 iulie 2015





   Pentru că ritmul vieții noastre este prea rapid, avem mereu probleme urgente de rezolvat și, uneori, tot ce reușim este să "facem față” fiecărei zi..
   Printre lucrurile importante care ne scapă în acest fel printre degete este și contactul constant cu ideile abstracte și generale, care ne pot pune ordine în toate celelalte gânduri mai „mici” sau, mai degrabă, mai practice, cotidiene.
Hai să recuperăm puțin teren!
Vino marți, 14 iulie, de la ora 18:00, la Librăria Bookstory 
și vei asista la un dialog viu despre cum îți poți lua zilnic doza de înțelepciune!

Festivalul Folcloric Baba Vrâncioaia, ediţia a VII-a




Birsesti


editia a VII-a, 12 iulie 2015




    Consiliul Judeţean Vrancea, Centrul Cultural Vrancea si Primăria Bîrseşti, vă invită în data de 12 iulie 2015, ora 12.00, la Festivalul Folcloric Baba Vrâncoaia, ediţia a VII-a.
    Vor participa ansambluri, grupuri, formaţii folclorice şi solişti vocali din localităţile: Năruja, Nereju, Nistoreşti, Spulber, Păuleşti, Negrileşti, Jitia, Paltin şi Bîrseşti.
    Invitaţi în festival din partea Centrului Cultural Vrancea, Ansamblul Folcloric Ţara Vrancei.
    Festivalul Folcloric Baba Vrâncioaia va fi prezentat de actorul Sorin Francu.
   La ora 16.30 programul folcloric organizat de Centrul Cultural Vrancea se va incheia.
   După evoluţia grupurilor şi a formaţiilor folclorice, pe scenă vor urca doar invitaţii Primăriei Bîrseşti şi a obştilor partenere.
  Vă aşteptăm cu drag!

Inghitituri de sociabilitate...




Muzeul Municipiului Bucuresti


Daniela Calciu


16 iulie 2015






   Cafeaua, cu obiceiurile, situările şi situaţiile pe care le asociază, a jucat un rol important în emergenţa ideilor şi contururilor urbanităţii în jurul Mediteranei modernităţii timpurii.      
   Privind printre vaporii cafelei, prezentarea va căuta să deceleze şi să discute măsura în care curgerea acestui fluid între Levant şi Europa a pătruns în societatea românească şi a acţionat ca agent al emancipării în relaţie cu structurile de putere consacrate.
   Cafenelele au înflorit după jumătatea secolului al XVII-lea în Europa Occidentală, ca forumuri ale expresiei libere generând rețele intelectuale care au permis răspândirea umanismului și formarea opiniei publice. Totuși, cafeaua și cafenelele făceau parte din viața urbană a Levantului încă de la începutul secolului al XVI-lea, când au apărut primele Kaveh Kanes, ca locuri de întâlniri religioase și sociale, de cântat și spus povești, "frecventate de cei mai învățați și eleganți dintre locuitori” (Evlya Celebi, 1635).
   Prezentarea de față constituie un prim pas dintr-un proiect mai amplu, care urmăreşte reconstituirea unei genealogii a fizionomiei obiceiurilor şi situaţiilor spaţiale aduse de cafea în Principatele Române în secolele XVII-XVIII (tipologii spaţiale, decoraţie, mobilier şi mici obiecte). Urmărind să acopere un gol geografic în istoria internațională a acestei băuturi și a circumstanțelor sociale și spațiale pe care le generează, proiectul crește la intersecţia istoriilor şi urmelor cafelei, a mărturiilor despre conduită şi moduri de viaţă, a studiilor despre spaţiile sociabilităţii şi a reflecţiilor modernităţii timpurii asupra arta conversaţiei.
    Daniela Calciu este architect și asistent universitar la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu unde a obținut titlul de doctor în baza unei teze despre rolul conceptului de "urbanitate” în formarea discursivă a proiectării urbane după 1956. Proiectele de cercetare și acțunile civice pe care le desfășoară Daniela Calciu urmăresc dezvoltarea culturală și socială a arhitecturii și urbanismului în România, în context regional și internațional. Recunoaşterile academice includ un grant doctoral CNCSIS (2008-2011), Fulbright Junior Award (2012-2013) şi includerea într-un proiect de cercetare condus de Harvard University, Departamentul de Istoria Artei şi Arhitecturii (2014-2015), proiect din care face parte și prezentarea de față.

Intrarea 7 lei. În preţ este inclusă vizitarea expoziţiiei permanente la Palatul Suţu.

Următoarele conferinţe de joi, iulie 2015:

Joi, 23 iulie 2015, ora 19.00 Blazoanele anatomiei urbane cu Sebastian Grama.
Joi, 30 iulie 2015, ora 19.00 Disciplina urbană în secolul XX cu Adrian Crăciunescu.
***Muzeul Municipiului Bucureşti - Palatul Suțu

Grand Bazar Romania




Lansare de carte


Mike Ormsby


Libraria Okian, Brasov


17  iulie 2015




Dezbatere si sesiune de autografe
Invitat: Mike Ormsby – scriitor
Moderator: Angela Nicoara – editor
...de la ora 18:00...

   Mike Ormsby, fost ziarist si instructor al BBC, este autorul mai multor carti, cea mai reprezentativa pentru publicul roman fiind Grand Bazar Romania (editia in limba engleza numindu-se Never Mind the Balkans, Here's Romania). Cartea este o culegere de povestiri bazate pe experientele personale ale autorului in mediul urban si rural din Romania. Tonul, ironic dar empatic, cu elemente de comedie dulce-amara, i-a atras lui Ormsby comparatia cu I.L. Caragiale.
   Mike a scris romanul in doua volume - Child Witch Kinshasa si Child Witch London - bazat pe intamplari reale din Republica Democrata Congo si Marea Britanie. Cartea lui pentru copii - Spiner the Winner - a fost tradusa in patru limbi. Scenariul lui Hey, Mr Dj! a fost filmat la Kigali, si a fost cap de afis la primul festival de film din Rwanda, Hillywood Film Festival, din 2008. Dupa 20 de ani de calatorii prin lume, Mike si sotia/editoarea lui Angela Nicoara locuiesc intr-un sat de munte din Transilvania, cu doi caini, patru pisici si cate un urs ocazional.

Plasticieni de la Dunarea de Jos




Arta plastica contemporana romaneasca


Galeria Caminul Artei, Bucuresti


8 - 21 iulie 2015




Târg cu meșteri și produse tradiționale




Muzeul National al Taranului Roman


Bucuresti


10 - 12 iulie 2015





     Fundația Kogaion 115 organizează Târg cu meșteri și produse tradiționale în curtea Muzeului Național al Țăranului Român, din 10 până în 12 iulie 2015.
     Artizanii populari vin la târg cu ceramică neagră de Marginea, ceramică pictată de Corund sau de Horezu, cu ipingele cu broderii de o frumusețe aparte din Gornovița – Gorj, cu țesături tradiționale din zona Sighișoarei, cu ii și cămăși de Breaza, costume populare de la Gura Humorului sau din Mehedinți, cu icoane pe lemn și pe sticlă, cu pristolnice crestate sau pictate, covoare din lână vopsită vegetal, coșuri diverse din materiale ecologice, cu obiecte din lemn pentru gospodărie, cu săpunuri și creme naturale din Bucovina și Harghita.
    Tineri artiști expun bijuterii din porțelan modelat și pictat manual, sculpturi în marmură, coliere din piele sau alamă, obiecte de vestimentație din mătase pictată sau din lână împâslită, obiecte din sticlă lucrată manual.
    Tot aici regăsiți și gustul bucatelor tradiționale atât de mult apreciate: brânzeturi de vacă sau de capră, prăjituri de casă cu coloranți naturali, turtă dulce, cozonaci moldovenești, plăcinte și cornete boierești, dulcețuri și siropuri, zacuscă și ghiudem, produse apicole și vin de Panciu, legume și fructe de sezon.
    Anticarii de pe Aleea Samurcaș vor aștepta pe doritorii de antichități cu nenumărate obiecte încărcate cu amintiri.
   O zi bună în târg nu poate fi completă fără o masă gustoasă. Borșul de crap, varza cu costiță la ceaun, ostropelul de pui cu mămăliguță și sarmalele în foi de viță sau de varză sunt doar câteva din bunătățile culinare pe care bucătarii le vor prepara pentru vizitatorii târgului.
    Atelierul Roata Olarului condus de Iozsef Molnos (telefon 0745 242 419) dă ocazia copiilor de a simți plăcerea modelării lutului și bucuria creării propriului vas ceramic.
Organizator eveniment: Fundația Kogaion 115.