miercuri, 22 noiembrie 2017

Din istoria învățământului românesc




Colecții și Colecționari


Înscrisuri de toate felurile


Normativ de dotare a Scolii Generale 

cu mijloace de învățămînt 


1973




Spicuiri dintr-o lucrare (192 de pagini) repartizată
școlii din Luncanii de Jos (sat din comuna Tomești, Județul Timiș).




























Zilele Mânăstirii Văcărești




București 


27 - 29 noiembrie 2017




    Grupul de inițiativă civică Activarea istoriei, împreună cu Primăria Municipiului București prin Casa Memorială Tudor Arghezi - Mărțișor - Muzeul Național al Literaturii Române și ARCUB, anunță lansarea oficială a proiectului comunitar Activarea istoriei: Mănăstirea Văcărești, organizat în cartierul Berceni din București, în perioada octombrie-noiembrie 2017.     Proiectul își propune să revitalizeze viața culturală a locuitorilor din cartier, provocându-i astfel la cunoașterea propriului spațiu și a istoriei care a marcat transformările zonei până în prezent.
   Pornind de la istoria Mănăstirii Văcărești, activitățile vor oferi locuitorilor posibilitatea de a interacționa, de a schimba între ei povești, amintiri și emoții personale, experiențe trăite sau doar cunoscute, contribuind la activarea conștiinței comunității din care fac parte.
   Activitățile proiectului se vor desfășura în perioada 27 - 29 noiembrie 2017, sub titulatura Zilele Mânăstirii Văcărești care se vor concretiza printr-o serie de evenimente:
- o conferință de presă care pune accentul pe activarea istoriei locale a orașului, la care vor putea participa gratuit toți locuitorii cartierului Berceni
- arhiva vie - o sesiune cu seniorii din comunitate, la care vor participa şi specialiști care au cercetat istoria Mănăstirii Văcărești și care vor explica contextul dispariției sale dintr-o perspectivă istorică şi teoretică
- o proiecție de film documentar
- o expunere dedicată tinerilor membri din comunitate, Mănăstirea Văcărești pe înțelesul copiilor și adolescenților sub forma unor ateliere de pictură și de istoria artelor. Creațiile elevilor vor fi expuse în holul de la intrarea în Palatului Național al Copiilor
   Proiectul se derulează în diferite spații din cartierul Berceni, care au devenit repere ale mentalului colectiv local, prin memoria locurilor încă existente: Casa Memorială Tudor Arghezi - Mărțișor, Școala Gimnazială Nr. 189, Palatul Național al Copiilor.
   O altă componentă a proiectului este Arhiva de istorii orale, ea va aduce în atenția publicului bucureștean istoria cartierului reconstituită prin intermediul informațiilor personale sau a povestirilor inedite despre reperele cartierului, transmise de vârstnici și înregistrate de echipa proiectului. Acestea vor fi încărcate pe blogul Istorii din cartier, lansat de Muzeul Municipiului București, în 2015, și prezentate în cadrul întâlnirilor din evenimentul Zilele Mănăstirii Văcărești.
   Participarea la toate activităţile și evenimentele proiectului va fi gratuită, pe bază unei înscrieri pe adresa: activareaistoriei@gmail.com
   Activarea istoriei: Mănăstirea Văcărești este un proiect cultural finanțat în cadrul Programului de Microgranturi pentru proiecte comunitare 2017, program gestionat de către Primăria Municipiului București, prin ARCUB, și sprijinit de Fundația Comunitară București.
Contact:
Raluca Băloiu - Grupul de inițiativă civică „Activarea istoriei”
activareaistoriei@gmail.com
Parteneri:
Casa Memorială Tudor Arghezi – Mărțișor - Muzeul Național al Literaturii Române,
Palatul Național al Copiilor.

China - O țară, două sisteme




Expoziție de fotografie 


Muzeul de Artă Arad 


22 noiembrie 2017





De-ale lui Nea Iancu




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Lucia Sturdza Bulandra, Teatrul C. I. Nottara, 

Teatrul de Comedie



Ștefan Bănică (Iordache) și Marin Moraru (Crăcănel).





Marin Moraru (Crăcănel) și Toma Caragiu (Pampon).



Silvia Ghelan (Veta) și Valentino Dain (Chiriac). Moment de la o repetiție cu
O noapte furtunoasă de I. L. Caragiale la Teatrul Național din Cluj. Regia: Ioan Taub.





George Rafael (dreapta) regizorul spectacolului O noapte furtunoasă
de I. L. Caragiale (Teatrul C. I. Nottara), la o repetiție cu interpreții
Liliana Tomescu (Veta) și Ion Dichiseanu (Chiriac). 






Schițe de costum de Ovidiu Bubulac pentru Dale carnavalului  - 
Teatrul Lucia Sturdza Bulandra. 



Schițe de decor și costume de Dan Nemțeanu pentru O noapte furtunoasă
de I. L. Caragiale (Teatrul C. I. Nottara). 




Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 10. Octombrie 1966.

Galeria personalităților arădene




Pero Seghedinaț, Roman Ciorogariu 


Pecica 


23 noiembrie 2017





   Sala festivă a Primăriei Pecica va găzdui joi, 23 noiembrie 2017, de la ora 13:00, un nou eveniment din cadrul proiectului Galeria personalităților arădene, urmând să fie evocate două adevărate repere ale localității de pe Mureș, Pero Seghedinaț și Roman Ciorogariu.
   La eveniment vor participa elevi din cadrul Liceului Teoretic Gheorghe Lazăr din Pecica, invitați fiind Miodrag Stanoiov, viceprimarul localității, prof. Horia Truță și prof. dr. Doru Sinaci.
   Un important eveniment din istoria ținutului Aradului și implicit a orașului Pecica are loc în anul 1735, protagonist fiind comandantul regimentului grăniceresc de aici, căpitanul Pero Seghedinaț.
   Este vorba de răscoala iobagilor, care regăsește locuitorii acestei zone atât în tabăra răsculaților, cum este cazul lui Pero Seghedinaț și a altor ofițeri de grăniceri, dar și în cea a armatei imperiale, reprezentată de trupele de grăniceri de pe Mureș.
   Conducătorul răscoalei, Pero Iovanovici Seghedinaț, născut în jurul anului 1655 la Pecica, era descendent al oștenilor sârbi care au luptat în războaiele împotriva turcilor. Cu ocazia formării graniței militare dintre imperiul austriac și cel otoman pe Mureș acestuia i-a fost repartizat regimentul din Pecica. Unitatea sa număra 14 ofițeri și subofițeri și o sută de călăreți și pedestrași.
   Bun cunoscător al organizării și tacticii militare, acesta va organiza răsculații la începutul anului 1735, și își va instala tabăra la la Pădureni-Chișineu Criș (Erdohegy), pregătindu-se pentru lupta cu grănicerii armatei imperiale. Confruntarea va avea loc în martie 1735 și după o bătălie crâncenă, în care își pierd viața aproximativ 400 de răsculați, aceștia sunt înfrânți și Pero Seghedinaț este capturat.
    Adus în fața Consiliului de Război al Curții de la Viena, se menționează că deși octogenar "a suportat chinuri grele, cu o asemenea forță corporală și spirituală încât se părea că este mai degrabă pregătit să moară în chinuri decât să trădeze detalii despre răscoală și și participanți”. Este supus supliciului roții, apoi executat prin spânzurare la Buda, la 23 martie 1736. Corpul său este apoi dus la Pecica și expus în fața casei, ca exemplu și intimidare.
    Născut la Pecica, la 6 decembrie 1852, Roman Ciorogariu a fost un brav descendent al moților din armata lui Horea, strămutați obligatoriu din Ținutul Zărandului pe domeniile Coroanei, în Pecica, fiind înrudit, pe linie maternă, și cu legendarul Moise Nicoară.
   Remarcabil luptător politic și național, reprezentant de seamă al "noului activism”, om al școlii dar și jurnalist de excepție, membru marcant al generației ce va realiza Marea Unire sunt doar câteva dintre reperele vieții și activității lui Roman Ciorogariu. Cel care își va găsi împlinirea pe tărâm ecleziastic, unde a activat întâi ca vicar, apoi ca episcop, aproape două decenii, la Oradea.
   Până să ajungă pe meleagurile bihorene, în toamna anului 1917, a îndeplinit peste un deceniu și jumătate funcția de director al Institutului pedagogic-teologic din Arad, afirmându-se și ca un reputat jurnalist grație numeroaselor articole apărute în Tribuna poporului (din 1904 Tribuna).
   După o viață cu realizări de excepție, cel caracterizat de presa vremii "un fanatic al cultului patriei”, trecea la cele veșnice la 23 ianuarie 1936, încheindu-și testamentul cu aceste cuvinte: "Fiți buni români și buni creștini, căci acestea două una sunt”.

Carnaval



Arta plastică contemporană românească 


Andrei Damo 


Casino Sinaia 


25 noiembrie 2017 - 11 ianuarie 2018





Antique Market




Romexpo 


București 


6 - 10 decembrie 2017





    Ești pasionat de obiecte de artă și antichități? 
Între 6 și 10 decembrie, vino la 
Antique Market
- târg de obiecte de artă și antichități, organizat la Romexpo!
   Vor fi expuse: piese de mobilier vintage și decorațiuni interioare, artă plastică, obiecte de artă, argintărie și porțelanuri, jucării, bijuterii vechi, vehicule de epocă.

Program de vizitare: 

6 - 9 decembrie: 10:00 - 19:00; 
10 decembrie: 10:00 - 18:00. 

Intrarea este gratuită!


București Capitala României - 155 de ani




Lansare de album filatelic 


Muzeul Municipiului București 


22 noiembrie 2017





    Muzeul Municipiului București și Romfilatelia vă invită la evenimentul de prezentare a emisiunii de Mărci poștale și a albumului filatelic București Capitala României - 155 de ani, realizate de Romfilatelia în colaborare cu Muzeul Municipiului București.
    Evenimentul se desfășoară în ziua de miercuri, 22 noiembrie 2017, ora 16:00, la Palatul Suțu.
Înscrierea se face prin e-mail la conferinte@muzeulbucurestiului.ro sau la numărul de telefon 0722.574.897.
    Timbrul emisiunii, având valoarea nominală de 8 lei, înfăţișează clădirea Universităţii la 1938 și statuia lui Ion Heliade Rădulescu, personalitate marcantă a orașului București, scriitor, filolog și om politic român, membru fondator al Academiei Române și primul său președinte, despre care George Călinescu spunea că este a "doua mare personalitate a literaturii române, după Dimitrie Cantemir”.
    Coliţa emisiunii, având valorea nominală de 16 lei, ilustrează portretul lui Alexandru Ioan Cuza. În timpul domniei sale, la data de 24 ianuarie 1862, în mod oficial, Bucureștii au devenit Capitala Principatelor Unite Române.
Domnitorul este văzut din semiprofil, purtând Constituţia în mână.
    În plan secund, un interior de palat, cu colonete și accesorii de epocă. Medalionul, cu figurine antropomorfe, în număr de 4, reprezintă femei și bărbaţi în portul specific sec. XIX și Coroana cu simbolul heraldic al Principatelor Unite.
    Pe linia mediană a coliţei (stânga și dreapta) sunt reprezentate pecetea orașului București la 1862, respectiv stema actuală.
    Romfilatelia mulţumeşte Muzeului Municipiului București și domnului Emanuel Bădescu, bibliotecar în cadrul Cabinetului de Stampe al Bibliotecii Academiei Române pentru sprijinul documentar și fotografic acordat în realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.
Eveniment organizat de Primăria Municipiului București prin Muzeul Municipiului București