vineri, 11 decembrie 2015

Concert de colinde




Muzeul National George Enescu


Bucuresti


15 decembrie 2015





***

Omul antic: Cotidian și imaginar




Muzeul Municipiului Bucuresti


18 decembrie 2015 - 30 iunie 2015





    Expoziția Omul antic: Cotidian și imaginar. Vasele grecești din colecția Maria și dr. George Severeanu introduce publicul bucureştean şi nu numai, în atmosfera Greciei antice, urmărind evoluția ceramicii grecești din secolul al X-lea a. Chr. până în secolul al IV-lea a. Chr.     
   Artefactele expuse fac parte dintr-o valoroasă colecție, adunată de dr. George Severeanu la începutul secolului trecut și donată Muzeului Municipiului Bucureşti.
   George Severeanu s-a născut la 26 iulie 1879 în Bucureşti şi a fost interesat încă din copilărie de colecţionarea obiectelor cu însemnătate istorică, susţinut de tatăl său medicul Constantin Dimitrescu Severeanu, care la rândul lui a fost pasionat de istorie. Cel din urmă l-a tratat pe unul dintre regii Greciei, care i-a dăruit o colecţie de vase corintice, o cană în stil geometric şi un lekytos funerar cu fond alb şi figuri conturate în sepia. Astfel, pasiunea de colecţionar a medicului George Severeanu ducea mai departe preocuparea pentru patrimoniul istoric a tatălui său. În acea perioadă marile personalităţi ale domeniului medical erau totodată şi colecţionari însemnaţi (I. Cantacuzino, C-tin Ionescu Mihăeşti, I. Dona, H. Slobozeanu). Astfel, G. Severeanu a dezvoltat această preocupare şi s-a concentrat pe strângerea şi cercetarea anumitor categorii de artefacte, în paralel cu desfăşurarea unei cariere medicale bazate pe specializarea în domeniul radiologiei, fiind unul dintre promotorii aplicării acestei ştiinţe medicale în tratamentul diferitelor boli în ţara noastră.
    Ceramica pictată greacă continuă să captiveze imaginația privitorilor de mii de ani. Majoritatea comunităților produceau vase cu forme și mărimi diverse în funcție de utilitate, dar doar în puţine centre se creau astfel de obiecte de artă. Acestea erau folosite în general pentru depozitare, transport, amestecare și servire și în unele cazuri erau selectate pentru a fi oferite zeilor sau pentru a fi folosite în ritualuri funerare. În majoritatea cazurilor vasul era lucrat la roată de un olar și decorat ulterior de către un pictor după tehnica folosită în perioada respectivă.
    Picturile explorează o mare varietate de subiecte, de la scenele de viață cotidiană, la întrecerile sportive, luptele dintre războinici, legende și ființe mitologice. Lumea reală și cea imaginară se întrepătrund în aceste teme, oameni și zei, animale și ființe fantastice apar reprezentate împreună.
    Calitatea, atât a tehnicii cât și a picturii, face din aceste vase adevărate capodopere. Fiecare piesă reprezintă o oportunitate de a afla informații despre o civilizație fascinantă și de a completa datele oferite de către sursele literare sau epigrafice.
    Prin combinarea materialelor ilustrative şi a pieselor din colecţia amintită, expoziţia îşi propune să sugereze o evoluţie a ceramicii antice greceşti, iar vizitatorii sunt invitați să descopere înțelesul imaginilor reprezentate pe suprafața vaselor precum și povestea societății în care acestea au fost create.
   Expoziţia este organizată de Muzeul Municipiului Bucureşti fiind deschisă la Palatul Suţu 
(b-dul. I.C. Brătianu, nr. 2, sector 3), în perioada 18 decembrie 2015 – 30 iunie 2016 şi prilejuieşte o nouă întâlnire a publicului cu un patrimoniu valoros provenit din colecţia Maria şi dr. George Severeanu (Dan Pîrvulescu, Raluca Popescu)
***

Regalitatea si Marea - Dobrogea 1878-1914




Lansare de carte


Doina Pauleanu


Casa Avramide, Tulcea


17 decembrie 2015




  Criticul de artă Doina Păuleanu, director al Muzeului de Artă Constanţa, lansează și la Tulcea joi, 17 decembrie, o nouă lucrare. Este vorba despre volumul Regalitatea şi marea,  evenimentul avand loc la Casa Avramide. Potrivit autoarei, volumul se referă exclusiv la Carol I şi la Regina Elisabeta şi se concentrează în jurul proiectului Regelui de a moderniza Dobrogea şi, implicit, Constanţa.

   "Am pornit de la ideea că revenirea Dobrogei la patria mamă a fost foarte dorită de Carol I, care considera că este foarte important ca ţara să aibă ieşire la mare. Vorbesc, în acest volum, despre tot ce s-a întâmplat în Constanţa, în Dobrogea, din punct de vedere al investiţiilor, prin deciziile Regelui, ale Guvernului şi ale prefecţilor care s-au succedat: catedrala, Moscheea Carol I, faleza, Cuibul Reginei. Cu alte cuvinte, despre planurile lui Carol I legate de dezvoltarea şi de sincronizarea Constanţei, a Dobrogei cu valorile europene”.
***



Arta plastica contemporana romaneasca


Lidia Elena Kozma


Galeria de Arta N. Tonitza, Iasi


10 - 20 decembrie 2015





  Uniunea Artistilor Plastici din Romania Filiala Iasi va invita sa vizitati, in perioada 10-20 decembrie 2015, la Galeria de Arta N. Tonitza, expozitia personala de pictura semnata de artista Lidia Elena Kozma.
***

Timp sacru-timp profan la români şi conlocuitori în Ţinutul Bistriţei şi Năsăudului




Lansare de carte


Bistrita


17 decembrie 2015





   Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, Societatea Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud și Institutul Arhiva de Folclor a Academiei Române Cluj-Napoca vă invită joi, 17 decembrie 2015, ora 11:00, în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, la dezbaterea Timp sacru-timp profan la români şi conlocuitori în Ţinutul Bistriţei şi Năsăudului.
   În cadrul evenimentului va avea loc și lansarea cărţii Cultura tradiţională imaterială românească din Bistriţa-Năsăud, vol. II – Sărbătorile ciclului social şi calendaristic sau Munci şi zile în Ţinutul Bistriţei şi Năsăudului, Editura Şcoala Ardeleană, 2015, autori: Vasile V. Filip şi Menuţ Maximinian.

Participă:

Emil Radu Moldovan – preşedinte Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud
Ioan Ţintean – prefectul judeţului Bistriţa-Năsăud
Alexandru Pugna – vicepreşedinte Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud
prof. univ. dr. Ion Cuceu – director Institutul Arhiva de Folclor a Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca
prof. univ. dr. Tudor Sălăgean – director Muzeul Etnografic al Transilvaniei Cluj-Napoca
Ioan Pintea – director Biblioteca Judeţeană Bistriţa-Năsăud
Alexandru Gavrilaş- director Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud
dr. Cosmina Timoce – cercetător Institutul Arhiva de Folclor a Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca
conf. univ. dr. Alina Branda – Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca
Vasile George Dâncu – director Editura Şcoala Ardeleană
prof. dr. Vasile V. Filip – Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” Bistriţa
Menuţ Maximinian – director cotidianul „Răsunetul”

Moderatori: 
Gavril Ţărmure – director Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud
Andrei Moldovan- preşedinte Societatea Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud

  "O carte fascinantă despre sufletul românesc şi despre purtătorii unui sentiment al spaţiului şi timpului, o lucrare ce depăşeşte mult cadrul unei cercetări etnologice, etnografice sau antropologice prin intenţionalitatea ei: încearcă să ofere societăţii şi omului modern o alternativă la pierderea sensului, la uitarea de sine sau la crizele identitare ".
(Prof. univ. dr. Vasile Sebastian Dâncu)
***

Portrete




Arta plastica contemporana romaneasca


Alina-P. Mardare


Galeria Cupola, Iasi


10 - 20 decembrie 2015





   Va invitam cu placere sa participati in perioada 10-20 decembrie 2015 la evenimentul artistic organizat de artista ieseana Alina-P. Mardare la Galeria Cupola din Iasi.
   Devenind o expresie personala cat si o traditie a modului de lucru si in acest an artista va aborda spatiul expozitional din perspectiva atelierului de lucru. Astfel ca vizitatorii nu vor avea prea multe creatii de vizionat la inceputul perioadei expozitionale acestea fiind realizate treptat in spatiul public al galeriei.
***

Diaspora literară românească în 14 interviuri




Lansare de carte


Flavia Topan


Cluj - Napoca


16 decembrie 2015





   Vă așteptăm la lansarea volumului Diaspora literară românească în 14 interviuri de Flavia Topan.
Prezintă: Ștefan Iloaie, Ilie Rad și Vasile G. Dâncu.
   Evenimentul va avea loc miercuri, 16 decembrie, începând cu ora 14:00, în Clădirea 2 a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (Str. Minerilor nr. 85).

Concert de muzica si pozezie




Colindam, colind


Centrul Cultural, Alexandria


17 decembrie 2015






Expozitie personala de umor grafic




Nimic personal...


Liviu Stanila


Restaurant - Galerie Studio, Alba Iulia


17 decembrie 2015